Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The Giant

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Har kablene noe betydning for lyden?? Tja... Si det. Mange meninger om nettopp det og er vel litt vanskelig å si noe bastant for eller imot. I forhold til "vitenskapen" skulle vel ikke kabelen ha noen betydning (innenfor rimelighetens grenser), men mange mener noe annet. Det er jo også greit å ikke basere kabelvalg på såkalt "evidence-based" vitenskap, men det er da jeg synes argumentasjonen blir helt feil.

Produsent:
Etter en mannsalder i praktiske yrker som omhandler den samme problematikk har vi lært at typiske teoretiske HI-FI fraser ikke er noe vi bryr oss noe særlig om. Det eneste som er i fokus er at audiosignalet skal transporteres med minst mulig tap og med minst mulig påvirkning fra utenomverden.
Vi gjør de tiltak som kreves i forhold til dette.

Forespørselen resulterte i noen måneders prøving å testing med nye materialer og nye dimensjoner.

Resultatet ble så bra og så mye bedre enn forventet at vi hadde ikke noe valg, denne kabelen måtte bare slippes. Normalt hadde det ikke skjedd før om 3-4 år."


Om dette skal stemme, må man jo vite hva man det er man utvikler. Derfor må man jo også kunne forklare rasjonalet bak dette.. Ellers så er det jo bare prøve-og-feile-metoden, som jo ikke virker spesielt gunstig med tanke på produktutvikling. Derfor: om det ikke er prøve-og-feile metoden, skulle man jo gjerne kunne forvente en rasjonell forklaring på hva produktutviklingen gikk ut på?

Ofte hører man også argumenter som at de lærde strides om hva som er gode kabler. Men dette er vel direkte feil. Ohms lov osv.. Jeg kan ikke forstå hvorfor de som mener at teknologien ikke spiller noen rolle, ser ut til å være de samme som prøver å støtte seg til denne når den passer med sin egen virkelighetsoppfatning. Helt greit å ha udokumenterte påstander om hva som eventuelt skulle påvirke lyden, om man bare kan argumentere på samme måte.

Minner meg om diverse alternativ-medisin diskusjoner. Man kommer farende med noe som for vanlige mennesker høres fornuftig ut, men som bare er løsrevet fra mer komplekse sammenhenger. Ref artikkel på Dagbladet om at det er sunt å drikke sin egen urin.... Det ble for eksempel sagt at ved å drikke sin egen urin, ville man tilføre mange stoffer som ikke hadde hatt tid til å bli tatt opp i fordøyelsesystemet. Utsagnet i seg selv kan jo høres logisk ut, men om man har litt kunnskap om nyrer vet man at det ikke henger på greip. Alt som er i urinen er allerede tatt opp av fordøyelsessystemet og sendt ut igjen fordi det er giftig, ikke behov osv. Altså mener jeg om dette helsegevinst eller ikke er underordnet denne argumentasjonen. Det eneste som er sikkert er at om det virker, er det i allefall ikke på grunn av det den påståtte sammenhengen. Det er slik jeg føler at man bruker feks skin-effekten i forhold til kabeldebatter.

Det er fullt mulig og veldig sansynlig, at vi ikke vet alt i dag. Men i forhold til kabler, synes jeg ikke dette virker like sansynlig. Vi klarer å konstruere internett, telefoner, avansert radiokommunikasjon osv, basert på våre antagelser om hvordan signaler oppfører seg. Om man modellerer et fenomen, øker sansynligheten for at man har gjort det rett til flere ganger man kan forutsi hva som vil skje på bakgrunn av teorien. Derfor virker det rimelig søkt at man ikke skulle kunne ha forståelse nok for å overføre signal til en høyttaler.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Her er kjempedynamikk, en ekstra oktav nedover
Hvor lavt kan et hifianlegg spille? Under 0 hertz?

Tvilsomt spør du meg.
 
U

utgatt60135

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg synes det var et godt tiltak å avlede tråden til en egen generell diskusjon om kabelkonstruksjon og avanse av respekt for trådstarteren.
Men du kommer med en ny diskusjon om de har noen betydning om lyden? Det har vi vel diskutert ofte.....

Jeg syntes det var et interessant tema om hvor de skaffer råmaterialet og om de samme råkablene finnes i andre konstruksjoner. Hva slags kompetanse kan en HiFi importør tilføre en kabelfabrikk? Eller er det slik at de kjøper opp en konstruksjon fabrikken selv har utviklet?
Hvor stor avanse kan de få av dette om produktnavnet får god omtale eller blir "hypet" opp?
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

... Mange meninger om nettopp det og er vel litt vanskelig å si noe bastant for eller imot. ...
Siden kabeldebatter oftes blir løsrevne og usammenhengenede så vil jeg trekke ut et usammenhengende poeng. Det enkle er ofte nettopp å være bastant, hit eller dit elller rundt om kring, og for de fleste av oss er det ofte veldig vanskelig å trekke egen kunnskap og egen erfaring i tvil. Å forfekte tvil er så vidt jeg ser det vanskelige, særlig på et forum som dette. Gitt at vi ikke har noe teoretisk rammeverk for å forklare hvilke forskjeller det er snakk om eller hvordan disse oppstår, og heller ikke har noe metodisk rameverk som kan bekrefte eller avkrefte forskjellenes eksistens, så synes jeg (merk: subjektivt) at nettopp tvil er det mest nærliggende. Det er nesten nærliggende å erklære meg selv som agnostiker i forhold til kablers evt. lydmessige relevans, så får de som vil trekke linjene over i metafysikken.

mvh
KJ

PS. av og til lurer jeg litt på om kabeldisiplene har en høyere andel med flyskrekk enn samfunnet ellers?
 
B

Back_Door

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Uavhengig av om det finnes betydelige forskjeller mellom kabler eller ikke, tror jeg at det i kabelbransjen finnes de høyeste avanser blant alle komponentene i et anlegg. Selv om de altså event. tilfører lyden noe positivt, er det vel en fare for at man blir lurt uansett ::)
Det er kanskje ikke tilfeldig at f.eks. PM Audio holder tilvirkningen av kablene hemmelig? På tross av at de slettes ikke er det verste eksempel på prising av kabler, kanskje tvert i mot..
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Det jeg forsøker å sette søkelyset på er en totalt meningsløs argumentasjon/manipulasjon/salgstriks fra kabelbransjen. En bransje som mot all kjent fysikk, henter halve teorier ut av kontekst og bruker formelboka for alt den er verdt når noe ser ut til å backe opp eget produkt.

Og alt utviklingsarbeidet de påstår ligger bak... Om det skal være snakk om utviklingsarbeid, må man utvikle i forhold til noe. Når dette "noe" da viser seg å ikke være relevant (feks skin-effekt), kan man jo bare lure på hva som skjer i utviklingsarbeidet.

Jeg sier ikke at det ikke kan være forskjell. Problemet er bare at om det er forskjell, så kan det i allefall ikke være på grunn av hva de sier. Når argumentasjonen viser seg å være så dårlig, blir man skeptisk til hele bransjen...

Har selv kjøpt dyre kabler rett fra fabrikk til 90% rabatt. Det burde jo si sitt.. ::)
 
P

Parelius

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Godt startet og sagt, Greven. Du kommer ALDRI til å få noe svar, sier profeten Parelius. Men taushet taler av og til på en slik måte at den roper i ørene på deg. Det går an å høre intet, og intet sier ofte mer enn tusen ord.

Parelius (som skulle ønske han tok feil)
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
4
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Interessant tema.
PMaudio og noen av forummedlemene skryter jo denne kabelen opp i skyene - det til tross for at det er langt fra noen billig kabel.

Det hadde vert spennende å sett litt tekniske specs på denne kabelen og litt om bakgrunnshistorien og utvelgelsesprosessen.
PMaudio er jo en liten bedrift med et meget beskjedent kabelsalg på landsbasis, for å ikke snakke om verdensbasis.
Jeg er ganske sikker på at vi snakker om en ferdig lagd (bulk) kabel som Paul har plukket ut, loddet på plugger og trukket med strømpe. Akkurat slik mange andre kabelfabrikanter gjør.

Når jeg leser et "faktablad" om en produsents kabler så tar jeg det med en stor klype salt, det er tross alt kvasi vitenskap, men det er alikevel interessant å se hva slags konstruksjonsprosess de bruker, om det er 9nn kobber, sølv eller ett eller annet eksotisk matriale.

Jeg kan ikke skjønne at det på noen måte kan skade PMaudio at de går ut med litt informasjon om kabelen - hvis det ikke viser seg at kabelen er grisebillig da og man kan lage sitt eget par for femhundrekroner...
 
U

utgatt60135

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Ja, informasjon om produktet er vel ikke for mye å be om. Men det er vel klart at annerkjennelsen av kablene synker da hans kunnskaper kanskje ikke går lengre enn å finne en god kabelprodusent? Det er vel neppe flust av kabelprodusenter heller.
Det morsomme er hvis de hadde oppgitt fabrikken så kunne kanskje hvem som helst å kjøpt kabelen til en brøkdel av prisen? Litt lodding er en enkel sak dessuten kan de jo setter rett i tilkoblingene.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Hvor lavt kan et hifianlegg spille? Under 0 hertz?
Det er uendelig mange oktaver mellom 20Hz og 0Hz.  (Eksempel: Under 20Hz er de tre neste oktavene 10-20Hz, 5-10Hz og 2,5-5Hz).
Laveste hørbare oktav (etter de facto frekvensområdestandard) er 20-40Hz.
Under 20Hz blir oppfattelsen av lyd mer en taktil opplevelse og mindre noe man oppfatter med ørene.
 

DSP

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2005
Innlegg
369
Antall liker
0
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg skjønner ikke hvilket utviklingsarbeid Pm-audio kan ha på kabelen?
1: De lager ikke lederene selv
2: Ut fra punkt.1 kommer ikke lederne uisolert til pm-audio for så å isoleres
3: Å kaste på noen flotte krympestrømper på kabelen tar vel ikke 4år?
4: Å terminere kabelen tar heller ikke 4år?

Jeg er ikke i tvil om det er gode kabler pm-audio selger, men kan vi si at det er pm-audio som lager kablene?
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Ang. det å outsource produksjon, så er det forskjell på design og produksjon. At andre lager den fysiske kabelen betyr ikke at PM-audio ikke har stått for spesifikasjonene.
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

selvsagt er det de som da lager kablene, man kan vel sikkert også si at man må ha egen kobber eller sølv gruve, for å si at man har utviklet den selv. Visse saken i såfall er slik, er det vel f.eks lite som kan kalles DIY. For det er vel de færreste som lager alt selv, man bare lodder sammen noen deler.
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Det blir påstått at kabler lages i produksjonsserier på mange kilometer, alt for langt til at en enslig "hifi-kabel-produsent" har kapasitet til å svelge unna produksjonen.

Jeg vet ikke om, og evt i hvilken grad dette er sant. Det høres rimelig ut at strekking av kobbertråd er noe som gjøres med tungindustri, og at det er veldig vanskelig for en "garasjeprodusent" å starte opp med 2kg kobber, en pall PVC og ende opp med noen få kabler?

Så lenge de teknisk orienterte og de subjektivt orienterte ikke er enige om hva som skiller kabler (innenfor konteksten "hørbare forskjeller i hifi") så er det jo samtidig umulig å hevde noe bastant om hvilke deler av prosessen som er viktig for resultatet. I mine øyne kunne produsentene av high-end kabel like gjerne ha kjøpt inn ferdig terminert Bespeco, kjørt den igjennom en magisk avmagnetiserer, felt-stabilisator, oksygen-ekstraktor og stemplet den med nytt navn. Eller?

Hvis myten om at kabel-produsentene bare gjør kosmetiske endringer på vanlig hyllevare kabel stemmer, så må da det være et slag i ansiktet for de som tror på kablers rasjonelle betydning og avanserte funksjonalitet?

-k
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Fantastisk !

Så «spennende» blir en kablekrangel når det nesten bare er «objektivister» som deltar. ;D

mvh
KJ
 

DSP

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2005
Innlegg
369
Antall liker
0
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

En kabel består av leder og isolasjon.... Hvis Pm-audio legger krympestrømper på denne har de da lagt kabelen? De kan jo ta 6 ledere med isolosjon og tvinne dem. Har de da lagt kabelen? Jeg synes det er spennende hva som er inni pm-audio kablene.... Kunne blitt et billig DIY prosjekt;)

Bare som det er sagt er ikke dette et spesielt angrep på pm-audio men alle som ikke "produserer" kablene selv.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Dette blir bare latterlig.  Gjett hvor stor andel av dagens høyttalerprodusenter og elektronikkprodusenter som fysisk etser kretskort, lager høyttalerelementer, bygger kabinetter inhouse? Jeg tipper at de er i minoritet.  Bruk av underleverandører av deler og halvfabrikata er så utbredt at det er det normale.  Jeg stoler på at når PM-audio sier de har laget kabelen, så betyr det at de har bestemt hvordan den skal settes sammen og spesifikasjoner på alle delene.  Jeg tipper også at det eneste de trenger å gjøre i Norge når de har gjort det til et produkt er å terminere dem med ønsket plugg...  Ingen grunn til å sette sammen selv det man kan få levert på rull fra underleverandør etter egne spesifikasjoner.
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Dette blir bare latterlig.  Gjett hvor stor andel av dagens høyttalerprodusenter og elektronikkprodusenter som fysisk etser kretskort, lager høyttalerelementer, bygger kabinetter inhouse? Jeg tipper at de er i minoritet.  Bruk av underleverandører av deler og halvfabrikata er så utbredt at det er det normale.  
Men forsterkerprodusenter hevder vel heller ikke at grunnen til at deres produkter låter bra er magiske nano-fenomener i kretsbanene som langt overgår det dagens nobelprisvinnere i fysikk kan forstå?

Både rasjonelt og pr-messig så kommer vel mye av "verdien" til en forsterker fra måten disse standard-komponentene er satt sammen på?

Hvis du regner på hvor mange måter man kan sette sammen noen hundre motstander, kondensatorer, spoler og transistorer med et kretskort så vil du ganske kjapt komme til et uendelig stort tall. De aller fleste måtene vil ikke resultere i et produkt man kan bruke til noe men dog...

Hvor mange måter er det man kan sette sammen kabel som skal brukes til 0-20kHz og 2-3meter lange overføringer?

-k
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg snakker ikke om hvor mange måter kabler kan settes sammen på.  Jeg synes bare det er latterlig å sette spørsmålstegn ved PM-audio som kabelprodusent (eller om de har "lagt kabelen").  Kvaliteten på sluttproduktet og hvorvidt det lydmessig skiller seg fra andre kabelprodukter er ikke noe jeg debatterer nå.  Kabelhjørnet er en hovedsaklig subjektiv del av forumet, og jeg kan ikke synse subjektivt om ytelsen til noe jeg ikke har testet selv.
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg snakker ikke om hvor mange måter kabler kan settes sammen på.  Jeg synes bare det er latterlig å sette spørsmålstegn ved PM-audio som kabelprodusent (eller om de har "lagt kabelen").  
Det er vel interessant hvorvidt leverandører faktisk utvikler noe selv eller om de bare setter stempelet sitt på hyllevare? I det minste så lenge det er vanskelig å bli enig om noe konklusivt på den praktiske "kvaliteten"?
Kabelhjørnet er en hovedsaklig subjektiv del av forumet, og jeg kan ikke synse subjektivt om ytelsen til noe jeg ikke har testet selv.
Bifalles

-k
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Det er vel interessant hvorvidt leverandører faktisk utvikler noe selv eller om de bare setter stempelet sitt på hyllevare? I det minste så lenge det er vanskelig å bli enig om noe konklusivt på den praktiske "kvaliteten"?
Er det konkrete grunner til at man skulle mistenke PM-audio for dette, altså å rebrande hyllevare?

For ordens skyld: Jeg tipper at strømpen faktisk ER hyllevare.  Det er i seg selv ikke noe problem, slik jeg ser det.  Men det er klart at dersom de trekker strømpe over et OEM-produkt som allerede finnes i markedet og kaller det for nytt, så er det en tvilsom praksis.  Men såvidt jeg kan se er det ingen som grunn til å beskylde PM-audio for en slik praksis?

Her er det PM Audio sier selv om utviklingen (sakset fra deres egne produktsider):
THE GIANT ble født ved mer eller mindre en tilfeldighet. Det var egentlig en forespørsel om et spesialprodukt fra en av våre faste kunder.

Forespørselen resulterte i noen måneders prøving å testing med nye materialer og nye dimensjoner.

Resultatet ble så bra og så mye bedre enn forventet at vi hadde ikke noe valg, denne kabelen måtte bare slippes. Normalt hadde det ikke skjedd før om 3-4 år.

Og vi fant ikke noe mer passende navn enn
"THE GIANT"
Slik jeg ser det tyder det på en produktutvikling, og at PM Audio med rette kan kalle seg kabelprodusent.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

 Jeg synes bare det er latterlig å sette spørsmålstegn ved PM-audio som kabelprodusent (eller om de har "lagt kabelen").  .
Det er vel ingen tvil om att PM-Audio ikke har produsert disse selv. Har dere moen som helst peiling på hvor ommfattende produksjon av kabel er?
Smelte kobber, rett blandingsforhold av råmaterialene,lage tråder av dette, sette de sammen til en multicore kabel, få på strømper osv.

Det er jo klart de ikke utfører dette selv, de får det bare levert med sitt navn på strømpen.

Så det kan se ut som dette er nok en hypet standard kabel ;)
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Er det konkrete grunner til at man skulle mistenke PM-audio for dette, altså å rebrande hyllevare?
Jeg diskuterer trådstarters tema og det generelle tilfellet (som vanlig). Jeg aner ikke hvem eller hva PM audio er og har ingenting mer eller mindre imot dem enn resten av bransjen.

-k
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg diskuterer trådstarters tema og det generelle tilfellet (som vanlig). Jeg aner ikke hvem eller hva PM audio er og har ingenting mer eller mindre imot dem enn resten av bransjen.

-k
www.pmaudio.no   her kan du se hva og hvem som  står bak pmaudio :)
At du ikke er "imot" dem eller andre tror jeg gjerne på, og spørsmål om et slikt tema bør man vel kansje egentlig stille.
Men jeg synes forsåvidt ikke det er så hyggelig at man må komme med "anklager" om at de har "rebrandet" en annen kabel eller lignende.
Nå kommer vel noen ropende å sier at " jeg har da aldri anklaget noen for noe som helst, og hvor iallverden ser du det" men endel ting kan oppfattes slik.  :)
¨
mvh..
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Hvis ordet "PM audio" aldri mer gjentas i denne tråden så kan vi kanskje komme tilbake til noe interessant?

-k
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Hvis ordet "PM audio" aldri mer gjentas i denne tråden så kan vi kanskje komme tilbake til noe interessant?

-k
tipper det egentlig ikke kommer noe interessant ut av en kabel debatt uansett hvordan de blir vent på, troende vil alltid høre forksjellene, mens målemafian vil ha beviser og blindtester. (som selvsagt aldri blir utført)
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

tipper det egentlig ikke kommer noe interessant ut av en kabel debatt uansett hvordan de blir vent på, troende vil alltid høre forksjellene, mens målemafian vil ha beviser og blindtester. (som selvsagt aldri blir utført)
Hvorfor er det målemafiaen som vil ha blindtester (de er jo uansett geeks som bare stoler på instrumentene sine) og ikke subjektivistene? Det er jo subjektivistene som er mest opptatt av å stole på ørene sine? JEg forstår ikke det der.

-k
 
P

Parelius

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

tipper det egentlig ikke kommer noe interessant ut av en kabel debatt uansett hvordan de blir vent på, troende vil alltid høre forksjellene, mens målemafian vil ha beviser og blindtester. (som selvsagt aldri blir utført)
Nå er der for en gangs skyld ikke dette som adresseres i denne tråden!

Så får vi vente til PM får lagt ut sitt rasjonale i utvikling og konstruksjon:

http://www.pmaudio.no/index2.php4?menu=8&art=5
 
U

utgatt60135

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Dette blir bare latterlig.  Gjett hvor stor andel av dagens høyttalerprodusenter og elektronikkprodusenter som fysisk etser kretskort, lager høyttalerelementer, bygger kabinetter inhouse? Jeg tipper at de er i minoritet.  Bruk av underleverandører av deler og halvfabrikata er så utbredt at det er det normale.  Jeg stoler på at når PM-audio sier de har laget kabelen, så betyr det at de har bestemt hvordan den skal settes sammen og spesifikasjoner på alle delene.  Jeg tipper også at det eneste de trenger å gjøre i Norge når de har gjort det til et produkt er å terminere dem med ønsket plugg...  Ingen grunn til å sette sammen selv det man kan få levert på rull fra underleverandør etter egne spesifikasjoner.
Dette er jeg enig i, men spørsmålet er i hvilken grad PM Audio er delaktig i selve konstruksjonen. Jeg vil tro en kabelfabrikk har alt som skal til for å tvinne kabler i ulike variasjoner med ulike materialer (som de sikkert kjøper inn fra andre produsenter). Hvis da Paul spesifiserer tvinningen etter egne testresultater og at denne kun blir produsert for dem kan den jo med rette kalles egenprodusert og til og med "norsk".
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Jeg forsøker ikke å henge ut PM Audio spesielt, men denne debatten begynte så fint på den eksisterende strengen at jeg startet en ny for ikke å ødelegge helt.

Jeg forsøker bare å sette fokus på opplagte selvmotsigelser innen kabelindustrien generelt via dette spesiefikke eksempelet.

Jeg kan fortsatt ikke forstå hvordan et slikt utviklingsarbeid kan foregå. Og hvorfor skulle det egentelig ta 4 år? Hva er det man utvikler? Når det ikke er kobberet i seg selv (som selvfølgelig er helt greit), hva er det man gjør? Jeg synes rett og slett det er uetisk og gi inntrykk av at kabelproblematikken er "innhyllet i mystikk og mange vitenskapelige uløste gåter".

All logikk sier meg at kabelutvikling går ut på å kjøpe inn kobberkabel etter mål på tverrsnitt osv, terminere de med "frekke" plugger og dra på en fancy strømpe, stikke fingeren i været og finne på en pris.
 

topline

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2005
Innlegg
2.103
Antall liker
0
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

All logikk sier meg at kabelutvikling går ut på å kjøpe inn kobberkabel etter mål på tverrsnitt osv, terminere de med "frekke" plugger og dra på en fancy strømpe, stikke fingeren i været og finne på en pris.
Slik som med Crystal Cables?

http://www.crystalcable.com/index.php
 
B

Back_Door

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Det som undrer meg mest med kabler er dette: Det kan synes som om det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på forskjeller mellom kabler. Dette da ut over de helt grunnleggende forskjeller m.h.t tykkelse og material. På hvilken basis og med hvilken systematikk blir da kablene utviklet til de forskjellige typer og prisklasser? Man vet på forhånd hva man ønsker av resultater. Hvordan vet man hva man skal gjøre for å utvikle råmaterialet mot det ønskede resultat, uten det vitenskapelige grunnlag for metodikk?
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
340
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Interessant tråd - uten noe nytt egentlig ;D
 

MORTIS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.11.2003
Innlegg
194
Antall liker
5
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

har selv jobbet på kabelfabrikk.det er veldig enkelt og bestille ferdige tvinede massive kabler.bare og legge inn ordre..men det koster.dette kan jeg si med en gang at pm audio ikke gjør selv,men at de legger på strømpe og plugger vet vi ingen ting om.
 

Sven_Palvig

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
3.767
Antall liker
1.623
Sted
Sjælland. Danmark.
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

:) :) :)
Det er nu alligevel forbløffende hvor meget forskel der på digitalkabler.
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Hvorfor er det målemafiaen som vil ha blindtester (de er jo uansett geeks som bare stoler på instrumentene sine) og ikke subjektivistene? Det er jo subjektivistene som er mest opptatt av å stole på ørene sine? JEg forstår ikke det der.

-k
Nei det er jo egentlig litt pussig det der, noen har jo argumenter for hvorfor blindtester ikke vil fungere pga. stress eller hva det nå måtte være.
Teoretisk sett er det jo lite som skulle tilsi at det er noen lydmessige forskjeller. Problemet for min del med dette er at jeg mener så bestemt å ha hørt forskjeller på kabler og da signalkabler spesielt, og jeg vleger å tro at det jeg ørte var reelt.
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Nei det er jo egentlig litt pussig det der, noen har jo argumenter for hvorfor blindtester ikke vil fungere pga. stress eller hva det nå måtte være.
Jeg er enig i at hvis forskjellene er i grensenland uendelig små, så må forsøket utformes svært bevisst for å unngå "støy" som stress f.eks.

Hvis forskjellene derimot er store og signifikante (som de fleste hevder) så burde dette kunne gjøres med begge henda bak ryggen og ost i øra.... eller?

Hvorfor blir ikke proffe vinsmakere stresset? Ut fra logikken din så går vinsmakere glipp av de fine nyansene, og innkjøpere burde i stedet bruke ikke-blind testing for å få krem-vinene?
Teoretisk sett er det jo lite som skulle tilsi at det er noen lydmessige forskjeller.  Problemet for min del med dette er at jeg mener så bestemt å ha hørt forskjeller på kabler og da signalkabler spesielt, og jeg vleger å tro at det jeg ørte var reelt.
Jeg har ingen problem med at opplevelsen din er reell. Jeg bare foreslår andre forklaringsmodeller i tillegg til lyd. Hvilken modell som er rett får man ikke før man eliminerer andre faktorer.

-k
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Ja jeg er helt enig med deg her, jeg personlig skjønner ikke hvorfor det ikke skal være hørbart gjennom en blindtest. Akkurat som med andre komponenter egnetlig.

Hadde vinsmakerne fått pris og navn på vinen de smaker på hadde vel sikkert alltid den dyreste vinen gådt av med seieren ;)
 
K

knutinh

Gjest
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Ja jeg er helt enig med deg her, jeg personlig skjønner ikke hvorfor det ikke skal være hørbart gjennom en blindtest. Akkurat som med andre komponenter egnetlig.
Hele diskusjonen er litt akademisk og stammer egentlig fra ønsket om å definere "sannheten". Alle ønsker vi å besitte sikker viten om verden rundt oss, og vi blir dødelig fornærmet hvis noen trekker denne i tvil :)

Hvis jeg (hypotetisk) hadde satt sammen et anlegg vha blindtesting så forventer jeg at jeg hadde fått et anlegg som gav optimal ytelse... Med bind for øya.

Hvis jeg derimot hadde satt sammen et anlegg basert på hele pakken av parametre (lyd, utseende, reklamebrosjyrer, målinger, teknologivalg etc) så forventer jeg at jeg hadde fått et anlegg som gav optimal ytelse.... Alt sett under ett.

Poenget er at da optimaliserer jeg for totalytelse og totalytelsen er mer enn bare lyd. Jeg kan ikke da i etterkant gå inn på et forum og hevde at anlegget mitt låter best, for det sier ørene mine. Jeg kan bare si at anlegget mitt gir meg den beste opplevelsen, og jeg driter i om det er placebo, lyd eller noe annet.

Folk her på forumet hevder at digitallyd er dårlig, at grønn tusj er bra, at kabler skal se ut som noe fra Gardena... Alt skal utelukkende skyldes lydmessige faktorer, uten at man har gjort en prosess som gir sikre svar mhp lyd.
Hadde vinsmakerne fått pris  og navn på vinen de smaker på hadde vel sikkert alltid den dyreste vinen gådt av med seieren ;)
Det er i hvertfall sannsynlig at de hadde latt seg styre av forventning til spesielle gårder etc. Det er også sannsynlig at enkelte vinprodusenter villa ha brukt betydelige ressurser på å skape seg et navn og sponse "studieturer" for vinsmakere.

Når jeg kjøper en CD så er jeg biased. Jeg har forventninger til hva jeg skal høre. Hvis det er siste plate til favoritt-artisten min så har jeg kanskje skyhøye forventninger. Dette kan slå ut begge veier når jeg hører musikken. Jeg kan bli uforholdsvis mye skuffet (fordi jeg trodde jeg skulle få høre verdens beste musikk), eller kanskje jeg "lurer" meg selv til at dette er bra musikk fordi jeg respekterer musikeren høyt.

-k
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Re: Endelig - en ny kabeldebatt! avledet fra The G

Du har mange gode poenger knutinh.

Jeg er også tilhenger av blindtester i forhold til feks kabler. Synes ikke det er like aktuelt i forhold til andre komponenter fordi jeg her ikke utelukkende velger på bakgrunn av lyd. Det er jo selvfølgelig spesielt interessant i forhold til kabelproblematikken fordi det i dette området er så åpenbar motstridende oppfattelser og som også strider imot vitenskapen. Men som jeg har påpekt, er det nok å bruke rein logikk for å gjennomskue de glossy reklamebladene. Det er usikkert om i det hele tatt kabel A er bedre enn B. Om den allikevel skulle vise seg å være det, er det eneste som er sikkert at det allefall ikke er på grunn av den årsaken produsentene hevder.
 
Topp Bunn