Et spørsmål om motstand.

ol-fa

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.01.2004
Innlegg
219
Antall liker
79
Torget vurderinger
1
Har nettopp tatt i bruk en ny Van Damme RCA kabel mellom Hegel HD2 som reklokker og Maverick DAC ... Den går fra coaxial - utgang på Hegel til coaxial - inngang på DAC ... Kabelen mellom Hegel og DAC er 10 meter lang ... BURDE JEG BRUKE 75 OHM KABEL HER ??? ... Bruker en 75 ohm - kabel mellom PC og Hegel.
 
Sist redigert:

I_L

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.03.2003
Innlegg
3.156
Antall liker
5.085
75Ω er karakteristisk impedans. Det har ingenting med (DC-)motstand eller resistans å gjøre, men er en RF-parameter som hovedsaklig bestemmes av forholdet mellom induktans og kapasitans i kabelen. Hvis en transmisjonslinje har mismatch i karakteristisk impedans kan det oppstå refleksjoner og stående bølger i det elektromagnetiske feltet. Refleksjoner og stående (elektromagnetiske) bølger øker tapet i overføringen og kan gi verste fall gi overspenniniger, og om man har refleksjoner i overføringen kan måles med et reflektometer. Stående bølger oppstår i størst grad som helbølger, halvbølger eller kvartbølger av signalet. Et SPdif-signal er ca 6MHz (gitt 16/44.1) så bølgelengden er ca 60 meter, mens kvartbølgen er ca 15 meter. Så 10m er et så langt strekk at det gir mening å ha en impedanstilpasset overføring for digital audio. Men det er neppe noe problem i praksis hvis du ikke opplever datatap, økt varmegang i kilden eller andre artifakter.

https://en.wikipedia.org/wiki/Characteristic_impedance
https://en.wikipedia.org/wiki/Reflections_of_signals_on_conducting_lines
 

ol-fa

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.01.2004
Innlegg
219
Antall liker
79
Torget vurderinger
1
OK. Takk for svar. Er bare ute etter best mulig lydkvalitet. Lydanlegget har havna på motsatt side av stua etter ominnredning 10 meter kabel måtte til ... Tenkte ikke på spesifikk kabel for digitaloverføring da jeg kjøpte ...
 

I_L

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.03.2003
Innlegg
3.156
Antall liker
5.085
RG59 koaksialkabler med 75 ohm karakteristisk impedans er lett tilgjenglige og koster en slikk og ingenting, men de har som oftest BNC-plugger og ikke RCA siden de brukes til video og ikke audio. Men man får overganger og RG59 coaxkabler med RCA også. De færreste RCA-plugger til såkalte "hifi-digitalkabler" er 75ohm (og ofte er ikke kablene det heller), så hvis du er opptatt av å matche impedans bør du kjøpe videocoax/RG59 som er designet etter en industriell spec eller til proffbruk. Og ha i mente at hvis pluggen ikke er 75 ohm så hjelper det lite (dvs ingenting) om kabelen er 75 ohm, siden det vil oppstå refleksjoner i endene uansett.

Men hvis du ikke opplever noe datatap, støy, varmegang eller noe sånt har du antageligvis ikke noe problem med refleksjoner i overføringen.
 
Sist redigert:

ol-fa

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.01.2004
Innlegg
219
Antall liker
79
Torget vurderinger
1
Takk for svar. Jeg opplever litt dårligere lydkvalitet enn med den gamle kabelen som var 5 meter kortere og beregnet for overføring av digitalt signal. Denne var av fabrikat Audioquest. Jeg har nå bestilt en kabel med tilsvarende egenskaper fra Van Damme ... Denne blir skreddersydd på 9 meter da det er den lengden jeg trenger ...
 
Topp Bunn