Canilarix Grap Metoden

G

Gjestemedlem

Gjest
Dette er en revolusjonerende ny måte å fremstille kabler på. Den benytter seg av en ren organisk fremstillingsmetode og er fult mulig å gjenskape selv, men den er litt tidkrevende.

Utstyr: En sølvtråd av fin renhetsgrad (kopper duger ikke her)

En skarp kniv
Podevox
elastisk tråd.

Først må man finne et godt emne. Det man leter etter er et tre i god vekst som er relativ ungt. 10-15 år er glimrende. Det må være et tre som tåler beskjæring godt f.eks. en lind.

Man er så etter en rett gren på litt under en meter. Så lager man et snitt i denne grenen på langs fra barken og inn til kjernen i grenen (midten). Her legger man sølvtråden.

Deretter klemmer man grenen tilbake til sin oprinelige form. Den er elastisk nok til at dette skulle gå bra. Og man fester snorne rundt grenen med men cm. mellomrom oppover hele snittet. Det som er viktig er at kambielaget (det grønne vevet like under ytterbarken) kommer i kontakt med det på den andre siden. Etter man har festet tråden pensler man over med podevox.

Etter en sesong bør man fjerne trådene slikt at de ikke gror inn i grenen.

Etter 2-3 sesonerg burde grenen være helt overgrodd over snitte som ble påført.

Denne er nå klar til å høstes. Man kapper det stykket som man er interessert i slikt at sølvkabele er helt inngrodd på begge sider. Så fjerner man nok treverk til å terminere kabelen. Etter terminering lar man kabelen ligge til tørking på et kjølig og tørt sted slik at den ikke slår seg hvis den komme rett inn i varmen.

Etter en tid her er kabelen klar til bruk. Den har nå en suveren organisk strømpe som det ville kostet tusener å etterligne syntetisk.

Lag selvsagt mange når du er i gang, da hver enkelt gren kun gir en leder.
 

janhella

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.09.2004
Innlegg
1.410
Antall liker
0
Regner med vi får se noen DIY kabler etter hvert ;D
 

toriamos

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2005
Innlegg
2.255
Antall liker
24
Torget vurderinger
5
Blir ikke slike kabler veldig stive... som en stokk?
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Blir ikke slike kabler veldig stive... som en stokk?
Det kan de nok bli. Men man har muligheten til å forme dem helt slik man vil i prosessen. Litt slik man binder ned greiner på fruktrær eller skulputurerer en bonzai.

Det er viktig å forme grenen mens den ennå er myk. Når lignosen får den til å stivne vil den beholde denne fasongen.
 

BurntIsland

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.02.2006
Innlegg
8.200
Antall liker
10.380
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
2
Bartrær eller løvtrær? Jeg husker diskusjonen rundt ask-avkok sine saliggjørende egenskaper, så jeg tror det er et bra sted å starte.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Bartrær eller løvtrær? Jeg husker diskusjonen rundt ask-avkok sine saliggjørende egenskaper, så jeg tror det er et bra sted å starte.
Bruk løvtrær. fortrinnsvis noen som responderer bra på beskjæring. Så Lind, Selje, Pil vil være bra mens bjørk er et dårlig valg.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Man kan også videreføre dette og lage en modell med XLBS teknologi.

Det man nå gjør er istedet å anvende egnede stueplanter. Bjørkefiken skulle egne seg godt. Og etter en tid i oppdrett kan man koble seg på ledningen mens planten ennå er i live. Kablingen går således gjennom levende greiner på planten.

Fortrinnsvis bør man montere et vekstlys over disse også men det øker jo bare den dekorative verdien.

Her er det også muligheter for tweaking ved å anvende ulike gjødseltyper, vannmengder og bølgelenger på vekstlyset (innenfor visse avgrensinger da). Et selvvanningssystem kan i mange tilfeller være best da det ikke er gunstig å rissikere kontakt mellom vann og elektronikk forøvrig.

Det kan også være intressant å måle hvilken effekt forskjellig musikk har på plantene og defor indirekte også på kablingen.
 
Topp Bunn