Side 1 av 11 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 219
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast J.Haugen's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2006
  Innlegg
  182
  Tagget i
  0 Innlegg

  The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  The Giant - en fantastisk høyttalerkabel fra PM Audio!

  Å forsøke å skrive en kabeltest her på Hifisentralen, er som å stikke hode rett inn i et større vepsebol; Du må regne med å bli stukket opptil flere ganger, slik at du i hvert fall ikke gjør den samme tabben igjen.
  Etter å ha fått en del pepper (men også go`ord) for en større kabeltest i Hi-Fi-magasinet Fidelity i 2003, burde jeg kanskje ha lært. Men av og til kommer du over produkter som er så overraskende gode at du ikke kan la være å formidle opplevelsen av dem. Den nyeste høyttalerkabelen - «The Giant»- fra PM Audio, er et slikt produkt.

  (De som mener at det ikke finnes lydmessige forskjeller på kabler, bør av hensyn til blodtrykket, hoppe over resten av denne omtalen ).

  PM Audio

  Entusiastbutikken PM Audio til Paul Mortensen og Marion Brænden ligger i Nodeland like utenfor Kristiansand i Vest-Agder. I butikken finner du produkter fra anerkjente Audio Analogue, Blue Note, Coda, Metaxas, BCD, Gradient, Krix og Solid Tech (for å nevne noen). Men PM Audio har også vært den viktigste distributøren i Norge for den såkalte «Silk»-kabelen, som har solgt i «bøtter og spann» gjennom flere år, samt Audio Synthesis.
  For noen år siden begynte Paul og Marion utviklingsarbeidet med det som skulle bli deres egen signal- og høyttalerkabel, «Black Magic». De har etter hvert høstet mange lovord for dette produktet blant sine kunder, men få Hi-Fi-magasiner har virkelig våget å gjennomføre en skikkelig test (norske Fidelity er et hederlig unntak!).
  Selv har jeg eid et par tidligere varianter av «Black Magic» og har vært ganske fornøyd. Likevel har de langt dyrere Transparent Reference (den gamle modellen med noe avrundet topp) og Nordost Valhalla, samt noen studiokabler fra Tara Labs fått dominere i mine stadige skiftende anlegg hjemme på Sørlandet de siste tre-fire årene.

  «The Giant»

  Men det var altså før jeg hadde hørt den nyeste høyttalerkabelen i «Black Magic»-serien, «The Giant», nå i julen. Denne «hageslangen» av en høyttalerkabel bærer navnet sitt med rette. Den er diger! Den er faktisk blant de største og tyngste HT-kablene jeg har prøvd de siste 10-15-årene. Heldigvis vil noe si, kan denne beskrivelsen også overføres direkte på lydbildet; En gigantisk holografi - som strekker seg uvanlig dypt, bredt og høyt i rommet.
  På mange måter kan man bli lurt til å tro at noen har sneket seg bort og justert opp volumhjulet flere hakk når du kobler til denne kabelen, men den gang ei.
  Og så bassen da! Dette er antakelig den mektigste bassgjengivelsen på denne siden av Transparent Audio Reference til 60 000. Her er kjempedynamikk, en ekstra oktav nedover, og en usedvanlig «gøy»-faktor, som jeg aldri tidligere har hørt fra et produkt fra PM Audio. Symptomatisk for dette utsagnet, var et spørsmål fra en besøkende i jula, som så en film på hjemmekinoanlegget mitt: «Hvor har du plassert subwooferen?, undret den besøkende seg mens han kikket bort på mine små stativhøyttalere, B&W Nautilus 805S. Jeg kunne bare smilende svare at «nei, jeg har ingen subwoofer!
  Om du dermed tror at denne HT-kabelen har spesielle imponator-egenskaper i bassområdet, så blir det feil. Men den går dypere, er fyldige og har betydelig mer dynamisk kontrast enn de aller fleste kabler på markedet - midt i blinken etter min smak.
  Dersom vi beveger oss videre oppover i frekvensområdet, så har mellomtonen en klar parallell til den gamle toppmodellen, «Revelation». En klangbalanse på den mørke og ørlite på den varme siden av nøytral (hvor nå enn det måtte være), men ikke så mellomtonefokusert som for eksempel MIT og Transparent. Jeg var riktignok en stund bekymret over om den nye «gigantens» fyldige gjengivelse og bass hadde gått utover detaljeringen i mellomtonen. Men etter flere sammenlikninger med «Revelation» måtte jeg etter hvert bare konstatere, at «nei alt er på plass og kanskje vel så det» (enkelte detaljer kom fram som jeg tidligere ikke hadde lagt merke til).
  Diskantgjengivelsen på «Giant» er i mine ører et viktig steg i riktig retning. Den er silkeglatt, oppløst, men mer avrundet enn «Revelation». Den drar også med seg mindre støy enn den forrige toppmodellen, noe som gjør lydbildet «sortere», stillere og mindre påtrengende, selv om detaljene også her er på plass. Hvordan dette henger sammen, er vanskelig å forklare. Kanskje er det den fyldige klangbalansen og den mektige bassen som kaster lydmessige skygger oppover, og «lurer» ørene til å tro at den er mer avrundet?
  Uansett, her er detaljene godt integrert i den lydmessige helheten, og det er lite som «stikker av».
  En vesentlig følge av kabelens egenskaper, er at den gjør mange lydmessig ufullkomne CD og DVD-plater spillbare. Hvorvidt dette er et utviklingsmessig lykketreff fra PM Audio eller et bevisst valg i retning av at « kabler må kompensere for den lydmessige variasjonen som finnes på all verdens software», er mindre viktig. Kabelens klare «allround»-egenskaper er derimot en klar fordel, fordi kravet til «matching» med forskjellig utstyr blir mindre og lettere.
  Det kan selvsagt tenkes at også denne kabelen blir «feil» i enkelte oppsett. Tradisjonelt rør-utstyr med en varm og fyldig klangbalanse, som allerede låter mørkt, kan vel kanskje bli i meste laget. Men i de forskjellige oppsettene som er brukt her (se nedenfor), har det vært en betydelig oppgradering med «Giant», uavhengig av den opprinnelige klangbalansen.
  Og glemte jeg å nevne at transientgjengivelsen er til dels glimrende? Vel skal det mye til å matche kongen på haugen, Nordost Valhalla, på akkurat dette området, men retningsendring fra venstre til høyre høyttaler, og kontrasten mellom lydmessige høye og lave nivåer skjer med uhyggelig presisjon og hurtighet på både musikk og film. Med andre ord: «Giant» fungerer fint både i hjemmekinoanlegget og i et tradisjonelt stereooppsett.

  Konklusjon:
  Min konklusjon etter å ha levd en kort tid med denne kabelen, er at den neppe kan kalles nøytral i ordets rette forstand. Likevel er den PM Audios klart beste kabel fram til nå. Her har de fått fram gode «allround»-egenskaper som gjør lydmessige ufullkomne CD og DVD-plater spillbare, og som gir en spilleglede som får «rockefoten» i gang. «The Giant» overgår også «Revelation» med klar margin på de fleste områder, og har en «magi» som bare hører til i de høyeste prisklassene.
  Jeg er faktisk ikke like sikker på om du får tilsvarende eller bedre lyd om du velger å bruke samme beløp på å oppgradere forsterkeren, cd-spilleren eller høyttalerne dine, men det kan du vel prøve selv?
  «The Giant» går uansett rett inn på min topp-tre liste over de beste HT-kablene jeg har hørt, uavhengig av pris. På mange måter har den en del lydmessige fellestrekk med gamle Transparent Reference, men både den og Nordost Valhalla er prismessig utilgjengelig for det store flertall.
  Det gledelige faktum er at denne kabelen koster nesten 10 ganger mindre, selv om «Giant» med en pris på 8000-9000 kroner for 2 X 2,5m, også begynner å bli vel kostbar for «folk flest». Men med returretten på PM Audios kabler, tar du neppe noen stor sjanse. Går det galt, returnerer du bare kablene, og fortsetter jakten på godlyden. For oss andre derimot.., ja du skjønner hvor det bærer?

  «The Giant» - superkabelen fra PM Audio - ANBEFALES HERVED!

  Epilog:
  «The Giant» - har vært utlånt av privatpersoner på Sørlandet og ikke fra PM Audio. De er i skrivende stund uvitne om denne omtalen for å holde integriteten i orden. Kablene har vært innspilt i over en måned på fire forskjellige anlegg*, og vil neppe endre seg mye klangmessig med ytterligere innspilling. Det er likevel ikke gitt på forhånd at de vil oppleves på samme måte i alle andre oppsett og varianter. Det ville derfor vært flott om hifisentralen.no med sine mange brukere kunne bidra ytterligere med sine «Gigant»-erfaringer under denne tråden. Kanskje vil det avsløre at julens mange fridager, med tilhørende god mat og drikke har «sløret» den kritiske hørselen?

  Med ønske om fortsatt godt nytt år!

  Synspunkter på denne omtalen kan sendes på mail til: jhaugen@evje.com

  Vennlig hilsen
  Johnny Haugen

  * Oppsett 1: Meridian 861/557 kombo, drivverk: høymodifisert Denon 3800, høyttalere: B & W 805S, digitalkabel: Tara Labs Studio Extreme Reference (ikke i salg i Norge), Signalkabler: Tara Labs Studio Extreme Reference, Tara Labs Air 2, høyttalerkabler Kimber Monocle X og det øvrige som er nevnt i teksten.

  * Oppsett 2: Krell KAV-300iL, Primare CD30.2 LE, Patos Symphonic 3 AMT, Black Magic Revelation høyttaler- og signalkabler.

  * Oppsett 3: Arcam A32, Sony CD/SACD SCD-XB940, Tara Labs Gen.2 høyttalerkabler og diverse DIY-signalkabler og Claus Ohlsson-signalkabel.

  Oppsett 4: Doxa 140W, BlueNote CD-spiller, Black Magic Revelation høyttaler- og signalkabler og diverse DIY.

  For opplysninger om tekniske detaljer omkring kabelens utforming, valg av materiale og tilgjengelige endestykker/kontakter, henvises det til PM audios egne nettsider: pmaudio.no
  [img]URL[/img][img]URL[/img]

 2. #2
  Overivrig entusiast spurv's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Innlegg
  700
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Spennende, og god test. Selv er jeg veldig imponert over black magic serien. Sitter desverre kun med SILK MK2 signalkabler og Kimber høyttaler kabler. De er ikke dårlige, men Black Magic ga meg mer.

 3. #3
  Hifi-entusiast gpjonas's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  188
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Gleder meg til å prøve de en gang sitter med bm signal og intro ht kabler på gradient mk1 høyt. kan være det blir litt mørkt men prøves skal det.
  Ayon cd1<br />denon 2805.<br />Advance 200 w forsterker.<br />black magic signal og høyt.<br />gradient revolution

 4. #4
  Overivrig entusiast Raist's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  Setesdal
  Innlegg
  779
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Spennende test Johnny! Tror jeg må stikke innom deg en tur i morra (hvis du har kabelen ennå da)!

 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  644
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Denne tråden hører vel hjemme i kabel hjørnet...
  Sony CDP-X5000&nbsp;&nbsp; DEQX PDC-2.6P&nbsp;&nbsp; PBN Olympia Mini&nbsp;&nbsp; PBN Montana XP

 6. #6
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,823
  Tagget i
  3 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  ......... en ekstra oktav nedover,
  Jeg venter spent på å se dine kurver som dokumenterer denne variasjonen i frekvensresponsen
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 7. #7
  Hifi Freak soundscape's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Akershus syd
  Innlegg
  4,468
  Tagget i
  7 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Høres ut som en spennende kabel. Har selv Black Magic Rhodium XLR i anlegget, og må si at denne er noe av det mest nøytrale jeg har hørt. Det vil si at andre kabler i sammenlikning farger lyden i en eller annen retning, og da snakker jeg om kabler til to-tre ganger prisen av BM. Er egentlig fornøyd med oppsettet jeg har nå, men det hadde vert gøy å teste en Giant.

 8. #8
  Hifi Freak thomand's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  4,621
  Tagget i
  1 Innlegg
  Album
  1

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Fantastisk bra Johnny. Det som var litt gøy er at dine erfaringer er så å si identiske med mitt inntrykk av denne kabelen. Mitt møte med den var faktisk litt gøy. Han som eier kabelen som du har lånt hadde lyric 302 og bladelius elektronikk på den tiden, og jeg kunne ikke skjønne hva han hadde gjort. Jeg visste ikke, og la ikke merke til at revelation var byttet ut med giant, men lyden la jeg merke til. Han hadde ikke nevnt noe som helst om at noe i anlegget var byttet ut siden sist jeg hørte det.
  Jeg fikk litt sjokk jeg. Plutselig var mellomtonen langt mer organisk og snill (selv om snill ikke akkurat er ordet når det kommer til bladelius - patos kombo). Fyldigere og mer definert bass ble også nevnt, men det var helst mellomtonen som var kraftig forbedret i det oppsettet.
  Godt å se en god kabeltråd igjen, selv om man skal ikke langt ned på siden før en eller annen helvetes kranglefant begynner å kritisere.

 9. #9
  Hifi Freak Lieng's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  1,525
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!


  Jeg venter spent på å se dine kurver som dokumenterer denne variasjonen i frekvensresponsen *

  hmmm... hvorfor er det så viktig for deg?

  Jeg har testet og byttet div utstyr i årevis uten å ha noe dokumentasjon på noen lydmessige forandringer... om jeg får et bedre 3d-perspektiv ved bytte av en komponent, så trenger jeg ingen matematikere til å bevise dette for meg for at jeg skal være fornøyd med anlegget!
  Dynamic Precision A1b, Magnepan 3.7, Ken Kreisel DXD-808 Subwoofer * 2

 10. #10
  Parelius
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!  hmmm... hvorfor er det så viktig for deg?

  Jeg har testet og byttet div utstyr i årevis uten å ha noe dokumentasjon på noen lydmessige forandringer... om jeg får et bedre 3d-perspektiv ved bytte av en komponent, så trenger jeg ingen matematikere til å bevise dette for meg for at jeg skal være fornøyd med anlegget!
  Men en ekstra oktav nedover skulle vel være målbart?

 11. #11
  om.s
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!


  Godt å se en god kabeltråd igjen, selv om man skal ikke langt ned på siden før en eller annen helvetes kranglefant begynner å kritisere. *
  Jeg skal ikke kritisere jeg, bare holde med, godt å lese om folk som våger å fortelle om sine positive kabel opplevelser ...

  mvh

 12. #12
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Er i utgangspunktet skeptisk til kabler.
  Skal ikke ytre min mening for mye her, men "en oktav nedover" er det dummeste utrykket jeg vet om! For å gå opp eller ned en oktav dobbles eller halveres frekvensen! vis du i utgangspunktet har et anlegg som går flatt ned til 30 Hz, plutselig får en frekvensgang flatt ned til 15, så hadde det overrasket meg nok til at jeg hadde sluttet å kjøpe hifi. men du kan kansje oppleve en strammere bass (som kansje kan være mulig). Men uansett, er det en velskrevet test.

  PK
  IMO<br /><br />Mvh PK

 13. #13
  om.s
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Er i utgangspunktet skeptisk til kabler.
  Skal ikke ytre min mening for mye her, men "en oktav nedover" er det dummeste utrykket jeg vet om! For å gå opp eller ned en oktav dobbles eller halveres frekvensen! vis du i utgangspunktet har et anlegg som går flatt ned til 30 Hz, plutselig får en frekvensgang flatt ned til 15, så hadde det overrasket meg nok til at jeg hadde sluttet å kjøpe hifi. men du kan kansje oppleve en strammere bass (som kansje kan være mulig). Men uansett, er det en velskrevet test.

  PK
  pks: Audionetén din trives bedre med noen kabler enn andre, men det kan man komme tilbake til senere .....

  mvh

 14. #14
  Parelius
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Personlig så må jeg si - på tross av at det er godt skrevet - at slike saker gjør at jeg mister mer og mer av tiltro til hele kabelviktigheten. Men pareliverdien er imponerende.

  Tillegg: Kanskje skulle jeg heller si: Jeg forstår ikke slikt språk, da jeg ikke evner å relatere det til mine egne erfaringer.

 15. #15
  om.s
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Personlig så må jeg si - på tross av at det er godt skrevet - at slike saker gjør at jeg mister mer og mer av tiltro til hele kabelviktigheten. Men pareliverdien er imponerende.

  Tillegg: Kanskje skulle jeg heller si: Jeg forstår ikke slikt språk, da jeg ikke evner å relatere det til mine egne erfaringer.
  Du tenker for mye og lytter for lite Parelius, la deg ikke influere for mye av tidens strøm på hfs, du er velkommen å høre vinyl på SME og med "riktige" kabler.,her sør "any time" ...

  mvh

 16. #16
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!


  pks: Audionetén din trives bedre med noen kabler enn andre, men det kan man komme tilbake til senere .....

  mvh
  Det kan vi selvsagt.
  Jeg er jo åpen for at det kan være forskjell.

  pk
  IMO<br /><br />Mvh PK

 17. #17
  Hifi-entusiast J.Haugen's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2006
  Innlegg
  182
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  "Er i utgangspunktet skeptisk til kabler.
  Skal ikke ytre min mening for mye her, men "en oktav nedover" er det dummeste utrykket jeg vet om! For å gå opp eller ned en oktav dobbles eller halveres frekvensen! vis du i utgangspunktet har et anlegg som går flatt ned til 30 Hz, plutselig får en frekvensgang flatt ned til 15, så hadde det overrasket meg nok til at jeg hadde sluttet å kjøpe hifi. men du kan kansje oppleve en strammere bass (som kansje kan være mulig). Men uansett, er det en velskrevet test."

  Du har helt rett. Her har det kommet inn en feil: Det stod følgende i min siste rettede versjon (men som på uforklarlig vis ikke kom med): "Her er kjempedynamikk, samtidig som det føles som om bassen går en ekstra oktav nedover, og med en usedvanlig «gøy»-faktor, som jeg aldri tidligere har hørt fra et produkt fra PM Audio....

  Utover dette har jeg ingen kommentarer, men setter pris på både ris og ros...

 18. #18
  Parelius
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!


  Du tenker for mye og lytter for lite Parelius, la deg ikke influere for mye av tidens strøm på hfs, du er velkommen å høre vinyl på SME og med "riktige" kabler.,her sør "any time" ...

  mvh
  Takker for innbydelsen. Men jeg kan ikke unngå å tenke når jeg leser. Når jeg lytter gjør jeg av og til det ene, av og til det andre, og av og til begge deler. Men ikke når jeg leser om ting jeg aldri har erfart. Og jeg har da litt erfaring i å lytte.

 19. #19
  om.s
  Guest

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  Det kan vi selvsagt.
  Jeg er jo åpen for at det kan være forskjell.

  pk
  Det er forskjeller min Audionet venn ....

  mvh

 20. #20
  Hifi Freak Lieng's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  1,525
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: The Giant - fantastisk HT-kabel fra PM Audio!

  ja, men hva så? Må det være målbare forandringer for at du skal slå deg til ro med at et komponentbytte er fornuftig?
  Om du syntes bassen låter bedre, så låter den bedre for deg uansett om du måler det eller ei!

  Men en ekstra oktav nedover skulle vel være målbart?
  Dynamic Precision A1b, Magnepan 3.7, Ken Kreisel DXD-808 Subwoofer * 2

Side 1 av 11 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed