Side 8 av 20 FørsteFørste ... 67891018 ... SisteSiste
Resultater 141 til 160 av 382
Abonnér på denne tråden
 1. #141
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,218
  Tagget i
  32 Innlegg
  Sitat Sitat fra awe Se Innlegg
  Jeg har regnet meg frem til at vi er nær en endelig løsning her nå.
  [...]
  Hm, hva om vi tok billedkunsten og ryddet bort...
  Velskrevet, men tullprat. Jeg vet hva mine ører forteller meg, og jeg begriper egentlig ikke hvorfor det ikke skal tillegges noen vekt bare fordi jeg tilfeldigvis også har lært litt om hvordan dingsene fungerer.

  Hvis du bak ironien fortsatt tror på de menneskelige sansenes ufeilbarlighet kan du se litt på denne:  Hørselen er ikke noe mer pålitelig, men er gjenstand for diverse illusjoner. Hele stereoperspektivet fra to høyttalere er en slik kognitiv illusjon. Det er ingen senterhøyttaler som gjengir vokalen, bare en hjerne som forsøker å tolke mønsteret av lydbølger som når frem til ørene. Det mest interessante i denne hobbyen er hvordan de forskjellige illusjonene oppstår og formidles, ikke etterplapring av historiefortellingen fra kabelsjarlataner med egne økonomiske interesser i saken.

  Og til trådstarters spørsmål mener jeg fortsatt at han bør forsøke noe med litt tverrsnitt, f eks 4 mm2, og kanskje ikke altfor høy kapasitans, men det er nå meg. +/- 0,1-0,2 dB i diskanten kan ha en subjektivt hørbar virkning i motsatt ende av spektrumet selv om det er bagatellmessige utslag sammenlignet med nesten alt annet i anlegget. RKUB eller vanlig høyttalerkabel på snelle bør treffe kriteriene fra åpningsinnlegget ganske bra.
  Siste redigert av Asbjørn; 12.03.2017 kl. 23:41.

 2. #142
  Hifi Freak Vidar Øierås's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Innlegg
  3,200
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Sitat Sitat fra Bx Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Vidar Øierås Se Innlegg
  For å gjengi bedre detaljer, så er ofte løsningen å delvis eller helt tette eventuelle passporter på høyttaleren. Dette KAN gå utover nedre grensefrekvens som bassporten ellers hjelper til med. Det går an å dempe bassporten med vatt, og dermed ende opp med noe som minner mer om en akustisk ventil.
  Bra moment det med portene. De tunes ofte med en høy Q som skaper en skikkelig basskuppel når høyttalerne plasseres slik høyttalere ofte plasseres.

  Men det er også rom for mellomløsninger.

  Jeg hadde i hine hårde dager et par System Audio høyttalere. De spilte bra og åpent slik SA pleier å gjøre, men det var litt rumlebass. I stedet for å tette igjen portene, så foret jeg de opp så porten ble smalere. Da flytter man portfrekvensen nedover, samtidig som man får tatt ned den "one note" bassen som ofte er der. Resultatet kan fort oppleves som en oktav ekstra.

  Jeg brukte skumgummi som jeg kuttet i en passe tykk skive, slik at jeg kunne forme den som en rull som akkurat gikk inn i bassporten.

  Og så gjorde jeg en ting til. Ga ikke dypere bass, men ryddet opp i mellomtonen: Jeg stappet masse ull inn bak mellombass-elementene.

  En av fordelen med bassrefleks er at man kan bruke de til å dytte inn litt ull...
  Entone-bassporter kommer gjerne av at de er litt overdimensjonerte, og da blir porten lang for å beholde portfrekvensen. jo lengre en bassport er jo høyere Q får den, og smalere båndbredde - kanskje bare 4-5Hz båndbredde (nærmer seg entone), mens korte porter er mer bredbåndet, gjerne 20-30Hz båndbredde. Men overdimensjonerte er de gjerne fordi de reduserer luftstøy. Da vil mer dempemateriale inni kassa øke båndbredden på porten - det blir som å prøve å blåse en tone på brusflaske når den er full av såpeskum. Vanskelig. Hadde imidlertid såpeskum holdt seg som permanent skum, og hatt samme fysiske egenskaper i tørr form som i våt form - løst og fluffy, så hadde vi hatt det perfekte dempemateriale.

  Toveissystemer (hvis det var det SA ht'ene dine var) har den store ulempen at basselementet som også spiller mellomtone, får en veldig uryddig mellomtonegjengivelse pga bassportens lekkasjer. Da vil det helt åpenbart hjelpe å tette porten litt slik du gjorde med skumgummien.

  Vidar
  Lyset går raskere enn lyden. Det er derfor de fleste mennesker virker opplyste inntil du hører de snakke....

 3. #143
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,794
  Tagget i
  7 Innlegg
  Så. Trådstarter spør om høyttalerkabler med dyp og presis bass. Noen drister seg til å mene at det er en egenskap som ikke ligger i kablene, og foreslår å vende blikket i andre retninger. Det blir så kalt useriøst. Så er diskusjonen i gang.

  Jeg ser, jeg ser...
  Jeg er visst kommet på en feil klode!
  Her er så underlig...
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 4. #144
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  20,377
  Tagget i
  23 Innlegg
  Torget
  1
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Så. Trådstarter spør om høyttalerkabler med dyp og presis bass. Noen drister seg til å mene at det er en egenskap som ikke ligger i kablene, og foreslår å vende blikket i andre retninger. Det blir så kalt useriøst. Så er diskusjonen i gang.

  Jeg ser, jeg ser...
  Jeg er visst kommet på en feil klode!
  Her er så underlig...
  Sikker på at ikke 02 opptaket ditt er litt lavt på den kloden du er Zomby ? Hvem og hva som kalles useriøst går visst i begge retninger, uten at jeg skal komme med noe ståsted. Tilogmed karakteristikken "tullprat" på andres innlegg forekommer, noe som er rett og slett ufint..
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 5. #145
  Hifi Freak ymir's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2013
  Innlegg
  3,187
  Tagget i
  6 Innlegg

  – En får raskt en følelse av hva som låter best.

  Husker godt en pianostemmer i et NRK program som fikk i oppgave å sette rett fabrikat på flyglene som ble avspilt.Han fikk rett på alle avspillingene,hvorav det siste eksempelet ikke var et "flygel",
  men Gisle Styves ? elektriske Yamaha? i Beat for Beat.


  Det handler vel om tibre i intstrumenter,som med kabler,kobber vs sølv vs sølv på kobber + RLC
  Timbre kan måles,men med ordinær målemik hjemme over høyttalerne?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Timbre


  Stemt likt betyr lik frekvens,og anslaget bør være likt..
  FØLELSE for hva som låter bra?
  Gir det store utslag målt med mikrofon i ett stereo oppsett?


  https://www.nrk.no/ho/se-han-velge-v...gel-1.11325163

  http://www.audiophile.no/nb-no/omtal...360-linn-ninka


  egentlig er det ikke Fredrik Åkare, men snarere den Danske jazzanmelderen Anders Kirkegaard. Og ikke var det Linn heller, men den jazzpianisten som alle elsker å hate eller elske, Tord Gustavsen. Denne musikkanmelderen gikk så til de grader rett i strupen på Gustavsen i en anmeldelse av CDen The Ground i det danske bladet Jazz Spesial, at det vakte bølger. Blant annet karakteriserte han The Ground som ”en skamplet på ECM”.

  Og her er det at Linn kommer inn. Jeg tror nemlig at hvis den danske anmelderen hadde lyttet til dette albumet over et sett Linn Ninka, ville han lettere ha hørt hva denne musikken dreier seg om – aksentuering av nyanser, og et følsomt anslag. En framførelse proppfull av nerve,


  Tune-dem
  Linn har utviklet (eller kanskje rettere beskrevet) en egen metode for å bedømme et hifi-oppsett, som de har kalt TUNE DEM . Denne går rett og slett ut på melodigjenkjenning.
  Siste redigert av ymir; 13.03.2017 kl. 10:10.
  Mahatma Gandhi
  "Verden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet"

 6. #146
  Hifi Freak awe's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Kragerø
  Innlegg
  1,825
  Tagget i
  0 Innlegg
  Tullprat, Asbjørn? Vel, det synes jeg også. Det var derfor jeg skrev det, for å minne om at det til tider blir vel mye belæring om sansenes bedrag. Det er helt utmerket at du vet hva dine ører forteller deg. Det er jeg hjertens enig i, uten snev av hverken ironi eller parodi. Det jeg ikke synes er fullt så utmerket, er at du også vet hva andre hører eller ikke hører.

  Jeg har ingen steder sagt at jeg tror på sansenes ufeilbarlighet. Jeg tror ikke på sansenes ufeilbarlighet. Hvilket reflektert menneske gjør det? Derfor er påstanden like arrogant som den er forutinntatt. At man tillegger lytteevnen verdi, til og med avgjørende verdi, innebærer slett ikke en påstand om sansenes ufeilbarlighet. Det ville være en logisk kortslutning. Så skråsikker og selvsikker er du, tilsynelatende, at du uten videre kan informere meg om hva jeg tenker. For meg demrer det et eller annet om etiske varsellys når man tar seg til rette på den måten, uavhengig av hvem som sier hva til hvem.

  Ei heller sier jeg noe som helst i retning av at du ikke skulle tillegge hva ørene forteller deg noen vekt fordi du "..tilfeldigvis også har lært litt om hvordan dingsene fungerer." (Understatement godt og vel på kanten av kjekkaseri?) Noe slikt ville jeg ikke finne på å hevde, av ovennevnte grunner.

  Problemet jeg ville sette fingeren på, var selvfølgelig ikke målingers eller sansers berettigelse. Nei, problemet er etisk: Man burde ha såpass respekt for folk som av en eller annen grunn velger å ytre seg om noe de åpenbart bryr seg om, at de ikke slås i hodet med summarisk rettergang og underforstått eller direkte uttalt desavuering. Det synes jeg skjedde tidligere i denne tråden, og denne gangen valgte jeg å reagere. Om sjanger og virkemidler var velvalgte, kan alltids diskuteres, men jeg håper intensjonen trer tydeligere frem i dette innlegget.

 7. #147
  Hifi Freak Olav2's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2014
  Innlegg
  3,342
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra awe Se Innlegg
  Jeg har regnet meg frem til at vi er nær en endelig løsning her nå. Den er like enkel som effektiv: Få menneskene ut av rommet der hi-fi-utstyret står, erstatt dem med førsteklasses måleutsyr, plasser menneskene i et annet rom der de av kan lese av målingene, trå til med DSP osv. til målingene når perfeksjon...og voila! Vi har en ren og pen hobby uten innbilning, føleri, overtro, smak, dagsform, villedende sanser og myter. Alt uopplyst, subjektivt (Kan vi tenke oss noe mer frastøtende?) og emosjonelt tull forsvinner som dugg for solen, den ufyselige bransjen som så altfor lenge har veltet seg i uvitende romantikeres fantasier, forsvinner, og all denne blinde, ørkesløse kavingen og famlingen i blinde på Hifisentralen kan opphøre. Den naturvitenskapelige sol ville uforstyrret opplyse hver en mørk krok 24/7.
  .
  Artig innlegg, men jeg synes faktisk ikke dette er så skremmende. La meg komme med et tankeeksperiment:

  Anta at jeg har mulighet til enten å kjøpe en høyttaler enten av høyttalerkonstruktøren Joar, eller av høyttalerkonstruktøren Roar. For enkelhetens skyld tenker vi at det er en standard kassehøyttaler med likt utseende og samme spredningsmønster.

  Joar har tilgang til den mest avanserte måle-laben som finnes. Han er i stand til å måle seg fram til en høyttaler som har tilnærmet lik frekvensgang uavhengig av akse, han får det til å bli fasekoherent, og han klarer å få forvrengningen nesten ned til null. Problemet er bare at Joar er døv. Han aner ikke hvordan det høres ut. Han går bare for det som måler best når det gjelder frekvens, spredning, fase/tid og forvrengning.

  Roar, derimot, bryr seg ikke om målinger. Han går hver søndag i filharmonien, og han musiserer på steinway-flygelet sitt hver kveld. Når han utvikler høyttalere, gjør han det bare ved hjelp av øret sitt. Han vet jo hvordan musikk skal høres ut!

  Hvem av disse to ville man kjøpt høyttaler av? For min del ville valget vært uhyre enkelt. Jeg ville kjøpt av den døve konstruktøren i verdens beste måle-lab, uten å blunke. (selv om det ideelle likevel ville vært en kombinasjon av de to - særlig når det gjelder å komme på nye ideer til høyttalere, tror jeg)
  God lyd er når man glemmer at man hører på høyttalere.

 8. #148
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,794
  Tagget i
  7 Innlegg
  Helt ærlig? Ingen av dem.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 9. #149
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  16,634
  Tagget i
  7 Innlegg
  Torget
  1
  Men kven ville du kjøpt kablar av?
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 10. #150
  Overivrig entusiast Hemispheres's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2011
  Sted
  Lund, Krs
  Innlegg
  1,110
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  10
  [I]Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die!Anthony Gallo Reference 3.5 - Mytek Brooklyn bridge /sbooster- Theta Intrepid 4kanaler/to til sub spole i Gallo- Michell Gyro SE m Jelco SA750D+ Audio-Technica VM540ML - OPPO BDP 203- Tidal HiFi /Roon/pc - Wireworld USB - Soundstring og Neotech nes 3002 ht kabler - Chord Vee 3 xlr - Nordost Baldur rca - Rca sub filter 50Hz- Isotek Orion GM994 strømrenser

 11. #151
  Hifi-entusiast tokai's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2012
  Innlegg
  256
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Olav2 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra awe Se Innlegg
  Jeg har regnet meg frem til at vi er nær en endelig løsning her nå. Den er like enkel som effektiv: Få menneskene ut av rommet der hi-fi-utstyret står, erstatt dem med førsteklasses måleutsyr, plasser menneskene i et annet rom der de av kan lese av målingene, trå til med DSP osv. til målingene når perfeksjon...og voila! Vi har en ren og pen hobby uten innbilning, føleri, overtro, smak, dagsform, villedende sanser og myter. Alt uopplyst, subjektivt (Kan vi tenke oss noe mer frastøtende?) og emosjonelt tull forsvinner som dugg for solen, den ufyselige bransjen som så altfor lenge har veltet seg i uvitende romantikeres fantasier, forsvinner, og all denne blinde, ørkesløse kavingen og famlingen i blinde på Hifisentralen kan opphøre. Den naturvitenskapelige sol ville uforstyrret opplyse hver en mørk krok 24/7.
  .
  Artig innlegg, men jeg synes faktisk ikke dette er så skremmende. La meg komme med et tankeeksperiment:

  Anta at jeg har mulighet til enten å kjøpe en høyttaler enten av høyttalerkonstruktøren Joar, eller av høyttalerkonstruktøren Roar. For enkelhetens skyld tenker vi at det er en standard kassehøyttaler med likt utseende og samme spredningsmønster.

  Joar har tilgang til den mest avanserte måle-laben som finnes. Han er i stand til å måle seg fram til en høyttaler som har tilnærmet lik frekvensgang uavhengig av akse, han får det til å bli fasekoherent, og han klarer å få forvrengningen nesten ned til null. Problemet er bare at Joar er døv. Han aner ikke hvordan det høres ut. Han går bare for det som måler best når det gjelder frekvens, spredning, fase/tid og forvrengning.

  Roar, derimot, bryr seg ikke om målinger. Han går hver søndag i filharmonien, og han musiserer på steinway-flygelet sitt hver kveld. Når han utvikler høyttalere, gjør han det bare ved hjelp av øret sitt. Han vet jo hvordan musikk skal høres ut!

  Hvem av disse to ville man kjøpt høyttaler av? For min del ville valget vært uhyre enkelt. Jeg ville kjøpt av den døve konstruktøren i verdens beste måle-lab, uten å blunke. (selv om det ideelle likevel ville vært en kombinasjon av de to - særlig når det gjelder å komme på nye ideer til høyttalere, tror jeg)
  Virkelig !.....
  Ja ja... u må jo få lov til det.
  Syntes du ikke det er ett tankekors at vi stoler mer på det vi lager enn de som lager det ?
  Kan virkelig det vi lager overgå konstruktøren ?
  Vel, jeg skal ikke avskrive det.

  Det jeg mener og opplever. Er at maskinlaget musikk, ikke er i nærheten av opplevelsen
  der det er dyktige musikere som spiller.
  Ville ikke forundre meg at dette også gjelder ved finpussing av en konstruksjon.

  Nå syntes jeg vi skal stikke fingeren om ikke litt ned i jorda.
  De tekniske vidundere vi har som hobby, kommer ikke opp til knærne sammenlignet med live akustisk musikk.
  For ordens skyld legger jeg til. Min personlige mening !!

 12. #152
  Hifi Freak Vidar Øierås's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Innlegg
  3,200
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Sitat Sitat fra Asbjørn Se Innlegg
  Sitat Sitat fra awe Se Innlegg
  Jeg har regnet meg frem til at vi er nær en endelig løsning her nå.
  [...]
  Hm, hva om vi tok billedkunsten og ryddet bort...
  Velskrevet, men tullprat. Jeg vet hva mine ører forteller meg, og jeg begriper egentlig ikke hvorfor det ikke skal tillegges noen vekt bare fordi jeg tilfeldigvis også har lært litt om hvordan dingsene fungerer.

  Hvis du bak ironien fortsatt tror på de menneskelige sansenes ufeilbarlighet kan du se litt på denne:  Hørselen er ikke noe mer pålitelig, men er gjenstand for diverse illusjoner. Hele stereoperspektivet fra to høyttalere er en slik kognitiv illusjon. Det er ingen senterhøyttaler som gjengir vokalen, bare en hjerne som forsøker å tolke mønsteret av lydbølger som når frem til ørene. Det mest interessante i denne hobbyen er hvordan de forskjellige illusjonene oppstår og formidles, ikke etterplapring av historiefortellingen fra kabelsjarlataner med egne økonomiske interesser i saken.

  Og til trådstarters spørsmål mener jeg fortsatt at han bør forsøke noe med litt tverrsnitt, f eks 4 mm2, og kanskje ikke altfor høy kapasitans, men det er nå meg. +/- 0,1-0,2 dB i diskanten kan ha en subjektivt hørbar virkning i motsatt ende av spektrumet selv om det er bagatellmessige utslag sammenlignet med nesten alt annet i anlegget. RKUB eller vanlig høyttalerkabel på snelle bør treffe kriteriene fra åpningsinnlegget ganske bra.
  Jeg har fulgt med på en serie på TV som heter "Your bleeped mind" eller noe sånt.
  Den går ut på en del ting vi lar oss tro er sant, men som i realiteten ikke er det.
  Ta f.eks det verdenskjente bilde av den Himmelske fredsplass i Kina, der en student med "handlepose" hindrer en tanks å komme seg videre.
  Ute på gaten ble en rekke personer presentert for dette bildet, med de tusenvis av tilskuere som stor og heiet på hver side. Alle som så bildet husket hendelsen, med alle tilskuere. Så viste han frem det originale bildet. Det er tomt for tilskuere, men hvordan husket testpersonene at det var tusenvis som heiet på denne ene studenten?
  Hjernen lager sine egne minner, og man husker ting som ikke har skjedd.
  Vi er så feilbarlige som bare det. Vi har ingen god argumentasjon ut i fra våre opplevelser og observasjoner som skulle bevise at en hendelse eller en størrelse er sann.
  Navn:   hq720.jpg
Visninger: 479
Størrelse: 68.6 Kb
  Navn:   1304151528482436.jpg
Visninger: 445
Størrelse: 99.3 Kb

  Vidar
  Lyset går raskere enn lyden. Det er derfor de fleste mennesker virker opplyste inntil du hører de snakke....

 13. #153
  Hifi Freak ymir's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2013
  Innlegg
  3,187
  Tagget i
  6 Innlegg
  Med en slik foretrukket kurve der bassen er skrudd så mye opp forsvinner forskjellene.
  Når jeg prøver meg med en slik kurve i bassområdet blir det mørkt ,"grøtet",selv med to pakker 10cm rockfon i rommet.
  ca. 15db fall fra bass til topp,samt mulig feilplassert høyttaler..da blir det vanskelig.


  Navn:   rta (2).jpg
Visninger: 461
Størrelse: 62.1 Kb
  Siste redigert av ymir; 13.03.2017 kl. 10:37.
  Mahatma Gandhi
  "Verden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet"

 14. #154
  Bransjeaktør Bjørn ("Orso")'s Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,700
  Tagget i
  12 Innlegg
  Sitat Sitat fra ymir Se Innlegg
  Med en slik foretrukket kurve der bassen er skrudd så mye opp forsvinner forskjellene.
  Når jeg prøver meg med en slik kurve i bassområdet blir det mørkt ,"grøtet",selv med to pakker 10cm rockfon i rommet.


  Vedlegg 430642
  Ser ikke grafen din, men 10 cm rockfon gjør svært lite i bassen uansett. I et lite rom så vil man oppnå omtrent denne effekten uten luftrom bak. 0,8 koeffisient man man regne som meget bra.

  Navn:   10 cm rockfon (Custom).jpg
Visninger: 476
Størrelse: 55.8 Kb
  Representerer lydogakustikk.no og vera-audio.com

 15. #155
  Hifi Freak Olav2's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2014
  Innlegg
  3,342
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra tokai Se Innlegg
  Virkelig !.....
  Ja ja... u må jo få lov til det.
  Syntes du ikke det er ett tankekors at vi stoler mer på det vi lager enn de som lager det ?
  Kan virkelig det vi lager overgå konstruktøren ?
  Vel, jeg skal ikke avskrive det.

  Det jeg mener og opplever. Er at maskinlaget musikk, ikke er i nærheten av opplevelsen
  der det er dyktige musikere som spiller.
  Ville ikke forundre meg at dette også gjelder ved finpussing av en konstruksjon.

  Nå syntes jeg vi skal stikke fingeren om ikke litt ned i jorda.
  De tekniske vidundere vi har som hobby, kommer ikke opp til knærne sammenlignet med live akustisk musikk.
  For ordens skyld legger jeg til. Min personlige mening !!
  Men det med at live akustisk musikk er overlegent er jeg jo 100% enig i...! Det handler - tror jeg - både om at opptak ikke klarer å fange inn bra nok det som skjer i en levende akustisk situasjon, og at ytterst få anlegg+rom klarer å yte musikk full rettferdighet.

  Selv er jeg jo mye mer en "Roar" enn en "Joar" forøvrig - jeg måler ikke selv, jeg går stadig på konserter og musiserer masse. Jeg mener vel bare at det kunstneriske skjer når musikken skapes. Å gjengi musikken, derimot, er ingeniørkunst. Og lydgjengivelse fra høyttalere har egentlig bare fire parametre: frekvens, tid/fase, spredning, og forvrengning. Hvis alt dette er så bra som det kan få blitt og måler perfekt, kan ikke JEG skjønne hva som kunne blitt bedre.
  (men jeg synes mange innenfor dagens måleregime har sett seg blinde på flat frekvensgang. det tror jeg er en av grunnene til at noen oppsett kan "måle bra" men likevel oppleves umusikalske)

  Men nå er vi vel på OT-viddene her...
  Siste redigert av Olav2; 13.03.2017 kl. 11:06.

 16. #156
  Hifi Freak Barbaresco's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  2,453
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Valfy Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Jorgen1 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Valfy Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Jorgen1 Se Innlegg
  Men er det ikke litt slik at spørsmålet fra trådstarter egentlig blir litt feil og at det mange opplever er at en gitt kabel enten kveler bass eller diskant eller det i mellom. For meg er det i hvertfall slik at det er utopisk at kabel tilfører bass eller andre egenskaper, spørsmålet er om den i mindre grad kamuflerer deler eller event hele signalet.
  Kanskje trådstarter bare burde kjøpe seg ei vifte.

  Jeg syntes egentlig den signaturen er høvelig ironisk og passe. Og passer veldig godt til mine lydprioriteringer, men er blitt litt flinkere til å forstå at noen liker best å spille eller å kunne spille høyt høyt høyt. -- Når det kommer til tema, bommer jeg fælt i hva jeg lander på? Kanskje en vifte i kabelen kan dytte signalet kjappere frem?
  Litt spøk må være innafor. Jeg ler litt hver gang jeg ser den signaturen.
  Det var faktisk en gang en svært seriøs subwoofer som var bygd som en styrbar vifte. Har aldri hørt den, men skal ikke se bort fra at den var uslåelig god nede i ettsiffers frekvensområdet og kanskje oppover til 20 Hz.

  Forøvrig er det helt umulig for en kabel å tilføre noe som helst i et frekvensområde, så hvis det høres slik ut, er det tatt bort noe fra de fleste andre frekvensområdene. I så fall ville jeg holdt meg langt unna akkurat den kabelen. Jeg ser da bort fra rene resonansfenomener, som er enda mer suspect og kan brenne opp enten elementer eller sluttrinn. Det enkleste er det beste.
  Alt for Piemonte

 17. #157
  Hifi-entusiast tokai's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2012
  Innlegg
  256
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Olav2 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra tokai Se Innlegg
  Virkelig !.....
  Ja ja... u må jo få lov til det.
  Syntes du ikke det er ett tankekors at vi stoler mer på det vi lager enn de som lager det ?
  Kan virkelig det vi lager overgå konstruktøren ?
  Vel, jeg skal ikke avskrive det.

  Det jeg mener og opplever. Er at maskinlaget musikk, ikke er i nærheten av opplevelsen
  der det er dyktige musikere som spiller.
  Ville ikke forundre meg at dette også gjelder ved finpussing av en konstruksjon.

  Nå syntes jeg vi skal stikke fingeren om ikke litt ned i jorda.
  De tekniske vidundere vi har som hobby, kommer ikke opp til knærne sammenlignet med live akustisk musikk.
  For ordens skyld legger jeg til. Min personlige mening !!
  Men det med at live akustisk musikk er overlegent er jeg jo 100% enig i...! Det handler - tror jeg - både om at opptak ikke klarer å fange inn bra nok det som skjer i en levende akustisk situasjon, og at ytterst få anlegg+rom klarer å yte musikk full rettferdighet.

  Selv er jeg jo mye mer en "Roar" enn en "Joar" forøvrig - jeg måler ikke selv, jeg går stadig på konserter og musiserer masse. Jeg mener vel bare at det kunstneriske skjer når musikken skapes. Å gjengi musikken, derimot, er ingeniørkunst. Og lydgjengivelse fra høyttalere har egentlig bare fire parametre: frekvens, tid/fase, spredning, og forvrengning. Hvis alt dette er så bra som det kan få blitt og måler perfekt, kan ikke JEG skjønne hva som kunne blitt bedre.
  (men jeg synes mange innenfor dagens måleregime har sett seg blinde på flat frekvensgang. det tror jeg er en av grunnene til at noen oppsett kan "måle bra" men likevel oppleves umusikalske)

  Men nå er vi vel på OT-viddene her...
  Enig ! Hurra. ( nesten )
  Det er nettopp derfor vi trenger tilpassing av ett musikk anlegg justert av mennesker. For å "vri" gjengivelsen slik at det
  "nærmer seg" live.
  Er det ikke derfor mange foretrekker rør, vinyl osv. Fordi vridningen av gjengivelsen oppleves nærmere deres lyd ideal ?

  Derfor..... ville jeg tatt høttalerne fra ham i konsertsalen.

 18. #158
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det falske bildet fra Den Himmelske Freds Plass har jeg aldri fått med meg. Sikkert derfor jeg hører så godt.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 19. #159
  Hifi Freak Zerostat's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  Skjetten
  Innlegg
  3,432
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  3
  Høyttalerkabler som gir dyp detaljert bass?

  Jeg har et par Tara Labs RSC 500 som gir god og definert bass. Dem er single wire 2.5m banan. Vil du teste?
  >>> Zerostatic Cables >>>

 20. #160
  ANM
  Guest
  Sitat Sitat fra Olav2 Se Innlegg
  Artig innlegg, men jeg synes faktisk ikke dette er så skremmende. La meg komme med et tankeeksperiment:

  Anta at jeg har mulighet til enten å kjøpe en høyttaler enten av høyttalerkonstruktøren Joar, eller av høyttalerkonstruktøren Roar. For enkelhetens skyld tenker vi at det er en standard kassehøyttaler med likt utseende og samme spredningsmønster.

  Joar har tilgang til den mest avanserte måle-laben som finnes. Han er i stand til å måle seg fram til en høyttaler som har tilnærmet lik frekvensgang uavhengig av akse, han får det til å bli fasekoherent, og han klarer å få forvrengningen nesten ned til null. Problemet er bare at Joar er døv. Han aner ikke hvordan det høres ut. Han går bare for det som måler best når det gjelder frekvens, spredning, fase/tid og forvrengning.

  Roar, derimot, bryr seg ikke om målinger. Han går hver søndag i filharmonien, og han musiserer på steinway-flygelet sitt hver kveld. Når han utvikler høyttalere, gjør han det bare ved hjelp av øret sitt. Han vet jo hvordan musikk skal høres ut!

  Hvem av disse to ville man kjøpt høyttaler av? For min del ville valget vært uhyre enkelt. Jeg ville kjøpt av den døve konstruktøren i verdens beste måle-lab, uten å blunke. (selv om det ideelle likevel ville vært en kombinasjon av de to - særlig når det gjelder å komme på nye ideer til høyttalere, tror jeg)
  Hmmm, synes ikke denne analogien var så god jeg. I det heletatt lite gjennomtenkt. En rekke spørsmål dukker opp.

  - Har Joar vært døv hele livet?
  - Om ja, hva baserer han sin lydfilosofi på, hvor har han hentet erfaring fra, hva skiller ham fra konkurrentene?
  - Ville du bedt en blind velge farge på huset?
  - Heter egentlig Joar, Roar, men grunnet sitt handikap oppfattet du navnet hans feil?

  Nei, denne analogien var ikke god....prøv på nytt.

Side 8 av 20 FørsteFørste ... 67891018 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed