Den store subjektive kabel-lytte tråden

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
886
Har du subjektive lytte-erfaringer med en kabel så post dem her. Det er ikke lov å kritisere en annens lytteinntrykk av en bestem kabel uten at man har førstehånds lytte-erfaring med den aktuelle kabelen. Man kan også referere til andres lytte-inntrykk f.eks i form av anmeldelser av en kabel. Sure oppgulp av typen "du kan ikke høre forskjell på disse kablene fordi jeg har lest en teori på internett om det ikke er mulig å høre forskjell på dem" får man ta i andre tråder.

Meningen er at man skal kunne utveksle lytte erfaringer omkring forskjellige kabler, men at man også kan poste forskjellige inntrykk av samme kabel hvis man har det. Og også på den måten støtte opp om eller være uenig i en annens oppfatning av en kabel, men da utelukkende basert på at man har faktisk lyttet på kabelen det er snakk om.
 

lars_erik

Rubinmedlem
Ble medlem
19.10.2006
Innlegg
34.915
Antall liker
19.769
Sted
Hades
Torget vurderinger
0
Flott tiltak. Så får vi håpe at målebånd og glava-gjengen følger oppfordringen din!

Men lytteinntrykk er ikke subjektive, men høyst reelle :)

Viktig dette; det er opprettet en egen gruppe på et annet fora for de av oss som ikke gidder det jævla tøvet her inne lengre.
 
  • Liker
Reaksjoner: JK

lars_erik

Rubinmedlem
Ble medlem
19.10.2006
Innlegg
34.915
Antall liker
19.769
Sted
Hades
Torget vurderinger
0
Selv har jeg, etter masse testing hjemme, endt opp med Valhalla xlr signalkabler, Valhalla høyttalerkabler og Brahma strømkabler. På disse har jeg fått byttet ut støpslene til Furutech i28. Noe som ga et merkbart løft, særlig på basskontrollen. Slike kabler er selvsagt ikke noe man benytter på et midfi-anlegg, men på highend er det den siste finpussen.
 

Guit

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.09.2009
Innlegg
1.122
Antall liker
164
Sted
Sunndalsøra
Virker som en fornuftig kabeltråd dette:) Tenkte jeg skal ta meg tid sammen med en kamerat å sammenligne en XLR kabel fra Norost og en rimelig Silk XLR. Det er mange som mener eller tror at det ikke er noen hørbar lydforskjell på balaserte kabler. Denne Nordost kabelen skal brennes inn før leveranse. Hvilken betydning det har, vet ikke jeg.mvh Guit
 

Hb 52

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.03.2014
Innlegg
940
Antall liker
704
Torget vurderinger
10
Jeg har gått en laaaang vandring i kabelverdenen , og hatt kabler fra bla : Nordost , Kimber , Black Magic , Silk , Silspeak for å nevne noen .... Har endt opp med Viablue . Kablene er meget musikalske . Kjøper kun metervare , fra norsk importør som også leverer alt man trenger for å 'style' kablene etter egen smak . Bedre kabler til samme pris ( 130 kr mtr for ht.kabler) tror jeg knapt finnes . Har Viablue i alle ledd :)
 

Kanutus

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.11.2014
Innlegg
2.006
Antall liker
780
Sted
Nesodden
Flott tiltak denne tråden her! Det er jo spesielt interessant å høre om slike som @Hb 52 som har "gått en laaaang vandring", særlig for oss som såvidt har begynt å gå ... MEN, for at dette skal ha nytteverdi bør også resten av anlegget ramses opp, og kanskje en beskrivelse av _hva_ som funker bra med en spesiell kabel, og kanskje noe om forskjellen fra det ene merket til det andre. Pris hadde også vært supert! :cool:
 

osc

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.09.2004
Innlegg
718
Antall liker
395
Selv har jeg, etter masse testing hjemme, endt opp med Valhalla xlr signalkabler, Valhalla høyttalerkabler og Brahma strømkabler. På disse har jeg fått byttet ut støpslene til Furutech i28. Noe som ga et merkbart løft, særlig på basskontrollen. Slike kabler er selvsagt ikke noe man benytter på et midfi-anlegg, men på highend er det den siste finpussen.
Hvis det finnes kabler som oppfører seg nogenlunde likt i alle sammenhenger, så er det Valhalla høyttalerkabler. Det er ikke uten grunn at denne kabelen er blitt en slags standard. Det finnes kabler i alle prisklasser som sikkert er bedre enn Valhalla på enkelte områder, men totallyden fra Valhalla er veldig overbevisende. Det er ingen ting som stikker seg ut i lydbildet, og ingen enkeltdel av lydspekteret som fremheves, osv. Skal man kritisere Valhalla for noe så er det vel at den er litt for pålitelig, nøytral, og tilbakeholden. Dette er altså ikke kabler som hjelper billig utstyr til imponerende lyd.

Jeg pleier å ende opp med å bruke Valhalla signal og høyttalerkabler selv. Det er greit å ha en form for referanse å gå ut fra.
 

Leikis Lyd

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.05.2006
Innlegg
5.464
Antall liker
2.120
Sted
Kyrksæterøra
Torget vurderinger
12
Har for en del år siden vært litt på kabel kjøret, men ikke i den veldig dyre enden av skalaen.
Og husker ikke helt hvilke jeg testet imot men en jeg husker som utmerket seg i positiv retning er Renniassance Audio Blue Standard med rca plugger. Dette merket kunne jeg kommet på å prøve en gang igjen, men de er ikke billige de heller da :)

Nå for tiden tenker jeg lite på kabler.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Jeg har lagt meg på et kabelbudsjett på maks 10% av anleggets verdi. En selvpålagt greie - med tanke på at det ikke skal løpe helt løpsk. I TVstuen - mitt anlegg nr. 2 - snakker vi om én digitalkabel fra kilde til DAC, ett sett signalkabler fra DAC til forforsterker, ett sett signalkabler fra forforsterker til to monoblokker, ett sett signalkabler fra forforsterker til sub, ett sett høyttalerkabler og seks strømkabler. Én boks mindre på arbeidsrommet - mitt anlegg nr. 3 - altså litt færre kabler der.

For mitt vedkommende snakker vi om kabler for inntil ca. 15.000 kroner i mitt anlegg nr. 2 og inntil ca. 10.000 kroner i mitt anlegg nr. 3. Vi snakker nypriser her. På mitt nivå har jeg ikke greid å høre forskjell på digitalkabler eller strømkabler - så der har jeg valgt billigst mulige kabler. Jeg mener å ha hørt forskjell på signalkabler - og har endt opp med sølvkabler i begge de nevnte anleggene. Balanserte sølvkabler laget av Geir Molid i Trondheim (han er ikke aktiv lenger, men kablene hans gjør fortsatt jobben). Med signalkablene på plass, har jeg ikke så mye å gå på i forhold til budsjettet, så jeg har funnet meg noen brukte kabler som primært har den riktige lengden. Wireworld i TVstuen og Chord på arbeidsrommet. Jeg har prøvd en del annet i den samme prisklassen, men har tilgode å høre noen forskjeller som det er verdt å skrive hjem om. If you twist my arm - kanskje.
 

ou812rh

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2006
Innlegg
5.481
Antall liker
15.107
Sted
Oslo
Torget vurderinger
10
Det har blitt endel kabeltesting på meg opp gjennom årene. Alt fra signal, høyttaler og strømkabler. Har endelig slått meg til ro med den kombinasjonen jeg har, phu. Den kabelenstumpen som jeg vil fremheve er faktisk jumperene. Da jeg byttet fra standard skinner til Nordost jumpere så gliste jeg godt;) Kanskje ikke den mest effektive oppgraderingen pr. krone, men pr cm i mitt oppsett:)

OU812
 

larkrla

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.11.2005
Innlegg
3.098
Antall liker
2.290
Sted
Sørlandet
Torget vurderinger
2
Jeg har eksperimentert relativt mye med kabler opp igjennom årene. Subjektiv erfaring har vist meg at i det man mangler, eller savner betydelige ting i lyden, løses ikke dette med kabler. I desperasjonen har jeg forsøkt dette, og faktisk på kort sikt innbilt meg at det virket. Men for min del er det bare å innse at både akustikk, plassering og selvsagt komponentene betyr langt mer for totallyden enn kablene.

Likevel er jeg villig til å betale en god del for kabler, alt er dog relativt. Jeg har nemlig også erfart at kabler kan være "the icing of the cake", eller en liten fintuning i en eller annen retning man liker. Muligens kunne man gjort dette både bedre og billigere med EQ, men det er en verden som foreløpig er uutforsket for min del.

For noen få år siden solgte jeg hele anlegget mitt, inkludert alle kabler. Dette var Transparent MusicWave og MusicLink MM2-kabler. Jeg var veldig fornøyd med dem, men påvirket av dette forumet ønsket jeg å forsøke billige kabler fra Blue Jeans ved neste anledning og et lass kabler ble kjøpt inn. Jeg bruker ingen av dem i hovedanlegget i dag, de ga meg ingenting. Det føltes rett og slett for enkelt, simpelt og billig. Og jeg følte det var noe livløst over det, men av respekt for hele følelsesregisteret ser jeg ikke bort fra at mye av dette kan ha med visuelle ting å gjøre.

Jeg forsøkte et par BM Giant en gang, og testet dem mot Transparent. I det tilfellet er jeg helt sikker på at jeg lydmessig foretrakk Transparent, Giant fremsto som "tyngre" og mer pløsete i bassen, samt at det føltes litt som et lite slør i toppen. Sikkert bra om man hadde høyttalere med hissig topp e.l


Jeg har i dag full pakke med kabler fra Clarus Crimson, alle kjøpt som demokabler eller til introduksjonspris e.l Jeg er strålende fornøyd med dem, og spesielt ht- og strømkablene ser veldig tøffe ut.


For kort tid siden solgte jeg et par monoblokker og har i dag stereoforsterker. Dermed måtte jeg ha noen nye, lengre ht-kabler, i alle fall midlertidig. Jeg gikk for et par brukte ht-kabler fra Soundstring, fikk dem billig og har lest om fornøyde brukere. Jeg vet ikke hvordan disse låter, men de ser mye simplere ut enn Crimson. Dermed må de ut, uansett hvordan de låter.
 

Jamakr

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.08.2003
Innlegg
1.598
Antall liker
2.213
Har hatt flere ulike opplevelser med kabler. Den største "måpe opplevelsen" var overgang fra noen "lisse kabler" til Monster på et par TDL Studio monitor 3. Anlegget for øvrig på ingen måte i samme klasse.
Ellers har jeg sammenlignet en del kabler, slik som SR kabler, Electrocompaniets fete blå kabel og ZenSati # 1 en gang. Det var meget store forskjeller, og en av kablene var ikke brukbar i det hele tatt hos meg.
Limer også inn (fra en annen tråd) noen inntrykk for en tid tilbake, som også har med kabelskifte å gjøre.

Da kan jeg melde at lyden hjemme først steg to knepp med Phantom koblet inn, og nå er ytterligere to knepp oppnådd. Klart bedre oppløsning, instrumenter og stemmer fremstår klarere - samtidig som det i første rekke er større dybde i lydbildet. Har sittet siden søndag kveld og sjekket flere ganger - og inntrykket er det samme. Utrolig fornøyd.
Tiltaket? Har hatt anledning til å bruke Zensati sin beste CAST kabel noen dager nå. ER klar over at kabler "selvfølgelig ikke gjør noen forskjell". Men, det er bare det at rominformasjon er helt annerledes og større, som nevnt oppløsning og detaljer osv - er så mye bedre. Dypbass er ytterligere forbedret ved at man hører detaljer og hva som spilles i langt større grad enn hva Sashaene har avslørt før. Til og med på Amused to death plata dukker det opp detaljer jeg aldri har hørt før.

Har i dag hatt besøk av OAS medlem med god evne til egenreflektering, og nok større mulighet for å verbalisere hva som har skjedd.

Mvh
JMK
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.736
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Jeg har aldri tilhørt "måle-mafiaen", snarere "opplevelses-mafiaen", så denne tråden applauderer jeg for.

I årenes løp har også jeg vært innom ymse kabler; Monster, Nordost, Audioquest, Wireworld osv, pluss noen av ukjent opprinnelse.

Da jeg gikk fra Audioquest Green til Nordost Flatline Blue Heaven, ble jeg slått av sistnevntes "hurtighet". Sikkert bare noe vås, men det var slik jeg opplevde det.
Etter hvert gikk jeg fra Blue Heaven til Red Dawn, uten at jeg opplevde noen åpenbaring.

Senere, da jeg var rør- og hornfreak, gikk jeg for noen vemmelig dyre Wireworld Gold Eclipse kabler hele veien. Men etter en stund gikk jeg over til det som står i signaturen, og etter å ha lest "hjemme hos"-tråden hos Reidar Solhaug, forsøkte jeg hans solid core signalkabler (Vivanco). Det endte med at WW ble solgt.
Og overraskelsen var stor da jeg også gikk over til hans nettkabler. Dette hadde jeg ikke ventet. Skal jeg forsøke å beskrive lyden, blir det med det vanlige - mer åpenhet, større frekvensområde, flere detaljer osv.

Og høyttalerkablene er solid core installasjonskabler, velvilligst donert av min nevø, som er el-installatør.

Der er jeg i dag. Og for å si det med Leikis Lyd: Nå for tiden tenker jeg lite på kabler.




 

musicman

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2005
Innlegg
3.438
Antall liker
2.070
Sted
Ålesund
Torget vurderinger
1
Kabler, og hvordan de presterer , er veldig systemavhengig. Har en mistanke om at store effekamper ikke er begeistra for signalkabler med filterbokser på ( driver og tester dette nå ), mens det motsatte er tilfellet for dac og preamp. Mulig boksene kveler dynamikken i en kraftig amp.

På høyttalersiden har jeg vært innom mange kabel merker, og her er ingen fasit. Bytter en høyttaler det slett ikke sikkert at den kabelen man har brukt er den optimale når ny høytt er i hus.

Nå er det en blanding av kabler både med og uten bokser og solid core/ multi core, som står i anlegget. Noen billige og noen dyre.

Kabler vel sminken som setter prikken over i'en. ( forskjellen på en dame med/uten sminke kan være betydelig).
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
886
Selv har jeg etterhvert brukt en god del på kabler. Litt av grunnen til dette tror jeg er at når man ikke er helt fornøyd med lyden så har man valget mellom å bytte ut en komponent eller å prøve å gi den så gode arbeidsbetingelser som mulig. Ofte er det noe jeg liker ved en komponent og ved å bytte til noe annet kan jeg komme inn i en evig byttesirkel fordi den nye ikke nødvendigvis gir meg det jeg ønsker. Og kan jeg i tilfelle ta for gitt at de gode egenskapene til komponenten jeg tenker å bytte ut vil følge med over i en ny?

Da tenker jeg at det er et alternativ å prøve å oppgradere en kabel for å høre om den kan gi meg det jeg føler mangler. I mitt anlegg føler jeg ofte at dette faktisk er noe som har fungert; at en kabel har ryddet opp i det jeg føler mangler.

Av strømkabler har jeg konsekvent holdt meg til PS Audio sine, og har nå AC12 kabelen på alle komponenter. Av høyttalerkabler har jeg gått fra Soundstring til Chord Signature og til de nåværende Shunyata Anaconda. Alle tre har i mine ører gitt et betydelig løft i lyden. Jeg har lenge hatt Whistler Coanda som signalkabel og dette er kanskje den enkelttingen som har levd lengst i anlegget. Det sier kanskje en del om denne kabelen; den er virkelig bra. Nå ser det ut som om den må vike for Chord Sarum Tuned Aray. Etter å ha prøvd den i anlegget et par dager tror jeg denne blir stående. Den gjør noe med lyden som får selv litt smådårlige innspillinger som Songs of Innocence (U2) til å låte bra.
 

evhvis

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.04.2009
Innlegg
780
Antall liker
641
Sted
Grimstad
Torget vurderinger
14
Flott tilltak Ketil. Nå går det endelig an å poste i kabelforumet!!!

Har gjennom årene testet en del kabler, og en del kabler har gått i retur til forhandler. Poster litt om det jeg har opplevd rundt de forskjellige merkene. Skal sies at jeg har veldig begrenset erfaring med megadyre kabler, men men har hatt en del (både eid og på lån) og har kabler i prisklasser som får kabelhatere til å reise på akkutten. De to merkene jeg har mest erfaring med er Cardas og Nordost og har alltid fallt tilbake på Cardas etterhvert da det merket gir meg det som jeg er ute etter. Viktigste erfaringen jeg har gjort er at samspillet mellom kabler er viktig. Har til gode å høre en kabel (egentlig et langt filter) som ikke har litt egensignatur, men de gode kablene lar veldig mye av komponentenes egenlyd slippe igjennom. Det merkes f. eks. ved at anlegget gjør stor forskjell på lyden når man bytter transporter, kilder eller rør i forforsterker.

Noen sammelikninger:
Nordost Heimdall 2 vs Frey 2 XLR interconnects:

Heimdall 2 høres i utgangspunktet dynamisk ut, men i mine ører så virker det som om det er forvrengning når man sammenlikner med Frey 2 da transientene er reinere, raskere og mer definerte på Frey 2 selv om de høres kraftigere ut på Heimdall 2. Syntes også Heimdall 2 ble litt grå i hele frekvensområdet samt litt slank og udefinert i bassen kontra Frey 2. Som dere skjønner så var det ikke lenge Heimdall 2 stod i anlegget før de ble levert tilbake og byttet ut med Frey 2. Min mening er at Frey 2 er inngangsporten til gode kabler hos Nordost.

Nordost Frey 2 vs Cardas Clear XLR interconnects:
Litt prismessig missmatch da Clear ligger nærmere Tyr 2 i pris. Først en sett vs sett (kilde->pre->power). Punktene hvor Clear er udiskutabelt bedre er sorthet i bakgrunnen og oppløsning. Føltes som om støygulvet falt 10db og hørte mye som jeg ikke hørte med Frey 2 settet samt at en del gråhet forsvant. Romstørrelse ble en del bedre med Clear, men her kan det selvfølgelig diskuteres om Nordost er mer fokusert eller rommet faktisk skal være så stort. Måten musikken framføres på er veldig forksjellig mellom de 2 kablene. Frey 2 har en raskere leading edge, men også mye mindre decay. Med Clear så føles det som om klangen fra f. eks. et strenganslagg dør ut over lengre tid og føles mer naturlig mens Frey 2føles litt mer stakato og "raskere". Rytmisk vil jeg si de er omtrent likeverdige, men det er mer driv i Clear da jeg føler den kobler notene og stillheten mellom notene bedre. Clear er også litt mer åpen i mellomtonene, samt låter litt lysere (øvre mellomtone/diskant) og følte den var litt mer transparent. Bassen er litt varmere og fyldigere med Clear mens Frey 2 har litt mer punch og smekk. Liker Frey 2, men synes Clear var bedre og etter prishoppene så ligger de to kablene mye nærmere hverandre i pris for RCA. Var 1.65 ganger, men er nå ca 1.3 forskjell. For XLR var det 1.95 før og er ca 1.5 nå. Begge fabrikanter har hatt prishopp (ut fra produsent) mellom den gangen forrige pris ble satt og når prishoppet ble foretatt.

Nordost Frey 2 vs Cardas Clear Ligth interconnects:
Her er det igjen litt prismessig missmatch da Clear Light er næremere Heimdall 2 i pris. Oppløsningsmessig så vinner Frey 2 klart og den har et lite forsprang på reinhet på transienter og timing. Clear Light er litt feitere i bassen og en del mørkere. Frey 2 oppleves som mer transparent, men samtidig mer aggresiv. Sammenlikningen ble gjort både mixed og med matched sett. Foretrakk i alle de tilfelene Frey 2. Derimot når jeg fikk inn Clear XLR mellom pre->effekt så ga det bedre synergi med Clear Light mellom Kilde og Pre kontra Frey 2. Vil si at Frey 2 er en bedre kabel enn Clear Light, men i visse kombinasjoner så kan Clear Light fungere bedre.

Cardas Clear vs Clear Light:
Mellom Pre->Effekt så er det klasseforskjell. Lydsignaturen i seg selv likner, men Clear gjør alt veldig mye bedre. Mer oppløsning, mer nøytralt (større forskjell mellom hva du kobler på foran både kabel og pre), mer dynamikk, mer luft, sortere bakgrunn, større rom etc. Det er viktig å huske på at i mange tilfeller så vil volten jeg kjører ut ifra pre ligge under 0.1v. Den store overraskelsen er hvor mye mindre forskjellen blir når man får høynivå signaler fra kilde->pre. Med høynivåsignaler så kommer Clear Light mye nærmere. Her er det en del på oppløsning, luftighet og transparens, rom-størrelse og forvrengning, men ikke så mye som jeg hadde forventet. Min konklusjon er at hvis man ikke har lyst til å ta seg råd til 2x Clear så bør man kjøre Clear Light på høynivå og Clear på lavnivå.

Cardas Clear Light vs Golden Reference vs Golden Cross interconnects:
Kun testet i headphone oppsett på høynivå da jeg ikke har hatt nok sett med GC eller GR til å kjøre kun en interconnect type hele veien og GR liker ikke å blandes med kabler fra Clear serien til Cardas. Golden Cross er veldig varm, behagelig, lettflytende og musikalsk, men mangler dynamikk, oppløsning, bass definisjon og hurtighet kontra de 2 andre. GR har mer trøkk og litt mer oppløsning enn Clear Light mens CL har sortere bakgrunn, mer musikalitet, bedre timing og mye mer hurtighet, samt mer definert bass og større rom. Foretrekker i utgangspunktet Clear Light her, men ikke tatt kosten med å flytte Clear light bort fra DACen i hovedanlegget (EMC-1 up er hovedkilde og kjøres rett i pre da det etter min mening er eneste high-end kilden jeg har per i dag).

Cardas Clear Rev.1 vs Golden Reference vs Golden Cross HT-kabler:
Kabelen som jeg referer til her som Clear er rev.1 utgaven som har ca 50% mer kobber enne orginale Clear. Clear er klar vinner her etter min mening da den har mye mer oppløsning, timing, hurtighet, dypere bass med mer fylde og presisjon, sorthet og de beste egenskapene fra de 2 andre kablene på toppen av det, desverre så er prisen deretter men var verdt det jeg måtte gi for de (kjøpte før dollarkursen gikk i taket). Golden reference har mye trøkk, men kan bli litt grovkornet, grå, innelukket i toppen, aggresiv og lettvekt i bassen når den blir sammenliknet med Clear. Det punktet hvor GR kan ha fordeler i en del anlegg, kontra Clear, er at den har litt ekstra nivå i øvre mellomtone som kan gi litt mer attack. GR er for all del ikke en dårlig kabel, men i den sammenlikningen jeg gjorde i mitt oppsett så foretrakk jeg Clear med god margin. Golden Cross er litt mer musikalsk enn GR, men ikke fult så musikalsk som Clear. GC er lettflytende og ganske varm med god oppløsning, men litt ullen bass. Decay i GC er bedre enn på GR, men ikke fullt på nivå med Clear. På rise så er muligens GR bedre enn Clear og klart bedre enne GC, men får ikke samme roen eller naturligheten pga mye mindre decay. Clear er klart beste av disse kablene, mens når det skal velges mellom GC og GR så er spørsmålet om man foretrekker ro, lettflytendehet og musikalitet over attack, dynamikk og en litt lysere lyd med mer transparens.

Generelt om andre merker:
Har hørt en del andre merker i eget oppsett og de som har utmerket seg positivt var kimber og PSC, men ikke hatt de lenge nok til at jeg tør skrive noen mer utfyllende betraktninger om de. Skal sies at Nordost og Cardas er det som har fått lengst oppholdstillatelse så det er de merkene jeg kjenner absolutt best.

Litt betraktninger rundt mix and match og hvor kablene utgjør størst forskjell:
Det er ved bytte av høyttalerkabler at de største forskjellene har åpenbart seg. Bytte av kabel inn på effekt har gitt litt mindre, men betydelig merkbare forskjeller. Mellom høynivå kilde og pre/integrert (2v eller mer) så har kablene hatt noe innvirkning, men på langt nær så mye som når det skal mye strøm gjennom de eller veldig lav volt. Hvis man skal nedprioritere kabler et sted så ville jeg gjort det ut fra kilder som står med 2v eller mer på utgangen.

Har gode erfaringer med å kjøre et sett matchende interconnects og andre typer HT kabler. Derimot så har det vært veldig varierende hvordan det har fungert å matche 2 forskjellige typer interconnects. F. eks. så er Cardas Clear Light en veldig dårlig match med Golden Reference. Et annet tilfelle var hvor alle komboer av Frey 2 og Clear Light ga bedre resultat med Frey 2 som erstattet en av to CL kabler eller begge CL kablene, mens straks jeg fikk inn en Clear mellom pre->power så fungerte det bedre med CL mellom kilde->pre. Frey2->Frey2 fungerte også bedre enn Frey2->Clear, til tross for at jeg med god margin foretrekker Clear->Clear. Er noe å være obs på når man kjører forskjellige kabelmerker. Personlig så kjører jeg nå Clear kilde->pre->effekt->HT for å få synergieffekt.
 
Sist redigert:

_RoDa_

Ikke så veldig hifi-freak lengre
Ble medlem
06.02.2010
Innlegg
12.865
Antall liker
13.725
Sted
Østfold
Torget vurderinger
8
Har prøvd mange kabler, og noen av inntrykkene sitter igjen. Mange fine opplevelser.

høyttaler - EKKJ
Disse synes jeg var store og tøffe i bassen, generelt avrundet i toppen. Men samtidig litt skrikende i øvre mellomtone. (Damestemmer og sånn deranne greier)

strøm - FAT-LMC
Stille kabler, svart bakgrunn. Tøffe i lyden, litt frempå. Likte egentlig tynnLMC-versjonen bedre og synes den var mer balansert og avslappet.

strøm - NordOst Brahma
Synes denne var konge, helt rå strømkabel. Shiva og Visnu var litt sånn som jeg trodde NO skulle være (mye topp og lite bunn), mens Brahma var fyldigere og med bass. Kostbar, men både så tøff ut og låt knall.

signal - Whistler Cerise
Den kablelen som låter minst kabel. Herlig oppløst og "myk", kremlyd. Har en tidlig utgave med cryobullet-plugger.
Fikk rett og slett grisebank av en RS-vivanco i oppsettet til JanR, men jeg unnskyldte det med systemavhengighet. Coanda var mer av samme greia som Cerise, men med mer bass. Ble aldri helt enig med meg selv om det var bare pluss, eller om det forsvant noe av rom og oppløsning med Coanda.
Coanda var på linje med Oblivion etellerannet til tjue lapper her hjemme, så til prisen er de gull.

høyttaler - Harmonic Technology Pro9+
Helt vilt farget kabel, men deilige farger. Stor og kraftig bass, frodig mellomtone og en topp med litt piff uten å låte hardt. Kabel med baller.
Hadde kanskje sin sound som farget lyden, men liker du fargen så er det gull. Solbriller med rosa glass til alle!

høyttaler - Blue Jeans Ten White
Fornuftigkabel med ultralydsveisede spader på. Kan låte lite imponerende ved første ørekast, men er godt balansert og får frem nyanser i lyden.

digital - Kimber Illuminations D-60
Helt vilt! Tynn, hvit kabel med kjedelige kontakter. Men opplevelse av ekstra oktav i bassen og lyd som vokste stort kontra mindre påkostede digitalkabler. Senere hadde jeg Stereovox XV2 på besøk. (En slags etterkommer av D60 laget av samme mannen) Den måtte se seg slått (i blindtest) av BJC digitalkabel. BJCen låt frodigere og mørkere men med samme innhold av detaljer.



Selv om jeg har blitt kabelavslappet på mine gamle dager og ikke helt vet om forskjellene er inn jeg-et eller ute i verden, så er det alltid underholdning å bytte en kabel og høre etter forskjeller.
Fin tråd dette, og kanskje er det måten å finne fred i kabelkrigen på? Sette premissene tydelig på starten av tråden og at alle respekterer dette.



mvh
 

HAREPUSEN

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.11.2009
Innlegg
3.183
Antall liker
2.648
Sted
telemark
Torget vurderinger
2
Genial tråd ; Selv har jeg en filosofi om at kabler skal ha ett visst tversnitt til det de skal brukes til , oppbyggning og matriale er og av betydning , Jeg lager det meste selv av høy industri kvalitet eller og lf ofc kobber gjerne beregnet audio eller digital. Jeg har eksperimentert veldig mye med kabler og fant tidlig ut at en ren digital belden kabel 4 x solid core ) funket til analog så vel ,,, Så det meste er laget av denne for eksempel multistrand / twist med og uten skjerm . LAnge signal føringer over 2-3 m har jeg impedanse korrigert xlr eller pseudo balansert , og eller av en god microfon kabel kjøpt i instrument butikken . Men som en annen nevnte her så er det ingen fasit , men for meg med ss /fet amper med masser av oppløsning så ble det på trengene med sølv eller plett , så mine siste mods har vært å fjerne til og med interne hook up wirene i sølv til fordel for kobber . Jeg føler at jeg har fått ett nytt anlegg med bare det , Men stort sett så forandres ikke signaturen av lyden i utstyret ditt , men tilpassingen kan være mindre eller bedre kledelig for det totale inntrykket
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Har lyst å fortelle litt om min første åpenbaring mhp. kabling.
Jeg hadde et fullt sett av EC sine nyere blåkabler (IC) i anlegget. Disse er vel strengt tatt Pro mikrofonkabler av anstending kvalitet. Siden jeg hadde investert i Yter sine høyttalerkabler så ville jeg komplettere med Yter på signalsiden også, da jeg fikk disse til en anstendig pris gjennom SonusFaber klubben.
Med en gang disse kom inn i anlegget, så likte jeg dem ikke. Den sorte bakgrunnen med EC sine var borte. Cymbaler feks var sizzling med masse 'støy' jeg ikke hadde med EC kablene og dette var velding forstyrrende.

Jeg har alltid ment at kabler er en passiv komponent som kan filtrere bort informasjon, men aldri legge til noe. En kabels lydsignatur er altså et resultat av graden av filtrering.
Med dette som utgangspunkt ble det omsider klart for meg at EC kablene filtrerte bort informasjon fra opptaket som kunne oppfattes med Yterkablene innkoblet. Man kunne ikke bebreide Yterkablene for dette. Etter en kort stund ble jeg vant til dette og etter atter en stund så fant jeg dette prisverdig.

Jeg har alltid hatt fokus på grei kabling, men etter dette så havnet jeg på kabelkjøret, selv om jeg fremdeles har beholdt Yterkablene i multikanal oppsettet.
 
U

Utgatt24668

Gjest
Flott tråd! Det virker som du lykkes i å filtrere bort de vanlige anti-kabel-innleggene som er hyggelig til en forandring, selv om mange av dem har gode innspill og teorier rundt håpløsheten i kabeldebatter.

Jeg fikk min åpenbaring da jeg prøvde Nordost Red Dawn på mine elektrostater. De var betydelige forskjeller på kontroll av bass og detaljer i lydbildet ved å bytte ut lakriskablene mellom høyttaler og strømfilter. De aktive basselementene var åpenbart langt mer glad i Nordost. Selv min samboer som har lite eller ingen interesse i dette kommenterte noe overraskende forskjellene i tillegg.

Rent teoretisk er dette vanskelig å forklare - noe jeg må vedkjenne meg. Jeg har litt innsikt i fagfeltet som sivilingeniør, selv om jeg ikke har jobbet direkte med dette de siste årene. Men, forskjellene er der like forbasket. Det er litt frustrerende - fordi jeg kunne gjerne ha brukt disse pengene på annet.
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.625
Antall liker
3.746
Ah - endelig en målebåndfri sone!

Noe som ikke diskuteres så ofte, men som jeg er opptatt av, er å kjøre kabler fra samme merke gjennom det hele. Jeg har opplevd dette, både med Tesla, som jeg hadde før på Nagra-anlegget, og særlig på Oblivion, som jeg har nå på McIntosh-anlegget. Vi er vel enige om at de fleste kabelmerker har sin "lydfilosofi", for å si det litt pretensiøst. Dette kommer særdeles godt frem, når man kjører like kabler gjennom det hele, fra strøm og helt frem til høyttalerne.

Det gir en synergieffekt, som i mitt tilfelle har vært ganske forbløffende. Har du sjansen, så prøv!
 

yngvejos

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.09.2010
Innlegg
1.948
Antall liker
1.312
Ah - endelig en målebåndfri sone!

Noe som ikke diskuteres så ofte, men som jeg er opptatt av, er å kjøre kabler fra samme merke gjennom det hele. Jeg har opplevd dette, både med Tesla, som jeg hadde før på Nagra-anlegget, og særlig på Oblivion, som jeg har nå på McIntosh-anlegget. Vi er vel enige om at de fleste kabelmerker har sin "lydfilosofi", for å si det litt pretensiøst. Dette kommer særdeles godt frem, når man kjører like kabler gjennom det hele, fra strøm og helt frem til høyttalerne.

Det gir en synergieffekt, som i mitt tilfelle har vært ganske forbløffende. Har du sjansen, så prøv!
Helt enig. Jeg kjører biltemakabler i alle ledd og det låter fortreffelig. :)
 

tomerik

Overivrig entusiast
Ble medlem
31.12.2006
Innlegg
798
Antall liker
253
Sted
Arendal
Torget vurderinger
1
Jeg har endt opp med Cardas Clear mellom kilde og forsterkere og Cardas Colden Reference ut til høyttaler. Har tidligere prøvd Clear til høyttaler, men likte ikke resultatet den gangen. Nå som jeg har flyttet og har nytt rom som er med på å fremheve mellomtone/bass så kan det være gøy å prøve Clear igjen.

Har tidligere prøvd en rekke kabler fra Nordost, Black Magic, Kimber og hjemmelagde kabler i sølv, men felles for alle er at de ikke er i nærheten av åpenheten og nærheten til det Cardas varter opp med.
 
Sist redigert:

sandecker

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.11.2009
Innlegg
618
Antall liker
742
Sted
Oslo / Viksfjord
Torget vurderinger
5
Jeg har Nordost Heimdall 2 strøm, IC og HT kabler. Merket kanskje størst forskjell på strøm og HT kablene. Hadde en kombinasjon av DIY tidligere.
Fikk etterhvert problem med støy/brum fra forsterker (DC) og ble anbefalt en Isotek DC Syncro. Koblet denne inn på Aquarius'en. Utrolig hvordan det hjalp. Kan anbefales hvis en har DC problemer :rolleyes:

Flott tråd.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
En ting å merke seg med denne tråden er at det virker å være en del innlegg fra nye folk som ikke deltar i de 'hete' trådene.
Så kan man jo alltids reflektere over hvorfor (nei, dette var ikke en invitasjon til syting).
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
886
Når det gjelder USB kabler har jeg opp til nå brukt Furutech GT2. Det er en grei kabel som gir en god del bedre lydkvalitet enn standard PC kablene. Jeg har likevel følt at GT2 har vært en liten flaskehals i anlegget så jeg har vært på utkikk etter en USB kabel som ville gi en definitivt bedre lydkvalitet. Etter en del lesning kom jeg frem til at Transparent Premium ville være et bra valg til en ikke altfor høy pris. Etter ennå mer lesning fant jeg så frem til en DAC produsent, Totaldac, som også produserer USB kabler, men som også bruker et filter på kabelen for å filtrere bort uønsket støy fra kilden.

Jeg hadde så å si bestemt meg for å bestille en Totaldac D1 kabel, men bestemte meg likevel for å sende en mail til konstruktøren av DAC'en min; Alex Peychev. Dette for forsikre meg om at filteret på Totaldac kabelen ikke ville interfere med DAC'en på noen uønsket måte. Jeg var ikke klar over at Alex produserte kabler også, så da han tilbød meg å prøve sin egen USB kabel ble jeg litt overrasket. Alex er en person jeg har en god del tillit til som konstruktør av hifi og da kabelen ble betydelig rimeligere enn de andre alternativene syntes jeg det var helt greit å prøve en. Da jeg koblet den opp i anlegget hørte jeg at detaljer stod mye tydeligere frem i lydbildet, dynamiske utslag pustet mye bedre ut.

Dette viser forsåvidt at produksjon av hifi kabler ikke nødvendigvis trenger å ha det prisnivået man ser i mange sammenhenger. Alex er først og fremst en konstruktør av hifi komponenter, og kabler er nok mer en liten bi-ting. Derfor er nok prisnivået han opererer med mer i tråd med reelle kostnader til produksjon. Jeg føler ihvertfall at USB kabelen ikke lenger representerer en flaskehals i anlegget, selv om det frister litt å prøve kabelen til Totaldac da jeg ser mange mener den er overlegen det fleste av USB kabler.
 

musicman

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2005
Innlegg
3.438
Antall liker
2.070
Sted
Ålesund
Torget vurderinger
1
En ting å merke seg med denne tråden er at det virker å være en del innlegg fra nye folk som ikke deltar i de 'hete' trådene.
Så kan man jo alltids reflektere over hvorfor (nei, dette var ikke en invitasjon til syting).

kjenner flere som titter innom de "hete" trådene, men holder klokelig kjeft. Sikkert like greit.
 

musicman

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2005
Innlegg
3.438
Antall liker
2.070
Sted
Ålesund
Torget vurderinger
1
Krig ?

Noen hører/opplever forskjell, andre ikke.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Krig ?

Noen hører/opplever forskjell, andre ikke.
Vel, når man speider ut fra uriasposten, så er det vel ikke alle som ser det slik.
Siden du bruker uttrykket 'opplever' så blir det kanskje lettere å svelge blant debattantene.
 
L

Larkus

Gjest
Ah - endelig en målebåndfri sone!

Noe som ikke diskuteres så ofte, men som jeg er opptatt av, er å kjøre kabler fra samme merke gjennom det hele. Jeg har opplevd dette, både med Tesla, som jeg hadde før på Nagra-anlegget, og særlig på Oblivion, som jeg har nå på McIntosh-anlegget. Vi er vel enige om at de fleste kabelmerker har sin "lydfilosofi", for å si det litt pretensiøst. Dette kommer særdeles godt frem, når man kjører like kabler gjennom det hele, fra strøm og helt frem til høyttalerne.

Det gir en synergieffekt, som i mitt tilfelle har vært ganske forbløffende. Har du sjansen, så prøv!
Helt enig. Jeg kjører biltemakabler i alle ledd og det låter fortreffelig. :)
Helt enig jeg også. Kjører diy kabler rund baut. Fenomenal synergieffekt:)
Prøvde en gang å skifte ut en av kablene med butikk-kabel, men da kollapset lydbildet fullstendig!
 

Andy

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.07.2003
Innlegg
2.731
Antall liker
4.549
Sted
Nøtterøy
Har også sjonglert med en del forskjellige kabler opp gjennom årene. Bruker nå Van Den Hul digitalkabel, signalkabler og høyttalerkabler.
 
A

Avgatt19087

Gjest
Jeg har også forsøkt en del ulike kabler opp gjennom årene. Har hatt de samme høyttalerene siden 1999. På disse årene har det blitt brukt bl.a. Audience AU24 og AU24e. Har også vært innom Audiotorium 23 signal og høyttalerkabler. I mitt oppsett fungerte Audiotorium 23 høyttalerkabel veldig godt. Men, idag er det 0,8mm sølv i bomullstrømpe som gjør jobben som signalkabler. På høyttaler er det flatvalset 3mm sølv i bommulstrømpe som blir brukt. Det var et slør som ble borte når jeg gikk over til sølv. Digitalkabel som brukes er Kimber Kable Select KS 2120 (AES/EBU). Må legge til at her blir det spilt på SET forsterker med lite watt.
 

musicman

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2005
Innlegg
3.438
Antall liker
2.070
Sted
Ålesund
Torget vurderinger
1
Vil herved oppfordre alle de som sitter med annet en clas ohlson/ biltema kabler til å stå frem. Vet at det er mange av dere, kjenner selv flere som har brukt noen kroner på kabler som løfter lyden det lille, men viktige ekstra. I denne tråden burde det gå fint, ( eller er jeg for optimistisk nå ? ).
 

olaps

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
1.604
Antall liker
151
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
4
Noe som ikke diskuteres så ofte, men som jeg er opptatt av, er å kjøre kabler fra samme merke gjennom det hele. Jeg har opplevd dette, både med Tesla, som jeg hadde før på Nagra-anlegget, og særlig på Oblivion, som jeg har nå på McIntosh-anlegget. Vi er vel enige om at de fleste kabelmerker har sin "lydfilosofi", for å si det litt pretensiøst. Dette kommer særdeles godt frem, når man kjører like kabler gjennom det hele, fra strøm og helt frem til høyttalerne.

Det gir en synergieffekt, som i mitt tilfelle har vært ganske forbløffende. Har du sjansen, så prøv!
Tror også at det er smart med samme type kabler hele veien. Jeg har Acoustic Zen Absolute signalkabler (XLR) og høyttalerkabler. Rent sølv m/1% kobber om jeg ikke husker fei.
Men, AZ Absolutes RCA-kabler overbeviser, tror det må være pga pluggene, har lenge tenkt å bytte ut originalene med Bullet Plug. Men har vegret meg lenge for å "herpe" at kabelsett til over 20 lapper........ Bruker pr nå Whistler Coanda mellom pré og single ended monoblokker.
Synes Absolutene har ALT: De er nøytrale, transparente, dynamiske og luftige, har flott holografi og utklingning. Og de er rett og slett musikalske :)
 

Viking

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
2.702
Antall liker
434
Torget vurderinger
4
Telos Branda Signature XLR og HT kabler ble byttet ut til fordel for mine og gamle Cogan-Hall Intermezzo XLR og HT kabler pga overgangen mellom basstårn og søyler ble bedre samt at Intermezzo hadde en mer oppløst diskant og mellomtone (glattere med bedre klang) :)
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.625
Antall liker
3.746
Ah - endelig en målebåndfri sone!

Noe som ikke diskuteres så ofte, men som jeg er opptatt av, er å kjøre kabler fra samme merke gjennom det hele. Jeg har opplevd dette, både med Tesla, som jeg hadde før på Nagra-anlegget, og særlig på Oblivion, som jeg har nå på McIntosh-anlegget. Vi er vel enige om at de fleste kabelmerker har sin "lydfilosofi", for å si det litt pretensiøst. Dette kommer særdeles godt frem, når man kjører like kabler gjennom det hele, fra strøm og helt frem til høyttalerne.

Det gir en synergieffekt, som i mitt tilfelle har vært ganske forbløffende. Har du sjansen, så prøv!
Helt enig. Jeg kjører biltemakabler i alle ledd og det låter fortreffelig. :)
Jamen, så fint! Da har du jo fått kabler som matcher perfekt til kvaliteten på resten av anlegget! ;););)
 

OKO

Medlem
Ble medlem
16.02.2004
Innlegg
7
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Mine tidligere ambisjoner (kost/ nytte) gikk desverre overbord for 2-3 år siden. Det har blitt DYRT !
På et stadie fikk jeg spørsmål om hva slags strømkabler jeg brukte.
Jeg svarte som sant var; Supra. Og at jeg ikke var villig til å tilnærme meg strømspørsmålet utover dette.
Da fikk jeg beskjed om at jeg var en (idiot ?) Akkurat som det var noe nytt.
Jeg fikk da et usedvanlig godt tilbud på en Nordost Brahma. (jeg sa; jeg tar 2 !)
Sjokket ved første prøvespilling var enormt ! Det var totalt hørbart i løpet av 1 sekund.
Og irriterende bra !
I mellomtiden er det investert ca 60 000.- i strømprodukter. Og alt (irriterende) hørbart.
Jeg anbefaler også for spesielt interesserte å ta en titt på 'Lessloss' kabler.
Jeg bruker flere av den billigste strømkabelen, og klarer ikke å skille dem kvalitetsmessig fra Nordost.
(den investering som var spesielt grei, var 20 A egen kurs, med Furutech kontaktboks og 6mm2 kabel)
LYKKE TIL !
Ola
 

Imagine

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2014
Innlegg
3.656
Antall liker
859
Sted
osøyro
Har selv testet mye kabler i det siste, alt i fra nordost til clahs kabler, di kablene som har imponert meg er monster særlig høyttaler kablene, rca kablene og platinum hdmi serien til monster. Jeg testet jo nå i helgen chord empire twin og chord cobra vee 3 rca. Med en gang jeg var ferdig og sette opp kablene, hadde jeg på musikk og fra første strofa som kom ut, tenkte jeg å nei så mye forskjell tenkte jeg. Det var så enkelt å høre at, kjerringa til og med ble forbanna og spurte hva hadde jeg gjort nå. Holder på å tester noen kabler fra chord, hun med en gang skift om, dette var altfor lyst og irriterende og høre på. Jeg prøvde til og med og kjøre ny rom korreksjon men nei like lyst. Har hørt forskjeller før men ikke så lett som dette, chord passer i hvertfall ikke psb, det første man la merke til var det øvre registeret her var det helt jævlig for og være ærlig, bassen på chord var grei nok, men mine var strammere og gikk dypere + i det øvre registeret hos meg nå etter jeg skiftet monster sølv rca kablene og monster høyttalere kabler, gleder man seg hver gang man skal høre musikk eller se film. Og jeg hører på monster sine kabler er veldig nøytrale av seg og passer alle slags høyttalere + du får det du betaler for og mere til.
 
Topp Bunn