DIY kabler - fast mantel eller fintrådet?

FV

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.07.2010
Innlegg
62
Antall liker
11
Torget vurderinger
5
Tenkte at det var på tide å prøve seg på hjemmesnekra kabler men er litt i stussen for hvilken kabeltype jeg bør gå for. Kan godt være dette er spurt om flere ganger, men hva er anbefalt for bruk til høyttalerkabler? Ønsket i utgangspunktet å bruke en finkordellet kabel type Ölflex da den er mer medgjørlig, men leser flere plasser at det er enbefalt med kabel med fast mantel da høyfrekvente spenninger hovedsaklig går i det ytterste laget i kobberen.
Noen med håndfaste fakta på akkurat det her, eller er det bare å dure på med en kabel med god byggekvalitet og god isolasjon?
 

FV

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.07.2010
Innlegg
62
Antall liker
11
Torget vurderinger
5
Takker for tips.
Har tilgang til en del av Draka sin IFSI EMC-Line på jobb, kanskje ledere fra denne kan gjøre samme jobben.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.277
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Enig med larkuz, men legg også merke til at den skinneffekten enkelte skriver så mye om ikke har betydning før du kommer et godt stykke opp i radiofrekvensene. For audio kan du rolig se bort fra hele greia.

Derimot er det verdt å huske at både tverrsnitt og lengde har betydning. Å halvere lengden tilsvarer å doble tverrsnittet. Den beste høyttalerkabelen er kort og tykk, men vi snakker fortsatt om veldig små forskjeller.
 
L

larkus

Gjest
Heftig tverrsnitt er tingen. Her går det i 32mm². 20mm² til bassen og 12mm² til mellomtone/diskant med 240cm lange kabler.:)
 
L

larkus

Gjest
men leser flere plasser at det er enbefalt med kabel med fast mantel
En liten korrigering til trådstarter: "Mantel" betyr kappe og blir feil i denne sammenhengen.
Vet ikke hva som er den beste betegnelsen av kabeltypen som trådstarter sikter til, men entrådet leder vel nokså korrekt:)

mvh
larkuz (pedagog)
 
Topp Bunn