EMC direktivet og bekjempelse av elektrisk og elektronisk støy. "bla kabler"

JohnnyH

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.02.2013
Innlegg
3.004
Antall liker
1.305
Sted
Rogaland / Sandnes
EMC direktivet og bekjempelse av elektrisk og elektronisk støy. "bla kabler"

Postet denne et annet sted her inne, men den passer kanskje best her blant kabel emnet.

Når jeg i godt voksen alder tok ekstautdanelse innenfor automasjon og industriell elektronikk, ble det ofte referert til bla EMC direktivet.

Informasjonen er ment for installasjon av utstyr som er følsomt for eller lager støy som kan på virke signaler, for meg som hifi entusiast var mye av dette interessant og i stor grad overførbart til vår hobby, en må bare velge ut det rette stoffet.


Det beskrives om forskjellige kabeltyper, deres egenskaper og den beste måte å legge dem på for å minimere / eleminerer eks Crosstalk .


Håper dette kan være av interesse.

Link. Crosstalk: http://en.wikipedia.org/wiki/Crosstalk_(electronics)


Link. EMC elektromagnetisk forenelighet: http://www.nfogm.no/ikbViewer/Content/832795/NFOGM - EMC-artikkel nr 2.pdf


Link. EMC direktivet: http://www.noratel.no/content/download/3324/340485/file/16-9.pdf


Klipp å lim fra en av linkene: En rapport fra IBM konkluderte med at 1 prosent bitfeil struper båndbredden i datanettet med
80 prosent. Skjermet kabler er en effektiv løsning mot ”Cross Talk”.

Komentar fra lovemusikk i en annen tråd: http://www.hifisentralen.no/forumet...pc-som-leverer-til-dacen-l-2.html#post1572329
 
Sist redigert:

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.591
Antall liker
3.287
EMC er utvilsomt ett relevant og viktig tema innen hobbyen vår.

Jeg mener langt på vei at EMC forklarer at det er forskjell på nettkabler og interconnects og i det siste så tror jeg sannelig at man delvis kan forklare forskjeller i høyttalerkabler med elektromagnetisme og dens påvirkninger.

EMC er jo ett begrep man bruker om de ytre forhold, om hvorvidt komponenten er sårbar for støy eller om den avgir støy til sine omgivelser. Det interne motstykker kalles gjerne signalintegritet og er nok minst like viktig.

Man burde virkelig gå i dybden på dette når man anskaffer seg komponenter, spesielt de digitale komponentene. Jeg opplever at det er store forskjeller på fabrikantenes vilje eller muligens kunnskap om disse emnene. Et sted å begynne er å sjekke produktets EMC deklarasjon.
 

Guit

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.09.2009
Innlegg
1.122
Antall liker
164
Sted
Sunndalsøra
Hvis man bruker elfix fasetester, så kan man kontrollere om hvor mye magnetisk felt man får fra nett kabelen og utstyr:) Man kan da begynne og lure hva data har og gjøre i et musikkanlegg når man ser hvor mye man måler her av elektromagnetisk felt:confused: mvh Guit
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.591
Antall liker
3.287
De elektriske (E) og magnetiske (H) felt

E og H felt.jpg


Om man tenker seg at nettledningen til en komponent har ett H-felt (magnetisk felt) som i figur 6, source B.
Hvor ligger så jordlederen i forhold til dette? Jeg bare spør siden EMC begrepet er vell så viktig når det gjelder det innebygde designet i utstyret. At ledere har felt som strekker seg ulik ut til sine omgivelser er ofte ikke så mye man får gjort noe med. Kanskje er det villet av andre grunner. Men man kan ofte bestemme hvor sensitive ledninger skal føres for å unngå crosstalk, eller magnetiske og elektriske påvirkninger.

Se også på analysen av ett signal (victim circuit) i figurene ovenfor. Se hvor ulikt de to kildene påvirker denne kretsen bare på grunn av geometri på kilden.

Forståelsen for dette er sentral siden ingen problemstilling er universelt like i denne verden. Elfix fasetesteren nevnt ovenfor kan være ett case of point. Har den noe for seg i våre Norske IT nett? Men den kan jo være ett nyttig hjelpemiddel i ett nett med belastbar nulleder (TN nett).
 
Sist redigert:
Topp Bunn