Flettede høyttalerkabel og høy kapacitance

K

Kafka

Gjest
Hvordan er det med høy kapacitance ved flettede kabler som f.eks. kimber 8pr og 8tc osv med tanke på fare for forsterker og/eller lyd?

Har sett noen uttale seg negativt om slike kabler på verdensveven i forbindelse med dette.

Er det slik at kapacitance blir lavere med kortere kabel?
 

ssnht

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.11.2004
Innlegg
457
Antall liker
52
Torget vurderinger
2
ja,kapacitance blir lavere med kortere kabel
 

roger

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
1.578
Antall liker
471
Sted
Nøtterøy
Men, det er vel egentlig lav induktans som er viktigst for høyttalerkabler (pga impedansen), mens for signalkabler er lav kapasitans viktigst (i begge tilfeller så må selvfølgelig resistansen være lav).
Roger
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.478
Antall liker
35.332
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Kimber-kablene er ikke så kapasitive at det er noe som helst problem med dem. Den flettede konstruksjonen gir ganske lav induktans (og moderat høy kapasitans), noe som gir en ganske flat frekvensgang gjennom diskanten. Mer induktive kabler vil få en liten peak rundt 10 kHz og så rulle av litt raskere over 12-15 kHz. Små forskjeller, i høyden noen tiendedels decibel, men de forskjellene er nå engang der.

De som kan skape problemer er kabler med to flate ledere oppå hverandre (f eks Goertz / Alpha-Core) og hjemmelagde kabler med flere ti-talls tynne ledere flettet sammen (f eks forskjellige Cat-5-konstruksjoner). De kan bli så kapasitive at utgangstrinnet i effektforsterkeren kan bli ustabilt og brenne opp. Mer her: http://sound.westhost.com/cable-z.htm

Her er det på tide å tenke seg om en gang til:


Edit: Alle de elektriske egenskapene er proporsjonale med lengden av kabelen, både resistans, kapasitans og induktans (og noen til). De oppgis gjerne med verdier "per meter" eller "per foot".
 
K

Kafka

Gjest
Har det noe å si hvor høyt en spiller med tanke på om en høy kapasitans kan skade forsterkere?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.478
Antall liker
35.332
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Nei. Hvis dette skjer, er det i så fall en resonans som gir positiv feedback et sted oppe ved 5-600 kHz, så volumet fra start har ikke noe å si. Det øker ukontrollert helt av seg selv uansett.
 
Topp Bunn