Linkwitz gjør en observasjon

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg snublet tilfeldigvis over Siegfried Linkwitz' beskrivelse av hvordan han har finjustert filterkomponenter for Orion 3. Han har kommet frem til at veldig, veldig små avvik i frekvensgang i et bestemt frekvensbånd gir forbausende store subjektive forskjeller. De to kurvene nedenfor skiller seg maksimalt med 0,17 dB ved 5 kHz, men Linkwitz mener at dette gjør stor forskjell både for engasjement og livlighet, samtidig som det påvirker det opplevde stereoperspektivet. Skulle nesten tro han snakket om kabler.


http://linkwitzlab.com/orion-rev3.htm

Interessant nok er dette omtrent like store ulikheter i frekvensgang som de man kommer frem til ved å regne på RLC-egenskapene til forskjellige kabler når disse virker sammen med ujevnhetene i impedansekurven til en alminnelig høyttaler. Et diskantelement har gjerne impedansminimum omkring 4-5 kHz, sånn at endringer i kabeltverrsnitt og lederevne (dvs R) vil gi en del utslag ved denne frekvensen. I tillegg vil forskjeller i induktans vs kapasitans gi en større eller mindre topp ved frekvenser rundt 8-12 kHz, der hvor "luft" og "utklingning" holder til.

Impedansekurver for et par Seas-diskanter:



Avvik i frekvensgang med forskjellige høyttalerkabler på en to-veis høyttaler. Størrelsesorden noen tiendedels dB:



Kanskje det ikke er mer komplisert enn det. Og det er ingen ting der som forutsetter magiske materialer eller på annen måte behøver å koste noe særlig med penger. Selv har jeg jobbet litt med romakustikken med spesielt fokus på dette båndet rundt 4-5 kHz. Jeg bruker også ekstremt bratte delefiltre for å kverke oppbrytningen til Excel-elementene i det området, pluss et bitte lite digitalt eq-cut i det båndet som Linkwitz beskriver. Merkelig sammentreff. :)
 

Vedlegg

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.645
Antall liker
21.428
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Høh. Frekvensgang du liksom.

(Tar på hjelmen, dukker ned i skyttergraven, og venter på kanonaden av "kabelforskjeller kan ikke beskrives med kjent fysikk"-utsagn.)
 

Kule-Trygve

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2008
Innlegg
2.596
Antall liker
289
Som jeg har skrevet før, min erfaring er at disse EQ/ tonekontroll- greiene er mest anvendelig dersom man har et skikkelig elendig anlegg og ønsker å gjøre ”nødhjelpstiltak” på lyden. Dette var min situasjon mange år, da cd- lyden rett i hodetelefon var så gjørmete og tåkete at jeg var nødt til å kjøre den via en ”dings med tonekontroller” (i mitt tilfelle en NAD forforsterker med hodetelefonutgang) for å prøve å gjøre lyden en smule mer engasjerende. (Som det står i Wikipedia; man kan tilføre mer ”briljans” ved for eksempel å dra opp diskanten). Men etter hvert som jeg fikk en mye bedre kilde, fant jeg ut at det var lite eller ingenting å tjene på å rote med disse tonekontrollene. (Fremdeles med hodetelefoner) Lyden var klar og fin i ”flatt”. Ja visst forandrer den seg når man skrur på kontrollene, men den blir ikke ”bedre” på noen måte, man får bare en frekvensmessig endring som kan sortere under ”smak og behag”, så lenge man ikke gjør verre ting som introduserer alvorlig forvrengning. Det er mange år siden jeg gjorde disse forsøkene, men jeg tror jeg vil mene det samme nå også.

Alt dette har ”ingenting” å gjøre med de forbedringene som rapporteres ved skifte av kilde, forsterker, kabler, høyttalere... Her er det en kvalitativ udiskutabel forbedring som gjelder.

Du kan for eksempel finne frem en stereokassettspiller fra loftet, gå ut på et stille jorde (et refleksjonsfritt miljø helt i Mr T`s ånd) og se hvor mye mer luft eller ”luft” eller utklingning eller ”utklingning” eller engasjement eller livlighet du får ved å vri på tonekontrollene i alle mulige kombinasjoner, og ikke bare 0,17 dB på diskanten. Antagelig vil du ikke finne så mye.

Og så kan du gå inn til anlegget og se om dette høres bedre ut..(som det forhåpentligvis gjør.)

Uansett, med de ruglete frekvenskurvene til høyttalere, som deretter plasseres i et eller annet tilfeldig rom, på en ikke- målemessig måte, så er det lite sannsynlig at 0, 17 dB tillegg et eller annet sted på kurven skulle gjøre mye fra eller til, eller?

Skal man ha high- end- lyd, kan det være lurt å se på hva high- end- folket gjør. Der går det i komponenter, høyttalere , kabler som tar sikte på å redusere alle former for forvrengning, EQ driver man stort sett ikke med, og man kan nyte av disse forbedringene uten å plassere høyttalerne på centimeteren for å få snorrettt frekvensgang.
 

kingu

Hi-Fi interessert
Ble medlem
14.07.2011
Innlegg
77
Antall liker
3
Sted
Trondheim
Dette er ikke justering av filter, det er et helt nytt lavpassfilter, slik det også står skrevet. En signifikant endring i lyden fra et førsteordens LRC filter kan ikke tilskrives frekvensgang alene, det sier seg selv, men så er det jo ikke det vi snakker om her heller. Standardavviket i elementproduksjonen (det er noe han snakker om) er skjønt større enn at man kan sette seg ned å regne en nanofarad her og en pikohenry der fra kablene man kobler til. Forskjellen på måleforhold og spilleforhold spiller en himmelvid forskjell, det anbefales å lese kilden.

Any improvement would come from the drivers used, though I could not say with certainty in what form.
Så har han jo nettopp byttet til seas på alt med de nye ROY basser og dipol diskant.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
kingu skrev:
Dette er ikke justering av filter, det er et helt nytt lavpassfilter, slik det også står skrevet. En signifikant endring i lyden fra et førsteordens LRC filter kan ikke tilskrives frekvensgang alene, det sier seg selv, men så er det jo ikke det vi snakker om her heller.
Det er det vi snakker om her. Versjon 3 handlet fra begynnelsen om å få til mest mulig nøytral frekvensgang. Han målte, lyttet, justerte komponentverdier, osv. Grafen jeg klippet inn viser forskjellen mellom to versjoner av dette filteret på veien til den "endelige" versjon 3.1. Alt annet er likt.

Sitatet du gjengir er en refleksjon etter at han hadde vært på CES i 2004 og begynte å fundere på om det fantes bedre drivere. Det gjorde det, men det er ikke hva det handler om her. Her hadde han allerede den bakovervendte Millenium-diskanten som kom i Orion+, men ennå ikke de Seas L26R04Y bassene. De kom først i versjon 3.4.

With Revision 3.1 the filter circuits in the ASP of the ORION+ loudspeaker system have been modified for a perceptually neutral frequency response, top to bottom. The result is increased resolution, spaciousness and dynamic range.
...
Extensive listening tests with known program material that I and Don Barringer (on the East Coast) performed with our modified Orions pointed to about the right level setting for the tweeter, but were otherwise not quite on the mark. When analyzing the theoretical shape of the frequency response curve it seemed obvious that the transition from midrange to tweeter was too steep. We therefore left the tweeter at its flat level setting and started to use shelving lowpass filters to shape the response. Immediately we found great improvement, but it took us many hours of listening to arrive at the -1.7 dB filter, centered at 4.4 kHz and with corner frequencies of 4.0 kHz and 4.9 kHz. Slight changes in center frequency and/or filter attenuation caused disproportionate perceptual changes from dull to hi-fi.
...
Furthermore I have no explanation as to why there is a significant audible difference between the two response curves below, which differ by a maximum of 0.17 dB at 5 kHz. The yellow (!) response sounds non-engaging and muted compared to the green response which is used in Revision 3. It certainly points to the importance of consistency and tight tolerances in the manufacture of tweeters in order to duplicate what we found. In two locations and with different speaker setups and environments we have come to the same conclusion about the two curves. You might check this out after you have updated your ASP.
Se http://linkwitzlab.com/orion-rev3.htm, beskrivelsen av veien frem til Orion 3.1.
 

Kule-Trygve

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2008
Innlegg
2.596
Antall liker
289
Orket ikke lese artikkelen, men om noen synes de får bedre lyd ved å for eksempel skru opp diskanten med 0,17 dB, så for all del..min Accuphase sine tonekontroller (som jeg aldri har brukt) har utslag på +/- 10 dB for bass og diskant. 2 prosent utslag på en slik kontroll høres for meg ikke ut som noe å snakke om..
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.645
Antall liker
21.428
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Som Asbjørn skriver: Liknende endringer som Linkwitz´ kan oppnås med høyttalerkabelbytte.

-But this one goes to eleven.

Carry on.
 
L

larkus

Gjest
Asbjørn skrev:
Kanskje det ikke er mer komplisert enn det. Og det er ingen ting der som forutsetter magiske materialer eller på annen måte behøver å koste noe særlig med penger.
Du kan nå være igang med å ødelegge hele magien og trolldommen som holder liv i kabelbransjen, Asbjørn!
Det kan få uopprettelige konsekvenser. Arbeidsledighet, sosial uro, opptøyer og til slutt krig. ;) ;)
Og i verste fall, slutten for menneskeheten :eek:
mvh
kabelsatan
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Nei, skrekk og gru.

Tenk om det skulle ha nøyaktig samme virkning på lyden å bytte fra denne

(som koster kr 4,12) til denne

(som koster kr 7,66) som det har å bytte fra denne

(som koster kr 36 995) til denne

(som koster kr 59 995).

Det skulle vel tatt seg ut. Det jo bli krig av sånt.

Edit: Glemte momsen på de kondensatorprisene. Da er menneskeheten kanskje reddet likevel.
 

audionut

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
05.01.2005
Innlegg
346
Antall liker
0
Hvilken krig? Jeg ser bare de samme fanatiske folkene (såkalte kabelfornektere) og den ene notoriske kabelforkjemperen Kule-Trygve i denne tråden, mens alle andre har et mer pragmatisk, mindre besatt forhold til kabler og har gått lei hele debatten for lenge siden.

Uansett, det er interessant det Linkwitz skriver, og gir tross alt en forklaring på hvorfor mange mener å høre forskjell på kabler. Uten prisdiskusjon forøvrig.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
audionut skrev:
Uansett, det er interessant det Linkwitz skriver, og gir tross alt en forklaring på hvorfor mange mener å høre forskjell på kabler. Uten prisdiskusjon forøvrig.
Ja, litt mer seriøst: Jeg syntes også dette var en interessant bro mellom de subjektive lytteinntrykkene og en noenlunde troverdig teknisk årsakssammenheng. Det er såpass mange troverdige personer som forteller om tydelige subjektive forskjeller at jeg ikke ser noen grunn til å tvile på det de sier. Derimot kan det virke som virkningene blir ganske ulike i ulike anlegg, selv med like troverdige ører i lyttestolen (f eks mine). Linkwitz' observasjoner knytter dette sammen på utmerket måte og tar det hele ned på et fornuftig plan, heller enn at det handler om tro og ren magi.
 
L

larkus

Gjest
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?

mvh
ks
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.645
Antall liker
21.428
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
audionut skrev:
Hvilken krig? Jeg ser bare de samme fanatiske folkene (såkalte kabelfornektere) og den ene notoriske kabelforkjemperen Kule-Trygve i denne tråden, mens alle andre har et mer pragmatisk, mindre besatt forhold til kabler og har gått lei hele debatten for lenge siden.
Jeg skjønner at du har meg i kabelfornekterkurven din. Helledussen.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
kabelsatan skrev:
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?
Du la merke til at jeg avgrenset dette til å gjelde subjektive lytteinntrykk videreformidlet av troverdige personer?
 
L

larkus

Gjest
Asbjørn skrev:
kabelsatan skrev:
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?
Du la merke til at jeg avgrenset dette til å gjelde subjektive lytteinntrykk videreformidlet av troverdige personer?
Sjølsagt! Beklager :-[ Ble litt revet med. Jeg skal skjerpe meg ;D

mvh
ks
 
V

vredensgnag

Gjest
Det er et norsk fenomen - man finner det ikke så ofte i hifi-blader i utlandet. Men i Norge spiller ulike komponenter på helt ulike oktavspenn, for å si det slik.

Jeg vil så nødig bli anklaget for sitatfusk, men jeg har gjort et kjapt søk på audiofidelity.no + oktav + bunn, bare så man kan "bekanta sig" med fenomenet bunnoktavers tilstedeværelse, eller fravær, innen HiFi.

http://www.google.no/search?gcx=c&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=audiofidelity.no+oktav+bunn
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Utlendingene har nok et snev av syken, de også:
The bass was at least an octave deeper and mids and highs were as real sounding as I have ever heard them. If you can afford this cable definately go for it.
http://www.audioreview.com/cat/cables/speaker-cables/purist-audio-design/dominus/prd_116572_1584crx.aspx

It was as if I have upgraded to a bigger pair of speakers and opened up to a bigger room. Bass was tight, full and seemed to dive an octave deeper.
http://desirableaudio.blogspot.com/2008/11/telos-reviews.html

Det er den slags oplevelser, du får med Sogon. Som om det fjerner de støvpartikler i luften, som slører lydbilledet. Som om lydbilledet vokser i størrelse på alle leder og kanter. Som om budskabet i musikken bliver mere klart. Som om du får en oktav ekstra med i både toppen og bunden.
http://www.nomono.dk/articles/sk%C3%B8nheden-kommer-indefra

...bare for å plukke tre.

Eller litt nærmere:
Jeg byttet de uansett ut med Nordostene. Det er ikke det at jeg har vært misfornøyd med Nordost. Jeg har egentlig ikke brydd meg om det siden anlegget og hobbyen er inne i en reservefase nå. Jeg trodde derfor at det ikke skulle være noe forskjell i å snakke om. Men det var det faktisk. Plutselig har jeg fått en oktav ekstra i bassen og diskanten er litt mer avrundet og dermed behagelig.
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,16093.msg921632.html#msg921632

En bass de fleste ikke vil tro kan komme fra en slik liten høyttaler, også så vanvittig presis og jevn. Og DYP!!
Så der er jeg veldig enig med Mr.Haugen, det kan høres ut som om den går en oktav dypere :D Og det går ikke ut over toppen, tvert i mot! Ufattelig definert, uansett hvor høyt en spiller så henger det sammen som superlim. Også detaljer som jeg aldri har hørt før i noen av mine tidligere oppsett, dukker opp her.
Må si jeg digger denne kabelen, beste til nå ;D
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,8869.msg190391.html#msg190391

Det utsagnet dukker opp fra tid til annen rundt om, og siden det er fysisk umulig at noe sånt kan skje, leser jeg det som et uttrykk for stor entusiasme. Men denne tråden handler nok om de mer typiske kabelforskjellene som går på "nærvær", "holografi" og alt det der.
 
V

vredensgnag

Gjest
Som du ser skrev jeg "så ofte" -- det er påtakelig som heimfødd bass oppfører seg ved påvirkning fra passive komponenter.

;)
 

TrompetN

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.03.2004
Innlegg
8.700
Antall liker
7.011
0.5 db og kanskje enda mindre har vesentlig betydning på punkter rundt 600hz og 800 hz også. Mens 3db er knapt hørbart andre steder.
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.364
Antall liker
102.294
Torget vurderinger
23
Gammelt nytt. Men mange som ikke vet, og forbausende mange som glemmer...
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Asbjørn skrev:
kabelsatan skrev:
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?
Du la merke til at jeg avgrenset dette til å gjelde subjektive lytteinntrykk videreformidlet av troverdige personer?
En subjektiv opplevelse må vel kunne få lov å til å beskrives subjektivt også?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
ayaboh skrev:
Asbjørn skrev:
kabelsatan skrev:
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?
Du la merke til at jeg avgrenset dette til å gjelde subjektive lytteinntrykk videreformidlet av troverdige personer?
En subjektiv opplevelse må vel kunne få lov å til å beskrives subjektivt også?
Selvfølgelig. Men det er noen som gjengir en subjektiv opplevelse på en nøktern, presis og troverdig måte, mens andre bobler over av superlativer og livsbejaende jubelrop hver gang noe låter annerledes enn det gjorde før. Den fjortende gangen man leser fra samme person at det nyeste tweaket "fjernet all hardhet fra mellomtonen", "la til minst en hel oktav i hver ende" og "fjernet sløret mellom lytteren og musikken" begynner man jo å lure på hvordan anlegget låt før den første tweaken. Som to hermetikkbokser med snor mellom, kanskje, ettersom det var så mye hardhet og sløring som skule fjernes og så mange oktaver som skulle legges til? Og da er troverdigheten kanskje ikke helt på topp neste gang man slår om seg med kabelpoesi og de samme frasene nok en gang. Omtrent som han med "ulv, ulv", bare motsatt.
 

HCS

En vanlig fyr fra bygda..
Ble medlem
22.02.2007
Innlegg
26.719
Antall liker
32.599
Sted
Nesten Gjøvik..
Torget vurderinger
28
Asbjørn skrev:
ayaboh skrev:
Asbjørn skrev:
kabelsatan skrev:
Og hva med de som får "en oktav ekstra nedover i bassen" ved kabelbytte?
Du la merke til at jeg avgrenset dette til å gjelde subjektive lytteinntrykk videreformidlet av troverdige personer?
En subjektiv opplevelse må vel kunne få lov å til å beskrives subjektivt også?
Selvfølgelig. Men det er noen som gjengir en subjektiv opplevelse på en nøktern, presis og troverdig måte, mens andre bobler over av superlativer og livsbejaende jubelrop hver gang noe låter annerledes enn det gjorde før. Den fjortende gangen man leser fra samme person at det nyeste tweaket "fjernet all hardhet fra mellomtonen", "la til minst en hel oktav i hver ende" og "fjernet sløret mellom lytteren og musikken" begynner man jo å lure på hvordan anlegget låt før den første tweaken. Som to hermetikkbokser med snor mellom, kanskje, ettersom det var så mye hardhet og sløring som skule fjernes og så mange oktaver som skulle legges til? Og da er troverdigheten kanskje ikke helt på topp neste gang man slår om seg med kabelpoesi og de samme frasene nok en gang. Omtrent som han med "ulv, ulv", bare motsatt.
Å hevde at en " får en oktav ekstra pga kabler" er omtrent like fjernt som å hevde at det ikke kan være forskjell på kabler uansett... 8).. Sistnevnte påstand er ikke mindre subjektiv enn førstnevnte selvom diverse kabelsataner mm hevder de ikke overhodet hører forskjell...Er det rart når enkelte har kablene innfelt i vegger og tak og derav ikke vil/kan skifte kabler...En forsvarer kun det en tror på selv, det er det det hele går ned til.. ;)
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.645
Antall liker
21.428
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Nei. Det er ikke trenger ikke være religion, dette her.
 

sinep

Overivrig entusiast
Ble medlem
08.09.2008
Innlegg
957
Antall liker
108
Sted
Vallhall
Lykke til med å løse en så kompleks problemstilling med en kondensator! :) At en så liten endring i frekvens, skal føre til en stor opplevelse, tviler jeg sterkt på. Blir omtrent som å flytte hodet 1 cm til venstre i lytteposisjon, d.v.s. knapt merkbart.

Hvis denne opplevelsen kommer etter å ha endret verdier på kondensatorer/spoler i delefilteret, kan det kanskje være relatert til en uheldig faseforskyvning i det området.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
sinep skrev:
Lykke til med å løse en så kompleks problemstilling med en kondensator! :) At en så liten endring i frekvens, skal føre til en stor opplevelse, tviler jeg sterkt på. Blir omtrent som å flytte hodet 1 cm til venstre i lytteposisjon, d.v.s. knapt merkbart.

Hvis denne opplevelsen kommer etter å ha endret verdier på kondensatorer/spoler i delefilteret, kan det kanskje være relatert til en uheldig faseforskyvning i det området.
Hvis du flytter hodet en cm eller to, vil du få store endringer i veldig smale frekvensbånd i diskanten på grunn av kamfiltreringen i rommet. Øret integrerer lyden over mye bredere frekvensbånd enn de kanselleringene. I det frekvensbåndet det er snakk om her, er ørets frekvensoppløsning ca 650 Hz. Derfor vil du ikke oppleve noen stor endring i lyden om du flytter hodet (prøv!), selv om en målemikrofon vil vise dramatiske utslag i størrelsesorden +6 dB/-20 dB ved mange forskjellige frekvenser innenfor det båndet. Her er det snakk om en mye mindre endring i antall dB, men over et mye bredere frekvensbånd enn ørets kritiske båndbredde. Linkwitz' observasjon var nettopp at det hadde overraskende stor subjektiv betydning rundt 4-5 kHz.

Fasedreining er nesten ikke hørbart i det hele tatt. Det er forbausende hvor store fasefeil vi ikke hører. Det er jo en god ting, ettersom de fleste høyttalere og delefiltre roterer fasen med flere hele omdreininger på vei fra 20 Hz til 20 kHz. Men fasedreining kan likevel være hørbar på enkelte signaltyper under bestemte omstendigheter. Endring av delefilterkomponenter vil også endre fasegangen samtidig med frekvensgangen, eksakt på samme måte som å bytte til en annen høyttalerkabel. Med analoge komponenter henger disse to sammen, så du kan ikke endre den ene uten samtidig å endre den andre.

Komplekst? Tror ikke det, annet enn hvis du vil regne på det. Da trenger du komplekse tall.
 

sinep

Overivrig entusiast
Ble medlem
08.09.2008
Innlegg
957
Antall liker
108
Sted
Vallhall
Nå stoler jeg strengt talt ikke på noen av disse bransjeaktørene uansett hvilket navn de har, men ifølge Bill Low på Audioquest, så er det ikke noe problem med fasedreining så lenge den er lineær. Det er først når den er ulineær at problemene oppstår.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Apropos hørbarhet av fasedreining: Her er en master-oppgave som ser på hørbarheten av ikkelineær fasedreining i allpass-filtre. Disse har faserespons som varierer med frekvens, men konstant amplitude (= flat frekvensrespons).

Results showed that phase distortion is not audible for most of the evaluated stimuli. Stimuli such as speech and electronic generated signals showed lower thresholds when played through headphones. Training showed to be a key factor on the phase distortion perception. From the preference test it was found that for speech some subtle distortion is rated similar to no distortion but when perceivable, distortion is not accepted at all. In the case of the electronic generated signal a monotonically decreasing scale was obtained, where the non-distorted sample was ranked highest and the most distorted lowest. An electronic music sample from a commercial record was evaluated as well. It was observed that distortion had a subtle effect through headphones, but there is no signi?cant difference in the ranking.

In general, phase distortion showed to be not audible through loudspeakers in a normal listening environment for any of the selected signals. No signi?cant differences were found in the results and subjects showed dif?culties trying to discriminate the distorted from the original
http://projekter.aau.dk/projekter/files/9797324/Report_07gr1064.pdf
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Asbjørn skrev:
Jeg snublet tilfeldigvis over Siegfried Linkwitz' beskrivelse av hvordan han har finjustert filterkomponenter for Orion 3. Han har kommet frem til at veldig, veldig små avvik i frekvensgang i et bestemt frekvensbånd gir forbausende store subjektive forskjeller. De to kurvene nedenfor skiller seg maksimalt med 0,17 dB ved 5 kHz, men Linkwitz mener at dette gjør stor forskjell både for engasjement og livlighet, samtidig som det påvirker det opplevde stereoperspektivet. Skulle nesten tro han snakket om kabler.


http://linkwitzlab.com/orion-rev3.htm

Interessant nok er dette omtrent like store ulikheter i frekvensgang som de man kommer frem til ved å regne på RLC-egenskapene til forskjellige kabler når disse virker sammen med ujevnhetene i impedansekurven til en alminnelig høyttaler. Et diskantelement har gjerne impedansminimum omkring 4-5 kHz, sånn at endringer i kabeltverrsnitt og lederevne (dvs R) vil gi en del utslag ved denne frekvensen. I tillegg vil forskjeller i induktans vs kapasitans gi en større eller mindre topp ved frekvenser rundt 8-12 kHz, der hvor "luft" og "utklingning" holder til.

Impedansekurver for et par Seas-diskanter:



Avvik i frekvensgang med forskjellige høyttalerkabler på en to-veis høyttaler. Størrelsesorden noen tiendedels dB:



Kanskje det ikke er mer komplisert enn det. Og det er ingen ting der som forutsetter magiske materialer eller på annen måte behøver å koste noe særlig med penger. Selv har jeg jobbet litt med romakustikken med spesielt fokus på dette båndet rundt 4-5 kHz. Jeg bruker også ekstremt bratte delefiltre for å kverke oppbrytningen til Excel-elementene i det området, pluss et bitte lite digitalt eq-cut i det båndet som Linkwitz beskriver. Merkelig sammentreff. :)
Impedans-ulinearitet i diskantelementer glattes lett ut når det likevel sitter et dempeledd med en seriemotstand og parallellmotstand. Ofte må en diskant i en to- og treveis dempes en del, gjerne så mye som 10dB, og da blir gjerne motstandsnettverket såpass dominerende at det blir veldig små avvik i impedansen som kabelen ser. Jeg har for orden skyld eksperimentert mye med parallellmotstander på basselementer, der jeg både ser og hører en tydelig forbedring i lydkvaliteten bare ved å gjøre dette lille tweaket - da med passivt delefilter vel og merke. Det går bra på 8 Ohms elementer med f.eks 10-12 Ohm i parallell (En bundt med flere høyohmige motstander) gir temmelig glatt impedans rundt 5 Ohm i hele frekvensregisteret. Toppet med 7-8 Ohm ved egenresonansen (som ellers gir en impedanstopp på opp til 40 - 50 Ohm). Da skulle vi tro at en kabel stort sett "ser" en jevn frekvensgang og dermed ikke gjør høyttaleren mindre engasjerende i frekvensområdet det her er snakk om. Samtidig er Linkwitz en erfaren lydmann, så det er litt farlig å overkjøre hans teorier og erfaringer.

Vidar
 
V

vredensgnag

Gjest
Linkwitz eksperimenterer videre

coolbiz skrev:
Pluto som støttehjul for Orion. Ikke den høyeste WAFen jeg har sett, men jeg fikk litt lyst til å bygge meg et par.



http://orion.quicksytes.com/viewtopic.php?f=1&t=2241
Er Linkwitz i gang med en variant av det jeg har i tankene i mitt lytterom? Jeg tror støttehjulet kan bygges inn i sidevegg.

Indeed: http://www.linkwitzlab.com/Experiments/experimenter%20corner.htm#(2
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.210
Antall liker
4.832
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Linkwitz nevner ingenting om tidsforsinkelse til støttehjulene. Kanskje det ikke er kritisk?
 
M

Mr-T

Gjest
sinep skrev:
Nå stoler jeg strengt talt ikke på noen av disse bransjeaktørene uansett hvilket navn de har, men ifølge Bill Low på Audioquest, så er det ikke noe problem med fasedreining så lenge den er lineær. Det er først når den er ulineær at problemene oppstår.
Hva er forskjellen på lineært og ulineært fasedrei?
 
Topp Bunn