Resultater 1 til 15 av 15
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Karl T.
  Guest

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Har ferritt-ringer brukt på denne måten noen hensikt eller praktisk funksjon?
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 2. #2
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,480
  Tagget i
  4 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Aner ikke. DP-manualen sier kategorisk nei (skal ikke brukes). Kan sikkert ha noe med reaktiv last og stabilitet og stor båndbredde, og hva vet jeg.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 3. #3
  Hifi-entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  493
  Tagget i
  1 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Nei, i følge flere sikre kilder skal ferritter på høyttalerkabler være verre enn tull. Negativ influens på lyden altså. Ikke spør meg om hvorfor. Jeg har sikkert et femtitalls ferritter totalt i alle oppsettene mine. Er altså ikke i mot dem, men har aldri prøvd dem på høyttalerkabler - etter advarsler.
  Har du noen slike, plukk dem av og monter dem på nettkablen til CD-spilleren i stedet. Eller enda bedre; har du f.eks. lange strømkabler mellom en komponent og et løst powersupply, er dette et ideelt sted å ha dem.

 4. #4
  Moderator Bjørn.H's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  19,956
  Tagget i
  6 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Hvor fikk du tak i dine..?
  Hegel H90, Monitor Audio GS20, Gold C150, Reloop Turn5 m/Clearaudio Virtuoso, Rega Fono MM, Bluesound Vault2, Chromecast, Blue Jean Cable, Yamaha RX-V3800, Sony BDP-S5500. Selges: Focal/JM-Lab: Chorus 736S, Chorus CC700S, Chorus SW700S, Chorus 706S m/org. stat.

 5. #5
  Karl T.
  Guest

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Sitat Sitat fra bjornh
  Hvor fikk du tak i dine..?
  Er nok ikke mine. Bildet er hentet fra nettet.

  mvh

 6. #6
  Hifi-entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  493
  Tagget i
  1 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Interessert i ferritter? prøv www.elfadotse

 7. #7
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,573
  Tagget i
  8 Innlegg
  Torget
  1

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Hei!

  Feritter øker impedansen i kabelen ved høye frekvenser.
  Kort fortalt - den stopper de høyeste frekvensene - og her snakker vi så vidt jeg vet om Mhz området - det er altså ikke snakk om noen hørbar avrulling i toppen!

  Disse høye frekvensene kommer ikke via kilden eller er en del av musikksignalet - de blir gjerne indusert i kabelsløyfer pga radiobølger. Derfor ønsker man å bruke ferritter slik at denne høyfrekvente støyen kommer inn i apparat som kabalen er tilkoblet. Det man er bekymret for er at en høyfrekvens støy på inngangen skal strese forstekreren. Spesiellt viktig er dette på DP forstkerere som har båndbredde opp i Mhz området! Ferrittene skal plassere nærmest mulig det mottakende apparatet, og kan gjerne benyttes på alle signaler og strømkabler.

  På høytalerne blir det litt anerledes av to forhold:
  1) Den induserte støyen blir helt neglisjerbar. Det er strøm som blir indusert i sløyfen - og i en signalsløyfe med mange tusen gjerne hundretusner av Ohm - så kan faktisk denne strømmen gi litt spennining av betydning. I høytalerkabler er forholdet litt anerledes - her går det gjerne ca tusen ganger mer strøm og den induserte strømmen blir helt neglisjerbar.
  2) Her gjør den støyen liten skade. Den vil bare legge seg som litt støy over disknaten - og den grier på ingen måte å lage noe ulyd ut av litt høyfrekvent støy.

  Jeg har i grunn vondt for å se hvilken skade et sett med ferriter skal gjøre....

  Derimot har jo feks Walker laget noe de kaller HD Links....som i grunn er en kondensatores som skal plasseres på høytalertterminalene...denne gjør mye av det samme ved at den mer eller midnre kortslutter høytalerlednignen ved høye frekvenser - slik at høyfrekvent støy ikke skal komme inn på elementene. disse virker nok litt lengre ned i frekvens også - så disse gir et målbart avvik i toppen vil jeg tro!

  Mvh
  OMF

 8. #8
  Karl T.
  Guest

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Ok, bare tull med ferritter på ht-kabler altså. Jeg har lagt merke til at en del anerkjente kabelfabrikanter bruker treklosser på høyttalerkablene sine. Jeg har innbilt meg at det er ferritter inne i disse treklossene, men det stemmer nok ikke da.

  mvh

 9. #9
  Overivrig entusiast sinep's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2008
  Sted
  Vallhall
  Innlegg
  954
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Har ikke gjort noen eksperimenter med dette selv, men ifølge kilder på nettet bør man unngå materialer som kan absorbere energi, påvirke magnetfeltet rundt lederne og som kan forårsake "eddy currents". Metallskjermer som blir brukt som skjerm rundt ledere for å skjerme mot emi/rfi, blir sagt å påvirke lyden i negativ retning...

  En venn av meg prøve å sette feritter rundt signal og høyttalerkablene, men fjernet de fort igjen.

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2007
  Innlegg
  4,274
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Ferritter på høyttalerkabel er tull, muligens med et lite untak:

  1.
  Ferritter er jern. Jern er magnetisk. Når det går en puls gjennom kabelen vil noe av energien bremses/tas opp i ferritten. Det gir en hørbar forringelse av dynamikken. En klok mann jeg kjenner (U know who) oppdaget at Gradient monterte HT terminalene på en stålplate. Da han påpekte dette ovenfor finnene, så tok det ikke lang tid før stålet ble erstattet med aluminium.
  Magnepan gjorde (gjør?) samme tabbe med 3.6. Enda verre faktisk. Der var hele terminalen av stål. Var det rart at de låt udynamisk før jeg modifserte de?

  2.
  Innstrålt støy i en signalkabel er gjenstand for mange ganger forsterkning i etterfølgende forsterkerkretser. Det at den forsterkes opp og ligger på en høy frekvens ("radiofrekvens") kan medføre stress i forsterkeren og hørbart dårligere lyd. En høyttalerkabel er imidlertid "end of the line". Signalet skal bare ut i høyttaleren. Eventuell antenneeffekt i høyttalerkabelen vil ikke ha noen som helst påvirkning på høyttaleren. Den vil heller ikke ha noen påvirkning på forsterkerens utgangstrinn, hvis lave utgangsimpedans i praksis vil være imun.

  3.
  Eneste untak jeg ser, er hvis det brukes en klasse D forsterker. De fungerer som en "open loop" krets. ENHVER støy i omgivelsene vil potensielt kunne smitte over på lydsignalet, med målbar og hørbar forvrengning. Være seg via chassis, signalkabel, nettkabel eller høyttalerkabel. Derfor er det lansert skjermede høyttalerkabler spesielt (kun!) for bruk med klasse D forsterkere.

  Nå skal det sies at de fleste klasse D forsterkere allerede har beskyttelse i form av ferritter/spole på utgangen.

  KONKLUSJON: Disse er nok spesiallaget for svitsja forsterkere. Ferritten skal da plasseres nærmest forsterkeren. Ferrittene forringer dynamikken, men med en klasse D forsterker i støyfulle omgivelser, så er det snakk om å måtte velge blandt 2 onder.

 11. #11
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jul 2008
  Innlegg
  185
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Ferrittkjerner er tenkt brukt i høyfrekvente løsninger. Eksempel: Antennekabler, videokabler, kanskje også LAN-kabler i noen tilfelle. De har svært liten eller ingen virkning i audioområdet.

  Hovedproblemet med å putte dem på en høyttalerkabel i et konvensjonelt analogt forsterker/høyttaleroppsett er nok primært knyttet til forsterkere med svært høy båndbredde og at disse får en lastimpedans som konstruktøren ikke har tatt høyde for.

  Høyttalere fremstår som en høy (induktiv) impedans ved høye frekvenser. Det gjør at forsterkeren kan oppleve en, i praksis, nesten rent kapasitiv belastning pga høyttalerkabelens kapasitans. Det hender at forsterkere dør av "begeistring" når slikt skjer, enten fordi de kan gå i selvsving eller bli bedt om å levere mye mer strøm enn de synes om. Dermed er det ingen grunn til be om bråk ved å øke den induktive del av lasten.

  Klasse D forsterkere leverer fra seg et pulsbreddemodulert signal. For at dette skal bli et signal som blir meningsfylt (dvs "analogt") må det lavpassfiltreres og da trengs en spole som sammen med høyttalerens (og ørenes) begrensede akustiske frekvensområde fjerner det overskytende.

 12. #12
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,573
  Tagget i
  8 Innlegg
  Torget
  1

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Sitat Sitat fra Karl T.
  Jeg har lagt merke til at en del anerkjente kabelfabrikanter bruker treklosser på høyttalerkablene sine. Jeg har innbilt meg at det er ferritter inne i disse treklossene, men det stemmer nok ikke da.

  mvh
  Vel - det er en gang slik at en kabel er en relativt enkel sak - og det er begrenset hva en kabelprodusent kan finne på for differensiere sitt produkt - store klosser er en slik måte.

  Feritter fungerer til sitt bruk - det ser man bare på at mange PC-kabler og annet utstyr er utstyrt med ferritter. Men de koster ikke mange kronene....

  Mvh
  OMF

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  2,466
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  En ferrit på kabelen virker vanligvis ikke før vi snakker om frekvenser over 10MHz ca. Det er viktig å forstå at virkemåten til en ferritt som klipses over begge lederene er fundamentalt forskjellig i forhold en serieinduktans i tradisjonell forstand.

  Den virker som en common mode impedans, dvs at den øker impedansen til begge lederene i forhold til jordplanet, og den innfører ingen impedans som forsterkeren vil se i forhold til lasten. Dette kan være ønskelig i et EMC perspektiv der høyttalerkablene kan sees på som antenner. Man innfører en impedansmistilpasning, og på den måten gjøre man kabelen mindre effektiv som antenne. Men for at det skal ha noe for seg, må tre forhold være til stede.

  Man må ha et kraftig nok elektromagetisk felt ved riktig frekvens, man må ha en høyttalerkabel som fungere som antenne ved aktuelle frekvens, og sist, men ikke minst, forsterkeren må la seg påvirke av radiosignalene. Om en av disse firutsetningene ikke er tilfredstilt, vil det ikke ha noen som helst effekt å innføre ferritter på kabelen.

  Og så må typen ferrit man bruker stemme med frekvensområdet man har problemer med. Her finnes det masse å velge i. Det er ikke bare å sneppe på det første og beste man finner.

  Rh÷
  Hippies, prepare to be punished!

 14. #14
  Overivrig entusiast BerntJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  1,135
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Høyttalerkabler kan virke som antenner for sendere i nærheten. I dag er vel mobilsendere et større problem enn radio/TV.
  Dersom denne høyfrekvente strålingen finner veien fra høyttalerutgangen til feedback-sløyfen i forsterkeren kan denne komme til forsterkerens inverterte inngang. Her kan i værste fall dette bli detektert og forsterket opp som støy.
  Mange forsterkere bruker en liten choke/spole på utgangen som vil stoppe slike signaler. VH. Bernt

 15. #15
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  2,466
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ferritter på høyttalerkabel, bare tull?

  Sitat Sitat fra BerntJ
  Høyttalerkabler kan virke som antenner for sendere i nærheten. I dag er vel mobilsendere et større problem enn radio/TV.
  Dersom denne høyfrekvente strålingen finner veien fra høyttalerutgangen til feedback-sløyfen i forsterkeren kan denne komme til forsterkerens inverterte inngang. Her kan i værste fall dette bli detektert og forsterket opp som støy.
  Mange forsterkere bruker en liten choke/spole på utgangen som vil stoppe slike signaler. VH. Bernt
  Det er riktig at det står spoler på utgangen av de fleste effektforsterkere, men dette er en komponent som brukes for å stabilisere forsterkeren ved kapasitiv last, og virker i området 100kHz til 10Mhz, ca. En normalt viklet spole hjelper lite mot signaler i GHz området. Det er fordi kapasitansen mellom viklingene effektivt kortslutter en spolen ved disse frekvensene.

  Og signaler over ca 100MHz er så og si alltid common mode, dvs at signalet ikke ligger mellom lederene, men mellom lederene og jord. Det er med andre ord ikke noen spenning mellom + og - lederen til høyttaleren. Høyttalerkabelen er å betrakte som 1 leder ved disse frekvensene.
  Hippies, prepare to be punished!

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed