spørsmål

EHED

Bransjeaktør
Ble medlem
15.03.2010
Innlegg
1.256
Antall liker
258
Sted
Nordby
Torget vurderinger
3
????????????

Kanskje forklare litt mer hvorfor bilen din har 2 kabler til minus og ikke en til hovedlyktene og en til fjernlys?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.429
Antall liker
35.214
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Hvis vi snakker om RCA signalkabel, er forklaringen at i pluss-lederen går signalet - og bare det. Minus-lederen er derimot både returvei for signalet og jordforbindelse mellom apparatene. Hvis det er forskjellig jordpotensiale i de to boksene, vil det gå en strøm i minus-lederen som ikke har noe med signalet å gjøre. Motstanden i minuslederen, sammen med den strømmen, gir en spenningsforskjell mellom endene av minus-lederen (ihht Ohms lov U = RI).

Det får nå så være, men dette blir et problem når forskjellen i jordpotensiale ikke er konstant, men f eks skyldes at de elektromagnetiske feltene rundt strømforsyningen i den ene boksen stråler over til chassis. Da er det gjerne 50 Hz med overtoner vi snakker om. Da har vi plutselig en pulserende spenning over signalreturen - altså i serie med signalet - og det vil høres i form av brummende jordsløyfer og annen bakgrunnsstøy. I verste fall får vi med skygger av halvbølgene som går fra hver side av utgangstrinnet i en effektforsterker og tilbake til jord i strømforsyningen. De er signalavhengige og breddfulle av forvrengning.

Stort tverrsnitt på signalreturen er en måte å redusere det problemet på, forhåpentligvis såpass at det ikke er hørbart. Jeg finner ikke igjen linken i farten, men for noen få år siden var det en kabeltweak som i praksis gikk ut på å koble en ekstra minusleder i parallell med signalkabelen. Det skulle visstnok utrette underverker (og var priset deretter), men det enkleste er jo å ha tilstrekkelig tverrsnitt på signalretur og eventuell skjerm til å begynne med. Det er kanskje den viktigste egenskapen ved en god RCA signalkabel.

Edit: Her er den tweaken, en Crystal Cable Dreamlink Bridge til skarve $2600 for en meter. Da er det billigere å flette inn en ekstra minusleder eller to fra begynnelsen av. http://www.crystalcable.ca/crystal_bridge.htm
Jubeltråden her på sentralen: http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,30589.0.html
 
Topp Bunn