Phono Y-kabel for å splitte signal fra for-forsterker til to effektforsterkere

Jabba_The_Hut

Medlem
Ble medlem
29.01.2009
Innlegg
20
Antall liker
0
Trenger noen tips please.

Har gått til anskaffelse av en effektforsterker nummer to som jeg tenkte skulle bi-ampes med en identisk effektforsterker som jeg har fra før.

Burde nok ha "internt brokoblet" disse (det er i allefall det EC anbefalte), men budsjettet tilsier at jeg må nøye meg med å bi-ampe, og benytte meg av vanlige signalkabler heller enn balanserte kabler. Dersom jeg skulle brokoble ved hjelp av kabler virker dette som om det både krever balanserte kabler (dyre), og i tillegg har en del risiko for at en amatør kobler feil og ødelegger utstyret (?)

Signalforsterkeren (en Hegel-sak) har et sett med RCA utganger, hvor jeg derfor må splitte signalet for venstre til begge effektforsterkerne, og tilsvarende for høyre.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å kjøpe en RCA Y-kabel, men en hann i den ene enden og to hann i den andre enden ikke sant? Dermed vil det passive (?) delefilteret i høyttalerne styre hvem av forsterkerne som leverer bass og hvem som leverer "resten" av frekvensområdet.

To spørsmål - (1) har jeg forstått dette riktig, og (2) hvor bør jeg kjøpe en slik kabel? Sliter med å finne dem på nett?
 

Polka

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.07.2003
Innlegg
5.533
Antall liker
3.692
Torget vurderinger
96
Gled deg, bi-amping gir veldig ofte et kjempeløft i lydkvalitet.
 

Jabba_The_Hut

Medlem
Ble medlem
29.01.2009
Innlegg
20
Antall liker
0
Hegel P2A og 2 x EC AWW60FTT. Kjører budsjettvarianten men håper det blir bra ;D
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
Polkagris skrev:
Gled deg, bi-amping gir veldig ofte et kjempeløft i lydkvalitet.
Men ikke alltid ... min #2 var veldig marginal i det lydlige, på tross av at #2 har fått noen «oppgraderinger». På den andre siden åpner det for en aktiv framtid.

mvh
KJ
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.229
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Du vil nok få det aller beste ut av forsterkerne dine ved å bruke en balansert preamp og balansert brokobling i effektforsterkerne, sånn at hver stereo effektforsterker fungerer som en 220 W monoblokk og driver en høyttaler. Da kansellerer du alle likeordens forvrengningskomponenter og får merkbart renere lyd, samtidig som du nesten firedobler effekten fra forsterkeren. Trafoen i forsterkeren er på 550 VA og vil fortsatt ha massevis av kraftreserver som brokoblet. Forsterkerne er dimensjonert for å brukes slik. Du vet sikkert at AW400 i prinsippet er en brokoblet AW120, og at AW600 Nemo er et par brokoblede AW180M under skallet.

Balanserte kabler er ikke dyre. Den signaloverføringen er robust mot det meste, så jeg har ennå til gode å høre forskjell på balanserte signalkabler. Kjøp rimelige kabler med fornuftig kvalitet, eksempelvis fra Elfa (www.elfa.se, hvor du finner ferdige XLR-kabler til 150-250 kr for en meter) eller instrumentkabler fra en musikkforhandler til omtrent samme pris, og ikke tenk mer på kablingen. Du kan godt bruke kabler merket for digital AES/EBU-overføring som analoge signalkabler. Legg pengene i en balansert preamp i stedet, og få en kompetent person til å hjelpe deg med å brokoble forsterkerne (f eks serviceavd hos Electrocompaniet selv, eller noen de henviser til). Pass på at du også får en forklaring på hvordan du skal koble til høyttalerne på riktig måte når effektforsterkerne blir brokoblet.

Hvilke høyttalere har du, forresten? Eneste betenkelighet ved slik brokobling er hvis høyttalerne dine er ekstremt strømkrevende, men da ville nok ikke 60-watterne greie å drive dem i utgangspunktet.

Men den løsningen du skisserer kan fungere bra mens du sparer til en EC preamp. :)
 

Jabba_The_Hut

Medlem
Ble medlem
29.01.2009
Innlegg
20
Antall liker
0
Det høres ut som et veldig godt råd :)

Jeg snakket med EC, og tror absolutt at de skal få gjøre jobben for meg. De anbefalte også rensing og gain-justering, og eventuelt å foreta en oppgradering i samme slengen som de utførte brokoblingen. Problemet er vel at dette blir en del tusen kroner, så derfor bi-amper jeg istedet siden det blir billigere for meg akkurat nå

Bra tips om XLR-kablene - jeg har bare kikket på Soundgarden etc, og da har jo prisene vært ganske avskrekkende. Når jeg engang forsøker å kjøre budsjettløsning blir det jo helt sprøtt å betale mer for kabler enn forsterkeren!

Driver et sett med System Audio SA1750 som jeg er veldig fornøyd med (kompromiss med godkjent WAF). Ønsker meg litt mer fylde, og håper bi-ampingen er et godt steg på veien!
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.229
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Gain-justering er et godt tips, ja. Du får +6 dB på kjøpet ved brokobling, og når EC gjerne har ganske høyt gain i utgangspunktet ville du ikke brukt mer av volumkontrollen enn fra "klokka sju" til "klokka ni".

SA1750 trenger nok litt effekt for å yte sitt beste. Oppgitt følsomhet er 90 dB, men jeg tror ikke mer enn sånn passe på det tallet for bassfrekvensene. Det er en jernhard naturlov at du ikke kan få små elementer, dyp bass og høy følsomhet i samme høyttaler. Du kan velge to, men vil aldri kunne få alle tre. Høyttalerne har rating 180 W, og da går det fint med en 220 W forsterker pr side. Det er bedre å ha noen dB ekstra headroom enn å prøve med en underdimensjonert forsterker som går i klipping. Da brenner du diskantelementer, da. Men du vil aldri få "hiphopbass" ut av disse høyttalerne alene.

Det kan være verdt å legge litt tid på å prøve seg frem med plassering. Det kan tenkes at disse høyttalerne trives best med en plassering ganske nær vegg, sånn at de får litt ekstra drahjelp i bassen. Men personlig ville jeg smuglet inn en subwoofer eller to, gjemt i noen hjørner av stua. Eksempelvis den matchende SA SubElectro 175. Da ville jeg koblet den høynivå, dvs med høyttalerkabler fra effektforsterkeren og i parallell med hovedhøyttalerne, stappet sammenrullede raggsokker eller litt skumplast i bassrefleksportene på hovedhøyttalerne (for å beskytte basselementene mot unødvendig membranbevegelse), og prøvd meg frem med delefrekvens et sted rundt 70-80 Hz. To sånne sub'er i hvert sitt hjørne av stua, brokoblede AW60FTT med matchende balansert preamp og de SA1750'ene dine, så har du en "giant killer" av et system.

Og ikke legg mer penger i kabler enn du absolutt må. Signalkabler får du fra Elfa, og som høyttalerkabler kan du bruke Kimber Kwik fra dynaBel (www.dynabel.no), rimelige høyttalerkabler fra Elfa, eller forsåvidt 2,5 mm2 skjøteledning eller installasjonskabel fra din nærmeste elektroinstallatør. Det er mye annet som gir mer uttelling for pengene hos deg før du trenger å tenke på eventuelle nyanseforskjeller mellom ulike kabler. Pass bare på at du har tilstrekkelig tverrsnitt på høyttalerkablene. Jeg ville definitivt ikke gått under 2,5 mm2, men ville nok foretrukket enten 4 eller 6 mm2 (dvs AWG 11 eller 9 hvis du støter på amerikanske spesifikasjoner).
 

Jabba_The_Hut

Medlem
Ble medlem
29.01.2009
Innlegg
20
Antall liker
0
Tusen takk for gode råd! :D Flott at det er folk her inne som gladelig deler kunnskap og erfaringer!

Det er også godt å høre at jeg vil slite med å få "hiphopbass" ut av høyttalerne - da har jeg valgt riktig!

Så en anbefaling her inne og har bestilt noen "10-gauge" kabler fra http://www.bluejeanscable.com/ som jeg mener skal være 5,27 mm2. Slapp unna med fem hundre kroner eller noe sånt for en åtte meter kabel og bananplugger. Litt moro at det sendes med Fedex som bruker to dager på å frakte fra Seattle via Memphis (!) til Paris og Gardermoen på to dager, men fra Gardermoen og videre ser det ut til å ta en uke!!!!

Den videre oppgraderingsplanen inkluderer egentlig en Hegel CD-spiller siden jeg innbiller meg at Hegel preampen bør kobles med tilsvarende signalkilde, og da slipper jeg å bytte ut pre-ampen. Hegelen er jo balansert, og sånn sett så skulle det jo ligge tilrette for brokobling.

Forslaget om sub er interessant - trodde "ekte" hi-fi var litt anti å bruke sub, men ser jo poenget med elementene - er vel begrenset hva man kan hente dersom man vil ha slanke og "pene" høyttalere istedet for større saker :)
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
Jabba_The_Hut skrev:
...
Forslaget om sub er interessant - trodde "ekte" hi-fi var litt anti å bruke sub, men ser jo poenget med elementene - er vel begrenset hva man kan hente dersom man vil ha slanke og "pene" høyttalere istedet for større saker :)
Ikke bry deg om hifi-dogmene - det er mer enn 99,9% snobberi.

Noe av det «viktigste» du gjør på ferden i «HiFi-land» er, foruten å dyrke kjent og ukjent musikk selvsagt, er å blir bedre kjent med dine egne ører og din egen smak (både mht det lydlige og det musikalske).

mvh
KJ
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.229
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Bare hyggelig - det er poenget med et forum som dette.

AWG 10 burde være midt i blinken, ja.

Øøøh, javisst, Hegelen er jo balansert allerede. Da har du jo en egnet preamp, da. :)

CD-spillere har generelt blitt ganske gode om dagen. Jeg vet ikke hvilken signalkilde du har nå, så det kan hende at en Hegel CD-spiller er et stort løft (eller kanskje ikke). Gitt dagens teknologi, så ville jeg også tenkt gjennom sånne hedenske tanker som Squeezebox/Transporter eller lignende før jeg kjøpte en dyr CD-spiller nå. Det er ikke opplagt at det er stor lydmessig synergi mellom CD-spiller og preamp av samme merke, men det kan være en fordel med balansert signalføring tvers gjennom. Og så ser det pent ut med et helhetlig design i racket.

Jeg er veldig for sub når hovedhøyttalerne må være kompakte. Du vil bli overrasket over hvordan en god sub bidrar til betydelig mer kropp og fundament selv på innspillinger av bassfattig musikk som piano og vokal. Selv har jeg en hjemmebygd 2x10" subwoofer stående midt i senter (jfr anleggstråden "Mad Science: Stereo i seks kanaler" i signaturen) og opplevde at det var et tidsskille for anlegget. To sub'er et stykke fra hverandre er bedre enn én sub, fordi du kan drive rommet på en annen måte. Så lenge du holder delefrekvensen under ca 100 Hz vil ikke sub'en(e) rote til stereoperspektivet. Disse SA-sub'ene har også muligheten for å justere mellom bassrefleks og lukket kammer, noe som gjør det enklere å tilpasse det hele til akustikken i rommet. Stalltipset er to stk SE200 i hjørneplassering med lukkede bassrefleksporter, og altså med pluggede bassrefleksporter på hovedhøyttalerne og en delefrekvens et sted rundt 70-80 Hz. (Når jeg kikker nærmere på SE175 synes jeg membranarealet blir for smått. SE200 har samme størrelse på kassen, 35x35x35 cm, men med et 10" element - som burde være omtrent passe stort. Det ligner til forveksling på elementene i sub'en min... :))
 

Jabba_The_Hut

Medlem
Ble medlem
29.01.2009
Innlegg
20
Antall liker
0
asbjbo skrev:
...
Øøøh, javisst, Hegelen er jo balansert allerede. Da har du jo en egnet preamp, da. :)

CD-spillere har generelt blitt ganske gode om dagen. Jeg vet ikke hvilken signalkilde du har nå, så det kan hende at en Hegel CD-spiller er et stort løft (eller kanskje ikke). Gitt dagens teknologi, så ville jeg også tenkt gjennom sånne hedenske tanker som Squeezebox/Transporter eller lignende før jeg kjøpte en dyr CD-spiller nå. Det er ikke opplagt at det er stor lydmessig synergi mellom CD-spiller og preamp av samme merke, men det kan være en fordel med balansert signalføring tvers gjennom. Og så ser det pent ut med et helhetlig design i racket.
..
Signalkilden er en urgammel Marantz CD-spiller som var en budsjettutgaven for drøye ti-femten år siden, slik at det er absolutt her at jeg har mest å hente tenker jeg! Spotify via laptop på salongbordet er jo heller ikke det beste - så stort potensiale også der...

Jeg synes også at det visuelle er viktig, og tror vel derfor at jeg ikke ønsker mer enn to forskjellige leverandører - både Hegel og EC ser bra ut synes jeg. Men en ny CDP2A koster jo en million og da kjøper jeg heller en ny bil (!) Synd at jubileumsutgaven til 7k bare ser ut til å leveres i koksgrå :mad:
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.662
Antall liker
21.475
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
(Logitech Transporter er fine greier, ja. Da trenger du ikke forforsterker heller. Og den kommer både i sort og sølv.)
 
Topp Bunn