Side 3 av 34 FørsteFørste 1234513 ... SisteSiste
Resultater 41 til 60 av 662
Abonnér på denne tråden
 1. #41
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Oct 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  4,222
  Tagget i
  0 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra pedal
  Sitat Sitat fra Low-Q
  Og det er for øvrig helt riktig at det er forskjeller på kabler, ingen raritet det, men de ligger gjerne veldig lavt ift. signalet som går gjennom dem. Alle kabler er mekaniske, induktive, kapasitive og resistive komponenter. Et AC signal gjennom en kabel vil generere et varierende magnetfelt rundt hver leder. Dette magnetfeltet tvinger hver leder fra hverandre uansett polaritet. Dette ikke bare genererer en svak motspenning som påvirker signalet som transporteres gjennom dem, men signalet modulerer seg selv i magnetfeltet og den mekaniske bevegelsen som oppstår når AC strøm går gjennom to ledere nær hverandre. Når et AC-signal modulerer seg selv, har vi i praksis et signal som ser ut som det har passert en toveis likeretter. Da vil det oppstå en rekke signaler og frekvenser som kommer av alle de store og små spissene som oppstår i dét det modulerte signalet endrer fra fallende til stigende kurve. Se for dere signalformen etter en likeretter uten glattekondensatorer - ser ut som mønstret av en sprettball eller stålkule som spretter bortover et like hardt underlag, og hver gang kula treffer bakken snur den så brått at det oppstår et lite smell. Dette smellet vil oppstå i kabelen også som resultat av det selvmodulerende signalet. Se videre for dere at vi slipper tusenvis av slike stålkuler fra ulik høyde samtidig, og hvilken støy dette medfører. Nå er selvmodulasjonen og denne støyen veldig svak, men kan detekteres av målinger.
  I tillegg endres induktansen og kapasitansen i samme takt som lederne går fra hverandre og nærmer seg hverandre.
  Bravo! Takk for dette innsiktsfulle innlegget. Det hever nivået i denne tegnestifttråden, til gagn for de etterfølgende slekter.

  Til de som husker NRK programmet "På roteloftet": Ta en billig HT-ledning, eventuelt en lampettledning. Sprett den, slik at pluss og minus er fysisk separert. La de henge fritt i parallell mellom forsterkerens terminaler og høyttalerens terminaler. (Eventuelt i svai over en bukk i hver ende). Når du da spiller musikk, så vil du se at de begynner å svinge ("danse") fra hverandre. (Prøv gjerne med Frank Zappa/Dancing Fools fra Sheik Yerbouti albumet). Dette som en enkel øvelse i at også kabelens mekanikk spiller inn. Det samme gjelder en signalkabel. Knipser du på den, så vil du få utslag på et scop. Den mekaniske energien blir til elektrisk signal.
  Visstnok på grunn av disse mekaniske energiene er det at nordost fronter minimum 1 meter kabelen og helst 4 meter kabelen.

  Det er også derfor de nye strømpaddene er laget slik de er laget, for å reseonere selv. Visstnok skulle den største funke best da den hadde flere frekvenser å "spille på"

  Det jeg skriver nå er tatt ut av egen husk. Men jeg mener jeg husker det rimelig ok.
  Jeg jobber hos OHC.

 2. #42
  RoDa
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra coolbiz
  Sitat Sitat fra RoDa
  ...
  Her på HFS er det konstatert at 1m Valhalla og 20m Clas låter likt, hvem skiter på leggen?
  Med all respekt: Logikken i resonnementet ditt er ikke overbevisende. At det er påvist hørbare og målbare ulikheter på kabler i noen sammenhenger (knappest noen bombe), kan ikke tas som bevis for at det er hørbare forskjeller mellom hvilke som helst kabler i et hvilket som helst oppsett.
  Knappest noen bombe at det er registrert målbare endringer på høyttalerkabler som også er hørbare? Kødder du?

  Trenger ikke analysere mitt innlegg, det var helt enkelt et eksempel på hvor far out enkelte "sannheter" på sentralen er.

  R

 3. #43
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,101
  Tagget i
  2 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  I den andre enden hører man forskjell på absolutt alt bare man vet hva man hører på, ikke sant?
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 4. #44
  vredensgnag
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Interessant tråd.

  To ting. Det omskrives, det er både upresist og tilslørende med tanke på målet.

  1. Rhesus målte ultrakabel mot CO lakris og MÅLTE ingen signifikant forskjell i parametre som er relevante for audio. Han sa ingenting om hvorvidt han HØRTE forskjell.
  Vi har hundrevis av subjektive utsagn om hvor ekstreme disse forskjellene er. Rhesus ønsket å måle tekniske forskjeller.
  Dette er så blitt omskrwvet til at man ikke hører forskjell på mange meter lakris og Valhall. Herom vet vi lite - flaggermusørene kan hurtig avklare dette ved å lytte blindt. Selv ville jeg vært forundret om det ingen forskjell var på en og 25 meter strekk.

  2. "folk som ikke hører forskjell på kabler bør kanskje finne seg en annen hobby."
  Dette er en annen omskriving. Vi hører alle forskjeller, når vi vet hva vi lytter til. Og ikke bare på kabler. Enkelte hører også forskjell på rød og sort høyttaler av samme merke. Eller på tynn Mundorf kontra Mundorf i strømpe, for å ta et eksempel fra en annen ny tråd.
  Poenget er hvorvidt man hører forskjell når man ikke vet hva man lytter til. Mange bruker slike forskjeller til å styre hifi-valg. Jeg skjønner ikke hvorfor dét skal diskvalifisere fra deltakelse i hobbyen.

  3. Om Roteloft man vagt husker og "mekanisk" buktning av kabler. Kanskje prøve dette selv, før man skriver? Det skal en del kraft til for å flytte/bukte en ht-ledning selv om den henger fritt. Slikt er målbart og utgjør et kraftmoment som ikke står i forhold til lasten i ledningene. Yerbouti or not.

 5. #45
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2007
  Innlegg
  4,274
  Tagget i
  0 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra vredensgnag

  1. Rhesus målte ultrakabel mot CO lakris og MÅLTE ingen signifikant forskjell i parametre som er relevante for audio. Han sa ingenting om hvorvidt han HØRTE forskjell.
  Det som åpningsinnlegget i denne tråden viser, er at skal man måle "parametre som er relevante for audio" (din formulering) så må man for det første bruke målesignaler som ligner på musikk. Dernest må man måle i et elektrisk miljø som stemmer med virkeligheten, altså med ekte (reaktiv) høyttalerlast. DA ser man faktisk (litt) målbare forskjeller på kabler.

  For å være litt slem så kan jeg si at Rhesus "målte" seg frem til det resultatet han ønsket å finne. Han er jo erklært "kabelmotstander". Med hans tekniske kompetanse, så kunne man forventet et mer helhjertet forsøk på å simulere et realistisk målemiljø.

  En annen sak er at man ikke enkelt kan korrelere hva man måler med hva man hører. En parallell til dette er måling av jitter på CD-spillere. Til å begynne med overså man jitterproblematikken. Da man etterhvert begynte å måle på jitter, så hadde man problemer med å korrelere hva man målte med hva man hørte. Etterhvert ble man sikrere, blant annet lanserte Paul Miller (nå redaktør i det engelske Hi-fi News) et jitteranalyseprogram som ble adoptert av flere i bransjen. I dag har bransjen opparbeidet seg bra kompetanse på jitteranalyser. Man skiller ikke bare på nivå, men også hvor i frekvens den forekommer, om den er lineær eller ulineær med musikken osv. Kabelmålinger og tolkninger av de (små) forskjellene som er, er fremdeles i startgropen.

 6. #46
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2007
  Innlegg
  4,274
  Tagget i
  0 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra vredensgnag
  Om Roteloft man vagt husker og "mekanisk" buktning av kabler. Kanskje prøve dette selv, før man skriver? Det skal en del kraft til for å flytte/bukte en ht-ledning selv om den henger fritt. Slikt er målbart og utgjør et kraftmoment som ikke står i forhold til lasten i ledningene. Yerbouti or not.
  Vredensgnag er skeptisk til om vanlig musikk i en vanlig kabel kan generere synlig mekanisk bevegelsesenergi. Selv er han avskåret fra et slikt eksperiment fordi han simpelthen ikke har noen HT-kabel i sine aktive høyttalere. Jeg kjører også aktiv deling med 100kgs effektforsterkere skjult inni et skap, så det blir veldig upraktisk.

  Er det noen andre her inne som melder seg i vitenskapens tjeneste? Bli med og skriv hi-fi historie!

  Du trenger kun 3 ting:
  En ordinær forsterker, uansett wattstyrke.
  En ordinær høyttaler.
  2-3 meter lampettledning (eller gammeldags tynn grå HT-ledning).

  1.
  Fjern den hvite ytterkappen på lampettledningen, slik at den blå og brune lederen separeres. Bruker du gammeldags HT-ledning, så kan de dras fra hverandre med handmakt.

  2.
  Koble opp så det spiller musikk.

  3.
  La de 2 lederne ligge tett inntil hverandre (like tett som i en vanlig kabel).

  4.
  Viktig at de 2 lederne ligger i svai mellom 2 punkter, slik at de kan svinge fritt, som et hoppetau. (Er de stramt oppspent så går dette naturligvis ikke).


  Jeg har tidligere postet et par oppfordringer til Rhesus om han ville være med på tilsvarende målinger av mekanisk støy i en signalkabel, men han har foreløpig ikke vist interesse. Testen er enkel: Koble opp en signalkabel i en krets til et målescop med tilstrekkelig oppløsning. Knips eller kakk så på kabelen og se etter utslag på scopet.

  For ordens skyld: Jeg har blitt fortalt fra pålitelig hold at begge ovennevnte tester gir utslag, men det hadde jo vært gøy om vi kunne fått noen ferske eksempler her blant våre egne medlemmer.

 7. #47
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,101
  Tagget i
  2 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra pedal
  Sitat Sitat fra vredensgnag

  1. Rhesus målte ultrakabel mot CO lakris og MÅLTE ingen signifikant forskjell i parametre som er relevante for audio. Han sa ingenting om hvorvidt han HØRTE forskjell.
  Det som åpningsinnlegget i denne tråden viser, er at skal man måle "parametre som er relevante for audio" (din formulering) så må man for det første bruke målesignaler som ligner på musikk. Dernest må man måle i et elektrisk miljø som stemmer med virkeligheten, altså med ekte (reaktiv) høyttalerlast. DA ser man faktisk (litt) målbare forskjeller på kabler.

  For å være litt slem så kan jeg si at Rhesus "målte" seg frem til det resultatet han ønsket å finne. Han er jo erklært "kabelmotstander". Med hans tekniske kompetanse, så kunne man forventet et mer helhjertet forsøk på å simulere et realistisk målemiljø.
  Rhesus målte på signalkabler, og han brukte det samme måleutstyret han bruker når han konstruerer forsterkere.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 8. #48
  Overivrig entusiast TAS's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2007
  Sted
  Norge
  Innlegg
  789
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra Valentino
  Sitat Sitat fra pedal
  Sitat Sitat fra vredensgnag

  1. Rhesus målte ultrakabel mot CO lakris og MÅLTE ingen signifikant forskjell i parametre som er relevante for audio. Han sa ingenting om hvorvidt han HØRTE forskjell.
  Det som åpningsinnlegget i denne tråden viser, er at skal man måle "parametre som er relevante for audio" (din formulering) så må man for det første bruke målesignaler som ligner på musikk. Dernest må man måle i et elektrisk miljø som stemmer med virkeligheten, altså med ekte (reaktiv) høyttalerlast. DA ser man faktisk (litt) målbare forskjeller på kabler.

  For å være litt slem så kan jeg si at Rhesus "målte" seg frem til det resultatet han ønsket å finne. Han er jo erklært "kabelmotstander". Med hans tekniske kompetanse, så kunne man forventet et mer helhjertet forsøk på å simulere et realistisk målemiljø.
  Rhesus målte på signalkabler, og han brukte det samme måleutstyret han bruker når han konstruerer forsterkere.

  Målte Rhesus kun signal kabler og ikke høyttalerkabler?
  Pure Audio Project | Audio Research | Musical Fidelity | Analysis Plus - Klotz | Member of OAS |

  "Hearing is believing and measurements are useful tools, but don't let them hold you hostage."

 9. #49
  RoDa
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra vredensgnag
  1. Rhesus målte ultrakabel mot CO lakris og MÅLTE ingen signifikant forskjell i parametre som er relevante for audio. Han sa ingenting om hvorvidt han HØRTE forskjell.
  Vi har hundrevis av subjektive utsagn om hvor ekstreme disse forskjellene er. Rhesus ønsket å måle tekniske forskjeller.
  Dette er så blitt omskrwvet til at man ikke hører forskjell på mange meter lakris og Valhall. Herom vet vi lite - flaggermusørene kan hurtig avklare dette ved å lytte blindt. Selv ville jeg vært forundret om det ingen forskjell var på en og 25 meter strekk.
  Tror ikke han målte noen "ultrakabel" (Hva pokker er nå det for noe, annet enn et "morsomt" utsang fra deg vreden? :P ) Nordost Valhalla.
  Han målte Clas og fant oppgitte data på Valhalla mener jeg å huske, korrigér meg om jeg tar feil.

  Tekniske forskjeller? Hva er det? Forskjeller på parametre som kan ha betydning for lyden?

  Flaggermusørene? Haha!! Ler meg ihjel!! :P
  Du ville vært forundret? Hva betyr i så fall det? At du tror det er hørbar forskjell og dermed at målingene til Rhesus var utilstrekkelige, selv om mannen konstruerer audioelektronikk til daglig?

  Et ønske om å droppe spissfindighetene og "morsomhetene" så skal jeg anstrenge meg for å gjøre det samme andre veien.  R

 10. #50
  RoDa
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra Valentino
  I den andre enden hører man forskjell på absolutt alt bare man vet hva man hører på, ikke sant?
  Stemmer! Som de fleste andre synes også jeg at Machina Dynamica er hysterisk morsomt og VELDIG lagt ute i koko-land.

  Hvis vi kan nærme oss de steder hvor vi er bare litt uenige så kanskje kan vi finne ut noe konstruktivt.
  Vi har en gylden mulighet med linken som startet denne tråden, kan de teknisk kyndige hjelpe oss med å forklare hva som skrives?

  Kan vi nå bevege oss vekk fra alle kabler låter likt og til en felles forståelse for hvorfor noen kabler låter forskjellig fra andre i noen oppsett?
  Det hadde vært svært utviklende for kabeldiskusjonene på HFS.


  R

 11. #51
  larkus
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Er det overhodet noen som har tenkt på at selve kvaliteten på kontaktpunktene kanskje (sannsynligvis?) har større innvirkning på lyden enn selve kabeldesignet? Jeg har opplevd at etter rensing har evt. hørte (innbilte ) forskjeller druknet fullstendig i den generelle forbedring som rensingen medførte.

 12. #52
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,101
  Tagget i
  2 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra RoDa
  Kan vi nå bevege oss vekk fra alle kabler låter likt og til en felles forståelse for hvorfor noen kabler låter forskjellig fra andre i noen oppsett?
  Vi (jeg) er der. Jeg ble som du kanskje husker forsøkt latterliggjort da jeg presiserte det.
  Det er rett og slett jævla kjedelig at man skal måtte gå de samme rundene om og om igjen her inne.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 13. #53
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,689
  Tagget i
  28 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra RoDa
  Kan vi nå bevege oss vekk fra alle kabler låter likt og til en felles forståelse for hvorfor noen kabler låter forskjellig fra andre i noen oppsett?
  Ja, det ser slik ut. Jeg har definitivt ingen problemer med å innse det. Vi kan likevel få mye moro ut av å krangle om hvorvidt et oppsett som låter ulikt avhengig av hvilke kabler som er brukt er "avslørende", "feilkonstruert", eller bare "defekt".

 14. #54
  vredensgnag
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Jeg foretrekker deg i live, Roda. Du er så underholdende, så ikke le for sterkt. Det kan faktisk være livstruende, som du skriver.

  Det seneste korstoget til kabelmafiaen er meget transparent.
  Man tar en selvfølgelighet - at kabler i ulike utførelser, legeringer, tverrsnitt - måler ulikt. Og så omsetter man dette til at de også må lyde signifikant ulikt.
  Men som vi ennå har til gode å oppleve, er disse forskjellene av en slik art at de kun oppleves når man vet hva man lytter til.

  Er det troverdigheten det kjempes om nå?

 15. #55
  vredensgnag
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Videre regner jeg med at du er tilstrekkelig lesefør, Roda, til at du forstår at ordet ultrakabel står i forhold til lakris. Du har selv terpet løs på Valhall/CO ved mange anledninger, så hva det var snakk om er velkjent.
  Det du fallt av stolen over dengang var det hifi-dogme motstridende i at en "korrekt" merkekabel presterte likt med 25m lakris. Men siden du ikke har lyttet til disse, uttaler du deg kun utfra hva du har lært på kirkemøtene, og ikke om hva som ev. er tilfelle.

  Jeg deler din uvitenhet i så måte. Selv har jeg også blitt innprentet med kortest mulig, best mulig bearbeidelse, osv. Derfor ville jeg blitt forundret om de lød likt, om jeg skulle få anledning til å lytte. Men i motsetning til enkelte ville dette ført til erkjennelse, ikke fornektelse og mistenkeliggjøring av Rhesus motiver og metode.

 16. #56
  RoDa
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Hehe (dør ikke av denne humringen)
  Dette er jo komisk

  En happening som viser at noen en gang med noen kabler ikke klarte å påvise med statistisk holdbar abx at det er forskjell på kabler er ikke noe å bry seg om for kabeltilhengere.

  En happening som viser at noen en gang med noen kabler klarte å påvise målinger som viser at det kan være større forskjell på kabler (enn man tidligere har trodd) er ikke noe å bry seg om for kabelfornektere.


  ...og sånn går no dagan. Jeg er fortsatt overbevist om hørbare forskjeller mellom kabler og lever således fortsatt i villfarelse.
  Men det er sikkert mange å redde der ute, så peis på.

  R

 17. #57
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,101
  Tagget i
  2 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  RoDa, er det ikke moro her uten luftbarrikader?
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 18. #58
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Mar 2002
  Innlegg
  3,476
  Tagget i
  0 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra RoDa


  Hvis vi kan nærme oss de steder hvor vi er bare litt uenige så kanskje kan vi finne ut noe konstruktivt.
  Vi har en gylden mulighet med linken som startet denne tråden, kan de teknisk kyndige hjelpe oss med å forklare hva som skrives?

  Kan vi nå bevege oss vekk fra alle kabler låter likt og til en felles forståelse for hvorfor noen kabler låter forskjellig fra andre i noen oppsett?
  Det hadde vært svært utviklende for kabeldiskusjonene på HFS.


  R

  Det er lov å drømme, men så lenge det ikke eksisterer bedre lydforståelse enn at man forsøker å finne ut av dette utelukkende via frekvensmålinger kan jeg ikke se at det er noe lys i enden av tunnellen.

  Ellers kom Low-Q med et vettugt innlegg; nr.37, siste halvdel. Løsningen her bør være innlysende  Mvh. RS

  - ikke "kabeltilhenger"

  Trollmannens hule<br /><br />For those who understand, no explanation is necessary, for those who don’t, none is possible

 19. #59
  Hifi Freak KW's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Bærum
  Innlegg
  6,383
  Tagget i
  0 Innlegg

  Målbare forskjeller på kabler.

  Du mener vel innlegg 38, og du har vel din kjepphest helt adskilte med betydelig/stor avstand mellom +og - leder i en Ht kabel.

  Hvorfor ikke gå mer i detalj hvorfor dette er gunstig etter din mening, slik vil jo bare berike tråden vil jeg jo tro.

  Mvh.KW

 20. #60
  RoDa
  Guest

  Målbare forskjeller på kabler.

  Sitat Sitat fra Valentino
  RoDa, er det ikke moro her uten luftbarrikader?
  ?

  http://battleofbritain.dk/battleofbr...mands_fordele:

  "9. De mest oplagte mål i det sydlige England var beskyttet af antiluftskyts (kanoner og/eller maskinkanoner) - se 9.1 - samt af spærreballoner, der dannede hele luftbarrikader - se 9.2. Et af formålene ved kanoner og balloner var at tvinge Luftwaffes fly op i højder, hvor det var mest fordelagtigt for Fighter Command at bekæmpe dem."

Side 3 av 34 FørsteFørste 1234513 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed