Kobling av Bybee filtere?

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Etter å ha hatt lyttekveld hjemme hos meg, og testing av Bybee filtre, har jeg fått noen motstridende meldiner når det kommer tilkobling av disse.
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,21267.0/all.html
Jeg håper derfor at noen av dere som driver med dette, eller som har generelle erfaringer kunne tenke dere å dele dette med meg. Er det nok å koble til + leder, og i så tilfelle hvorfor?
Kom gjerne også med noen betraktninger om filtrenes virkemåte, og alternative metoder for tilkobling.

Sitat fra innlegget mitt i "lyttekveld" tråden:

En ting jeg var litt skeptisk til, var beskjeden om at det bare var behov for å koble til +(rød) leder.
Jeg søkte litt på nettet og etter mye lesing fant jeg at det var bybee kobling i komponenter hvor dette i første rekke var anbefalt. Ved kobling på høyttalere var det ganske unisone tilbakemeldinger om at den burde kobles på både + og -. (Ikke spør meg hvorfor. Jeg kan ikke elektronikk godt nok, eller kjenner Bybee teknologien godt nok til å fortelle hvorfor). Men etter en mail til Jack Bybee får jeg bekreftet at det skal være et filter pr. leder.
Bybee selger også sett ment for dette bruket (fryktelig dyre Golden Godess). Ved lesing her på sentralen finner jag at Endre Askeland har dette på sine Avalon, og at han er meget entusiastisk. Blunker
Interessant nok finner jeg ut at OAS har vært på besøk hos Tommasi og skrevet litt om anlegget hans.

http://www.oslo-audio-society.com/html/vi_har_besokt/Tommasi/Tommasi_01.html

Han bruker også Bybee, og har koblet til begge lederne.
Gjør disse filtrene bedre nytte koblet internt i høyttalerne, eller er det helt greit å koble til høyttaler terminalene?

EDIT:

Under testingen ble det altså kun benyttet filtre på rød leder.

 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.798
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Hei!
Jeg har jo hatt en liten epoke med Bybee, og skrevet litt om det i tidligere tråder!

Du vil få virkning med kun 1 bybee i kretsen. Men (som alle som selgere sier) det blir bedre med 2.

For meg er det også naturlig å anta at effekten som Bybee skal ha - skyldes selve Bybee fitleret og da må den beste måten å implementere det være å lodde det i kretsen et sted det ikke kreves ekstra ledning. På mine Avantier - loddet jeg Slipstream sølv rett på terminalene på begge polene på diskanten og vanlig slipstream på begge mellomtonene. En implementering med ekstra terminaler/overganger osv kan jo ikke bli bedre enn å lodde direkte.

Jeg bruker det fremdeles på digitalt signal og på strømtilførslene, men bruker det ikke lenger på analoge signaler og høytalere. Har ikke testet dette så mye, men er blitt litt mer skeptisk....

Mvh
OMF
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Takker for dine erfaringer OMF. Jeg vurderer å kjøpe noen slike filtere selv, og koble internt i høyttaler, men først vil jeg prøve å få koblet til + og - på høyttalerterminalene.
Jeg har skjønt på Endre Askeland at han har kvittet seg med sine filtre pga. at han mistet mye slam i bassen. Dette korresponderer godt med våre egne erfaringer. Det som da gjenstår som beste løsning er å koble direkte på terminalene for mellomtone/diskant.

Etter hva jeg tolker ut i fra denne tråden http://www.euphonia-audioforum.se/forums/lofiversion/index.php/t4092-0.html så er Bybee benyttet i både + og - leder hos jorma.

 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Er ikke helt sikker på at "kobling av Bybee filter?" tråden, hører hjemme på kabelhjørnet?!
Denne "komponenten" kobles/loddes jo like gjerne internt i komponenter, og i høyttaler rett på elementene, som kobling på høyttaler kabel.
Det var derfor jeg valgte å legge den til Hifi generelt.
Jeg ønsker "research" og feedback også på direkte kobling av filter i høyttaler!
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Men ok, siden den nå ligger i kabel avdelingen ;)

Her er bilde av lederne i en Jorma Prime HT kabel.

 

Vermin

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2006
Innlegg
6.999
Antall liker
5.918
Sted
Bjerkreim
Torget vurderinger
45
Siden det er jeg som har fått deg usikker ;)
Jeg har spurt litt rundt og en haug annbefaler IKKE og bruke på mer enn pluss, jeg har prøvd begge deler både med store på høytalerkabelene og små silver slipstream på digitalkabel og signalkabel. Jeg synes egentlig ikke det blir stort bedre på minus også, heller at bassen mister litt fundament. Det hele blir mer grøtete, spesielt i signalveien. Hva som fungerer hos andre er egentlig vanskelig og si men fra mitt ståsted vil jeg si at pluss holder
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
FallenA skrev:
Men ok, siden den nå ligger i kabel avdelingen ;)

Her er bilde av lederne i en Jorma Prime HT kabel.

Du kan jo prøve å sende en pm til "Sense" her på forumet. Vet han driver og forsker og prøver seg litt frem med bybees................

mvh
Proffen
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.278
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg vurderte en gang å kjøpe Bybee-filtre til mitt anlegg, men etter å ha gjort litt research fant jeg ut at de pengene skulle jeg bruke på noe helt annet. Kort oppsummert:

Hvert Bybee-filter inneholder en trådviklet effektmotstand på typisk 0,025 ohm. Som en bivirkning tilfører denne også ørlite induktans, ca 0,3 microHenries, noe som ruller av signalet litt mer ved høye frekvenser. Rundt denne effektmotstanden er det viklet et uspesifisert materiale som visstnok har ulike eksotiske egenskaper.

Se bilde av et oppsprettet Bybee-filter her:
http://www.audiocircle.com/circles/index.php?topic=38705.msg349487#msg349487

Uten å ta stilling til de ulike kvantefysiske utsagnene på Bybee's hjemmeside, så kan vi fastslå at litt resistans og induktans i serie med en høyttaler gjør noe med lyden. Jeg plugget noen tall inn i en simuleringsmodell av en forsterker, to meter høyttalerkabel og en høyttaler. Nedenstående kurve viser frekvensgangen gjennom en side av kabelen målt i millidesibel tap. Rød kurve representerer Nordost Valhalla, med de RLC-parametre som Nordost oppgir. Grønn kurve er Valhalla + en Bybee (R = 0,025 ohm, L = 0,3 uH). Blå kurve er to meter Kimber 4VS, også den med fabrikantens oppgitte data.


Altså: Førsteordens egenskaper ved et slikt filter gjør en forskjell, tilsvarende å bytte mellom en grisedyr og en moderat priset høyttalerkabel - men da slik at den dyre med filter låter mer som den billige. Endringen i frekvensgang ser ut som en loudness-kurve gjennom mellomtonen pluss en raskere avrulling ved ultrasoniske frekvenser. Dette er som forventet ved å øke R og L. Forskjellene er fortsatt små, i størrelsesorden 0,05 dB på det meste. Dette vil normalt ikke være hørbart, men det sies at frekvensavvik rundt 0,1 dB over et bredt frekvensområde kan høres ved kritisk lytting. Jeg vil derfor ikke helt utelukke at dette kan være hørbart. To filtre i serie, f eks ett på pluss og ett på minus, vil gi den doble effekten og sannsynligvis være hørbart.

EDIT: Dessuten vil impedansen i filteret påvirke dempefaktoren mellom forsterkeren og høyttaleren. Dempefaktoren er forholdet mellom lastens impedans og forsterkerens utgangsimpedans og er et mål på forsterkerens "kontroll" over høyttalerelementene. For en typisk transistorforsterker (F eks AW180M) kan denne være rundt 1000 med en nominell 8-ohms last, dvs at utgangsimpedansen er 0,008 ohm. Kabelen mellom forsterker og høyttaler vil påvirke dette. F eks, hvis man har to meter Valhalla (R = 0,0105 Ohm/m) og husker at kabelen går begge veier, slik at den samlede resistansen er 0,0105 x 2 x 2 = 0,042 ohm, blir dempefaktoren 8/(0,008 + 0,042) = 160. Hvis vi setter inn et Bybee-filter med R = 0,025 ohm, blir dempefaktoren 8/(0,008 + 0,042 + 0,025) = 107. Her har jeg for enkelhets skyld bare regnet med resistanser heller enn komplekse impedanser. Igjen, det kan diskuteres om dette er hørbart, men isolert sett er ikke dette en forbedring av systemet.

Dette er ikke kontroversielt - Bybee-filtrene måler 0,025 ohm og 0,3 microhenries, og da gir de denne effekten. Det som er mer kontroversielt er hvorvidt de gjør noe mer, siden de påstås å fjerne kvantestøy fra signalet. For meg ser dette ganske usannsynlig ut, og jeg har ikke greid å finne noen begripelig teori om hvordan denne filtreringen av kvantestøy skal kunne foregå. "Kvantestøy" kan være termisk, shot noise, eller 1/f-støy med enten "hvitt" eller "pink" spektrum. Støyen skyldes atomer som vibrerer og dunker borti hverandre, at elektroner er diskrete partikler med en viss elektrisk ladning, og at elektroner rikosjetterer omkring mellom ulike hindringer. Støyen oppstår rundt om i forskjellige komponenter, såsom transistorer, dioder og motstander. Når støyen først har blitt blandet inn i signalet, vil det være vrient for et filter å vite hva som er støy og hva som er signal ved ulike frekvenser for å kunne filtrere den ut igjen. Kanskje litt induktans for å rulle av susing på toppen er omtrent det beste man får til?

Så, mitt råd vil være å anse disse filtrene som motstander og håndtere dem i henhold til Ohms lov. To i serie gir dobbelt virkning av en. Om du setter dem på + eller - spiller ingen rolle. Ikke kombiner disse med f eks dyre sølvkabler, siden du da først betaler ekstra for redusert resistivitet (6% lavere i sølv enn i kobber) og så betaler enda mer for å tilsette litt resistans igjen.

Som sagt, jeg valgte å stå over uten engang å forsøke i eget anlegg. Det var mye annet jeg kunne bruke de kronene til. Your mileage may vary.
 

Vedlegg

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Tusen takk asbjbo, for et meget vel formulert, og reflektert innlegg. Forståelsen for selve Bybee teknologien økte et par hakk nå! Det med avrulling i toppen er vel egentlig stikk motsatt av hva vi faktisk opplevde med dette "filteret". Og samtidig så føler jeg at dette må vurderes seriøst (for/mot) før jeg evt. bygger dette inn i selve høyttaleren.
Men jeg er veldig enig i at en ren motstand på ht. er mot sin hensikt, men det kan virke som det er mye som er ulogisk i denne delen av hobbyen ;)
Jeg skal grave mer på dette, og dersom andre har mer info. så må dere bare fylle på.
Dette var meget interessant!
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.278
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg har ingen oppfatning av hva dere hørte eller ikke hørte (siden det var dere som var der og hørte etter!), men det er ofte slik at øret bruker mellomtonen som en slags referanse og bedømmer nivået på fløyene relativt til mellomtonen. En kjent psykoakustisk effekt er å redusere nivået litt i øvre mellomtone for å gi et inntrykk av åpenhet i diskanten og presisjon i plasseringen av instrumenter i lydbildet. Se f eks testen av Penaudio Serenade i Fidelity #31.
 

sense

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2006
Innlegg
679
Antall liker
356
Sted
Rørvik i Nord-Trøndelag
Torget vurderinger
15
asbjbo skrev:
Jeg har ingen oppfatning av hva dere hørte eller ikke hørte (siden det var dere som var der og hørte etter!), men det er ofte slik at øret bruker mellomtonen som en slags referanse og bedømmer nivået på fløyene relativt til mellomtonen. En kjent psykoakustisk effekt er å redusere nivået litt i øvre mellomtone for å gi et inntrykk av åpenhet i diskanten og presisjon i plasseringen av instrumenter i lydbildet. Se f eks testen av Penaudio Serenade i Fidelity #31.
Joda.. kan bekrefte at dette kan stemme, med tanke på plassering av innstrumenter.. har brukt store Bybeeser i enden av mine sølv høyttaler kabler.. men disse gjorde mere også.. det er vel en slags ro og stillhet som gjorde lydbildet mere oppløst.. Fikk overlevert noen små Bybeeser i sølvutgaven av en venn i lauget.. disse har ligget en stund med tanke på at jeg skal lage meg nye signalkabler... fikk besøk og ble overtalt til å montere de i cd spillerens signalutganger (som forøverig er laget i rent sølv.. med sølvinnternkabling fra printet).. spillte før vi skiftet Bybeeser på kjent musikk.. loddet de på utgangene.. og satte på samme musikk med samme lydnivå.. kan bare si at dette ga vel det største hakeslippet på Bønes i Bergen :eek: den lettklingende og herlige roen som ga musikken dimensjoner utover all begrep... men så hærlig naturlig ;D

Mye kan vel måles opp og nedover... men ingenting slår ørets mer enn en 1000,000 bevegelige deler ;)
At ting må ha en viss kjemi.. ja det tror jeg på..

Tror også det er viktig å kjenne hifi utstyret du har før du kaster deg over alle tweekene som florerer på nettet.. ;)

Mvh
 

gut_man

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
5.449
Antall liker
3.163
Torget vurderinger
6
Hiver meg innpå her jeg også. Disse filtrene gjør seg på mine høyttalere! Lyden oppleves roligere, jeg kan skru opp mer og opplever mer slam i bassen. Det siste oppnår jeg kun med å holde Bybee utenom bass seksjonen på høyttalerne mine. Jeg bruker Black Magic Giant rett på bassterminalene og bruker BM jumpere til Bybee som er koblet på pluss terminalen for mellomtone og diskant. Med Bybee i signalveien med bass seksjonen, ble bassen mindre lineær og jeg mistet noe av det flotte bunndraget som jeg vanligvis får med Giant. Jeg opplever oppover i frekvensområdet, som FallenA større oppløsning med en utrolig delikat fremtoning. Det virker faktisk som om diskantelementet mitt spiller lenger opp i frekvensområdet med Bybee enn uten. Det er sikkert psykoakustiske fenomener, men jeg liker det jeg hører og er fornøyd! Det spørs imidlertid om filtrene hadde overlevd i anlegget hvis jeg ikke fant en måte å lokke frem den gode bassen igjen. Så for andre som ønsker å eksperimentere, kan det være lurt å prøve litt forskjellig før man bestemmer seg for Bybee eller ikke Bybee..

Mindre Bybee filter er underveis til å lodde på digitalutgangen på cd drivverket mitt. OMF har tidligere anbefalt meg dette både i signalveien og på strømforsyningen. Ser slettes ikke bort i fra at jeg må forsøke begge deler, for dette ga mersmak ;)
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Jeg må komme opp og høre en dag det passer.
Når jeg koblet kun mellomtone og diskant fikk jeg masse slam jeg også, men følte at jeg mistet en god del av lineariteten, og følte vel at bassen ble fremhevet eller at mellomtonen var tilbaketrukket (noe som ikke stemte helt). Dette kan korrespondere med noe av det som er blitt nevnt i denne tråden. Allikevel var opplevelsen (som også blir nevnt) tilsynelatende bedre presisjon, og følt større oppløsning.
Når jeg koblet til slik at både bass og toppelementene ble kjørt gjennom bybee ble sammenhengen meget bra, og oppløsningen i mellomtone diskant hørtes helt fantastisk ut. (les bredde, 3D, og pinpoint). Men jeg mistet da noe av slammet i bassen.
Jeg antar at ettersom bass elementet mitt også spiller nedre del av mellomtone, at det derfor blir et valg for meg om jeg ønsker denne bassen eller ikke. Alternativt er å finne en annen måte å koble på internt i høyttaler.
Blir litt høyttenkning dette, men jeg tror nok jeg må som gut_man nevner, prioritere bassen inntil videre.
Men kom gjerne med flere tips om hvordan dette kan integreres. Opplevelsen av Bybee i kjeden var såpass oppsiktsvekkende, at dette må undersøkes veldig grundig. (derav denne tråden) ;)
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.278
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Har lagt til et avsnitt om dempefaktor i innlegget over. Syntes det passet bedre der enn som et separat innlegg.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.798
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
asbjbo skrev:
Har lagt til et avsnitt om dempefaktor i innlegget over. Syntes det passet bedre der enn som et separat innlegg.
Hei!
Interessante målinger du har gjort! Må innrømme at jeg var veldig entusiastisk med Bybee en periode, og hadde vel nærmer 30 filtre i anlegget på det meste... Men er blitt mer skeptisk i det siste...

En liten kommentar til dette med dempingsfaktor.
Slik jeg ser det - blir det feil å snakke om dempingsfaktoren på denne måten for en passivt delt høytaler.

Dempingsfaktoren du referer til - er mellom forsterken og høytaleren. Men det er jo selve elementet - driveren - du ønsker på kontrollere, og da kan du i summasjonen med utgangsimpedans, kabelimpedans (eventuell Bybee) også legge til det passive delefilteret - som i praksis ødelegger dempingsfaktoren......og trolig gjør effekten av Bybee betraktelig mindre...

I aktive systemer derimot...

Mvh
OMF
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.278
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jo, du har sikkert rett i det. Her så jeg bare på en resistiv 8-ohms last, og det er like overforenklet som f eks effektangivelser og mye annet som oppgis fra forsterkerprodusenter. Men retningen blir den samme - legg til en motstand, dempefaktoren går ned. Dessuten har jeg et aktivt system med rett kobberledning hele veien fra utgangstransistorene til høyttalerelementene. (OK, så er det Mundorf-terminaler på forsterkerne, men de er også i massivt kobber med Kimber høyttalerkabel på begge sider av terminalene.)
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Spennende dette. Opplevelsen av Bybee gav absolutt mersmak, og jeg tror jeg må eksperimentere litt mer med dette.
@OMF: Kan du fortelle litt mer om dine egne erfaringer, og hvor du fant best nytte av Bybee i kjeden? Hva mener du med at du er blitt mer skeptisk i det siste? ;)

Dersom noen sitter på Bybee filtere løst, og ikke har bruk for de, kan dere gjerne sende meg en PM ;)

Jeg vet ikke helt hvordan Marten stiller seg til modifisering av høyttalerne sine, men han benytter jo Bybee internt i sine større modeller. Lurer på om jeg skal sende en mail å spørre?! ;)
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.798
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Hei!
Nå husker jeg vel ikke helt rekkefølgen på disse oppgraderignene, men mitt generelle inntrykk var at lyden ble litt mer organisk, litt klarere, renere et lite slør som ble trukket fra.

Jeg syntes vel at det gjorde best resultat på digitale signaler og strøm, og at effekten av 12 filtre (4 silver, 8 slipstream) på høytalere ikke gjorde like stort utslag.

Mer skeptisk nå....ja, etter at jeg har begynt med romkorreksjon, aktiv deling og slikt har jeg ikke så fokus på slike ting lengre....

Mvh
OMF
 

Haavard

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
7.012
Antall liker
2.078
Sted
Lena
Torget vurderinger
1
Dette er kanskje et dumt spørsmål, men
Er det noen likheter melom Transparent kabler og disse filtrene?
Transparent kablene inneholder også motstander.

Håvard
 
N

nb

Gjest
Haavard skrev:
Dette er kanskje et dumt spørsmål, men
Er det noen likheter melom Transparent kabler og disse filtrene?
Transparent kablene inneholder også motstander.

Håvard
Om du søker litt på nettet, så finner du nok en del tråder om disse boksene til Transparent, og også noen bilder som viser hva de faktisk inneholder. Meg bekjent viser dog ikke Transparent til noe kvantefysikk for å forklare hva boksene skal gjøre.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.278
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Haavard skrev:
Dette er kanskje et dumt spørsmål, men
Er det noen likheter melom Transparent kabler og disse filtrene?
Transparent kablene inneholder også motstander.

Håvard
Det er egentlig et veldig godt spørsmål! Jeg tror svaret er ja, men at det mer er den parasittiske induktansen enn selve resistansen som er viktig her.

Transparent bruker streit ingeniørkunnskap til å designe et RLC-nettverk som fungerer som et lavpassfilter, altså at frekvenser over audiobåndet rulles av for å stoppe radiofrekvent støy. I sin enkleste form kan dette fikses med en induktans i serie (som bivirkningen induktans av effektmotstanden i en Bybee) eller med en kapasitans i parallell (over høyttalerterminalene, som Zobel-nettverket som følger med for å temme visse Goertz-kabler). Dessuten finjusterer Transparents nettverk andre RLC-egenskaper f eks for å kontrollere group delay og resonansfrekvens, samt kompensere for lengde slik at en bestemt kabeltype låter (og måler) likt uansett. Ikke noe mystisk, annet enn prisen. http://transparentcable.com/design/destech_techtalk.html

Den tilnærmingen er nøyaktig den motsatte av f eks Nordost, som bruker kabelgeometri og dielektrisk materiale til å få høyest mulig signalhastighet og størst mulig båndbredde. For eksempel brukes flat side-ved-side-geometri for å redusere kapasitans, tynne enkeltledere for å redusere skin effect, sølv som ledermateriale for å redusere resistans, teflon som dielektrikum for å øke signalhastigheten, og i de mest ekstreme kablene brukes luft som dielektrikum ved å tvinne en tynn teflonstreng i spiral rundt sølvtråden inne i et teflonrør sånn at signalhastigheten kan økes enda litt nærmere lysets hastighet. Dette er fortsatt godt innenfor "kjent fysikk" uten noe quantum flapdoodle, selv om alle andre egenskaper enn det mest grunnleggende (kabelen må kunne lede strøm!) trekkes i stikk motsatt retning av Transparent.

Likevel kan både Nordost og Transparent kan markedsføre sine kabler i 100000-kronersklassen med strålende anmeldelser i glansede hifi-blader. Sånt får skeptikere til å fundere. Dette er omtrent som om to konkurrerende, anerkjente sykkelprodusenter skulle lagd de mest oppskrytte og dyreste toppmodellene av henholdsvis titan (lett og sterkt) og gull (tungt og bløtt). Det eneste de har til felles er at materialene koster mye mer enn aluminium eller stål. Hmmmm.

Bybee tar denne logikken ett steg lengre, siden de ikke engang tar seg bryet med å sette sammen en forståelig forklaring på hva tingen gjør og hvordan den gjør det, annet enn usammenhengende vifting med hendene i retning av kvantefysikk. Dyrt blir det åkkesom.
 

Haavard

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
7.012
Antall liker
2.078
Sted
Lena
Torget vurderinger
1
Takker for et utfyllende svar asbjbo, lærerikt for min del.

Det du sier er at man faktisk kan konstruere et slikt filter selv ala Transparent, og oppnå samme effekt?
Synes transparant er gode kabler, men som du sier, de er ikke rett billige.
 
N

nb

Gjest
Haavard skrev:
Takker for et utfyllende svar asbjbo, lærerikt for min del.

Det du sier er at man faktisk kan konstruere et slikt filter selv ala Transparent, og oppnå samme effekt?
Synes transparant er gode kabler, men som du sier, de er ikke rett billige.
Det er slik det er. Denon/HiFI-Klubben er frekke nok til å selge en helt ordinær nettverkskabel til tusenvis av kroner kun fordi den skal brukes i et stereoanlegg. Kan også kjøpes på rull for for 3 kroner per meter + noen kroner til plugger og takler signalhastigheter og avstander som er hinsides hva man trenger i et stereoanlegg.

Om du søker å replikere en eller annen svindyr HiFi-ledning - filter eller ikke, så vil jeg anta det er ganske greit å oppnå ganske/helt like elektriske egenskaper på en veldig billig måte om det er det som er målet. Men som kjent er det noe annet enn kjente elektriske egenskaper som er viktig, uten at noen helt har klart å si hva det faktisk er.

Men som asbjbo sier, prislappen er nok en ganske viktig del av den faktoren, all den tid fundamentalt forskjellige prinsipper kan gi ca samme ytelse til ca samme pris.
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Theo skrev:
Hei.
Ble nyskjerrig på disse Bybee filtrene. Har den aktive varianten av Gradient revolution med BM Giant ht kabler slik at et sett bm giant brukes på bass seksjonen og et sett på mellotone/diskant seksjonen på hver kanal. Er helt grønn på det med lodding osv, men hvis jeg forstår gutman rett så vil eventuell bruk av bybee gi mest/best effekt på mellomtone/diskant enheten, mens bruk på bass seksjonen vil gi negativ effekt? Stemmer det gutman?
Og siden jeg er grønn på lodding osv, hvor/hvordan skal filtrene evt loddes på?Takknemlig om noen gidder å gi meg litt info!

Mvh Theo.
Jeg har selv hatt Gradienter, men fikk aldri prøvd Bybee i dem.
Bybee på mine Marten Miles III høyttalere var en skikkelig øyeåpner. Og etter dialog med Jorma, og Marten har jeg gått til anskaffelse av Bybee filtere til alle elementene mine. Ideelt sett bør du ha et pr leder (altså et på + og et på -)
Men i følge Jorma, er et filter på + leder er "nesten" like godt.
Jeg tror at Bybee på bass delen satt utenfor høyttaler begrenser bassen noe rett og slett pga. lite tverrsnitt. Og jeg tror at å montere Bybee internt er noe helt annet. Det er tynne ledere/kabler der.
Montering av bybee internt i høyttaler, gjøres rett på kabel"øret" på selve elementet. Intern kabling i mange høyttalere er koblet på elementene med små kabel sko, og er ikke loddet. Jorma selv, anbefaler heller ikke å lodde på elementet, da dette kan skade voice coil, og den tynne lederen inn på elementet. (altså ikke noe for en som ikke kan lodde skikkelig, og vet hva han gjør ;))
Fordelen med dette er at du kan koble inn/ut filterne om du ikke liker det, og ikke gjør noen permanente inngrep i høyttaler.
Diskanten skal være det viktigste, og mellomtonen det nest viktigste.
Dersom dine filtre er nye, og ikke ferdig innspilt, anbefales det å bruke et lite filter til diskantene, rett og slett pga. den lille strømmen som går til disse, og dermed veldig lang innspillingstid.


Jeg vil på slutten presisere at mine inntrykk, og erfaringer er gjort i eget anlegg, og i et annet anlegg som jeg kjenner godt, og som ikke er så ulikt mitt eget (gut_mans).
Det kan godt tenkes at andre har forskjellige preferanser, eller heller ikke opplever det samme som meg. Alle mine uttalelser er basert på mine egne subjektive ;) lytteopplevelser og inntrykk. Eneste brukte "måleinstrument" er egne ører ;)
Jeg vil også gjøre oppmerksom på at jeg enda ikke har bygget noe inn i høyttaler, men regner med å få gjort det ila. ganske kort tid.
Jeg skal se om jeg ikke kan komme med noen flere inntrykk, og erfaringer når det er gjort.
Lytteinntrykkene gjort så langt er altså med Bybee "gold" koblet direkte på høyttaler terminal. Instruksjoner på hvordan dette skal kobles internt i høyttaler kommer fra Jorma.

Jeg håper dette kan være til nytte for flere nysgjerrige etterhvert ;)
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
Jeg har brukt Bybee i noen år nå, både i signal og strøm, og kunne ikke tenkt meg å levd foruten.

Første gangen jeg brukte dem var å lodde inn filtre på høyttalerelementene, kun på pluss. Aller første inntrykk var: det låt så fordømt riktig! Det har med opplevelsen av microdynamikk, og dermed forståelsen av musikken! Bybee minsker/fjerner et eller annet støybidrag, slik at det subjektive støygulvet senkes.
Dessuten var det aller første jeg hørte , bassen: den ble mere kontant, bedre definert, subjektivt litt dypere.
Dette var med mine første filtre.
Førsteinntrykket, de aller første sekundene, før hjernen din begynner å prossesere/analysere informasjonen: dette er sannheten!


PS! jeg har skrevet så mye om Bybee at jeg rett og slett ikke gidder skrive mer. Hvis du har interesse av å se hva jeg har skrevet, bruk søkemotoren.
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Morsomt å lese om dine erfaringer med Bybee Espen R. Befriende å lese at mange av dine beskrivelser sammenfaller med mine egne opplevelser ;)
Jeg er meget spent på hvordan dette lyder med filtrene montert rett på elementet.
har fått tak i 6 store vanlige Bybees, og 2 store "gold".
Jeg kommer til å benytte et Large "gold" filter montert på +, på diskant elementet. Jeg har nemlig et par slike som er ferdig innspilte. Dernest planlegger jeg et "Large" på + og et på minus i mellomtonen. Dernest har jeg et til slutt som jeg tenkte å benytte på + på bass elementet.
Dersom noen har forslag til alternativ plassering, må dere gjerne komme med forslag!
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
OK, jeg velger å fortsette i denne tråden.... Det kan jo hende at dette er interessant for noen andre der ute ;)
Jeg fikk i går montert Bybee Large gold på diskantene. Resultatet var faktisk overraskende mer effektfullt en bybee filteret koblet på høyttaler terminalen. Det kunne virket som om 3D effekten var blitt mye bedre, oppløsning var fenomenalt, og dybden i lyden var "endeløs". Hva som gjør at jeg opplever dette aner jeg ikke, men lyden virket mer organisk, og utklinging av cymbaler var veldig delikat.
I dag fikk jeg de andre filtrene på plass. 2 stk montert på +/- på mellomtone, og 1 stk motert på + terminalen rett på bass elementet.
Jeg skal bruke helgen på å spille masse musikk, og komme med noe mer feedback, men førsteinntrykket er at jeg har en merkbart bedre definert bass, bedre slam, og høyttaleren spiller "subjektivt" ;) dypere.
Støygulvet på vinylriggen virker endel lavere, og generellt kan jeg nå spille mye høyere enn før, og jeg kan spille grisehøyt uten at det er antydning til stress, eller rot i lydbildet.
Disse filtrene er i følge forrige eier ikke ferdig innspillt (jeg aner ikke hvor lang tid innspilling av Bybee tar), så jeg får bare følge spent med ;)
Så langt er dette mer enn lovende. Og for meg over enhver forventning!

Fortsettelse følger!
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
asbjbo skrev:
Dette er ikke kontroversielt - Bybee-filtrene måler 0,025 ohm og 0,3 microhenries, og da gir de denne effekten. Det som er mer kontroversielt er hvorvidt de gjør noe mer, siden de påstås å fjerne kvantestøy fra signalet. For meg ser dette ganske usannsynlig ut, og jeg har ikke greid å finne noen begripelig teori om hvordan denne filtreringen av kvantestøy skal kunne foregå. "Kvantestøy" kan være termisk, shot noise, eller 1/f-støy med enten "hvitt" eller "pink" spektrum. Støyen skyldes atomer som vibrerer og dunker borti hverandre, at elektroner er diskrete partikler med en viss elektrisk ladning, og at elektroner rikosjetterer omkring mellom ulike hindringer. Støyen oppstår rundt om i forskjellige komponenter, såsom transistorer, dioder og motstander. Når støyen først har blitt blandet inn i signalet, vil det være vrient for et filter å vite hva som er støy og hva som er signal ved ulike frekvenser for å kunne filtrere den ut igjen. Kanskje litt induktans for å rulle av susing på toppen er omtrent det beste man får til?
Snu dette på hodet. Bybee filtrene er ikke desingnet som en motstand. Bybeefiltrene er desgnet med en hensikt å fjerne en type støy (som ikke du skjønner noe av). Konsekvensen av dette er en ørliten motstand i filtrene.

Snickers-is postet et innlegg om disse filtrene for ei stund siden. Ikke klarte han å måle noen forskjell, og ikke klarte han å høre noen forskjell. Og for ham var sannheta dermed klargjort: det eksisterte ingen forskjeller. Enkel konklusjon.
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
FallenA skrev:
Disse filtrene er i følge forrige eier ikke ferdig innspillt (jeg aner ikke hvor lang tid innspilling av Bybee tar), så jeg får bare følge spent med ;)
Jo mindre strøm det går igjennom filtrene, jo lengre innspillingstid. Etter min erfaring tar det klart lengre tid før et filter i serie med diskantelement er ferig innspilt, enn bass/mellomtone.
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Espen R skrev:
FallenA skrev:
Disse filtrene er i følge forrige eier ikke ferdig innspillt (jeg aner ikke hvor lang tid innspilling av Bybee tar), så jeg får bare følge spent med ;)
Jo mindre strøm det går igjennom filtrene, jo lengre innspillingstid. Etter min erfaring tar det klart lengre tid før et filter i serie med diskantelement er ferig innspilt, enn bass/mellomtone.
Da er det godt at disse Large Bybee "gold" filtrene som sitter på diskantene allerede er ferdig innspilt. :)
Det er de som sitter på mellomtone/bass som ikke er helt ferdig innspilte.
 
J

JAE

Gjest
FallenA skrev:
Spennende dette. Opplevelsen av Bybee gav absolutt mersmak, og jeg tror jeg må eksperimentere litt mer med dette.
@OMF: Kan du fortelle litt mer om dine egne erfaringer, og hvor du fant best nytte av Bybee i kjeden? Hva mener du med at du er blitt mer skeptisk i det siste? ;)

Dersom noen sitter på Bybee filtere løst, og ikke har bruk for de, kan dere gjerne sende meg en PM ;)

Jeg vet ikke helt hvordan Marten stiller seg til modifisering av høyttalerne sine, men han benytter jo Bybee internt i sine større modeller. Lurer på om jeg skal sende en mail å spørre?! ;)


Umåtelig spennende dette,selvsagt med gutta fra Egersund,så engasjert,med en fortreffelig måte å skrive sine opplevelser...

Følges med argus øyne...
 

gut_man

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
5.449
Antall liker
3.163
Torget vurderinger
6
Jeg må jo inspisere resultatet FA! Og ser det som rimelig sannsynlig at det blir interne Bybee's på meg også! Må skaffe meg fire filter til mellomtonene i første omgang, så hvis noen har liggende ubrukte passende filter, er det bare å sende meg en PM! Har loddet internkabelen på basselementene, så der er ikke kabelsko så enkelt å få på. Sliter også med tverrsnittet på den interne kabelen til bass, som er for stort til ordinære kabelsko. Må nok frem med loddebolten for å teste Bybee på basselementer.. Ellers planlegges det Bybee på digitalutgangen i drivverket mitt. OMF har anbefalt meg dette tweaket for lenge siden! Vermin har liggende filter som jeg har byttet til megl. Tror nesten jeg kaller inn til hifi dugnad neste helg!
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Du er selvfølgelig velkommen for å inspisere resultatet når tid som helst gut_man :)

Har nå vært igjennom en hel del musikk, og dersom jeg skal beskrive hva disse filtrene gjør med ett ord, så må det bli "tilstedeværelse". Men jeg ser jo at dette er noe upresist. Ord som kontrast, dybde, definisjon er meget dekkende, men det er så utrolig mye som skjer, og jeg klarer egentlig ikke sette ord på alt sammen, og jeg skjønner ikke at dette er mulig. Uansett, jeg liker svært godt det jeg hører :)
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
gut_man skrev:
Jeg må jo inspisere resultatet FA! Og ser det som rimelig sannsynlig at det blir interne Bybee's på meg også! Må skaffe meg fire filter til mellomtonene i første omgang, så hvis noen har liggende ubrukte passende filter, er det bare å sende meg en PM! Har loddet internkabelen på basselementene, så der er ikke kabelsko så enkelt å få på. Sliter også med tverrsnittet på den interne kabelen til bass, som er for stort til ordinære kabelsko. Må nok frem med loddebolten for å teste Bybee på basselementer.. Ellers planlegges det Bybee på digitalutgangen i drivverket mitt. OMF har anbefalt meg dette tweaket for lenge siden! Vermin har liggende filter som jeg har byttet til megl. Tror nesten jeg kaller inn til hifi dugnad neste helg!
Bybee på digitalutgangen. Hvordan forklarer "teknokratene" dette ? ;D At 0'ene og 1'ene forandrer seg når de går gjennom Bybeefilter ? ;D
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Jeg kan vel konkludere med at jeg opplever tildels store virkninger, og at jeg elsker hva disse greiene gjør med lyden. ;)
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
FallenA skrev:
Jeg kan vel konkludere med at jeg opplever tildels store virkninger, og at jeg elsker hva disse greiene gjør med lyden. ;)
Bra ! :)

En besynderlig ting med disse Bybeefiltrene som jeg har erfart: At stereoanlegget spiller meget bra og musikalskt allerede fra kald start. Det er ikke bare Bybee som gjør dette, generelle oppgraderinger medvirker til å dra i samme retninga. Men Bybee har absolutt bidratt markant i denne retninga.
 

Theo

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.05.2006
Innlegg
116
Antall liker
0
Hei.
Jeg har lest både denne og andre tråder om Bybee filtre. Skal kjøpe noen filtre for å prøve de i mitt oppsett, da i høytalerene eller på ht kablene, forstår det slik at begge disse alternativene for montering er mulig. Er således åpen for at de kan ha positiv effekt for lyden. Iom at mitt oppsett er aktivt så kan jeg prøve både på bass og mellomtone/diskant for å se hvor de virker best.
Men en ting lurer jeg på, dette ser ut som et paradoks iallefall for meg med min svært begrensede tekniske innsikt. Bybee filtrene ruller av høyfrekvent lyd slik jeg har forstått det, og fører til "bedre" lyd. Jeg skal få oppgradert min pre amp(DPC1B), og den oppgraderingen består i å fjerne høyfrekvens avrullingen i apparatet. Er ikke dette to sider av samme sak? I så fall et paradoks? ::)
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.083
Antall liker
2.620
Theo skrev:
Hei.
Jeg har lest både denne og andre tråder om Bybee filtre. Skal kjøpe noen filtre for å prøve de i mitt oppsett, da i høytalerene eller på ht kablene, forstår det slik at begge disse alternativene for montering er mulig. Er således åpen for at de kan ha positiv effekt for lyden. Iom at mitt oppsett er aktivt så kan jeg prøve både på bass og mellomtone/diskant for å se hvor de virker best.
Men en ting lurer jeg på, dette ser ut som et paradoks iallefall for meg med min svært begrensede tekniske innsikt. Bybee filtrene ruller av høyfrekvent lyd slik jeg har forstått det, og fører til "bedre" lyd. Jeg skal få oppgradert min pre amp(DPC1B), og den oppgraderingen består i å fjerne høyfrekvens avrullingen i apparatet. Er ikke dette to sider av samme sak? I så fall et paradoks? ::)
Det er absolutt ikke sånn at Bybee forårsaker tidlig avrulling på frekvensfløyene, heller motsatt!

Bybeefiltrene må ikke ses som en "krykkeløsning" for å få et haltende stereoanlegg opp å gå lydmessig. Det er når alt det fundamentale er i orden, det er DA du skal vurdere Bybee.
 

Theo

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.05.2006
Innlegg
116
Antall liker
0
Ok. Mener at jeg leste at filtrene rullet av et sted, men mulig jeg tar feil/misforstod. Skal teste dem ihvertfall for å se om de funker hos meg!

Mvh. theo
 

BangBang

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2005
Innlegg
7.301
Antall liker
4.908
Sted
Okka by
Torget vurderinger
7
Det oppleves ikke som noen form for avrulling overhodet!
Virkemåte tør jeg ikke legge meg ut på ;)
 
Topp Bunn