Side 1 av 10 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 181
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,443
  Tagget i
  8 Innlegg
  Torget
  2

  OMF besøker TheStig

  Jeg hadde i julen gleden av et lite besøk hos Stig Erik (TheStig), og det var en opplevelse som var egnet for ettertanke. Jeg fikk vel snaut et par timer med lytting, men man danner seg jo et godt inntrykk i løpet av en slik periode.

  Når jeg kom inn i lytterommet, slo det meg at det var en del større enn det jeg hadde forestilt meg. Bildene på hjemmesiden hans gir inntrykk av at dette er et skikkelig nærfælt oppsett. Men jeg ble lurt av skalaen her – høytalerne var mye større, basskassene var mye større og rommet var som sagt større. Men det er vel fremdeles for nærfelt å regne.

  Her er et bilde av lytterommet. Legg spesielt merke til Hifikatten som er et utmerket tveak!


  Kan ta kortversjonen om hva det ble spilt på. Drivverket var en DVD spiller av Rema 1000 varianten, også var vel resten en PC kontrollert digital boks med digitale delefiltere og 10 integrerte DACer. Volumet justeres digitalt og det brukes 6 av DACene til å sende 3 signaler til hver høytalere (diskant, mellomtone og bass) som blir drevet av 3 ICE forsterkere. Altså en totalpris på all elektronikken på rundt 50k (veldig rundt regnet). Høytalerne er en selvbygd og består av en ”legendarisk” Phillips bånddiskan, 2 Seas excel mellomtone og et 15 toms bass element i bunnen. Det står sikkert mye mer om dette oppsettet på hjemmesiden til Stig.

  Her ser vi en av høytalerne. Og en estetisk nytelse hvor flere mennesker kan sitte ved siden av hverandre.


  At dette anlegget er spesielt ble klart for meg etter 5 sek av første platen. Og å høre på dette anlegget er en noe spesiell opplevelse. Det er ekstremt oppløst, det er ekstremt forvrengningsfritt, det er ekstremt dynamisk….og ja, jeg vet hva dere tenker……spilte det musikk? Men først kommer det som faktisk er det mest spesielle/kontroversielle med dette oppsettet: PERSPEKTIVET.

  Slenger inn et bilde til av oppsettet. (For å si litt om størrelsene er det en 42 tommer plasma som står på benken )


  Man snakker gjerne om å være plassert langt bak i salen, midt i salen, eller til og med på først rad. Og allerede når man nærmer seg første rad, er det en del som begynner å rynke på nesa. Mitt oppsett er vel omtrent første rad – i oppsettet til Stig er vi ved scenekanten og på enkelte opptak også på scenen. Hvordan føles det…? Jo, det er helt umulig å forholde seg passiv til musikken, holografien, oppløsning, kropp, nærhet til musikk, alt blir forsterket. Det blir overhodet ikke som en hodetelefonopplevelse. Det blir som Virtual Reality, og man kobler helt ut anlegget og lever seg mer inn i musikken. Jeg har aldri opplevd musikk som i så stor grad frikobler seg fra høytalere og rom, og bare oppstår. Så, for å svare på spørsmålet stilt lenger opp….spiller det musikk……ja mer enn noe annet! Og er man tilvent et slikt system vil nok stort sett alt annet oppfattes som å ”lytte på et stereoanlegg” i motsetning til å lytte på musikken.

  Har også lyst til å nevne litt om dynamikk. På et par innspillinger med litt freske paukeslag og slagverk og ellers store dynamikkutladinger, så får man en ”kjenne det i kroppen/Live” effekt med store fullrange høytalere. Jeg har lyst til å sammenligne oppsettet her med en demo jeg var på hos Audiofreaks med Avalon Sentinel. Her får man rett og slett skikkelig live-følelse. Men Audiofreaks oppsettet hadde jo et helt annet perspektiv.

  Ellers er ord som oppløst, ”grainfree”, naturtro, nakent….ord som man kan slenge om seg om et slikt anlegg.

  Ingen negative kommentarer…..??
  Perspektivet er nok en vanesak, men jeg ville nok foretrukket å hatt lydbildet en meter eller to lenger unna. Jeg synes også av og til at stemmer og instrumenter ble litt for store. Jeg ville personlig foretrukket mindre utøvere med mer luft i mellom. Jeg savnet også litt av det jeg selv opplevde når jeg fikk inn en rørpreamp inn i mitt oppsett – ”være der følelsen” - ambience (Er det det man kaller det??)…..denne litt udefinerte støyen som gir inntrykk av at ting skjer nå, at det er virkelig…. Jeg tror Stig skjønte hva jeg tenkte på, og akkurat dette hadde han jobbet mye med å bli kvitt - denne ”fnidderen” helt opp i toppen.

  Så hva var det som gjør at dette spiler så bra….? Vil først begynne i andre enden og utelukke en del elementer det i hvert fall ikke er:
  Dyrt ”high-end” drivverk
  Store gigantiske kraftforsterkere
  Rør og vinyl
  Dyre ”high-end” DA konvertere
  Eksotiske og dyre kabler
  Shatki, Bybee, Magician, osv

  Denne kan altså ikke gjøre så mye galt med lyden…..


  Så…hva kan det være……(Her kan du gjerne komme med litt erfaringer Stig….)
  Dedikert lytterom med omtrent ”optimal” akustikk¨
  Aktiv deling
  Utrolig gode høytalere

  At han lurte meg….
  Ble jeg litt lurt på mitt besøk…..
  Nei jeg tror ikke det. Når jeg kom hjem til eget anlegg, opplevde jeg umiddelbart at det spilte litt grått, tilslørt, kjedelig….., men når jeg skrudde opp litt kom godfølelsen tilbake. Så, jeg tror anlegget til Stig tjener litt på at akustikk og anlegget spiller så til de grader forvrengingsfritt at man kan spille en del høyere uten at dette oppleves som plagsomt, og som forsterker egenskapene i anlegget. På den annen side kan dette også være årsaken til de litt ”store” vokalene jeg tidligere ”klagde” over.

  Ellers fikk jeg også et par positive opplevelser. Anlegget her spilte flatt til 20Hz, og jeg opplevde ingen store mangler på mitt eget oppsett i forhold til dette i bassområdet. Jeg synes også at klangbalansen ikke var veldig ulik mitt eget oppsett. Godt å vite.

  Nå skal det også nevnes at basskassene i lytterommet er de minste i huset. I 2 etasjen er nemlig hjemmekino rommet. Jeg har aldri vært noen bassfreak, men en demo av et slikt hjemmekinooppsett, med (i mine øyne) førsteklasses bilde på lerret, og et velbalansert lydoppsett så var dette den mest imponerende hjemmekinodemo jeg har vært på. Igjen er det den velbalanserte og forvrengningsfrie lyden som gjorde at kampscener med dypbass som ristet sofaen verken virket spesielt høyt eller basstungt.

  Da gjenstår vel bare å takke for meg Stig!

  Mvh
  OMF

 2. #2
  Hifi Freak janhella's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Innlegg
  1,410
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Å den som hadde hatt et sånt lytterom

 3. #3
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  485
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Wow, hva skal man si til sånt? Særdeles imponerende, og skulle gjerne lyttet til det selv.

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Det er såpass bra, ja! Å jeg som bor i Løten! TheStig får vel en PM i løpet av januar da tenker jeg meg! Det her var skikkelig pent! Takk for god omtale OMF!

  mvh

  PKS
  IMO<br /><br />Mvh PK

 5. #5
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  10,833
  Tagget i
  7 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Jeg har ennå ikke fått dratt meg til Løten (samtidig som det har passet for Stig Erik), men beskrivelsene dine sammenfaller meget godt med mine forvrengninger til oppsettet. Både Stig Erik sin kunnskap og måten alt er gjort på borger for at dette skal fungere så bra.

  Forøvrig tror jeg nok savnet av litt mer avstand til lytteopplevelsen hadde kunnet løses ved å erstatte en del absorbsjon med diffusjon slik at man ikke dreper primærakustikken. De fleste innspillinger er jo laget en anelse klangfattige for å kunne "overleve" et udempet rom.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 6. #6
  Overivrig entusiast TEK's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  884
  Tagget i
  1 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Jeg har ikke hørt anlegget og har vel ingen egentlig anledning til å kommentere lyden.

  Men jeg så en del av tegningene når Stig Erik holdt på å bygge lytterommet sitt.
  Ble såvidt jeg husker lagt ned en del innsats i det, lyddødt bak HT, "naturlig" rom/refleksjoner foran og mye, mye mer.

  Jeg har stor tro på at rommet her må bidra til mye positivt i forhold til lydgjengivelse.
  Snakk om at jeg misunner ham her jeg sitter og har fått tildelt et altfor, altfor lite hjørne av stua som kinorom og lytterom!
  Savner å komme ut av posisjonen for "nærfeltlytting" gitt! Må få meg nytt hus snart!
  - TEK

  Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...

 7. #7
  Hifi Freak HoJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  5,050
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Dette ser jo helt ekstremt rått ut...
  Talk Electronics Tornado 3.1; Musical Innovation MI15 Light; REL Stampede;
  Magnepan MG12; Audio gd nfb-2.32 DAC; Squeezebox; i5/Gustard u12
  Vinylsnurrer: Luxman PD272/M97xE/MyGroov; Van Damme høyttaler/signalkabler; Mhzs strømkabler

  Yamaha RX-V371; System Audio 1530; Dali SC-7; Wharfedale Diamond 220;
  Peerless xl 12 DS.4.0; Sony bdp-s6500; Samsung ue55nu8005

 8. #8
  Medlem idleman's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  17
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  42" skjerm på benken... *tror du må tulle litt jeg... det ser da ut som en 19-20" Samsung pc skjerm... eller finnes det en skjerm som ikke er synlig på bildene ?

 9. #9
  kbwh
  Guest

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Takk for sist OMF, det var hyggelig med en liten lydprat.

  Jeg har også hørt noen plater hos theStig. Vi driver og utvider hverandres musikalske horisonter jevnlig. Anlegget (og rommet) hans er det mest musikalske jeg kjenner.

  theStig har lært meg et par lure saker:
  1) Jeg bruker nå samme geometri i lyttetrekanten (men avstandene er halvparten av hans, altså ordentlig nærfelt, for jeg spiller i en vanlig stue).
  2) Det er ikke gullyd i alt som glimrer.

  Men mine høyttalere spiller fletta av hjemmekinosatellittene hans. Det har vi testet hos meg.

 10. #10
  theStig
  Guest

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Takk for rosende ord... det var meget hyggelig! (håper det ikke var jug alt sammen)

  Litt korreksjoner:
  PC-skjermen er 17". Bassene er, som nevnt, 18".

  Slenger også ved en kommentar om "luft", som OMF savnet litt. Ja, han har helt rett. I det oppsettet han hørte hos meg manglet nok litt luft i toppen, og var kanskje noe klemt her og der. Årsaken ligger i at det tapes litt oppløsning når det digitale filteret mitt kjører 44.1 kHz samplerate. Nå skal jeg opp på 96 kHz. Det har jeg testet litt på allerede, og det låter mye bedre, og "luften" i toppen er tilbake uten å være et slitsomt "fuzz". Nå venter jeg bare på en sample rate converter å sette mellom drivverket og DAC'en.

 11. #11
  Hifi Freak KW's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Bærum
  Innlegg
  6,383
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Hei!
  Flott beskrivelse OMF.
  Jeg var en tur hos Stig i sommer (tok meg en MCtur)
  Jeg synes at OMF har gjort en bra beskrivelse av besøket sitt
  Jeg ser at det har blitt annen farge på ht. og subber.
  Jeg på min side ble litt "forstyrret" (psykisk) av å sitte så nære, så jeg valgte å sitte der med øynene igjen for at det ikke skulle "ødelegge" for mine inntrykk.
  Det jeg for min del først registrerte var den fine og forvrengningsfrie bassgjengivelsen.
  Ikke dermed sagt at det var noe (større) forvrengning videre oppover, men det var nede jeg reagerte mest positivt, dette kan hende kommer av at jeg er vant til at rommet (?) spiller mer med på det meste annet jeg har hørt.
  I likhet med OMF så ville vel også jeg sitte lengre unna, og akkurat det har jeg fått litt mer erfaring med nå i mitt nye lytterom i kjeller som akkustisk på sin måte fugerer bedre enn stua, men her blir det litt mindre luft (?) enn jeg får til i stua (som er større) og som også får mer bidrag fra rommet.
  Blir det noe i samme gata som det enkelte hevder om lytterommet på
  Eltek? At enkelte savner noe, fordi de er vant til annen form for gjengivning?
  At lytterommet kanskje er noe av det viktigste å ha orden på står for meg som svært viktig etter hvert, ikke dermed sagt at en ikke kan ha det godt med et rom som bidrar til en viss grad.
  Akkurat dette påpekte jo Stig i sitt gode foredrag i OAS, diplomatisk nok , selv om jeg vet hva han mener er best (tror jeg da)

  Siden Stig nå har besøkt OAS (foredrag) så burde kanskje OAS besøke ham, vi liker å dra på tur, men denne (eventuelle) gangen skal jeg ikke kjøre MC, for hjem fra Stig i sommer i pøsende regnvær det meste av veien i mørket, var min verste mctur noen sinne (kjører jo ikke ofte turer i det hele tatt da )

  Mvh.KW

 12. #12
  Hifi-interessert whitenr9's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Innlegg
  55
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  denne DAC løsninga, noen som kan utdype litt mer rundt den? hørtes interessant ut..

 13. #13
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,813
  Tagget i
  1 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  ..........Jeg var en tur hos Stig i sommer (tok meg en MCtur)
  Det gjorde jeg også.......................med chaps og t-shirt - et nydelig vær både på tur...............og retur.

  En stor opplevelse av LYD - dette var moro !!!
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 14. #14
  Hifi Freak KW's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Bærum
  Innlegg
  6,383
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Jeg hadde også nydelig vær opp til Stig.Det var derfor jeg tok mcen.
  Jeg kjørte om Kongsvinger og Elverum (har hytte midt i mellom)
  Det begynte å skye over og småregne like før jeg kom frem, småregn er et fullstendig galt uttrykk om hjemreisen :-/ :-/ :-/
  Mvh.KW

 15. #15
  theStig
  Guest

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  AD/DA'en min er en RME Fireface 800, som har hele 56 separate kanaler. Her bruker jeg en digital-inngang for DVD-spilleren, og to analoge innganger (mikrofon-innganger) for platespilleren. I PC'en kjører jeg så digital deling, høyttalerkorreksjon og litt romkorreksjon i bassen. Og selvsagt RIAA filter for platespilleren. Signalet sendes ut igjen på seks analoge utganger, for henholdsvis bass, mellomtone og diskant i to kanaler. Bak der henger det seks ICE-baserte effektforsterkere.

 16. #16
  Bransjeaktør Master Audio's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2006
  Sted
  Trondheim Stockholm
  Innlegg
  695
  Tagget i
  1 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Hva om Stig tar en hjemmereportasje om ditt anlegg OMF?.
  Det ser ikke mindre imponerende ut
  Jeg representerer Acoustic Tuning AS og Audionord AB .

 17. #17
  Overivrig entusiast LydKarl's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2004
  Sted
  Sørlandet
  Innlegg
  973
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Flott tilbakemelding/innlegg/artikkel med meget bra bilder, OMF! Triveleg og uvanleg forseggjort lytterom du har, Stig Erik. Veldig spanande løysingar du køyrer på oppsettet! Flotte høgtalarar du har, likar SEAS Excel meget godt.

  Mvh. Karl
  Litt om mitt
  Stello DA220 MkII
  Dynamic Precision DPA 6.4
  CODA CP
  audiolab 8000CDM
  Rega Planar 3 - Benz Glider
  Gradient Revolution MkII

 18. #18
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,443
  Tagget i
  8 Innlegg
  Torget
  2

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Hei!

  Skjermen var selvsagt ikke en 42 tommer - det var en spøk.

  Det var heller ingen løgn i den beskrivelsen Stig, og jeg tror nok inntrykket hadde vært enda mer positivt om jeg hadde fått vendt meg til anlegget over noen dager.

  At bassen ikke var det som imponerte meg mest skyldes nok to ting. Jeg synes selv at bassen hos meg er utrolig god, og så spilte jeg vel ikke musikk som hadde nevneverdig informasjon under 30Hz. Så når jeg skrev at jeg ikke følte noe savn i eget oppsett etter besøket, så betyr ikke det at mitt oppsett går flatt til 20, men at på den musikken jeg spiller så savner jeg ikke noe.

  Ellers har jeg lyst til å utfordre Stig til å fortelle litt om sine erfaringer med å få til så god lyd. Om det er rommet, aktiv deling eller frontenden han bruker som er den viktigste bidragsyteren.

  Også har du vel en hjemmeside hvor det står litt mer om rommet og riggen....?

  Mvh
  OMF

 19. #19
  Hifi Freak Pesquera's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  1,381
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  the Stig: Tror du må fortelle litt om rommet ditt. Var inne på hjemmesiden din, men fant ikke så mye. Ser utrolig imponerende ut, er det mulig å spørre om hvilke plater du bruker på veggene?
  Garrard 401 - Aphelion Behrens - SAEC WE 407/23 - Decca London Super Gold - Audio Research SP-8: It's one louder...

 20. #20
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Hjemmebesøk hos TheStig

  Thestig: Har du testet andre drivverk? Rema-spilleren er jo ikke noen superspiller, vil jeg tro, men hva vet vel jeg?

  PK
  IMO<br /><br />Mvh PK

Side 1 av 10 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed