På fabrikkbesøk hos Burmester

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    Ja, her kommer rapporten fra mitt Burmester besøk.

    Det er mange inntrykk som gjør seg gjeldende, alt fra gjestfriheten og imøtekommenheten som var fenomenal, til fullt ut dedikert bedrift som søker å optimalisere sine produkter, - i musikkens tjeneste. La oss ikke glemme at alt det vi tross alt bedriver som en hobby på våre respektive nivåer, i bunn og grunn dreier seg om å lytte til musikk/se på film.

    Samme dag som jeg ankom Berlin litt før lunsj den 12. januar, var min avtale med Burmester og Thorsten oppmøte kl 1430. Dette ga meg god tid til å sjekke inn på mitt Hotel (var i Berlin anledning en konferanse for IFBEC – nå kan dere gjette…) ta meg en god lunsj, og gjøre litt jobb, før jeg bega meg ut i taxien. Berlin er nå ikke bare dekket med snø, men har tilnærmet Oslo tendenser med snø mengde. Det ligger i hvert fall 20-30 cm rundt om kring. Dette medførte da også at ankomsten til Burmester ble 5 min forsinket grunnet tilløp til kaos da en lastebil ikke kom seg av gårde og derav sperret traseen ned til Burmester sine lokaler. Bilene her skrapet ned i snøen med understellet…!

    Så da var det bare å traske ned til bygningen, som ligger litt bortgjemt men ”naturskjønt” og stille til fra hovedgatene. Bygningen er helt ordinær 2 etasjer med kjeller i tillegg. Når jeg ankom, så jeg at resepsjonen var i 2 etg og løp lettere andpusten opp for å melde min ankomst. Der ventet en vakker og blid dame på meg og spurte om ikke det var Herr Warberg som nå hadde ankommet. Blid og fornøyd kunne jeg konstatere dette, og registerte til min forbauselse at det hang et stort norsk flagg i oppgangen! Etter å ha akseptert en kopp kaffe mens jeg ventet på Thorsten, ankom han kort tid etter, og kunne fortelle meg at de hadde gjort i stand flagget i anledning min ankomst!



    Lettere beæret bega vi oss inn i deres museum som huset alle deres forskjellige produkter gjennom tidene.



    Det som glinset inn i hjørnet i gull, var et komplett rack av cd spiller, forsterkere etc. til yachter. Thorsten kunne fortelle at dette var et ikke uvesentlig element av deres produksjon. For en kommende yacht som nå bygges, er det levert ikke mindre en 36 komplette systemer (1 til hver lugar) samt et par hjemmekino anlegg. Så har da denne yachten også eget missil system, ubåt og andre morsomme ting som naturlig hører hjemme for disse folkene.



    En del av de andre produktene på museet var kanskje ikke like vellykket som dagens design, se blant annet disse forsøkene utført av noen studenter. Ellers er det helt klart at den gamle B97 høyttaler ikke hadde fått plass i stua mi, noe som nok skyldes dette delefilteret….



    Vi begynte så på selve runden, hvor vi først stakk innom utviklingsavdelingen. Her var det ingen, men det viste seg at halvparten av avdelingen var sykemeldt (2). Uansett, det var interessant å snakke med Thorsten om utfordringene knyttet til de nye formater for hjemmekino, både Blue Ray, og prosessorer. Jeg røper vel ikke for mye når jeg sier at det kommer en ny prosessor som er klargjort for hdmi 1.4 i løpet av en vel 12 måneder. Det som er et større problem, er å få tak i godt nok drivverk til en Blue Ray spiller. Lisenskostnadene er så store at produksjon i småskala blir ekstremt dyrt. Samtidig er den nåværende kvalitet på OEM produsentenes drivverk ikke god nok. Men det er klart at de vil komme med en Blue Ray spiller, spørsmålet er bare når.

    Vi begynte så en gjennomgang av fabrikken, og det er helt klart at begrepet ”The devil is in the details” gjelder her. For makan til kvalitetsgjennomgang har jeg ikke sett på lenge. Fra mine student dager hvor jeg jobbet litt innenfor profesjonell lyd, med alt fra produksjon, dokumentasjon og montering, har jeg en viss innsikt. Dette var en svært profesjonell operasjon, hvor grundighet står i høysetet.

    La meg ta noen eksempler. Alle kretskortutlegg blir produsert utenfor huset, men etterpå blir alle komponenter i kretskortene montert for hånd, før deres egen avanserte loddemaskin lodder disse. Greit nok, men komponentene de bruker, utgjør kun den beste seleksjonen fra en serie (10 %). I tillegg tester de selv alle komponenter og skraper igjen 80 % av disse. Dette er beinharde krav.

    Når det gjelder høytalerelementer, blir alle disse brent inn i ukevis før de måles igjen og parres. Thorsten viste med eksempler på hvordan elementer endrer karakter etter hvert som de brennes inn, og det er signifikante endringer som skjer. Så i verkstedet var det hyllerad på hyllerad med forskjellige elementer som gikk på strøm.



    Burmester er jo kjent for sine fronter i chrome, og det er kun en bedrift som de har funnet som klarer å produsere dette med tilfredsstillende kvalitet. Alle deler blir eksaminert under spesiallys hvor ting som oppdages skrapes, ting som du og jeg aldri hadde sett. Apropos chrome, et kjent alternativ er jo å få levert ens Burmester produkter i gull. Det er ikke bare - bare. Han viste meg en jubileums modell av forforsterkeren 808, som vanligvis koster ca €25 k.



    Jubileumsmodellen i gull koster nærmere € 50k. En av grunnene er blant annet at alle deler som du ser og som er i gull farve, må dubleres, dvs lages i 2 sett. Grunnen til dette er at hvis kunden får en skade, så må erstatningsdelen være i samme farve nyanse, og det klarer man ikke å gjøre i ettertid. Komponentene må ha vært i det samme farvebad.

    Ellers blir alle produkter, etter de er testmålt, også de som har vært inne til reparasjon, uten unntak testet lydmessig i et eget testrom for å avdekke ting som ikke kom frem på testingen. Nå fortalte Thorsten at det er sjelden at de avdekker ting på nyproduserte produkter, men dette er likevel viktig for dem for å være sikre på at kunden får et fullverdig produkt.



    All elektronikk blir også i et par uker stresset til det ytterste for å avdekke eventuelle feil, og de har her, ikke avslapningsavdelinger, men egne stressavdelinger for all elektronikk!

    Ellers må jeg jo bemerke at innmaten i de forskjellige produkter er imponerende med ikke bare flott layout, men gjennomtenkte konstruksjoner. Eksempelvis vil en rekke av produktene ha sølvkabling internt. Bare se på den største effektforsterkeren, 909, som har en enorm trafo, som igjen er innkapslet i en massiv stålkonstruksjon for å forhindre ”stråling”.

    Vi gikk videre til området hvor de produserer høytalere, og fikk se bl a en B100 i svart høy glans, svært flott, selv om den er og blir massiv! Det som dog imponerte, eller skal vi si skremte meg mest, var delefilteret til B97 som var et bord ca 20 cm bred og nesten 2 meter høyt, helt rått! Over tid her de klart å redusere i hvert fall høyden på høytalerne. Likevel er det vel ingen hemmelighet at B80 nok er manges favoritt også internt i Burmester…. :).

    Etter denne runden, gikk vi opp i demorommet hvor Thorsten hadde forberedt litt forskjellige demoer, alt fra stereo til hjemmekino. La meg si det slik, Nils Loftgren som vi har hørt noen ganger, fikk et løft. Her klarte jeg å få tak i opptaksrommet på en helt annen måte. Det var vel egentlig det som slo meg gjennom alle sangene vi spilte, presence/ nærhet, å føle og ta på den syntetiske tilværelse som ble presentert foran oss, nesten som en organisk transformering hvor du ble brakt til opptaksstudioet, konserthallen, eller det som var avslutningen, U-571 hvor lyden av synkeminer, knirkende stål, kaldt vann som fosser inn, ventiler som skriker, ble brakt frem på en aldeles fantastisk måte. Så kjørte de også påB100 foran, C8 senter og B30 bak, samt med 2 subber, så ble dette kolossalt! Og dette var dvd, ikke den blå versjonen! Det eneste som nok kan bli bedre, er at de får opp et lerret og en bedre projektor, noe Thorsten var helt enig i!

    Etter demoen, var Thorsten opptatt av at jeg fikk møte Herr Dieter Burmester, det ble litt leting, før vi fant han i garasjen i sin svarte Porsche Panemera Turbo (selvfølgelig var valg av bil ene og alene muligheten for å kunne få et Burmester bilstereo anlegg!) Herr Burmester var en svært hyggelig mann! Etter møte med Herr Burmester, gikk vi opp i resepsjonen hvor en liten avskjedspresang ventet, inneholdende en cd, krus og litt infomateriell. Jeg takket så for en aldeles fantastiske 3 timer og gikk ut i den grå og mørke Berlin kvelden hvor den ventende taxi sto klar. Likevel var jeg særdeles lys til sinns, på en måte følge jeg meg ikke bare privilegert, men også takknemlig for hva livet kan bringe en på ens ferd mot mye mål og nye muligheter.

    Hilsen

    Erik

    (PS av plasshensyn kommer flere bilder nedenfor DS)
     

    Vedlegg

    thomand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.03.2006
    Innlegg
    4.634
    Antall liker
    1.148
    Torget vurderinger
    7
    WOW. Dette var imponerende. Takker for spennende lesning og flotte bilder :)
     

    Aminox

    Medlem
    Ble medlem
    17.11.2009
    Innlegg
    26
    Antall liker
    1
    Utrolig flott tråd, årets beste ??? ;D

    Takk for innsynet
     

    Jan_I

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    4.128
    Antall liker
    308
    Enig her
    Takk for en fin tråd og herlige bilder av fine produkter
    Det delefilteret var jo :eek: :eek: :eek:

    Mvh Jan I
     

    enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    Takk for tilbakemeldingene!

    Det var en utrolig fin opplevelse, som jeg syntes var viktig å dele med andre likesinnede.

    Litt irriterende at bildene må justeres ned fra 3 mb til 280 kb, da en del av kvaliteten forsvinner underveis. :-[

    Hilsen

    Erik
     
    R

    Roysen

    Gjest
    Fantastisk rapport enw. Takk for den. Fikk du noen hint om fremtidsplanene til Burmester for PC-basert avspilling? En 24/192 USB inngang på 069 hadde ikke vært å forakte.

    Mvh
    Roysen
     

    gwikse

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.02.2006
    Innlegg
    1.091
    Antall liker
    253
    Artig lesing og pene bilder :)
     

    enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    Fantastisk rapport enw. Takk for den. Fikk du noen hint om fremtidsplanene til Burmester for PC-basert avspilling? En 24/192 USB inngang på 069 hadde ikke vært å forakte
    Nei ikke spesifikt. Det som er klart, er at i hvert fall den største cd spiller 069, nok kommer å bli kunne bli oppgradert etter hvert, siden den er modulbasert. Det var de klare på. Men om det omfatter usb inngang i tillegg til de digitale og analoge! innganger, glemte jeg å spørre om :p

    Erik
     

    pstraums

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2007
    Innlegg
    1.413
    Antall liker
    118
    Sted
    Flateby
    Torget vurderinger
    1
    Arti tråd :) Spennende !

    Litt OT:

    Jeg hadde noe som lignet på denne på nittitallet :


    Min så slik ut :

    (faen den var FIIN ??)
     

    enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    Fantastisk, ser ut som Burmester tok den et hakk videre!

    Erik
     

    ErosLoveking

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.02.2004
    Innlegg
    15.747
    Antall liker
    3.916
    Sted
    Oslo
    her var det jo mye rart. Litt morsomt det studentprosjektet, kunne gått rett inn på et barnerom. Tidlig krøkes som god audiofil skal bli. ;)



    Hva er det forresten med tyskere og det norske flagg?
     

    enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    Hva er det forresten med tyskere og det norske flagg?
    Vel, det var faktisk hengt opp i anledning mitt besøk ;)!

    Hilsen

    Erik
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.407
    Antall liker
    12.891
    Hjertelig takk for rundturen hos Burmester enw 8)
    Jeg har selv hatt fornøyelsen av å ha en lukket aften med Herr Burmester i regi av OAS hos OHFS.
    Nei, ikke på lukket avdeling som mange kanskje mener jeg hører hjemme ;D
    Trivelig kar med mye kunnskap Dieter.

    Forøvrig tar jeg en B 911 mkIII "any day" ;)
     

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    23.875
    Antall liker
    8.159
    Torget vurderinger
    1
    Det var mye interessant å se. Særlig den BRIO forsterkeren. ;D

    Mye bra bilder. Interessant å lese og å se.


    Mvh. Bjørn
     

    enw

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.06.2004
    Innlegg
    199
    Antall liker
    2
    HaHa Brio!

    Vel du har rett, godt det er studenter som ikke fikk gjennomslag...!

    Erik
     

    Ludo

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    3.027
    Antall liker
    533
    Sted
    Sandefjord
    Torget vurderinger
    1
    Oh! Dette var morsomt å se, nesten som en pose med Twist; den ene godbiten etter den andre :)
    Burmester er virkelig flotte saker! Fikk en heftig demo i Bremen, men det ble ikke noe handel - €95.000,- ble litt i meste laget....
     

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    23.875
    Antall liker
    8.159
    Torget vurderinger
    1
    €95 000,- er litt mye penger. ;)
     

    Yk1

    Medlem
    Ble medlem
    30.11.2009
    Innlegg
    35
    Antall liker
    0
    enw skrev:
    Ja, her kommer rapporten fra mitt Burmester besøk.

    Det er mange inntrykk som gjør seg gjeldende, alt fra gjestfriheten og imøtekommenheten som var fenomenal, til fullt ut dedikert bedrift som søker å optimalisere sine produkter, - i musikkens tjeneste. La oss ikke glemme at alt det vi tross alt bedriver som en hobby på våre respektive nivåer, i bunn og grunn dreier seg om å lytte til musikk/se på film.

    Samme dag som jeg ankom Berlin litt før lunsj den 12. januar, var min avtale med Burmester og Thorsten oppmøte kl 1430. Dette ga meg god tid til å sjekke inn på mitt Hotel (var i Berlin anledning en konferanse for IFBEC – nå kan dere gjette…) ta meg en god lunsj, og gjøre litt jobb, før jeg bega meg ut i taxien. Berlin er nå ikke bare dekket med snø, men har tilnærmet Oslo tendenser med snø mengde. Det ligger i hvert fall 20-30 cm rundt om kring. Dette medførte da også at ankomsten til Burmester ble 5 min forsinket grunnet tilløp til kaos da en lastebil ikke kom seg av gårde og derav sperret traseen ned til Burmester sine lokaler. Bilene her skrapet ned i snøen med understellet…!

    Så da var det bare å traske ned til bygningen, som ligger litt bortgjemt men ”naturskjønt” og stille til fra hovedgatene. Bygningen er helt ordinær 2 etasjer med kjeller i tillegg. Når jeg ankom, så jeg at resepsjonen var i 2 etg og løp lettere andpusten opp for å melde min ankomst. Der ventet en vakker og blid dame på meg og spurte om ikke det var Herr Warberg som nå hadde ankommet. Blid og fornøyd kunne jeg konstatere dette, og registerte til min forbauselse at det hang et stort norsk flagg i oppgangen! Etter å ha akseptert en kopp kaffe mens jeg ventet på Thorsten, ankom han kort tid etter, og kunne fortelle meg at de hadde gjort i stand flagget i anledning min ankomst!



    Lettere beæret bega vi oss inn i deres museum som huset alle deres forskjellige produkter gjennom tidene.



    Det som glinset inn i hjørnet i gull, var et komplett rack av cd spiller, forsterkere etc. til yachter. Thorsten kunne fortelle at dette var et ikke uvesentlig element av deres produksjon. For en kommende yacht som nå bygges, er det levert ikke mindre en 36 komplette systemer (1 til hver lugar) samt et par hjemmekino anlegg. Så har da denne yachten også eget missil system, ubåt og andre morsomme ting som naturlig hører hjemme for disse folkene.



    En del av de andre produktene på museet var kanskje ikke like vellykket som dagens design, se blant annet disse forsøkene utført av noen studenter. Ellers er det helt klart at den gamle B97 høyttaler ikke hadde fått plass i stua mi, noe som nok skyldes dette delefilteret….



    Vi begynte så på selve runden, hvor vi først stakk innom utviklingsavdelingen. Her var det ingen, men det viste seg at halvparten av avdelingen var sykemeldt (2). Uansett, det var interessant å snakke med Thorsten om utfordringene knyttet til de nye formater for hjemmekino, både Blue Ray, og prosessorer. Jeg røper vel ikke for mye når jeg sier at det kommer en ny prosessor som er klargjort for hdmi 1.4 i løpet av en vel 12 måneder. Det som er et større problem, er å få tak i godt nok drivverk til en Blue Ray spiller. Lisenskostnadene er så store at produksjon i småskala blir ekstremt dyrt. Samtidig er den nåværende kvalitet på OEM produsentenes drivverk ikke god nok. Men det er klart at de vil komme med en Blue Ray spiller, spørsmålet er bare når.

    Vi begynte så en gjennomgang av fabrikken, og det er helt klart at begrepet ”The devil is in the details” gjelder her. For makan til kvalitetsgjennomgang har jeg ikke sett på lenge. Fra mine student dager hvor jeg jobbet litt innenfor profesjonell lyd, med alt fra produksjon, dokumentasjon og montering, har jeg en viss innsikt. Dette var en svært profesjonell operasjon, hvor grundighet står i høysetet.

    La meg ta noen eksempler. Alle kretskortutlegg blir produsert utenfor huset, men etterpå blir alle komponenter i kretskortene montert for hånd, før deres egen avanserte loddemaskin lodder disse. Greit nok, men komponentene de bruker, utgjør kun den beste seleksjonen fra en serie (10 %). I tillegg tester de selv alle komponenter og skraper igjen 80 % av disse. Dette er beinharde krav.

    Når det gjelder høytalerelementer, blir alle disse brent inn i ukevis før de måles igjen og parres. Thorsten viste med eksempler på hvordan elementer endrer karakter etter hvert som de brennes inn, og det er signifikante endringer som skjer. Så i verkstedet var det hyllerad på hyllerad med forskjellige elementer som gikk på strøm.



    Burmester er jo kjent for sine fronter i chrome, og det er kun en bedrift som de har funnet som klarer å produsere dette med tilfredsstillende kvalitet. Alle deler blir eksaminert under spesiallys hvor ting som oppdages skrapes, ting som du og jeg aldri hadde sett. Apropos chrome, et kjent alternativ er jo å få levert ens Burmester produkter i gull. Det er ikke bare - bare. Han viste meg en jubileums modell av forforsterkeren 808, som vanligvis koster ca €25 k.



    Jubileumsmodellen i gull koster nærmere € 50k. En av grunnene er blant annet at alle deler som du ser og som er i gull farve, må dubleres, dvs lages i 2 sett. Grunnen til dette er at hvis kunden får en skade, så må erstatningsdelen være i samme farve nyanse, og det klarer man ikke å gjøre i ettertid. Komponentene må ha vært i det samme farvebad.

    Ellers blir alle produkter, etter de er testmålt, også de som har vært inne til reparasjon, uten unntak testet lydmessig i et eget testrom for å avdekke ting som ikke kom frem på testingen. Nå fortalte Thorsten at det er sjelden at de avdekker ting på nyproduserte produkter, men dette er likevel viktig for dem for å være sikre på at kunden får et fullverdig produkt.



    All elektronikk blir også i et par uker stresset til det ytterste for å avdekke eventuelle feil, og de har her, ikke avslapningsavdelinger, men egne stressavdelinger for all elektronikk!

    Ellers må jeg jo bemerke at innmaten i de forskjellige produkter er imponerende med ikke bare flott layout, men gjennomtenkte konstruksjoner. Eksempelvis vil en rekke av produktene ha sølvkabling internt. Bare se på den største effektforsterkeren, 909, som har en enorm trafo, som igjen er innkapslet i en massiv stålkonstruksjon for å forhindre ”stråling”.

    Vi gikk videre til området hvor de produserer høytalere, og fikk se bl a en B100 i svart høy glans, svært flott, selv om den er og blir massiv! Det som dog imponerte, eller skal vi si skremte meg mest, var delefilteret til B97 som var et bord ca 20 cm bred og nesten 2 meter høyt, helt rått! Over tid her de klart å redusere i hvert fall høyden på høytalerne. Likevel er det vel ingen hemmelighet at B80 nok er manges favoritt også internt i Burmester…. :).

    Etter denne runden, gikk vi opp i demorommet hvor Thorsten hadde forberedt litt forskjellige demoer, alt fra stereo til hjemmekino. La meg si det slik, Nils Loftgren som vi har hørt noen ganger, fikk et løft. Her klarte jeg å få tak i opptaksrommet på en helt annen måte. Det var vel egentlig det som slo meg gjennom alle sangene vi spilte, presence/ nærhet, å føle og ta på den syntetiske tilværelse som ble presentert foran oss, nesten som en organisk transformering hvor du ble brakt til opptaksstudioet, konserthallen, eller det som var avslutningen, U-571 hvor lyden av synkeminer, knirkende stål, kaldt vann som fosser inn, ventiler som skriker, ble brakt frem på en aldeles fantastisk måte. Så kjørte de også påB100 foran, C8 senter og B30 bak, samt med 2 subber, så ble dette kolossalt! Og dette var dvd, ikke den blå versjonen! Det eneste som nok kan bli bedre, er at de får opp et lerret og en bedre projektor, noe Thorsten var helt enig i!

    Etter demoen, var Thorsten opptatt av at jeg fikk møte Herr Dieter Burmester, det ble litt leting, før vi fant han i garasjen i sin svarte Porsche Panemera Turbo (selvfølgelig var valg av bil ene og alene muligheten for å kunne få et Burmester bilstereo anlegg!) Herr Burmester var en svært hyggelig mann! Etter møte med Herr Burmester, gikk vi opp i resepsjonen hvor en liten avskjedspresang ventet, inneholdende en cd, krus og litt infomateriell. Jeg takket så for en aldeles fantastiske 3 timer og gikk ut i den grå og mørke Berlin kvelden hvor den ventende taxi sto klar. Likevel var jeg særdeles lys til sinns, på en måte følge jeg meg ikke bare privilegert, men også takknemlig for hva livet kan bringe en på ens ferd mot mye mål og nye muligheter.

    Hilsen

    Erik

    (PS av plasshensyn kommer flere bilder nedenfor DS)
    En fantastisk flott reportasje Erik
    Mvh: Espen
     

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    23.875
    Antall liker
    8.159
    Torget vurderinger
    1
    Reportasjen er alle tiders. :D
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn