Lyttekveld - Usher BE-10 savner ny elektronikk

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Etter å ha kjøpt et par brukte Usher BE-10 er det klinkende klart at anlegget ikke er balansert med hensyn på komponentkvalitet. Min filosofi er at høytalerne er viktigst, så får man oppgradere derfra etterhvert. Det er jo heller ikke så moro å bruke alle (bankens) penger med en gang. Anskaffelses-prosessen er en del av gleden.

Etter min mening driver Onkyo'n høytalerne ganske bra. Det låter slett ikke verst. Usherne er omtrent som de turtallsvillige bensinmotorene til Alfa Romeo, de ber ikke om nytt gir, men om enda mer gass. Høyere lydnivå og sannsynligvis litt rot i lydbildet gjør at jeg merker lytte-tretthet etter lang tids kos. Men det er ikke høytalernes skyld. De er fantastiske: dynamiske, lineære over et stort frekvensområde, herlig byggekvalitet, og jeg liker designet svært godt.



Den lange jakten på kilde og forsterker startet med å invitere noen gode HiFi-venner med diverse utstyr. Det vesentlige for min egen del var å teste Hegel H200 mot Onkyo for å se hva en dyrere og noe kraftigere forsterker kunne gjøre. I tillegg testet vi ulike DAC-er mot hverandre.

Utstyr (ca listepriser i parantes)
Høytalere: Usher BE-10 (115.000)
Forsterkere: Onkyo 9755 2x150W 8ohm (10.000)
Hegel H200 2x200W 8 ohm (20.000)
CD-spiller: Onkyo 7555 (6.000) (Wolfson WM8740)
DAC: Cambridge DacMagic (2.400) (Wolfson WM8740)
Audial Aya II DIY (955.53€ i ferdigversjon, og 665.38€ som DIY kit + MVA) (TDA1541A)
Rakk DAC (Burr Brown + Rør http://www.kandkaudio.com/digitalaudio.html)
Kabler: Ikke det vesentligste denne gang.
Red Dawn høytalerkabel velvillig utlånt fra Soundgarden
QED Quenex 3 fra Onkyo CD

Musikk
- Yello, The Eye, Spor 5: Junior B (synther, mye bass)
- Ole Paus og Oslo Kammerkor, Det begynner å bli et liv det begynner å ligne en bønn, Spor 2: Som en storm
- Fela Kuti, Zombie (blåseinstrumenter)
- Beethoven, Symphoni No.6 'Pastoral', Otto Klemperer (det spilte partiet heter "Die Trommel gerühret)

Mine lytteinntrykk
Det er ingen tvil om at Usherne fortjener bedre komponenter enn dagens Onkyo-oppsett. Ikke et vondt ord om Onkyo, jeg mener fortsatt at det er mye god lyd for pengene. Hegel var et løft i forhold til Onkyo'n (skulle forsåvidt bare mangle ut fra prisen), klarere lydbilde og bedre kontroll i bassen. Hegel'n er lystklingende og er nok ingen ideell match til Usherne. Sammen med Audial-DAC-en låt det imidlertid svært bra. Spiller noe musikk fra iTunes i dag, og ønskerå hive CD-samlinga ut fra stua etterhvert. En farbar veg videre kan være:
- Rør effekttrinn (f.eks. MC275) direkte koblet til:
- en god DAC forsynt fra Airport digitalutgang (Airport har jeg fra før), alternativt Transporter. (Dersom en Transporter-eier i Trøndelag har lyst til å høre på Usher-høytalerne så send en PM).

Utfordrer HiFi-vennene til bedre og mer detaljerte inntrykk fra lytte-seansen. :)
 

Vedlegg

gismo

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2007
Innlegg
24.470
Antall liker
31.825
Sted
Væssia i Grue.
Torget vurderinger
20
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

Grattis med meget flotte HT :)
Her har du fått deg et meget flott utgangspunkt å bygge videre på ;)
Men som du selv allerede har erfart tror jeg du skal styre unna Hegel på Usher.
Lygge til videre :D

gismo
 

OAlex

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.11.2006
Innlegg
3.048
Antall liker
1.407
Sted
Trondheim
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

En invitasjon til lyttekveld er alltid hyggelig. Når musikken skal spilles gjennom store påkostede høyttalere blir det jo ekstra spennende. Jeg hadde med Aya II DAC fra Audial.

Usher BE-10 er formidable høyttalere. Byggekvaliteten synes å være ekstremt god. En knoketest gav omtrent samme resultat som å banke på en massiv trestamme. Det var spesiellt morsomt å se at de passa så godt inn i stua. Veldig pent. Nesten diskret.

Diverse kombinasjoner av elektronikk ble testa. Jeg må innrømme at jeg etterhvert mista litt av konsentrasjonsevnen, men skal alikevel forsøke med noen inntrykk.

Onkyo 7555 -> Hegel H200
Førsteinntrykket av lyden var imponerende. Jeg synes spesiellt bassen var spesiellt detaljert, svært dyp og med full kontroll. Tror det var Yello som ble spilt i starten. Med Ole Paus i spilleren synes jeg ting hang litt mindre sammen. Øvre mellomtone stakk seg litt for mye fram. Med Fela Kuti stemte ingenting. Blåserekkene låt hardt og skjærende.

Onkyo 7555 (digital) -> Cambridge DacMagic -> Hegel H200
Mellomtonen var litt fyldigere. Jeg likte først lyden bedre enn med 7555-ens interne DAC. Men senere svitsjing mellom DAC-er avslørte DacMagic som litt øretrettende i dette oppsettet. Jeg tror Hegelen er en nådeløs forsterker. Høyttalerkablene fra Flatline var sikkert med å fremheve eventuelle feil.

Onkyo 7555 (digital) -> ? -> Onkyo 9755
En litt mer varm og generøs lydgjengivelse, men på bekostning av mye annet. De fengende detaljene i bassen forsvant nesten. Detaljer ble smurt utover. Kombinasjoner av for/effektforsterker for Onkyo og Hegel ble også testa. Jeg tror Hegelen alene låt best.

Onkyo 7555 (digital) -> Aya II -> Hegel H200
Ah, musikk.. På dette tidspunktet ble jeg overbevist om at Usher BE-10 er glitrende høyttalere. Problemene nevnt ovenfor skyldtes elektronikken. Høyttalerne gjengir det som puttes inn. Det er forøvrig mulig jeg er inhabil, men jeg digger lydsignaturen av Audial Aya II. Dens styrke ligger i en stor og flott mellomtone, med en voldsom dynamikk. De emosjonelle sidene av musikken kommer virkelig fram. Nå låt endelig Fela Kuti bra. Denne kombinasjonen var min favoritt.

Onkyo 7555 (digital) -> RAKK dac -> Hegel H200
En diskant av fløyel. Dette fungerte meget bra. RakkDACen synes å ha mer detaljering enn Aya II, og bassen er muligens strammere. Hvilken man foretrekker beror på smak. Det er uansett betryggende å høre at det er forskjeller mellom den rimelige Cambridge DacMagic og dyrere produkter.

Det er bare å gratulere Gorm med meget flotte høyttalere, og takke for en hyggelig kveld :)


Mvh Ola
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

Bra dokumentert Ola! Du holdt konsentrasjonen lengere enn meg.
På test 3, Onkyo->Onkyo kjørte vi bare det vanlige oppsettet mitt, analog RCA mellom CD-spiller og forsterker.
Dattera trengte hjelp til matteprøve-forberedelser og jeg fikk ikke hørt nok på Rakk DAC-en. Førsteinntrykket var at den var nokså "mørk" i lyden. Stemmer det?
Ellers er nok ikke Kvinnen helt enig i at høytalerne er "diskret", men min aldrende mor synes de er svært pene ;D
 

OAlex

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.11.2006
Innlegg
3.048
Antall liker
1.407
Sted
Trondheim
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

Jeg oppfatter ikke Rakk DAC-en som mørk. Ganske nøytral, egentlig. Jeg ville ikke gjetta at det står et rørbuffer på utgangen.

Mvh Ola
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

På tide med noen enormt forsinkede inntrykk fra min side.

Må også få takke for den svært hyggelige kvelden i stua. Usherene ruver som noen skikkelige lyd-skip, uten at de ødelegger noe som helst med estetikken i resten av stua. Helt topp finish, og vakkert design. Knake testen i kassa føltes veldig god. 8)

Rommet generelt er jo ganske stort, og det er rimelig stor avstand mellom HT, og det er noe som er litt uvant for meg, så jeg brukte noen minutter i starten til å bli vant med helhetsintrykket. Lyden generelt er aldri påtrengt eller anmasenede men med masser av trøkk. BE-10ene skyver luft på alle lyttenivå uten noen tegn til å møte noen grenser.
Da jeg kom så spillte vi vel på Onkyo CD og Hegel effekt. Førsteinntrykket gikk til den faste og kontante bassen som gikk meget dypt, med full kontroll. Lydbildet generelt var lettere tilbakelent men med god dynamikk i nedremellomtone og bass.

DacMAGIC fra Cambridge fjernet et betydelig slør som tidligere var i mellomtonen og i diskanten. En slags hardhet ble også notert i toppen, og den var tilstedet på alle platene vi spillte. Mulig at litt ekperimentering med de forskjellige filterkarakteristikkene til DacMagic kunne ha tatt vekk dette. Etter min mening en klar forbedring på de fleste områder iforhold til Onkyo, og en meget intressan DAC i forhold til prisen, med en drøss av tilkoblinsmuligheter.

Onkyo som integrert eller effekt var etter min mening ganske uintressant sammenliknet med Hegelen. Mindre dynamisk, slurvete i bassen, og et merkbart slør i mellomtone og nesten litt avrullet topp førte til en karakteristikk som var lett gjenkjennelig på de fleste platene.

AYA som konduktør trivdes jeg veldig godt med. AYA har en meget smigrende mellomtone fremføring. I forhold til Dac Magic så spillte AYA med en vanvittig flow, og på de platene som virket kjedelige tidligere, så var det nå svært vanskelig å ikke trampe takten. Ola fikk frem et godt poeng med Beethoven stykket der AYA ga orkesteret skikkelig trøkk og luft. Dette er en meeeget musikal DAC. Den kritiske lytter vil kunne betegne den som noe farget både i dypbass og topp, og muligens noe mindre detaljrikdom i bassområdet generelt, men med en flott dynamikk og overhodet ikke slørete til tross for den noe 'mørke' toneringen.

Min egen RAKKdac ble siste man ut og etter min mening, vel verdt ventingen ;D Kort fortalt så synes jeg at denne spilte en slags mellomting mellom DacMagic og Aya (dog nærmere DM en AYA). Flott detaljrikdom, lydbildet ble nå dyttet 'helt oppi hjørnene' av rommet, og en meget jevn fremførelse over hele spekteret. RAKK ga ikke det samme trøkket under crescendoene på Beethoven, men man fikk en mer naturtro fremførelse. Luftig og lett, men samtidig med autoritet og fyldig klang når dette krevdes. Den mest nøytrale av alle.

Som Ola har påpekt, så er jeg også i den tro at AYA og RAKK forblir en smaksak og matcing med resten av anlegget. Etter mine preferanser så spillte Usher BE-10'ene på sitt beste med Hegel og RAKK. Synergien som disse komponentene ga var aldri kjedelig, trøttende eller anstrengt, og var den kombinasjonen som best 'fjernet anlegget' musikalskt sett.

Mine idéer rundt videre oppgradering ville vært å sett på en annen effektforsterker eller integrert. Onkyoen sløret og fjernet for mye dynamikk og detaljer er min mening.

Onkyo CDspiller går an å oppgradere med klokke og annet snadder for en billig penge. Dette vil etter min erfaring gjøre underverker i bassen og gi en noe lysere klang videre oppover.

Dette er salvfølgelig bare idéer basert på mine inntrykk og preferanser ;D

Til slutt vil jeg bare få gratulere med nye og fantastiske HTer. Jeg vil tro du kommer til å beholde disse i maaange år, og du har på alle måter gjordt et røverkjøp!
 
R

RoDa

Gjest
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

Slarssen skrev:
AYA som konduktør trivdes jeg veldig godt med. AYA har en meget smigrende mellomtone fremføring. I forhold til Dac Magic så spillte AYA med en vanvittig flow, og på de platene som virket kjedelige tidligere, så var det nå svært vanskelig å ikke trampe takten. Ola fikk frem et godt poeng med Beethoven stykket der AYA ga orkesteret skikkelig trøkk og luft. Dette er en meeeget musikal DAC. Den kritiske lytter vil kunne betegne den som noe farget både i dypbass og topp, og muligens noe mindre detaljrikdom i bassområdet generelt, men med en flott dynamikk og overhodet ikke slørete til tross for den noe 'mørke' toneringen.
Hepp

Moro med rapporter fra lyttekveld. Har tro på at disse høyttalerne kan strekkes laaaaangt og at dere bare har hørt toppen av isfjellet eller noe slikt. ;D

Kan du utdype dette "farget både i dypbass og topp"?
Hva inngår i denne fargingen? Frekvensavvik eller no annet?

Mvh
Rolf
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Lyttekveld - Usher, Onkyo, Hegel, DAC

Hei RoDa,

Ja, de spilte virkelig bra de BE-10ene. Det er noe eget med store gulvstående HTer må jeg si.

Når det gjelder AYA så vil jeg ikke tro at det har noe med frekvensavvik å gjøre. Vet saktens ikke hva jeg skal beskrive det som... En får liksom følelsen som om hele fremføring en skrud ned en oktav på en måte, manns stemmer virker mørkere, og kvinnestemmer har mer fylde.
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Lyttekveld - Usher BE-10 ber om ny elektronikk

Så var det "på han igjen".

Denne gangen med innlånt Electrocompaniet:
- AW180 Monoblokker
- EC4.7 Forforsterker
- ECD-1 DAC

Ola modifiserer elektronikken sin, og lånte bort AYA-DACen for helga.

Seansen startet på lørdag med at Tony, Håkon og jeg rigget opp utstyret. Før vi koblet opp Electrocompaniet, gjentok vi forsøket med å sammenligne AYA-DAC og Onkyo DAC via Onkyo-forsterkeren. Som forventet hørte vi heller ikke denne gang forskjell.

Vi erstattet så Onkyo-forsterkeren med Companiet og lyden ble opplagt bedre. Klarere og ryddigere lydbilde er forhåpentlig en grei beskrivelse. Jeg likte det jeg hørte og kan godt forstå at mange liker Compani-lyden, MEN:

Så kom tiden til å sammenligne DAC-er. Vi brukte de diigitale utgangene fra Onkyo CD-spilleren til AYA-DAC (coax) og ECD-1 (optisk). I tillegg koblet vi analogutgangen fra CD-spilleren direkte til EC4.7. Dermed hadde vi tre DAC-er vi kunne sammenligne fra ett og samme drivverk. Altså:

Onkyo CD Drivverk -> Optisk -> ECD-1 -> Balansert -> EC4.7 -> Balansert -> AW180
Onkyo CD Drivverk -> Coax -> AYA-DAC -> RCA -> EC4.7 -> Balansert -> AW180
Onkyo CD Drivverk -> Intern Onkyo DAC -> RCA -> EC4.7 -> Balansert -> AW180

Vi spilte Chris Jones til lyden kom ut fra ørene, men forskjellene var marginale. Vi konkluderte til slutt i desperasjon med at ECD-1 var best, men i ettertid tror jeg det skyldtes volum-forskjellen. (ECD-1 har høyere utgangssignal enn de andre, både fra de balanserte og de ubalanserte utgangene).

Søndag formiddag satt jeg inne i godværet og bare nøt musikk på Electrocompaniet. Elektronikk til 7 ganger prisen for Onkyon lød unektelig bedre. Spenningen var stor da Stig og Ola kom innom søndag kveld. Trengte både Tony, Håkon og jeg ørevask? Stig hadde med RAKK-DACen og vi hadde nå fire DACer å leke med. Ulik musikk ble spilt, og sjelden har vel så mange ører lyttet forgjeves etter forskjeller som burde være der.

Ola og Stig kan sikker forklare bedre hva vi hørte, eller rettere sagt hva vi ikke hørte. Jeg kan bare konstatere at elektronikken fra Electrokompaniet (til ca 75 kNOK) sammen med Usher BE-10 (til ca 115kNOK) er bortimot totalt ubrukelig til å sammenligne kilder, det være seg CD-spillere eller DAC-er. Hegel H200 (til ca 20kNOK) med de samme høyttalerne gjorde jobben. Om det var forforsterkeren eller monoblokkene som var "synderen" vites ikke, da vi ikke hadde en annen forforsterker å prøve med.

PS: Hvis noen mener at ulik bruk av kabler kan forklare fenomenet, så må de gjerne gjøre det. Jeg skal prøve å være fordomsfri.
 

Diy Duke

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2007
Innlegg
2.182
Antall liker
2
Tjae jeg mener heller ikke man kan bruge Electrocompaniets Effektforstærkere til analyse af tidligere trin.
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Til Duelund_Support: Flere som nyter sommernatten :). Takk for svar ang. Holton i en annen tråd. Jeg hadde tenkt å ta takken der, og lenke deg hit, men nå ser jeg at du allerede har vært her, og det før jeg hadde redigert innlegget ferdig.
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Alltid spennende å få komme på lytte-besøk. Og da spesielt under slike fredelige og vennlige omgivelser. Glemte som vanlig kameraet, men det får bli nestegang.

Jeg må vel si at jeg så mye frem til å lytte på en kombinasjon av BE10 og AW180. Da jeg kom så jeg at HTene var blitt flyttet litt på. De stod nå mye nærmere hverandre. Kun ett eksperiment, ble det fortalt. Kjapt etter dette ble de flyttet nærmere slik de stod opprinnelig. Var klart best slik, etter min mening.

I bunn og grunn må jeg si meg enig i konklusjonen deres fra dagen før. EC elektronikken evnet i mine ører ikke å
skilne mellom de nærmest fundamentalt forskjellige DACene vi hadde til rådighet. Merkelig. Alle disse kildene hørte vi tydelige forskjeller på når Hegel var skytebas.

Videre må jeg desverre meddele en viss dempet entusiasme for den generelle lyden med EC elektronikken. Jo, der Onkyo spiller slurvete i bassen og med nærmest "gråtoner" når det kommer til klangfarger og dynamikk i hele spekteret, så spiller EC med klart bedre kontroll i nedre bass og tydeligerere mellomtone. Men etter mine preferanser og lykkelige minner fra forrige gang så blir EC mer ett steg til siden enn ett steg frem.

Fremtoningen generelt med EC og BE-10 opplevdes for meg som livløs i mellomtonen nesten litt avrullet i diskanten. Når jeg spillte Calexico; Carried to Dust; Red Blooms så klarte ikke anlegget helt å følge låtas økende intensitet mot slutten. Sagt på en annen måte så føltes det energifattig ut. Følelsen av atmosfære og tilstedeværelse var redusert i forhold til Hegel H200.

Man kan jo bare anta at dette skyldes at EC rett og slett er en dårlig match med BE-10ene. Jeg stiller meg også litt undrende til om det er forforsterkeren eller effektblokkene som skaper denne mismatchen, men som du selv påpeker så hadde vi ikke mulighet til å prøve noe annet.

Jeg likte idéene dine angående diverse DIY produkter på effektforsterkere, og jeg vil bare oppfordre deg til å satse på noe du har tro på. Det er utrolig givende, lærerikt og morro.

Til slutt vil jeg bare takke for atter en hyggelig aften, og vil følge med på hva du ender opp med.

Mvh,

Slarssen
 
R

RoDa

Gjest
Lyttekveld - Usher BE-10 ber om ny elektronikk

gormj skrev:
Vi spilte Chris Jones til lyden kom ut fra ørene
Moro med rapport!

Et lite innspill fra siden:
Stockfishplatene kan oppfattes som litt vel kontrastrike, så å benytte kun en plate derfra til vurdering kan bli ufordelaktig når du senere spiller andre plater.

I beste mening

Mvh
Rolf
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Skjønner hva du mener Rolf. Alltid takknemlig for gode råd!

Var nylig innom Soundgarden i Trondheim for å forfølge "problemet". Føst spilte vi (jeg + sønn Håkon) med det oppsettet de hadde. Dynaudio C2, EC AW400 og EC EMC 1 UP. Deretter byttet vi ut CD-spilleren med en billig Harman-Kardon variant. Joda, vi hørte forskjell. Noe av den varme EC-lyden ble borte, mer pinglete bass (uten at det var en ulempe), men totalinntrykket ble dårligere med den rimelige HK-spilleren.

Deretter koblet Tony (Soundgarden) inn Hegel CPD2A CD-spiller. Nå ble forskjellene tydelige. Strammere bass, og dermed kom andre instrumenter bedre frem, sammenlignet med EC-spilleren.

Deretter erstattet vi AW400 med AW180. Nå ble forskjellen visket ut. Vi opplevde mye av det samme som hjemme med Usherne.

Tilslutt hørte vi på et rent Hegel-oppsett med H4A som effekttrinn. Fantastisk direkte og dynamisk. Litt for mye av det gode? Man kunne tilsynelatende høre hvordan SoundEngine, Dual Power og Dual Amp virket ;).

Vi burde selvsagt prøvd EC CD-spilleren på Hegel-forsterkerne får å gjøre det hele komplett, men sommervarmen gjorde at vi alle hadde fått nok. Skulle jeg handlet der og da uten tanke på matching av høytalere, romakustikk, pris og design, hadde jeg nok valgt AW 400 med Hegel CD. Moro var det. Takk til Soundgarden Trondheim for god hjelp.
 

tcm

Fersking
Ble medlem
20.02.2009
Innlegg
2
Antall liker
0
yes kan si meg enig i at hegel oppsettet i mitt hode spiller bedre!
vi får vel ta en kveld med full Hegel rigg!
BTW: kansje vi skal vente til hegels HD10 DAC kommer!
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.398
Antall liker
20.830
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Lytteinntrykk til side;
Det er da et herlig beliggende lytterom!

Og av nysgjerrighet. Den Klemperer-pastoralen: Hvilket orkester, hvilket plateselskap (antar EMI), og hvilket år?
 

OAlex

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.11.2006
Innlegg
3.048
Antall liker
1.407
Sted
Trondheim
Med lytteseansen med Hegel og BE-10 friskt i minne var det spennende å høre hva EC kunne tilføre. Nå har jeg aldri likt EC (mest pga designet egentlig), men så har jeg ikke lyttet til noen av de dyrere forsterkerne før nå. Håpet var at fordommene skulle gjøres til skamme.

Første inntrykk var at dette ikke satt. Mye skyldtes nok at høyttalerne stod for tett. I tillegg ble det benyttet noen Nordost signalkabler, som antagelig farger lyden endel. Bytte av signalkabel viste at Nordost legger et slags slør over mellomtonen, og frembringer en litt spiss lyttetrettende lyd. Noe spenst og futt forsvant dog samtidig som Nordost ble tatt bort. Det er usikkert om dette skyldes positive egenskaper ved Nordost-kablene eller at de ble benyttet ved balansert overføring.

Avstanden mellom høyttalerne ble økt og forskjellige kilder ble svitsja inn. Jeg er vanligvis istand til å gjenkjenne lydsignaturen fra min Audial Aya II DAC, men denne gangen bomma jeg stygt i et forsøk på blindtest mot Onkyo CD-spilleren. Jeg oppfatter EC-forsterkern som svært lite transparent i mellomtonen hvor Aya har sin styrke.

Tilkobling av Rakk-DAC fungerte bedre. Jeg mener Rakk-DACen er litt slankere i mellomtonen, og en bedre match med EC. Lyden var balansert og uten et snev av lyttetretthet. Men forsterkeriet låt aldri veldig engasjerende uansett hvilken kilde som ble koblet til.

Selv om lyden ikke falt helt i smak for min del er det alltid hyggelig med lyttebesøk hos Gorm. Tusen takk for en hyggelig kveld.

Musikk:
Captain Beefheart - Korn ring finger, fra Safe as milk,
Sparks - Don't leave me alone with her, fra Propaganda.


Disclaimer: Dette er mine subjektive inntrykk. Jeg skjønner at noen kan like lydgjengivelsen fra disse EC-konponentene :)

Mvh Ola
 

OAlex

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.11.2006
Innlegg
3.048
Antall liker
1.407
Sted
Trondheim
Valentino skrev:
Lytteinntrykk til side;
Det er da et herlig beliggende lytterom!

Og av nysgjerrighet. Den Klemperer-pastoralen: Hvilket orkester, hvilket plateselskap (antar EMI), og hvilket år?
Philarmonia Orchestra, EMI 1958. Kjøpt etter anbefaling fra Vidar P. Det er en fantastisk dynamikk i stemmen til sopran Birgit Nilsson på det nevnte sporet.

Mvh Ola
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Ble litt mye tekst her :).

Joda Valentino, lytte-utsikten er fin den. Her er både første-elskeren, andre-elskeren og nattehimmelen i Trondheim. Og til slutt hvordan jeg flytter 100kg høytaler.
 

Vedlegg

Diy Duke

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2007
Innlegg
2.182
Antall liker
2
gormj skrev:
Til Duelund_Support: Flere som nyter sommernatten :). Takk for svar ang. Holton i en annen tråd. Jeg hadde tenkt å ta takken der, og lenke deg hit, men nå ser jeg at du allerede har vært her, og det før jeg hadde redigert innlegget ferdig.
Ingen årsag ! Jeg tænker jeg kan gøre Holton endnu bedre ved at skifte SMD modkoblingsmodstanden til en bedre type.
 

BurntIsland

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.02.2006
Innlegg
8.201
Antall liker
10.381
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
2
var det nå så lurt da, å avsløre skjærefjølens hellige akustiske egenskaper utenfor den audiofile frimurerlogen? :-X :-X :-X
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Burnt_Island skrev:
var det nå så lurt da, å avsløre skjærefjølens hellige akustiske egenskaper utenfor den audiofile frimurerlogen? :-X :-X :-X
Er vel ikke så mange av dem utenfor her inne  :)


Ny lyttekveld.

RoDa har vært inne på at vi hittil bare har hørt toppen av isfjellet fra disse Usherne. Jeg begynner å tro at han har rett. RoDa har også uttalt at verdien av subjektive lytteinntrykk er begrenset. Det har han helt sikkert rett i, men her kommer de uansett:

Familie og venner kom på besøk fra Molde. Medbrakt var intet mindre enn:
- McIntosh MC275 Rør Effektforsterker
- McIntosh C220 Rør Forforsterker
- Benchmark DAC1 HDR
Takk til Sigurd som tok arbeidet med å koble ned og transporter rør-utstyret fra Molde. Sigurd kjører dette oppsettet med Klipsch RF-63. Takk også til Helge som initierte det hele.

Slarssen lånte velvillig ut
- RAKK DAC (DIY)

Som kilde brukte vi den optiske utgangen fra Airport Ekspress (+toslink konverter (DIY) mot RAKK-DAC da denne ikke har optisk inngang).

Høytalerne var selvsagt mine Usher BE-10.

I tillegg testet vi litt mot Hegel H200.

Inntrykk
Skal fatte meg i korthet. Fantastisk lyd. Usher og McIntosh låt svært bra i alles ører. Kvinnevokal ble helt fløte. Satt oppe til laaangt på natt og hørte på Kari Bremnes ++. Vi prøvde variert musikk i alle kategorier uten at de fleste av oss klarte å avdekke svakheter ved lyttevolum innenfor rimelighetens grenser. Håkon (sønn) mente riktignok at trommene i starten på Hotel California ble litt tamme og at 2xMC275 nok ville vært bedre. Det har han sikker rett i.

RAKK-DAC kom seirende ut av DAC-konkurransen. RAKK-DAC-en var litt luftigere i diskanten enn Benchmark-DAC-en. Ellers låt de veldig likt.

Vi prøvde også å koble RAKK-DAC-en direkte i effekttrinnet. Dette var en eldre type MC275 med potmetre for volumkontroll. Fremdeles svært god lyd, men de tre av oss som lyttet på dette mente alle at C220 gjorde noe lett hørbart positivt med Kari Bremnes´ "Dine Øine".

McIntosh-oppsettet ga så godt inntrykk at jeg ble i tvil om planene om å bygge MOSFET effekttrinn (se http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=38438.0. ).
RAKK-DAC-planene må jeg derimot ta ned fra hylla så snart som mulig.
 

Diy Duke

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2007
Innlegg
2.182
Antall liker
2
Duelund_Support skrev:
gormj skrev:
Til Duelund_Support: Flere som nyter sommernatten :). Takk for svar ang. Holton i en annen tråd. Jeg hadde tenkt å ta takken der, og lenke deg hit, men nå ser jeg at du allerede har vært her, og det før jeg hadde redigert innlegget ferdig.
Ingen årsag ! Jeg tænker jeg kan gøre Holton endnu bedre ved at skifte SMD modkoblingsmodstanden til en bedre type.
Fik du købt en ny effektforstærker ? Jeg moddede Holton med Vishay MKP 1837. Det skulle jeg ikke have gjort. De skal ud. Udskiftning af smd modstand til Charcroft ( 250 kr/stk ) gav ikke noget der er værd at skrive om. Nu vil jeg prøve Audio Note 2 w tantal.
Hvorfor laver du ikke en Rakk Dac ? Den har jeg været lige ved at købe.
 

yel

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.03.2006
Innlegg
677
Antall liker
1
Hei du!

Fått tak i ny elektronikk?

Jeg slo til på en bryston sst14... Kanskje et tips? Ble rimelig friske fraspark på mine 20ere... :)




-Y
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
YEL skrev:
Hei du!

Fått tak i ny elektronikk?

Jeg slo til på en bryston sst14... Kanskje et tips? Ble rimelig friske fraspark på mine 20ere... :)

-Y
Hei YEL

Nei, må bruke penger på andre ting først, og jeg er vist av den tålmodige typen. (Les mer her: http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,38438.0.html)

Har fulgt litt med på forsterkerbyttene dine, men kan ikke huske å ha sett en sammenligning mellom Bryston og Usher 3.0-forsterkeren.
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Diy Duke skrev:
Hvorfor laver du ikke en Rakk Dac ? Den har jeg været lige ved at købe.
Kun et spørsmål om prioritering av pengebruk :). Når finansene er på plass går bestillingen avgårde.
 

yel

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.03.2006
Innlegg
677
Antall liker
1
gormj skrev:
YEL skrev:
Hei du!

Fått tak i ny elektronikk?

Jeg slo til på en bryston sst14... Kanskje et tips? Ble rimelig friske fraspark på mine 20ere... :)

-Y
Hei YEL

Nei, må bruke penger på andre ting først, og jeg er vist av den tålmodige typen. (Les mer her: http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,38438.0.html)

Har fulgt litt med på forsterkerbyttene dine, men kan ikke huske å ha sett en sammenligning mellom Bryston og Usher 3.0-forsterkeren.


Med fare for å tråkke noen på tærne... 3,0 er klart en "bedre" amp. Men det er min mening. Hadde 2 stk, men kunne ikke se nytteverdien av det. solgte den ene.. men den andre blir her. Lenge..


Mvh
-Y
 

skogmus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.12.2008
Innlegg
109
Antall liker
21
Heisann!! Mitt navn er Morten..Har lest gjennom alle inntrykkene etter lyttekvelden dere hadde..Interesant siden jeg har Usher og Hegel selv: CP-8571 BE og Hegel H200...Jeg har ikke hørt BE-10 men kunne vært morro det for å sammenlikne..Er særdeles godt fornøyd med denne komboen jeg har..Kanskje H-200 kler mere mine høytalere bedere..har hørt beryllium mellomtonen i BE-10 er litt mere oppløst en kullfiber elementet i mine 8571.. Så det kan bli for mye med Hegelen.. Mitt inntrykk er at forforsterkerdelen er veldig bra i Hegelen...prøvde den bare som det på noen Rør-Blokker fra AudioValve blandt annet..Forresten: Fikk hørt mye på den nye diskanten med diamant på horten messa...Låt bra men synes den originale Beryllium diskanten er bedere integrert med mellomtonen..ikke verdt pengene å bytte.. men smak og behag..
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
skogmus skrev:
Forresten: Fikk hørt mye på den nye diskanten med diamant på horten messa...Låt bra men synes den originale Beryllium diskanten er bedere integrert med mellomtonen..ikke verdt pengene å bytte.. men smak og behag..
Godt å høre at du ikke gir noen løp og kjøp-anbefaling av diamanter. Vil tro at overgang til diamant først og fremst skyldes produksjonstekniske årsaker. Beryllium og berylliumforbindelser i form av støv eller tåke er jo ikke akkurat helsefremmende.

Siden du var på Horten-messa bor du sannsynligvis ikke i nærheten av Trondheim, ellers skulle du gjerne ha fått komme og lyttet.
 

skogmus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.12.2008
Innlegg
109
Antall liker
21
Hei igjen..Jeg bor litt langt vekk fra deg..Nærmere bestemt i Grimstad på det glade sørlandet..Ja,det sikkert litt fordi Beryllium er veldig giftig visstnok..Pluss at de måtte vel komme med en oppgradering for å så solgt mere også tenker jeg.. De har jo økt 15 tusen i pris pga ny diskant forresten..
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Lyttekveld - Usher BE-10 ber om ny elektronikk

gormj skrev:
Vi erstattet så Onkyo-forsterkeren med Companiet og lyden ble opplagt bedre. Klarere og ryddigere lydbilde er forhåpentlig en grei beskrivelse. Jeg likte det jeg hørte og kan godt forstå at mange liker Compani-lyden, MEN:

Så kom tiden til å sammenligne DAC-er. Vi brukte de diigitale utgangene fra Onkyo CD-spilleren til AYA-DAC (coax) og ECD-1 (optisk). I tillegg koblet vi analogutgangen fra CD-spilleren direkte til EC4.7. Dermed hadde vi tre DAC-er vi kunne sammenligne fra ett og samme drivverk. Altså:

Onkyo CD Drivverk -> Optisk -> ECD-1 -> Balansert -> EC4.7 -> Balansert -> AW180
Onkyo CD Drivverk -> Coax -> AYA-DAC -> RCA -> EC4.7 -> Balansert -> AW180
Onkyo CD Drivverk -> Intern Onkyo DAC -> RCA -> EC4.7 -> Balansert -> AW180

Vi spilte Chris Jones til lyden kom ut fra ørene, men forskjellene var marginale. Vi konkluderte til slutt i desperasjon med at ECD-1 var best, men i ettertid tror jeg det skyldtes volum-forskjellen. (ECD-1 har høyere utgangssignal enn de andre, både fra de balanserte og de ubalanserte utgangene).

Søndag formiddag satt jeg inne i godværet og bare nøt musikk på Electrocompaniet. Elektronikk til 7 ganger prisen for Onkyon lød unektelig bedre. Spenningen var stor da Stig og Ola kom innom søndag kveld. Trengte både Tony, Håkon og jeg ørevask? Stig hadde med RAKK-DACen og vi hadde nå fire DACer å leke med. Ulik musikk ble spilt, og sjelden har vel så mange ører lyttet forgjeves etter forskjeller som burde være der.

Ola og Stig kan sikker forklare bedre hva vi hørte, eller rettere sagt hva vi ikke hørte. Jeg kan bare konstatere at elektronikken fra Electrokompaniet (til ca 75 kNOK) sammen med Usher BE-10 (til ca 115kNOK) er bortimot totalt ubrukelig til å sammenligne kilder, det være seg CD-spillere eller DAC-er. Hegel H200 (til ca 20kNOK) med de samme høyttalerne gjorde jobben. Om det var forforsterkeren eller monoblokkene som var "synderen" vites ikke, da vi ikke hadde en annen forforsterker å prøve med.
Hei. Beklager å kuppe tråden litt, men jeg ble nysgjerrig. Jeg er midt i et anfall av oppgraderingsmani, og har siklet på EC og/eller Abrahamsen forsterkeri.

Jeg har vært mo i knærne etter Usher siden jeg var innom Dacapo i Moss i 1999 (tror jeg det må ha vært) og fikk demonstrert Compass Dancer (som vel er forgjengeren til BE-10). Hos den lokale forhandleren min står det et utstillings-par med CP-6381 i svart, som selges med 37,5% avslag. Disse har jeg forelsket meg i.

Nå lurer jeg bare på om det kanskje er en dårlig idé å fortsette i EC/Abrahamsen-sporet hvis jeg skulle ende opp med disse. Du som har prøvd EC sammen med Usher; mener du det er en "dårlig match", eller er det bare det at EC maskerer lyden i det som er på baksiden? Hvorfor tror du det skjer, i så fall?

På forhånd mange takk!
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Vil starte med å si at jeg kun har hørt AW180 på høytalerne mine. At den ikke skilte mellom ulike kilder betyr ikke at det er en dårlig forsterker. Var på jobb hos et firma som deler lokale med Electrocompaniet på Tau i vår. Fikk samtidig en liten omvisning og lyttet til noen av produktene de jobber med. Nevnte "problemet " med AW180, og fikk et fornuftig svar:
"AW180 er nok den minst avslørende forsterkeren vår. De ulike forsterkerne våre har litt ulik lyd, vi har ikke sett noe poeng i å lage likelydende forsterkere." (Sitat etter hukommelsen).

Så du må absolutt ikke avskrive EC på Usher av det det leser over her :)
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Det var jo litt betryggende, selv om det hørtes litt "rart" ut ang AW180. Jeg har temmelig god lyst til å dra kortet på de Usherene, men det skjer nok ikke. Litt presset økonomi om dagen. ;)
 
Topp Bunn