Noen som har John Coltrane "My Favourite Things" som mono?

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.113
Antall liker
2.648
Warner Music i Japan følger i fotsporene til Universal og begynner å utgi SHM-SACD'er, de 4 første den 23 februar. Jeg har bestilt John Coltrane og denne har den originale mono-mixen. Mono mixen er aldri tidligere utgitt på digital, bortsett fra et lite opplag på 500 CD'er.

Hvordan er mono mixen kontra stereomixen, for de som måtte ha på Lp?
 

torem

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.12.2007
Innlegg
2.935
Antall liker
753
Jeg kjøpte nettopp plata på stereo-vinyl i en Rhino-utgivelse. Tør jeg tippe mono egentlig er bedre? Etter å ha hørt litt på Coltrane (og liknende jazz-plater fra 50- og 60-tallet) begynner jeg å bli litt lei av at Coltrane er i den ene høytaleren, mens (på denne plata) piano er i den andre. Hvis jeg skulle velge ville jeg ha valgt mono i grunnen. Har et par mono-lper på Classic Records (ikke med Coltrane), og synes de låter veldig bra. Synes at f.eks. den totale dybdefølelsen (3D-følelsen) er bedre i mono på mitt anlegg (kan sikkert være anderledes på andres oppsett). MEN det finnes andre på forumet (Vidar P. f.eks.) som har vesentlig mer erfaring med slike plater enn meg.
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.113
Antall liker
2.648
Takk for ditt svar, torem!
Monoutgivelser kan være skrekkelig bra. Ofte er dynamikken i musikken mer naturlig og sammenhengende på mono-mixen, mens stereomixen kan ha et mer åpent lydbilde med bedre opplevelse av overtoner på instrumentet, men på bekostning av sammenheng og dynamisk "flow" i musikken.
Men her er det smak og behag som avgjør.

Tipper Vidar P har noe å si i denne saken. ;)
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.113
Antall liker
2.648
Også "Giant Steps" kommer som mono i mars måned. I begge tilfellene er DSD konverteringen gjort fra de originale amerikanske monotapene.
 

torem

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.12.2007
Innlegg
2.935
Antall liker
753
Ja, enig i det du sier. Vil du "følge" hvert enkelt instrument/artist er kanskje stereo bedre.

Kan muligens også diskuteres hva som er mest "riktig" i forhold til live. Hvis f.eks. en trio hvor saxofonisten står på den ene siden av scenen mens bass/trommer står på den andre siden får du vel en slags stereo-følelse live også hvis du sitter midt foran scenen. Men hvis artistene står "tett" innpå hverandre blir det kanskje mere mono.

Interesssant spørsmål dette i alle fall. Og jeg innbiller meg et spørsmål som sikkert ble diskutert heftig for 50 år siden også.
 
Topp Bunn