Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 33
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Rojoh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Da var en veldig hyggelig lytteaften avviklet. Lakki_luke stilte lytterom til rådighet for en presentasjon av Coolbiz' Orion-prosjekt. Jeg skal ikke gå for mye inn på hva dette er for noe, og hvordan og hvor ting kan kjøpes osv. Men fikk da tatt noen bilder + at det også var andre med knipsemateriell tilstede - altså litt flere bilder kommer forhåpentligvis etterhvert...

  Vi var en god gjeng nysgjerrige som hadde møtt opp. 3-veis aktiv dipol er ikke hverdagskost.


  Høyttalerne er ikke helt av typen "firkantet kasse".


  Forfra ligner de dog mer på en vanlig høyttaler...


  Flott lakk av Lakki_luke: ...Hmm, kanskje litt dårlig gjort å la lakken reflektere ting på bordet?


  Analogt 3-veis aktivt delefilter skreddersydd for høyttalerne...


  Flerkanals effekttrinn = mange kabler...  Det er litt sent nå, og mange inntrykk som skal fordøyes. Jeg får sove på saken, og komme tilbake med mine inntrykk av lyd og lignende i morgen - god natt!

  Mvh. Johan
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder       

 2. #2
  Rubinmedlem JanR's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2006
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  32,190
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Ser slettes ikke galt ut det der.
  Har ventet på det her i laaange tider.
  Grats cool,endelig er de oppe og går

  Lytteinntrykk og flere bilder er selvsagt ønskelig

  /jan
  Nomen mihi Legio est, quia multi sumus

 3. #3
  kbwh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Dette prosjektet vil jeg lese mye om. Samme høyttalere som Gubben Aczel har, jo!

 4. #4
  Hifi Freak HoJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  5,084
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Takker for flott treff mr. luke.

  Gratulerer med gode høyttalere coolbiz..

  Her kommer mitt lytteinntrykk.

  Det første som slo meg da jeg kom inn i lydhulen til luke, var grei lyd, enorm bass, litt tilbakelent mellomtone, og en grei, men til tider litt stressende diskant. Nå må det sies at elementene knapt nok var "tatt ut av esken", var blitt spilt på i 30 timer eller noe slikt.
  Etter litt jobbing der høyttalerne ble rettet opp, slik at de stod omtrent rett frem (unten vinkling) så åpnet det seg mye, diskanten roet seg masse, og en del av bassen ble strammet opp. Så (etter vermin og shadow dro, uheldigvis) ble høyttalerne satt tettere sammen med litt vinkling inn mot sweetspot, dette gjorde susen, bassen ble ennå strammere, og diskanten ble mye bedre, men forstsatt så var mellomtonene litt tilbakelent, tror bassen og mellomtonene har med rommet å gjøre.

  Det som overrasket meg mest var bassen, makan til trykk fra åpen baffel - dipol system har jeg rett og slett aldri hørt før. Ikke bare trykk, men også hvor hurtige disse er- wow, her har Linkwitz virkelig truffet spikeren. Det samme gjelder resten av opplegget også (selv om jeg kommer til å bli ennå mer paff etter å høre dem i et annet rom, og med lengere innspilling), lyden henger utrolig godt sammen fra topp til bånn, selv om det var litt ullen lyd, så tror jeg at disse har virkelig stor potensial til å "vokse".

  Disse høyttalerne er helt utrolig til all musikk vi prøvde synes jeg, elementer som leker med musikken, som kan spille med trøkk og fart der det trengs, men som også kan spille så behaglig at en nesten sovner. På enkelte sanger som jeg kjenner godt, fikk jeg rett og slett litt tårer i øynene. Tror med litt fler timer på "baken" og i et annet rom, så kommer disse til å havne høyt oppe på min liste over de beste høyttalerne som jeg har hørt. Og da er det godt å vite at de finnes i Stavanger.

  Gratulerer så mye coolbiz, du hadde rett, det låt bra. 1-0 til deg!
  Talk Electronics Tornado 3.1; Musical Innovation MI15 Light; REL Stampede;
  Magnepan MG12; Audio gd nfb-2.32 DAC; Squeezebox; i5/Gustard u12
  Vinylsnurrer: Luxman PD272/M97xE/MyGroov; Van Damme høyttaler/signalkabler; Mhzs strømkabler

  Yamaha RX-V371; System Audio 1530; Dali SC-7; Wharfedale Diamond 220;
  Peerless xl 12 DS.4.0; Sony bdp-s6500; Samsung ue55nu8005

 5. #5
  Rojoh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Så til den vanskelige oppgaven med å beskrive det en hørte og opplevde. Typisk slike lyttekvelder, er det mange "feilkilder" å ta høyde for. Hurtig rullering i lytteposisjon, mye ukjent musikk, sosial prat og diskusjon mens man hører/sitter ved siden av, pils, rom/akustikk/plassering, den øvrige elektronikken + ens egen konsentrasjon/humør/andre mentale tilstander...

  Jeg ønsker først å ta tak i de viktigste "feilkildene": Høyttalerne var satt opp i "fremmed" rom i anledning lyttekveld. Dette gir mindre tid til å finne optimal plassering og jobbing med akustikken. Hos oss gav det seg nok litt utslag i basskvaliteten. Det kunne virke som om vi ikke fikk helt 100% frem bassens kvaliteter, men at gjengivelsen ble ørlite dominert av for mye output i mellombassen. La oss likevel skynde oss og si at dette ikke låt verre enn hva man ofte hører i andre systemer hvor rommet/akustikken trekker bittelitt ned.

  Det andre momentet var at både jeg, og de fleste andre, syntes gjengivelsen ble merkbart bedre etterhvert som tiden gikk. Hva dette kan skyldes, er litt vanskelig å si med 100% sikkerhet, men mest nærliggende er kanskje at elektronikken fikk mer optimal arbeidstemperatur etterhvert?

  Hvis jeg skal forsøke å si noe om hva jeg mener om lyden, så vet jeg at mine inntrykk lider av de mange feilkildene jeg har nevnt. Likevel er det jo ofte slik at man faktisk sitter igjen med et inntrykk, uansett hvordan forholdene var. Får derfor forsøke å komme med noen av disse litt stikkordaktig:

  - Ganske nøytralt. Med andre ord et system som skiller godt på ulike opptak, og som ikke preger gjengivelsen med noen ekstrem form for "frempåhet/laidback" osv. Altså ikke kunstig mye "kropp&sjel" som rørfolket gjerne snakker om, men klart: En så transparet høyttaler ville nok reagert hvis man f.eks. satte en rør-dac/preamp forran delefilter.

  - God sammenheng. Hvis vi ser bort fra dette med bassen denne kvelden, så syntes jeg det hadde utmerket sammenheng mellom de ulike frekvensområdene. Altså ikke noe å bekymre seg nevneverdig for, etter min mening.

  - Godt headroom. Man kan dra på ganske mye uten at lyden skrumper sammen, og begynner å låte komprimert/skjærende. Tonaliteten holdt seg også jevn over et langt større område enn hva man vil oppleve med mindre høyttalere.

  - Generelt virket systemets dynamiske evner å strekke seg over hele frekvensområdet, dog kanskje enkelte feinsmeckere ville ønsket enda mer i den aller nederste oktaven. Likevel var det etter de fleste standarder, godt nivå og dybde. Hele det viktige mellomtoneområdet var dog eksemplarisk mht. dynamikk/transientvillighet. Syntes også at diskantene jobbet uanstrengt, og gav aldri noe ønske om å skru ned, eller dytte fingerne i øregangen. Man skal ha virkelig store panelhøyttalere for å være i nærheten av å matche her!

  - God oppløsning/mikrodetaljering, men klart at selve dipolprinsippet gir lytteren en salig blanding av direkte og reflektert lyd. Dog skal det sies at dette med pin-pointing fungerte overraskende bra gitt prinsippet. Det er nok mulig å sette sammen systemer som kanskje særlig i mellomtonen vil gi enda litt mer finhakket og differensiert lyd. Her må det også nevnes at elementene gjerne vil "løsne" enda litt mer etterhvert? Altså: Ikke helt i referanseklasse, men likevel godt godkjent.

  - Lydbilde/soundstage: Dette er jo forcen til dipoler. I stedet for at lyden fremstår i et slags rom i rommet, så får man her mer følelsen av at det spiller i rommet. Smak og behag?

  - Rytmikk: Generelt meget bra, men dette jeg nevnte med bassen ødela nok litt. Jeg tror dog at hvis man klarer å få til en litt mer dempet og tight gjengivelse i bassområdet, så sitter man igjen med en veldig spillevillig og rytmisk kombinasjon.


  Min konklusjon (med en mengde forbehold og usikkerhetsmomenter) blir vel noe sånn ca. slik:
  Et meget kapabelt system som yter meget bra på de aller fleste områder. Andre sammenlignbare systemer vil kanskje ha spissegenskaper som trekker det enda litt lenger, men da vil man som oftest også måtte tåle andre kompromisser. Videre vil dette systemet kunne fintunes til en enda høyere enhet hvis man bare tar tiden litt til hjelp, og jobber litt målrettet. Da tror jeg man sitter igjen med et særdeles kapabelt all-round-anlegg!

  Er vel fristet til å gi systemet en 8,5 av 10 karakter, der den siste 0,5 kan jobbes frem med elektronikk og finsmaking. Den siste 10-prosenten er litt mer sånn i smak&behag og spisskompetanse-avdelingen der vi må begynne å snakke om prioriteringer/veivalg/kompromisser. Altså: Man kan nok finne noen småting å terpe på, men det vil man jo alltid kunne gjøre... En tolkningsmodell vil da se slik ut: Liker man presentasjonsmåten og den lyd/klangmessige tilnærmingen, så kan systemet dras opp til et noe hypotetisk/subjektivt 9/10 nivå. Er man til litt andre preferanser, så vil nok de fleste mene at sytemet låter bra, men kanskje ikke føle at det scorer mer enn noe rundt 8/10? Hvordan et anlegg som yter 10/10 låter, det aner jeg ikke. Hakke hørt det enda... (Må vel kanskje også ta med at karaktersetting til en viss grad henger sammen med mitt referansegrunnlag - d.v.s. systemer i prisklasse +/-100kkr).

  Vi kommer heller ikke utenom dette med smak og preferanser. Dette er et system som trekker mot nøytralitet. Noen rockehuer vil nok fortsatt foretrekke horn og bakoversveis + en mer frempå tonalitet. Andre vil nok gjøre valg utfra møbleringsmessige forhold, og velge høyttalere som er litt mer diskrè, og som kan plassere lenger inn mot bakvegg. Dog syntes jeg ikke Orion ble altfor store/vulgære - men så kjører jeg jo ikke akkurat små og diskrè høyttalere selv heller.

  Nå føler jeg at jeg har lagt hodet på blokken, og gitt min opplevelse av systemet. Må igjen få presisere at slik evaluering er full av små hull, og at andre kanskje opplever det hele annerledes. Uansett: Dette er et system hvor man kan DIYe litt selv, og til en pris som gjør at dette er noe som absolutt bør vurderes om man skal shoppe anlegg. Trenger ikke å bli bedre om man dobler prisen ved å handle andre steder/utstyr!

  Mvh. Johan

 6. #6
  kbwh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Øksen forblir nedlåst. God lese det der, Rojoh.

 7. #7
  Rojoh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Godt å høre. Alltid litt nervepirrende å skulle beskrive andres utstyr uten å måtte kaste all integritet over bord. Litt sånn på knivseggen...

  Mvh. Johan

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2006
  Innlegg
  1,224
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Dette har jeg ventet på, Grattis Coolbiz.
  Endelig ferdige, begynte å bli redd for at du hadde gitt opp.

  Gode omtaler av HoJ og Rojoh også, det er ikke så lett å skrive noe fornuftig basert på en kveld med korte inntrykk av et fremmed system.

  Orionene skulle jeg gjerne ha hørt en gang, men bor desverre på feil side av vannskillet så det får bli med andres inntrykk, keep'em coming.


 9. #9
  Jurassic
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Dette er et oppsett jeg gjerne kunne tenkt meg å hørt.
  Ser bra ut det her og jeg er sikker på at det låter bra også

 10. #10
  Hifi Freak Vermin's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Sted
  Bjerkreim
  Innlegg
  6,709
  Tagget i
  1 Innlegg
  Torget
  2

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Takk for lytten

  Var dritlekre og se til, lakki_luke har gjort en kjempejobb med lakken sin her.
  Spennende konstruksjon generelt, men ikke så lite kilne på plassering som først anntatt.


  Generelt enig med mye av det de andre allerde har skrevet, jeg mener de vil komme seg betraktelig i mellomtoneområdet de neste hundre timene. Veldig laidback og manglet litt oppløsning generelt. Var også ett "hull" i midten som nok kan skyldes både innspilling og akustikken. Bassen var litt overvelmende for min smak, kanskje litt mye av det gode da resten oppover var såpass laidback. Men ting må få gå seg til.
  Men utenom det så var de en glede og lytte til, fenomenal bass med stor morrofaktor som jeg er sikker på vil stramme seg opp betraktelig etter endt innspilling. Siden dette er aktive saker så kan jo bare coolbiz finne frem drillen med 2mm flatbits og skru i hytt og pine til ting stemmer alikevel. Potensiale i massevis mao
  "min" musikk likte hverken høytalerene eller gjestene så da ble det ikke mye av det

  Ellers takke for en kjempehyggelig kveld med masse preik og morro. Alltid kjekt og se andre drikke pils når man selv kjører
  Trio Ω , BD, Parasound, AirTight, EAR, Oppo, Roon Nucleus, TWRaven, Garrard, Loricraft, 4Point, Triplanar, Origin Live, Reed, Van Den Hul, Lyra, Miyajima, Transfiguration, Dynavector

  Hornalliansen

 11. #11
  Rojoh
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Føler kanskje et lite behov for å nyansere enda litt mere i forhold til det jeg skrev lenger oppe i tråden:

  Tar man på de objektive og kritiske brilleglassene, så klarer man å finne noe å innvende. Er man mer pragmatisk og realistisk, så blir gjerne bildet litt annerledes. Orion er definitivt helt der oppe blant det beste/mest lovende jeg har hørt. Andre systemer som kanskje er i nærheten (i et subjektivt perspektiv), har som oftest større kompromisser og koster gjerne mer. Disse har også gjerne noen spissparametre, som gjør kamelen lettere å svelge.

  Så: Personlig holder jeg Orion for å være det kanskje mest komplette (lydmessig) systemet man kan anskaffe i prisklassen +/-100kkr. Likefullt vil andre systemer kunne gi eierne samme grad av fornøydhet hvis man er sær på det, og klarer å leve med de større kompromissene disse systemene innehar. Dessuten er det mange anlegg man ikke har hørt - og da kanskje særlig disse DSP-DIY-greiene som finnes rundtom.

  Det slår meg igjen og igjen; at smaken er som baken - og gjerne delt fordi man ikke har hørt alt. Uansett synes jeg det er vanskelig å komme utenom Orion - men med en viss forståelse for at noen vil finne lykken andre steder.

  Mvh. Johan

 12. #12
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion


  Først og fremst, en stor takk til lakki_luke for å stille lytterom til disposisjon!

  Takk også til de som tok seg tid til å skrive om sine lytteinntrykk.

  Da jeg satte i gang med å bygge et par Orion+ var det, tross konstruktørens renommé og meget positive omtaler av både nettpublikasjoner og tidligere byggere, et hopp i blinde i den forstand at jeg ikke hadde fått anledning til å høre på noen andres først. Mye av motivasjonen bak å gjøre mine tilgjengelige for andre hifi-interesserte er å være til nytte for andre som måtte befinne seg i samme situasjon som jeg gjorde.

  Så derfor er jeg mer enn en smule frustrert over gårsdagen når det gjelder det lydmessige. Både HoJ og Rojoh beskriver godt lyden slik jeg opplevde den i går hos lakki_luke. Og det er nettopp på de negative punktene som blir beskrevet at jeg opplever lyden som vesentlig anderledes og vel, bedre hjemme hos meg selv. Det er jo i og for seg en god ting, men det er frustrerende at jeg ikke var i stand til å vise hva som virkelig bor i denne meget vellykkede og gjennomtenkte konstruksjonen. Jeg skulle likt å kommet til bunns i hvorfor rommet spilte så stor rolle i går.

  Når det gjelder resonans-fenomenene i bass-området, som ga opphav til den tidvis svulmende lyden, så er forsåvidt dipol-teorien ganske grei: Dersom man plasserer en dipol 1/3 fra fremveggen, vil alle lydbølger som reflekteres fra bakveggen ha reist nøyaktig dobbelt så langt før de er tilbake til høyttaleren, enn de som har blitt reflektert av den fremre veggen. Ved høyttaleren vil dermed disse refleksjonene være i motfase med hverandre uansett frekvens, og dermed kansellere hverandre ut. I motsatt fall vil refleksjonene i kanselleres ut ved noen frekvenser, men forsterkes ved andre. Da oppstår en såkalt kamfilter-effekt med ujevn frekvensrespons som resultat.

  I praksis vil plasseringen i de aller fleste rom ikke være på langt nær så kritisk, så jeg kom rett og slett ikke på at det i dette rommet, som er en god del lengre enn mitt, kunne ha noe for seg å prøve med større avstand til framveggen enn de av Linkwitz foreslåtte fire fot. Da HoJ fikk det geniale innfallet å flytte høyttalerene enda 20-30cm fram fra fremveggen, så hjalp det ganske betraktelig. (Avstanden til fremvegg var nok det avgjørende her, ikke toe-in eller avstand til sideveggene.) Synd at Shadow og Vermin da allerede hadde forlatt åstedet. I mitt eget rom er både høyttalerplasseringen og lytteposisjon langt mindre kritisk. Der er bassen rask og resonans-fri og blir ikke generende rumlete før de er nærmere enn ca. 75cm til framvegg (ved normalt lyttenivå). Det skal innrømmes at jeg ikke har eksperimentert noe særlig med plasseringen i mitt rom; følte rett og slett ikke behov for det.

  Hvorfor mellomtonen og tildels diskant låt noe klemt og udynamisk forstår jeg mindre av. Hjemme opplevde jeg et nærmest totalt fravær av resonanser og en utrolig "smekk", samt en fortreffelig mikrodynamikk og en hel del mer naturlig utklinging og forhold mellom grunntoner og overtoner, men i lakki_luke's rom i går låt det litt tilbaketrukket og kjedelig i forhold, og med en del resonansfenomener.

  Så, har jeg vært spesielt heldig med mitt rom, eller er lakki_lukes rom av en eller annen (eller flere) grunner "uegnet" til dipol-bruk? Det er for tidlig for meg å si, men på bakgrunn av andre Orion-eieres erfaringer er jeg tilbøyelig til å tro at det er det siste som er tilfelle.

  Som nevnt har det aktive delefilteret mulighet for seperat nivå-justering av bass, mellomtone og diskant. Hvert nivå kan justeres i trinn på 0.25dB. Dette er tenkt benyttet til å kompensere for evt. produksjonsvarianser i elementenes virkningsgrad, eller for å matche forsterkere med ulik gain. Men justeringen kan også brukes til enkel romkorreksjon, og det er mulig at demping av bassen i kombinasjon med heving av mellomtonen hadde hjulpet i lakki_luke's rom.

  Jeg er som sagt innstilt på la alle interesserte få anledning til å lytte på min Orioner, og at de som ikke har anledning til å komme, i det minste får lese nøytrale anmeldelser. (Derfor min frustrasjon med gårsdagen) De kommer til å stå hos lakki_luke noen dager til, kanskje mer. Ta gjerne kontakt. (For ordens skyld: Jeg har absolutt ingen finansielle interesser her)

  mvh,  _________________________________________________

  Romdetaljer for spesielt interesserte:
  Mitt rom: ca. 390 x 440 x 240cm, store vinduer på fremvegg(!), veggene er av gips og betong, tak er betong, gulv er parkett lagt på betong med litt tepper. Åpen løsning til kjøkken.
  lakki_lukes rom: ca. 400 x 800 x 200 (øyemål), alle vegger stående trepanel (på betong, tror jeg), kort-håret heldekningsteppe på tregulv, betongtak.

  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 13. #13
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Takk nok en gang, lakki_luke!

  Her er et par bilder til..


  HoJ funderer på om han skal teste om produktet tåler kaffe  Nok et oversiktsbilde fra lakki_luke sitt rom:


  Racket inneholder:
  ATI 6012 forsterker (12x60W)
  Squeezebox v3
  Lavry Black DA10 D/A-konverter (fungerer som forforsterker)
  Orion ASP (for anledningen med topplokket av)
  Pioneer PD-S901 "Stable Platter" CD-spiller (brukes som transport til DA10)

  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 14. #14
  bendis
  Guest

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
  syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk

 15. #15
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Sitat Sitat fra Veggen
  Dette har jeg ventet på, Grattis Coolbiz.
  Endelig ferdige, begynte å bli redd for at du hadde gitt opp.

  Gode omtaler av HoJ og Rojoh også, det er ikke så lett å skrive noe fornuftig basert på en kveld med korte inntrykk av et fremmed system.

  Orionene skulle jeg gjerne ha hørt en gang, men bor desverre på feil side av vannskillet så det får bli med andres inntrykk, keep'em coming.

  Hei Veggen!

  Joda, kom i mål til slutt. Du har fått deg Transporter, ser jeg. Gratulerer! Skulle vært artig å ha sammenlignet den mot min Squeezebox + Lavry DA10 kombinasjon.

  Nå når inntrykkene fra lyttekveldene hos lakki_luke har satt seg litt, ser jeg at jeg kanskje var i overkant negativ i min omtale. Det er bare det at jeg hadde oppfattet høyttalerene som en hel del bedre på to-tre viktige punkter tidligere, og da blir det vanskelig å nøyes med noe dårligere. Men etter litt eksperimentering hos lakki_luke mht. plassering, ble det ikke så galt til slutt. Spesielt om man holder seg på en moderat lyttenivå. På slike lydlaugskvelder blir det lett til at man spiller en hel del høyere enn hva man vanligvis gjør, og det kan jo være moro, men dersom man har høyttaler/rom problemer blir det sjelden bedre av å spille høyt. Systemet har også av og til lurt oss litt ved at det må få spille seg en stund før det yter sitt beste. Jeg mistenker at det er ATI-forsterkeren som dette skyldes.
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 16. #16
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Sitat Sitat fra bendis
  skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
  syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk
  Jo, forsåvidt. Det som Linkwitz er inne på er at dipoler, ved siden av å ha "uniform polar response", sender ut langt mindre energi ut til sidene (i Orions tilfelle 5.5dB) og dermed har mindre tendens til å eksitere de romnoder som måtte finnes på tvers av rommet. Men det hjelper jo lite dersom problemet er resonansen(e) på langs. Som jeg har forklart lengre oppe, kan det være en viss logikk i at høyttalerne må stå lengre fra fremre vegg i et rom som er langt. Og teorien til Linkwitz holder stikk på den måte at jeg ikke opplever i særlig grad at f.eks. bassen er best i en plassering, mens mellomtone og diskant låter best i en annen. (Ikke en uvanlig opplevelse med konvensjonelle høyttalere og kanskje spesielt med elektrostat/dynamisk_bassrefleks hybrider.) Men det finnes andre fenomener i med Orion+ i lakki_lukes rom jeg ikke helt skjønner. Ikke bare er høyttalerplasseringen langt mer kilen enn hos meg selv; også lytteposisjonen er mer avgjørende. Den tonale balansen og enkelte ting som jeg oppfatter som resonansfenomener endrer seg hørbart alt etter hvor en står eller sitter (og om en står eller sitter), mens hos meg selv kan jeg bevege meg rundt i rommet nesten som om alt sammen var en stor sweetspot. Om dette skyldes ymse uheldige resonanser i rommet, eller om det kan skyldes at f.eks. refleksjoner og asorbsjoner er mer ulinjære (som en dipol vil kunne være følsom for) har jeg verken kunnskap eller erfaring nok til å gi meg ut på. Det lave betongtaket er også en mulig årsak til noen av problemene.
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 17. #17
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Sitat Sitat fra bendis
  skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
  syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk
  Glemte å nevne at Linkwitz er opptatt av å kontrollere hvordan refleksjoner i rommet påvirker lyden, mens jeg tror at vårt problem tildels skyldtes at vegger osv. rett og slett "spilte med". Linkwitz anbefaler dessuten et relativt livlig lytterom med RT på mellom 400ms og 700ms, og gjeldende rom er muligens noe mer dempet enn som så.
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 18. #18
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  LinkwitzLab Orion+ lyttekveld

  Heldigvis er Gunder staere enn meg, og fortsatte å eksperimentere litt etter at jeg hadde gitt opp å få god lyd i hans lytterom. Etter at han satt høyttalerne ca. 60cm lengre fra hverandre, klarnet lyden heldigvis opp betraktelig. Det spiller nå en hel del mer sammenhengende, detaljert og med langt riktigere tonal balanse og mer naturlig perspektiv enn sist.

  Gunder og jeg har derfor bestemt oss for å avholde lyttekveld hos Gunder både mandag og tirsdag neste uke (altså i morgen og overmorgen), fra 6-tiden og utover. Ta gjerne med egen musikk på CD. Så kan vi andre fortelle deg hvor elendig smak du har

  Send meg P.M. dersom du ikke kan veien..

  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 19. #19
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2007
  Sted
  Egersund
  Innlegg
  286
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Der var det et ja

  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 20. #20
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,520
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

  Sitat Sitat fra Shadow
  Der var det et ja

  Hehe, har ikke sett dem fra den vinkelen før selv engang.
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed