Dipol, aktiv drift & Linkwitz Orion

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • R

    Rojoh

    Gjest
    Da var en veldig hyggelig lytteaften avviklet. Lakki_luke stilte lytterom til rådighet for en presentasjon av Coolbiz' Orion-prosjekt. Jeg skal ikke gå for mye inn på hva dette er for noe, og hvordan og hvor ting kan kjøpes osv. Men fikk da tatt noen bilder + at det også var andre med knipsemateriell tilstede - altså litt flere bilder kommer forhåpentligvis etterhvert...

    Vi var en god gjeng nysgjerrige som hadde møtt opp. 3-veis aktiv dipol er ikke hverdagskost.


    Høyttalerne er ikke helt av typen "firkantet kasse".


    Forfra ligner de dog mer på en vanlig høyttaler...


    Flott lakk av Lakki_luke: ...Hmm, kanskje litt dårlig gjort å la lakken reflektere ting på bordet? ;D


    Analogt 3-veis aktivt delefilter skreddersydd for høyttalerne...


    Flerkanals effekttrinn = mange kabler...



    Det er litt sent nå, og mange inntrykk som skal fordøyes. Jeg får sove på saken, og komme tilbake med mine inntrykk av lyd og lignende i morgen - god natt! :)

    Mvh. Johan
     

    Vedlegg

    JanR

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.01.2006
    Innlegg
    32.190
    Antall liker
    1.529
    Sted
    Sarpsborg
    Ser slettes ikke galt ut det der.
    Har ventet på det her i laaange tider.
    Grats cool,endelig er de oppe og går :)

    Lytteinntrykk og flere bilder er selvsagt ønskelig ;)

    /jan
     
    K

    kbwh

    Gjest
    Dette prosjektet vil jeg lese mye om. Samme høyttalere som Gubben Aczel har, jo!
     

    HoJ

    En glad amatør.
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    19.377
    Antall liker
    35.128
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    2
    Takker for flott treff mr. luke.

    Gratulerer med gode høyttalere coolbiz..

    Her kommer mitt lytteinntrykk.

    Det første som slo meg da jeg kom inn i lydhulen til luke, var grei lyd, enorm bass, litt tilbakelent mellomtone, og en grei, men til tider litt stressende diskant. Nå må det sies at elementene knapt nok var "tatt ut av esken", var blitt spilt på i 30 timer eller noe slikt.
    Etter litt jobbing der høyttalerne ble rettet opp, slik at de stod omtrent rett frem (unten vinkling) så åpnet det seg mye, diskanten roet seg masse, og en del av bassen ble strammet opp. Så (etter vermin og shadow dro, uheldigvis) ble høyttalerne satt tettere sammen med litt vinkling inn mot sweetspot, dette gjorde susen, bassen ble ennå strammere, og diskanten ble mye bedre, men forstsatt så var mellomtonene litt tilbakelent, tror bassen og mellomtonene har med rommet å gjøre.

    Det som overrasket meg mest var bassen, makan til trykk fra åpen baffel - dipol system har jeg rett og slett aldri hørt før. Ikke bare trykk, men også hvor hurtige disse er- wow, her har Linkwitz virkelig truffet spikeren. Det samme gjelder resten av opplegget også (selv om jeg kommer til å bli ennå mer paff etter å høre dem i et annet rom, og med lengere innspilling), lyden henger utrolig godt sammen fra topp til bånn, selv om det var litt ullen lyd, så tror jeg at disse har virkelig stor potensial til å "vokse".

    Disse høyttalerne er helt utrolig til all musikk vi prøvde synes jeg, elementer som leker med musikken, som kan spille med trøkk og fart der det trengs, men som også kan spille så behaglig at en nesten sovner. På enkelte sanger som jeg kjenner godt, fikk jeg rett og slett litt tårer i øynene. Tror med litt fler timer på "baken" og i et annet rom, så kommer disse til å havne høyt oppe på min liste over de beste høyttalerne som jeg har hørt. Og da er det godt å vite at de finnes i Stavanger.

    Gratulerer så mye coolbiz, du hadde rett, det låt bra. 1-0 til deg!
     
    R

    Rojoh

    Gjest
    Så til den vanskelige oppgaven med å beskrive det en hørte og opplevde. Typisk slike lyttekvelder, er det mange "feilkilder" å ta høyde for. Hurtig rullering i lytteposisjon, mye ukjent musikk, sosial prat og diskusjon mens man hører/sitter ved siden av, pils, rom/akustikk/plassering, den øvrige elektronikken + ens egen konsentrasjon/humør/andre mentale tilstander... ;)

    Jeg ønsker først å ta tak i de viktigste "feilkildene": Høyttalerne var satt opp i "fremmed" rom i anledning lyttekveld. Dette gir mindre tid til å finne optimal plassering og jobbing med akustikken. Hos oss gav det seg nok litt utslag i basskvaliteten. Det kunne virke som om vi ikke fikk helt 100% frem bassens kvaliteter, men at gjengivelsen ble ørlite dominert av for mye output i mellombassen. La oss likevel skynde oss og si at dette ikke låt verre enn hva man ofte hører i andre systemer hvor rommet/akustikken trekker bittelitt ned.

    Det andre momentet var at både jeg, og de fleste andre, syntes gjengivelsen ble merkbart bedre etterhvert som tiden gikk. Hva dette kan skyldes, er litt vanskelig å si med 100% sikkerhet, men mest nærliggende er kanskje at elektronikken fikk mer optimal arbeidstemperatur etterhvert?

    Hvis jeg skal forsøke å si noe om hva jeg mener om lyden, så vet jeg at mine inntrykk lider av de mange feilkildene jeg har nevnt. Likevel er det jo ofte slik at man faktisk sitter igjen med et inntrykk, uansett hvordan forholdene var. Får derfor forsøke å komme med noen av disse litt stikkordaktig:

    - Ganske nøytralt. Med andre ord et system som skiller godt på ulike opptak, og som ikke preger gjengivelsen med noen ekstrem form for "frempåhet/laidback" osv. Altså ikke kunstig mye "kropp&sjel" som rørfolket gjerne snakker om, men klart: En så transparet høyttaler ville nok reagert hvis man f.eks. satte en rør-dac/preamp forran delefilter.

    - God sammenheng. Hvis vi ser bort fra dette med bassen denne kvelden, så syntes jeg det hadde utmerket sammenheng mellom de ulike frekvensområdene. Altså ikke noe å bekymre seg nevneverdig for, etter min mening.

    - Godt headroom. Man kan dra på ganske mye uten at lyden skrumper sammen, og begynner å låte komprimert/skjærende. Tonaliteten holdt seg også jevn over et langt større område enn hva man vil oppleve med mindre høyttalere.

    - Generelt virket systemets dynamiske evner å strekke seg over hele frekvensområdet, dog kanskje enkelte feinsmeckere ville ønsket enda mer i den aller nederste oktaven. Likevel var det etter de fleste standarder, godt nivå og dybde. Hele det viktige mellomtoneområdet var dog eksemplarisk mht. dynamikk/transientvillighet. Syntes også at diskantene jobbet uanstrengt, og gav aldri noe ønske om å skru ned, eller dytte fingerne i øregangen. Man skal ha virkelig store panelhøyttalere for å være i nærheten av å matche her!

    - God oppløsning/mikrodetaljering, men klart at selve dipolprinsippet gir lytteren en salig blanding av direkte og reflektert lyd. Dog skal det sies at dette med pin-pointing fungerte overraskende bra gitt prinsippet. Det er nok mulig å sette sammen systemer som kanskje særlig i mellomtonen vil gi enda litt mer finhakket og differensiert lyd. Her må det også nevnes at elementene gjerne vil "løsne" enda litt mer etterhvert? Altså: Ikke helt i referanseklasse, men likevel godt godkjent.

    - Lydbilde/soundstage: Dette er jo forcen til dipoler. I stedet for at lyden fremstår i et slags rom i rommet, så får man her mer følelsen av at det spiller i rommet. Smak og behag?

    - Rytmikk: Generelt meget bra, men dette jeg nevnte med bassen ødela nok litt. Jeg tror dog at hvis man klarer å få til en litt mer dempet og tight gjengivelse i bassområdet, så sitter man igjen med en veldig spillevillig og rytmisk kombinasjon.


    Min konklusjon (med en mengde forbehold og usikkerhetsmomenter) blir vel noe sånn ca. slik:
    Et meget kapabelt system som yter meget bra på de aller fleste områder. Andre sammenlignbare systemer vil kanskje ha spissegenskaper som trekker det enda litt lenger, men da vil man som oftest også måtte tåle andre kompromisser. Videre vil dette systemet kunne fintunes til en enda høyere enhet hvis man bare tar tiden litt til hjelp, og jobber litt målrettet. Da tror jeg man sitter igjen med et særdeles kapabelt all-round-anlegg!

    Er vel fristet til å gi systemet en 8,5 av 10 karakter, der den siste 0,5 kan jobbes frem med elektronikk og finsmaking. Den siste 10-prosenten er litt mer sånn i smak&behag og spisskompetanse-avdelingen der vi må begynne å snakke om prioriteringer/veivalg/kompromisser. Altså: Man kan nok finne noen småting å terpe på, men det vil man jo alltid kunne gjøre... En tolkningsmodell vil da se slik ut: Liker man presentasjonsmåten og den lyd/klangmessige tilnærmingen, så kan systemet dras opp til et noe hypotetisk/subjektivt 9/10 nivå. Er man til litt andre preferanser, så vil nok de fleste mene at sytemet låter bra, men kanskje ikke føle at det scorer mer enn noe rundt 8/10? Hvordan et anlegg som yter 10/10 låter, det aner jeg ikke. Hakke hørt det enda... ;D (Må vel kanskje også ta med at karaktersetting til en viss grad henger sammen med mitt referansegrunnlag - d.v.s. systemer i prisklasse +/-100kkr).

    Vi kommer heller ikke utenom dette med smak og preferanser. Dette er et system som trekker mot nøytralitet. Noen rockehuer vil nok fortsatt foretrekke horn og bakoversveis + en mer frempå tonalitet. Andre vil nok gjøre valg utfra møbleringsmessige forhold, og velge høyttalere som er litt mer diskrè, og som kan plassere lenger inn mot bakvegg. Dog syntes jeg ikke Orion ble altfor store/vulgære - men så kjører jeg jo ikke akkurat små og diskrè høyttalere selv heller. ;D

    Nå føler jeg at jeg har lagt hodet på blokken, og gitt min opplevelse av systemet. Må igjen få presisere at slik evaluering er full av små hull, og at andre kanskje opplever det hele annerledes. Uansett: Dette er et system hvor man kan DIYe litt selv, og til en pris som gjør at dette er noe som absolutt bør vurderes om man skal shoppe anlegg. Trenger ikke å bli bedre om man dobler prisen ved å handle andre steder/utstyr!

    Mvh. Johan
     
    R

    Rojoh

    Gjest
    Godt å høre. Alltid litt nervepirrende å skulle beskrive andres utstyr uten å måtte kaste all integritet over bord. Litt sånn på knivseggen... :)

    Mvh. Johan
     

    Veggen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.04.2006
    Innlegg
    1.224
    Antall liker
    6
    Dette har jeg ventet på, Grattis Coolbiz.
    Endelig ferdige, begynte å bli redd for at du hadde gitt opp.

    Gode omtaler av HoJ og Rojoh også, det er ikke så lett å skrive noe fornuftig basert på en kveld med korte inntrykk av et fremmed system.

    Orionene skulle jeg gjerne ha hørt en gang, men bor desverre på feil side av vannskillet så det får bli med andres inntrykk, keep'em coming.
     
    J

    Jurassic

    Gjest
    Dette er et oppsett jeg gjerne kunne tenkt meg å hørt.
    Ser bra ut det her og jeg er sikker på at det låter bra også 8)
     

    Vermin

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2006
    Innlegg
    6.999
    Antall liker
    5.918
    Sted
    Bjerkreim
    Torget vurderinger
    45
    Takk for lytten :)

    Var dritlekre og se til, lakki_luke har gjort en kjempejobb med lakken sin her. :)
    Spennende konstruksjon generelt, men ikke så lite kilne på plassering som først anntatt.


    Generelt enig med mye av det de andre allerde har skrevet, jeg mener de vil komme seg betraktelig i mellomtoneområdet de neste hundre timene. Veldig laidback og manglet litt oppløsning generelt. Var også ett "hull" i midten som nok kan skyldes både innspilling og akustikken. Bassen var litt overvelmende for min smak, kanskje litt mye av det gode da resten oppover var såpass laidback. Men ting må få gå seg til.
    Men utenom det så var de en glede og lytte til, fenomenal bass med stor morrofaktor som jeg er sikker på vil stramme seg opp betraktelig etter endt innspilling. Siden dette er aktive saker så kan jo bare coolbiz finne frem drillen med 2mm flatbits og skru i hytt og pine til ting stemmer alikevel. Potensiale i massevis mao ;)
    "min" musikk likte hverken høytalerene eller gjestene så da ble det ikke mye av det ;)

    Ellers takke for en kjempehyggelig kveld med masse preik og morro. Alltid kjekt og se andre drikke pils når man selv kjører ;D
     
    R

    Rojoh

    Gjest
    Føler kanskje et lite behov for å nyansere enda litt mere i forhold til det jeg skrev lenger oppe i tråden:

    Tar man på de objektive og kritiske brilleglassene, så klarer man å finne noe å innvende. Er man mer pragmatisk og realistisk, så blir gjerne bildet litt annerledes. Orion er definitivt helt der oppe blant det beste/mest lovende jeg har hørt. Andre systemer som kanskje er i nærheten (i et subjektivt perspektiv), har som oftest større kompromisser og koster gjerne mer. Disse har også gjerne noen spissparametre, som gjør kamelen lettere å svelge.

    Så: Personlig holder jeg Orion for å være det kanskje mest komplette (lydmessig) systemet man kan anskaffe i prisklassen +/-100kkr. Likefullt vil andre systemer kunne gi eierne samme grad av fornøydhet hvis man er sær på det, og klarer å leve med de større kompromissene disse systemene innehar. Dessuten er det mange anlegg man ikke har hørt - og da kanskje særlig disse DSP-DIY-greiene som finnes rundtom.

    Det slår meg igjen og igjen; at smaken er som baken - og gjerne delt fordi man ikke har hørt alt. Uansett synes jeg det er vanskelig å komme utenom Orion - men med en viss forståelse for at noen vil finne lykken andre steder.

    Mvh. Johan
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Først og fremst, en stor takk til lakki_luke for å stille lytterom til disposisjon!

    Takk også til de som tok seg tid til å skrive om sine lytteinntrykk.

    Da jeg satte i gang med å bygge et par Orion+ var det, tross konstruktørens renommé og meget positive omtaler av både nettpublikasjoner og tidligere byggere, et hopp i blinde i den forstand at jeg ikke hadde fått anledning til å høre på noen andres først. Mye av motivasjonen bak å gjøre mine tilgjengelige for andre hifi-interesserte er å være til nytte for andre som måtte befinne seg i samme situasjon som jeg gjorde.

    Så derfor er jeg mer enn en smule frustrert over gårsdagen når det gjelder det lydmessige. Både HoJ og Rojoh beskriver godt lyden slik jeg opplevde den i går hos lakki_luke. Og det er nettopp på de negative punktene som blir beskrevet at jeg opplever lyden som vesentlig anderledes og vel, bedre hjemme hos meg selv. Det er jo i og for seg en god ting, men det er frustrerende at jeg ikke var i stand til å vise hva som virkelig bor i denne meget vellykkede og gjennomtenkte konstruksjonen. Jeg skulle likt å kommet til bunns i hvorfor rommet spilte så stor rolle i går.

    Når det gjelder resonans-fenomenene i bass-området, som ga opphav til den tidvis svulmende lyden, så er forsåvidt dipol-teorien ganske grei: Dersom man plasserer en dipol 1/3 fra fremveggen, vil alle lydbølger som reflekteres fra bakveggen ha reist nøyaktig dobbelt så langt før de er tilbake til høyttaleren, enn de som har blitt reflektert av den fremre veggen. Ved høyttaleren vil dermed disse refleksjonene være i motfase med hverandre uansett frekvens, og dermed kansellere hverandre ut. I motsatt fall vil refleksjonene i kanselleres ut ved noen frekvenser, men forsterkes ved andre. Da oppstår en såkalt kamfilter-effekt med ujevn frekvensrespons som resultat.

    I praksis vil plasseringen i de aller fleste rom ikke være på langt nær så kritisk, så jeg kom rett og slett ikke på at det i dette rommet, som er en god del lengre enn mitt, kunne ha noe for seg å prøve med større avstand til framveggen enn de av Linkwitz foreslåtte fire fot. Da HoJ fikk det geniale innfallet å flytte høyttalerene enda 20-30cm fram fra fremveggen, så hjalp det ganske betraktelig. (Avstanden til fremvegg var nok det avgjørende her, ikke toe-in eller avstand til sideveggene.) Synd at Shadow og Vermin da allerede hadde forlatt åstedet. I mitt eget rom er både høyttalerplasseringen og lytteposisjon langt mindre kritisk. Der er bassen rask og resonans-fri og blir ikke generende rumlete før de er nærmere enn ca. 75cm til framvegg (ved normalt lyttenivå). Det skal innrømmes at jeg ikke har eksperimentert noe særlig med plasseringen i mitt rom; følte rett og slett ikke behov for det.

    Hvorfor mellomtonen og tildels diskant låt noe klemt og udynamisk forstår jeg mindre av. Hjemme opplevde jeg et nærmest totalt fravær av resonanser og en utrolig "smekk", samt en fortreffelig mikrodynamikk og en hel del mer naturlig utklinging og forhold mellom grunntoner og overtoner, men i lakki_luke's rom i går låt det litt tilbaketrukket og kjedelig i forhold, og med en del resonansfenomener.

    Så, har jeg vært spesielt heldig med mitt rom, eller er lakki_lukes rom av en eller annen (eller flere) grunner "uegnet" til dipol-bruk? Det er for tidlig for meg å si, men på bakgrunn av andre Orion-eieres erfaringer er jeg tilbøyelig til å tro at det er det siste som er tilfelle.

    Som nevnt har det aktive delefilteret mulighet for seperat nivå-justering av bass, mellomtone og diskant. Hvert nivå kan justeres i trinn på 0.25dB. Dette er tenkt benyttet til å kompensere for evt. produksjonsvarianser i elementenes virkningsgrad, eller for å matche forsterkere med ulik gain. Men justeringen kan også brukes til enkel romkorreksjon, og det er mulig at demping av bassen i kombinasjon med heving av mellomtonen hadde hjulpet i lakki_luke's rom.

    Jeg er som sagt innstilt på la alle interesserte få anledning til å lytte på min Orioner, og at de som ikke har anledning til å komme, i det minste får lese nøytrale anmeldelser. (Derfor min frustrasjon med gårsdagen) De kommer til å stå hos lakki_luke noen dager til, kanskje mer. Ta gjerne kontakt. (For ordens skyld: Jeg har absolutt ingen finansielle interesser her)

    mvh,



    _________________________________________________

    Romdetaljer for spesielt interesserte:
    Mitt rom: ca. 390 x 440 x 240cm, store vinduer på fremvegg(!), veggene er av gips og betong, tak er betong, gulv er parkett lagt på betong med litt tepper. Åpen løsning til kjøkken.
    lakki_lukes rom: ca. 400 x 800 x 200 (øyemål), alle vegger stående trepanel (på betong, tror jeg), kort-håret heldekningsteppe på tregulv, betongtak.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Takk nok en gang, lakki_luke!

    Her er et par bilder til..


    HoJ funderer på om han skal teste om produktet tåler kaffe ;)



    Nok et oversiktsbilde fra lakki_luke sitt rom:


    Racket inneholder:
    ATI 6012 forsterker (12x60W)
    Squeezebox v3
    Lavry Black DA10 D/A-konverter (fungerer som forforsterker)
    Orion ASP (for anledningen med topplokket av)
    Pioneer PD-S901 "Stable Platter" CD-spiller (brukes som transport til DA10)
     

    Vedlegg

    B

    bendis

    Gjest
    skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
    syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk ::) ;D
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Veggen skrev:
    Dette har jeg ventet på, Grattis Coolbiz.
    Endelig ferdige, begynte å bli redd for at du hadde gitt opp.

    Gode omtaler av HoJ og Rojoh også, det er ikke så lett å skrive noe fornuftig basert på en kveld med korte inntrykk av et fremmed system.

    Orionene skulle jeg gjerne ha hørt en gang, men bor desverre på feil side av vannskillet så det får bli med andres inntrykk, keep'em coming.
    Hei Veggen!

    Joda, kom i mål til slutt. Du har fått deg Transporter, ser jeg. Gratulerer! Skulle vært artig å ha sammenlignet den mot min Squeezebox + Lavry DA10 kombinasjon.

    Nå når inntrykkene fra lyttekveldene hos lakki_luke har satt seg litt, ser jeg at jeg kanskje var i overkant negativ i min omtale. Det er bare det at jeg hadde oppfattet høyttalerene som en hel del bedre på to-tre viktige punkter tidligere, og da blir det vanskelig å nøyes med noe dårligere. Men etter litt eksperimentering hos lakki_luke mht. plassering, ble det ikke så galt til slutt. Spesielt om man holder seg på en moderat lyttenivå. På slike lydlaugskvelder blir det lett til at man spiller en hel del høyere enn hva man vanligvis gjør, og det kan jo være moro, men dersom man har høyttaler/rom problemer blir det sjelden bedre av å spille høyt. Systemet har også av og til lurt oss litt ved at det må få spille seg en stund før det yter sitt beste. Jeg mistenker at det er ATI-forsterkeren som dette skyldes.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    bendis skrev:
    skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
    syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk ::) ;D
    Jo, forsåvidt. Det som Linkwitz er inne på er at dipoler, ved siden av å ha "uniform polar response", sender ut langt mindre energi ut til sidene (i Orions tilfelle 5.5dB) og dermed har mindre tendens til å eksitere de romnoder som måtte finnes på tvers av rommet. Men det hjelper jo lite dersom problemet er resonansen(e) på langs. Som jeg har forklart lengre oppe, kan det være en viss logikk i at høyttalerne må stå lengre fra fremre vegg i et rom som er langt. Og teorien til Linkwitz holder stikk på den måte at jeg ikke opplever i særlig grad at f.eks. bassen er best i en plassering, mens mellomtone og diskant låter best i en annen. (Ikke en uvanlig opplevelse med konvensjonelle høyttalere og kanskje spesielt med elektrostat/dynamisk_bassrefleks hybrider.) Men det finnes andre fenomener i med Orion+ i lakki_lukes rom jeg ikke helt skjønner. Ikke bare er høyttalerplasseringen langt mer kilen enn hos meg selv; også lytteposisjonen er mer avgjørende. Den tonale balansen og enkelte ting som jeg oppfatter som resonansfenomener endrer seg hørbart alt etter hvor en står eller sitter (og om en står eller sitter), mens hos meg selv kan jeg bevege meg rundt i rommet nesten som om alt sammen var en stor sweetspot. Om dette skyldes ymse uheldige resonanser i rommet, eller om det kan skyldes at f.eks. refleksjoner og asorbsjoner er mer ulinjære (som en dipol vil kunne være følsom for) har jeg verken kunnskap eller erfaring nok til å gi meg ut på. Det lave betongtaket er også en mulig årsak til noen av problemene.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    bendis skrev:
    skriver ikke linkwitz at han har valgt dipol pga. fordelene dette gir i forhold til rom? han prater stadig om uønsket resonans og gulvrefleksjoner fra bassreflex.
    syns det virker rart at de skulle bli svulstig bass utfra det her, basert på det lille jeg har hørt av dynamisk dipol og min egen lille logikk ::) ;D
    Glemte å nevne at Linkwitz er opptatt av å kontrollere hvordan refleksjoner i rommet påvirker lyden, mens jeg tror at vårt problem tildels skyldtes at vegger osv. rett og slett "spilte med". Linkwitz anbefaler dessuten et relativt livlig lytterom med RT på mellom 400ms og 700ms, og gjeldende rom er muligens noe mer dempet enn som så.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    LinkwitzLab Orion+ lyttekveld

    Heldigvis er Gunder staere enn meg, og fortsatte å eksperimentere litt etter at jeg hadde gitt opp å få god lyd i hans lytterom. Etter at han satt høyttalerne ca. 60cm lengre fra hverandre, klarnet lyden heldigvis opp betraktelig. Det spiller nå en hel del mer sammenhengende, detaljert og med langt riktigere tonal balanse og mer naturlig perspektiv enn sist.

    Gunder og jeg har derfor bestemt oss for å avholde lyttekveld hos Gunder både mandag og tirsdag neste uke (altså i morgen og overmorgen), fra 6-tiden og utover. Ta gjerne med egen musikk på CD. Så kan vi andre fortelle deg hvor elendig smak du har ;D

    Send meg P.M. dersom du ikke kan veien..

    8)
     

    Veggen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.04.2006
    Innlegg
    1.224
    Antall liker
    6
    coolbiz skrev:
    Hei Veggen!
    Joda, kom i mål til slutt. Du har fått deg Transporter, ser jeg. Gratulerer! Skulle vært artig å ha sammenlignet den mot min Squeezebox + Lavry DA10 kombinasjon.
    Jo takk, er fornøyd med Transporteren. Lavry DA10 var jo en het kandidat for meg også, men da det dukket opp en transporter på bruktmarkedet til en fornuftig pris slo jeg til. En direkte sammenligning hadde vært artig, tror begge spiller svært bra, og at forskjellene er minimale og helt klart i smak og behag klassen. Ut i fra det jeg lest på nettet fra slike sammenligninger kommer begge godt fra det.

    Det som hadde vært enda mer interessant for deg å prøve tror jeg er Inguz romkorreksjon. Ser du skriver endel om romutfordringer, spesielt i Lakki_Luke's rom.
    Det en en av Inguz brukerne som har Orion+ og skryter av gode resultater. Mulig du har lest det før på Orion forumet, men her er ihvertfall linken:
    http://orion.quicksytes.com/viewtopic.php?f=1&t=950&p=6854#p6854

    Enda artigere hadde kanskje vært å teste Audiolense med digital aktiv deling. Bx bor vel på dine kanter og det skulle ikke undre meg om han har interesse av å skulle teste ut dette på et Orion oppsett. Innbiller meg at det skulle kunne bli bra.  :)
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Veggen skrev:
    ..klippe..

    Det som hadde vært enda mer interessant for deg å prøve tror jeg er Inguz romkorreksjon. Ser du skriver endel om romutfordringer, spesielt i Lakki_Luke's rom.
    Det en en av Inguz brukerne som har Orion+ og skryter av gode resultater. Mulig du har lest det før på Orion forumet, men her er ihvertfall linken:
    http://orion.quicksytes.com/viewtopic.php?f=1&t=950&p=6854#p6854

    Enda artigere hadde kanskje vært å teste Audiolense med digital aktiv deling. Bx bor vel på dine kanter og det skulle ikke undre meg om han har interesse av å skulle teste ut dette på et Orion oppsett. Innbiller meg at det skulle kunne bli bra. :)
    Takk for link!
    Kommer nok til å eksperimentere litt med Inguz for moros skyld, men foreløpig har jeg ikke opplevd noe behov i mitt eget rom. Trenger forresten en ny PC til SlimServer bruk, da min nåværende er smekkfull, ikke utvidbar, og har for treg cpu til Inguz-bruk.

    Dersom Bx ønsker å test ut Audiolense på mine Orion, er det bare å ta kontakt. :)
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Jeg kommer gjerne på besøk med litt hardware og litt software :)
     

    Vermin

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2006
    Innlegg
    6.999
    Antall liker
    5.918
    Sted
    Bjerkreim
    Torget vurderinger
    45
    Hei

    Da var jeg innom en tur til i går og fikk spillt noen plater. Det har skjedd litt med lyden siden sist, tydelig at herrene har tatt høytalerplassering på alvor og kommet frem til en bedre posisjon enn sist.
    For det første så har fokus blitt mye mere stabilt, panoreringen av instrumenter og plassering bakover er fenomenal.
    Jeg synes også at (når jeg satt på min favrittplass, stolen helt bak) at det hørtes best ut. Bassen var strammere og mere fysisk uten at det gikk utover mellomtonekvaliteten. Men jeg har fortsatt ett ankepunkt på mellomtonen, den er en smule laidback i nedre del og litt tynn i øvre del. Men det er nok en kombinasjon av innspilling og akustikk, det hørtes veldig godt at jo høyere vi spillte jo mer løsnet nedre del og stod mer i stil til øvre. Altialt vil nok det løsne betraktelig under de neste 100 timene.

    Og henge på en Conrad Johnson pre-amp var litt spennende, den var mye rundere og mykere i kantene men gav den litt tynne øvre mellomtonen litt mer kropp og fylde slik at det hele hørtes mer sammenhenene ut. Og jeg er bombesikker på at pre-ampen har ekstremt(!) mye forbedringpotensiale ved og bytte ut de forferdelige Sovtek rørene til noen litt friskere strammere rør (Siemens Halske, RCA, Telefunken)
    Jeg likte godt hva CJ gjorde med høytalerene, men det ikke til og stikke under en stol at det er og blir en smaksak hva man liker og ikke liker. Personlig er jeg glad i mellomtonefokuserte annlegg. Men som sagt, alt ble ikke bedre. Snarere tvert imot i diskanten, den ble roligere og mistet litt av vektløsheten. Mindre transientvillig (om man kan kalle det det?).

    Siden ting har forandret seg så mye siden sist og de meste har blitt mange hakk bedre så bekrefter det egentlig potensiale det er i disse høytalerene, og jeg vil tro at De neste hundre timene med innspilling og plassering, tweaking osv. vil føre deg veldig nær hva jeg liker personlig. Men noen hønn blir de aldri ;D

    Takk for i går, kjekt som vanlig :)
     

    Veggen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.04.2006
    Innlegg
    1.224
    Antall liker
    6
    coolbiz skrev:
    Dersom Bx ønsker å test ut Audiolense på mine Orion, er det bare å ta kontakt. :)
    Bx skrev:
    Jeg kommer gjerne på besøk med litt hardware og litt software :)
    Dette hadde vært veldig moro å kunne vært med på, håper dere får det til.
    Nesten så det frister å hive seg på motorsykkelen og ta en tur til vestlandet i ens ærend.

    Håper ihvertfall på gode beskrivelser både av oppsett og resultater.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Veggen skrev:
    coolbiz skrev:
    Dersom Bx ønsker å test ut Audiolense på mine Orion, er det bare å ta kontakt. :)
    Bx skrev:
    Jeg kommer gjerne på besøk med litt hardware og litt software :)
    Dette hadde vært veldig moro å kunne vært med på, håper dere får det til.
    Nesten så det frister å hive seg på motorsykkelen og ta en tur til vestlandet i ens ærend.

    Håper ihvertfall på gode beskrivelser både av oppsett og resultater.
    Bx og jeg tar det videre på P.M.

    @Veggen: Hehe - det hørtes ut som en meget slitsom kjøretur, men velkommen skal du være. :)
     

    HoJ

    En glad amatør.
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    19.377
    Antall liker
    35.128
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    2
    Jeg gleder meg virkelig til å få høre disse igjen coolbiz, får dem ikke ut av huet :D

    @Veggen, hadde jeg hatt sykkel kunne jeg ha kommet deg i møte. Men solgte min sykkel for ti år siden :'(
     

    HoJ

    En glad amatør.
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    19.377
    Antall liker
    35.128
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    2
    Da har jeg fått hørt disse hjemme hos coolbiz, skal si det låt, likte lyden ennå bedre der. Den litt tilbakelente mellomtonen har funnet sin plass i lydbildet, bassen er stramm og kontant, hele lydbildet er meget - meget bra synes jeg. Det eneste (bitte lille) coolbiz og jeg satte en liten "?" til var den øverste diskanten, som kunne vært litt mere lys, eller snært i. Dette hjalp en del etter at coolbiz fikk flyttet høyttalerne litt, og resten håper i faller på plass etter ennå flere timer på baken. Men som sakt, dette her låter helt utrolig nynes jeg. Liker hele registeret på Orionene. Flott og takk skal du ha coolbiz.
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Ble egentlig Audiolense testet på oppsettet? Isåfall hva ble resultatet?

    Andreas
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Knutanimal skrev:
    Ble egentlig Audiolense testet på oppsettet? Isåfall hva ble resultatet?
    Nei, så langt kom vi ikke. Og nå som Bx er flyttet over dammen, blir det vel desverre ikke med det første, heller.

    _________________________________________________

    Forøvrig skylder jeg å gjøre oppmerksom på at det hos lakki_luke sannsynligvis ble spilt med diskantelementene i den en høyttaleren i 180O fase. :-[

    Noen dager etter at jeg hadde fått dem hjem igjen, begynte det å bli klart for meg at noe ikke var som det skulle være. Tilbaketrukket mellomtone, rotete lydbilde og i det hele tatt lukket lyd. Ved nærmere inspeksjon oppdaget jeg at kabelen til diskantene i høyre kanal var feilplugget i forsterkerenden. Dette skyldtes at jeg hadde merket + på med en prikk på kabelen med en uegnet tusj og denne hadde smittet via mine svette fingre til - lederen på baksiden. Dette ødela selvfølgelig mye av godlyden. At jeg ikke detekterte problemet ute hos lakki_luke var nok fordi det var så mye der som jeg ikke kjente igjen, lydmessig. Jeg mistenker det veldig lave betongtaket og restenergi-fenomener i gulv og panelvegger, samt muligens det smale, lange rommet.
    Det rare er at det er alt annet enn lett å høre asymmetrien når den ene høyttaleren er feilkoblet, selv når man vet at den er der.

    Beklager, folkens!
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Det er nesten verst å høre dette på diskanten. Vi er ikke så fasefølsomme i hørselen der. Og så skal det jo kun små hodebevegelser til før faseforskyvningene endrer seg dramatisk. I bassen blir det jo noen tynt hvis det spiller i motfase. Men det er jo i mellomtonen vi finner fasecluene. Det er der Q-Sound gjør sine magiske triks. Ikke uten grunn. Så jeg er ikke overrasket over at det kan ta litt tid å avsløre en fasevendt diskant.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.220
    Antall liker
    4.838
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Takk for trøst og støtte, Bx! :)

    Diskanten deles ved 1440Hz, så den dekker vel litt av det som er som mellomtone å regne. Med diskantene i fase plasseres f.eks. perkusjonslyd og tilhørende trommeskinns-"rasp" presist på samme sted i soundstage, mens i motfase henger det ikke sammen. Men det var den tilbaketrukne mellomtonen (pga utfasing mellom diskant og mellomtone, antar jeg) og den ikke helt luftige diskanten som var det jeg la mest merke til.

    Er du ofte tilbake i gamlelandet?
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Det blir nok en stund til jeg er back in the gamlelandet. Planen er å benytte anledningen til å se mest mulig av dette kontinentet når vi først er her. Så det blir neppe hjemreise på denne siden av neste sommer i alle fall.

    Men hvis du tenker på utprøving av Audiolense så finnes det etter flere i Stavanger-området som har hands on erfaring.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn