HiFi vs Head fi

Alex12345

Fersking
Ble medlem
23.02.2014
Innlegg
4
Antall liker
0
Nå er jeg ganske ny i gamet når det kommer til både Hifi og headfi, men ikke når det kommer til god lyd. hadde stereo i bilen til 70tusen i min gamle bil. men grunnet at storken kom med en liten mini måtte de ny bil til og anlegge vike unna for barnevogn og barnesete. så hadde tenk og investere i et skikkelig HiFi hjemme i stede, men usikker på om jeg skal velge skikkelige hodetelefoner eller anlegg. da de er så mye mere "bang for the buck" når det kommer til hodetelefoner. mine beyerdynamic custon one pro på mitt asus lydkort låter mye bedre en mitt stue anlegg til et par tusen som består av en 5.1 pioneer forsterker og fronthøytalere fra dynabel. Men høytlere har så mye mere "3D "effekt eller dybde i lyden og du føler den på hele kroppen

Så hvor mye må jeg regne med og investere i et hjemme anlegg kontra et headfi anlegg for og kunne få skikkelig HiFi lyd?
 
R

rudo

Gjest
Et hjemme hifi og bilanlegg kan fort koste "omtrent" det samme, så budsjett hifi kr 70000 som ditt bilstereo kostet er jo et greit utgangspunkt...!

Alternativ head-fi budsjett så kommer du bra "i mål" med ca 1/10, dvs ca 7000,-

Head-fi budsjett f eks kr 10000,- gir deg en del muligheter for god lyd, bare unngå å svi av for mye av det til dyre DAC løsninger, det gir "liten" effekt for pengene. Velger du head-fi må du prioriter i denne rekkefølgen, forutsatt du ikke velger f eks Hifiman HE6, men selv for HE6 kan du faktisk få en god ampløsning for en tusenlapp...tro det eller ei!

Head-fi prioritering:

1) hodetelefon type/kvalitet
2) head-amp
3) DAC/kilde

Vet at mange her vil reagere på at jeg "nedprioriterer" DAC og kilde. Men mitt poeng er at her får du faktisk høy kvalitet uten å bruke mye penger på det. Helt avhengig av hvordan du tilnærmer deg det. Men bruker du digitale kilder/filer så må du jo bare vurdere hva som er god nok oppløsnimg og avspillingsmetode. Selv komprimert 320AAC rett fra datamaskin låter jo potensielt bra, og der har mange ellerede løsningen på plass. Så kan du evt streame via en Apple Airport, faktisk uten annen DAC enn airporten.... Gevisnst ved dyrere løsninger kan "du se bort fra" sett i sammenheng med hodetelefoner og amp til 10000. Men totalt bir dette "bang-for-the-buck"...!
 
S

sorgenfri

Gjest
Hvis storken nettopp har vært med en leveranse - vil vel et skikkelig headfi anlegg være smart?

Da, kan du dra på når du vil, med den reneste samvittighet..

Hifiman He-500 og en Burson! Da, er du i mål!
 

ardilla

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.12.2009
Innlegg
4.491
Antall liker
1.005
Sted
OSLO
Torget vurderinger
3
^Enig i at hodetelefone>forsterker>kilde

Hifiman HE500 og en egnet forsterker (den trenger litt kraft) er et skikkelig godt oppsett.
 
R

rudo

Gjest
Hodetelefon type blir jo i stor grad en smaksak, men har selv Hifiman som en av mine favoritter.

Jeg vil her selv fremheve det som er blitt mitt primæroppsett i stua. Alt-i-ett-boks + Hifiman HE6. Sammen med Bluesound Powernode opplever jeg HE6 ennå mer "allround" enn på andre amper jeg har. Full body sound, god soundstage og ingenting av detaljer går tapt. Og Det er full støtte for hi-res FLAC filer blant annet...
Powernode er jo en hi-res streaming receiver for høyttalere, men som skapt for HE6.

IMG_9430.jpg
 
T

Tittentei

Gjest
Det er vel tilnærmet konsensus her i head-fi forumet om at hodetelefon > amp > DAC. I stereooppsett har jeg inntrykk av at forskjellene mellom DAC'er er tydeligere. Det er litt merkelig i og med at hodetelefoner har veldig høy "oppløsning", slik at man skulle tro forskjellene ble tydeligere.

Trådstarter; mitt råd er å gå for begge deler. Du får LCD-2 eller HE-500 brukt for rundt 5000 og 3000. For 10-15k totalt har du da ganske romslig budsjett for headamp i tillegg. Det er fort at det baller på seg innen headfi også, bare spør ardilla her inne. På et tidspunkt hadde jeg f.eks. LCD-3, Auralic ARK MX+ og Auralic Taurus. I butikken er det 17+15+13=45k. Det var knallbra, men mener nok at man med samme sum og ved smarte valg så får man "mer musikkglede for pengene" i stereo for 45k.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Gikk selv runden fra varebil til bil med hvite skilter for noen år siden, og etter det var storken på besøk året etter også. I denne perioden så leste jeg flere tråder hvor gikk ut med at nå var det på tide å nedgradere siden det var kommet småttiser i hus, noe jeg ikke så helt poenget i. For min del så ble det mer innetid og langt færre fjellturer i helgene, dvs mer tid til musikk i hjemmet, og medfølgende ønske om oppgradering og utprøving. (Platespilleren og platene ble satt på svigers hytte en periode..)

Noen erfaringer::rolleyes:
- Headfi er langt billigere vei til godlyd en stereoanlegg.
- Headfi er en fin måte å få lyttet til musikk når man sitter i samme rom/nær rom hvor det kreves at det er stille.
- Åpne/halvåpne øretelfoner gir bra lyd, men er ikke like morro for de andre som oppholder seg i samme rom..

- Det er morro å ha ordentlig god lyd også for resten av familien.
(Vi har spillt mye musikk (og høyt) mens småttisene lå i magen, og spiller også mye musikk sammen med barna nå. "Rockerunde" etter barnehagen er en fin aktivitet, og barna må selvsagt få inn de første musikkerfaringene med litt lydkvalitiet! ;) )
- Når de små har sovnet så går det fint å spille musikk på stereoanlegget, de sover godt med litt lyd i stua. (Har åpent rett fra stuene og inn til gangen med soverommene, og 4 12" basser hovedannlegget som står i ene stua..)

Jeg gikk fra ett stereoanlegg, og ett hjemmekinoanlegg, til ett stereoanlegg m/tv og headfi oppsett. Og deretter bort fra headfi til et ekstra annlegg i en bod som det var meningen å få bygget om til oppholdsrom. Årene etter det har det vært bytte av hus, og flere nye konstellasjoner av anlegg(ene).

Prøv ut hva du tror passer deg ang hifi/headfi, og husk å dele tidlig med det nye familiemedlemmet, da blir det flere å dele musikkinteressen med. OG du ender ikke opp med mas om kun avspilling av "Justin Beaber" osv.. på dagtid! :D
 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Headfi er Hifi og begge begrepene forsøker oppnå det samme målet. Høy kvalitetsgjengivelse av lyd.

Hifi vs Hifi? ???
 

ptb

Æresmedlem
Ble medlem
27.11.2008
Innlegg
14.411
Antall liker
17.109
Sted
Oslo
Torget vurderinger
13
Ja takk begge deler :D
Helt enig. For meg er det to helt ulike måter (og opplevelser) å lytte til musikk på.

Men - med en liten skrikhals i hus hadde jeg nok definitivt prioritert et decent Head-Fi oppsett - og da lukkede htlf som isolerer godt;)
 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Ja takk begge deler :D
Helt enig. For meg er det to helt ulike måter (og opplevelser) å lytte til musikk på.

Men - med en liten skrikhals i hus hadde jeg nok definitivt prioritert et decent Head-Fi oppsett - og da lukkede htlf som isolerer godt;)
Enig og velger en Ole Brumm ja takk begge deler jeg også. Lydkvalitetsmessig holder jeg høyttalere og hodetelefoner likt. Høyttalere har etter min mening generelt sett bedre treble og stereoperspektiv, mens hodetelefoner har bedre kontroll på bassen. Hvorfor det er slik har med energinivå og fysikk og gjøre.

Binauralt og hodetelefoner trumfer imidlertid stereoperspektivet til stereohøyttalere med enda en liten margin. Mulig 7,1 surround trumfer binauralt og hodetelefoner, men jeg har aldri hørt et kvalitets 7,1 anlegg slik at det blir bare spekulasjoner. Crossfeed korter også avstanden i kvalitet fra hodetelefoner til høyttalere i stereo.

Samtidig som høyttalere har en komfortmessig fordel av at hodet er fritt for vekt og ledninger, og hodetelefoner den fordelen at det er langt mindre sjenerende for omgivelsene. Hva som er best avhenger etter min mening i stor grad av hva som er mest hensiktsmessig ut fra en gitt situasjon. Jeg liker som sagt å ha muligheten til å velge.
 
T

Tittentei

Gjest
For ikke å snakke om at høyttalere kan banke brystet rosenrødt i pur musikalsk eufori!!
 

Alex12345

Fersking
Ble medlem
23.02.2014
Innlegg
4
Antall liker
0
Takker for gode svar:) Det blir nokk begge deler hehe, men har bestemt meg for og begynne med Hodetelefoner så tar jeg de andre siden! har tenk åpne eller halvåpne, da jeg har beyerdynamic custum pro som er lukkete fra før, noen anbefalinger? ser noen anbefaler LCD-2 og HE-500 finnes det steder i bergen der disse kan prøvelyttes?

 
T

Tittentei

Gjest
Pass deg. Det kan hende du ender opp som ardilla. Han har flere hodetelefoner enn Oslo Hificenter.

1825baf9fe2da9cfd4ac270a4c9c775d.jpg


Siden du har custom one pro, så er du sikkert glad i bass? I såfall, ville jeg definitivt sjekket ut både LCD-2 og HE-500. LCD-2 er nok sjefen over alle sjefer på basskvalitet og extension i denne prisklassen, men de har ikke den helt ville punchy bassen som lukkede klokker har, men med ampvalg så kan du komme langt, men pass på ørene. Ville nok lest om LCD-2, LCD-X og HE-500 først. Sett om noen av dem høres interessante ut ift. hva folk skriver om dem, og så tatt det videre derfra. Da får du noen felles referanser.

Valg av hodetelefoner henger jo sammen med hva slags lyd du liker også. Vil du ha masse, masse bass og etchy diskant, så er kanskje Fostex TH-900 noe for deg.
 
S

sorgenfri

Gjest
Til trådstarter:

Tittentei, og Ardilla har oceaner av erfaring, og du gjør klokt i å lytte til de! Det eksisterer imidlertid alltid et men!

- Hvis du bestemmer deg for å gå for Headfi - start lavt, på toppen! Mitt anbefalte startsted er:

HE-400-->PSii-->Bitfrost Her får du smaken av "champagne til prisen av brus" SÅ kan du sitte med dette på hodet å lese om alt det andre som eksisterer der ute..

DET gir deg marginale forbedringer til prisen av Cokain!
 
T

Tittentei

Gjest
Beklager ovenfor de støtte at jeg refererer til ardilla sin hodetelefonsamling hele tiden. Har fått krass kritikk. For ordens skyld er bildet ovenfor fra Oslo Hificenter, og ikke hjemme hos ardilla.

Det sorgenfri sier er sant, men for å sette pris på billigere modeller er det nok best å begynne med de dyre. Da ser du hvor bra de billige er. ;D
 

mariusaa

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.01.2012
Innlegg
1.363
Antall liker
509
Torget vurderinger
9
Til trådstarter:

Tittentei, og Ardilla har oceaner av erfaring, og du gjør klokt i å lytte til de! Det eksisterer imidlertid alltid et men!

- Hvis du bestemmer deg for å gå for Headfi - start lavt, på toppen! Mitt anbefalte startsted er:

HE-400-->PSii-->Bitfrost Her får du smaken av "champagne til prisen av brus" SÅ kan du sitte med dette på hodet å lese om alt det andre som eksisterer der ute..

DET gir deg marginale forbedringer til prisen av Cokain!
Bare sånn av egen erfaring: HE-400 er ikke verdt å vudere når HE-500 ikke koster så mye mer, men er mer behagelige i lyden (bedre mellomtone, ikke så skarp topp). Og he-500 gjør sånn 90% av det (overprisa) lcd-3 gjør, så vi snakker fortsatt champagne til prisen av brus uansett.
 

oes

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.01.2008
Innlegg
636
Antall liker
535
Torget vurderinger
7
Hva med å gå for mobilt hifi først, og deretter vurdere stereoanlegg? Har selv stor glede av (overraskende god lyd med) Sennheiser Momentum (around air fit) drevet av Fostex HP-P1 mobil headamp med i-dac ifbm togpendling. Har erfart at jeg brukte stasjonært headfi lite, for anlegget gir mer fysisk musikkglede når man har anledning til å lytte hjemme, i mitt tilfelle. Har derfor solgt stasjonær headamp og åpne øreklokker, selv om disse også spilte bra. Hilsen 3-barnsfar
 

Alex12345

Fersking
Ble medlem
23.02.2014
Innlegg
4
Antall liker
0
Grans champane brus då me andre ord? hehe er nokk redd det blir litt mere en 1 øretelefoner når jeg får skikkelig smaken på det, har oppigjennom de siste årene hatt flere subwoofere og bil-forsterekere en jeg kan telle på 2 hender. så det er ikkje så store forskjellen på et par hodetelefoner til fks 4 tusen vs et par til 10? forskjelen fra en subwoofer element til 4lapper vs et til 10 som er drevet av skikkelig er Som natt og dag, eller metaforisk: Avløpsvann vs champange en helt annen liga kan ikke sammenlignes en gang. men ja er veldig glad i bass,men når det kommer til øretelefoner syns jeg ikke det trenger og overdrives da de drukner mye detaljer vist det blir for mye bass:) men noe alla nest nederste hakk på basslusen custum one pro er passelig bassmenge, det viktigste er at de går dypt da mye av musiken som fks er hiphop og elektro/dubstep osv har bass i de lavere frekvenser. Ellers Er jeg glad i naturlig lyd som høres mest mulig"ekte" ut men samtidig har en crystalklar diskant som får frem detaljer i lydblde.
(sorry menger me skrive feil, dyslektiker på et nytt tastatur!)
mvh
 

Alex12345

Fersking
Ble medlem
23.02.2014
Innlegg
4
Antall liker
0
Hva med å gå for mobilt hifi først, og deretter vurdere stereoanlegg? Har selv stor glede av (overraskende god lyd med) Sennheiser Momentum (around air fit) drevet av Fostex HP-P1 mobil headamp med i-dac ifbm togpendling. Har erfart at jeg brukte stasjonært headfi lite, for anlegget gir mer fysisk musikkglede når man har anledning til å lytte hjemme, i mitt tilfelle. Har derfor solgt stasjonær headamp og åpne øreklokker, selv om disse også spilte bra. Hilsen 3-barnsfar
får man likebra lydkvalitet som ved stasjoner da?
 

ptb

Æresmedlem
Ble medlem
27.11.2008
Innlegg
14.411
Antall liker
17.109
Sted
Oslo
Torget vurderinger
13
Enig og velger en Ole Brumm ja takk begge deler jeg også. Lydkvalitetsmessig holder jeg høyttalere og hodetelefoner likt. Høyttalere har etter min mening generelt sett bedre treble og stereoperspektiv, mens hodetelefoner har bedre kontroll på bassen. Hvorfor det er slik har med energinivå og fysikk og gjøre.
En ikke ubetydelig faktor man "slipper" å ta hensyn til ved Head-Fi er rom-akustikken, optimal ht-plassering og lytteposisjon og disse faktorers vesentlige innvirkning for lydgjengivelsen i et hvert Hi-Fi oppsett.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Butikker i Bergen

ser noen anbefaler LCD-2 og HE-500 finnes det steder i bergen der disse kan prøvelyttes?
Jeg har ikke sett disse hos forhandlere i Bergen. Jeg har ikke gått særlig mye i slike butikker de siste par årene, men jeg så heller ikke noe under en runde senhøsten 2013.
 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Enig og velger en Ole Brumm ja takk begge deler jeg også. Lydkvalitetsmessig holder jeg høyttalere og hodetelefoner likt. Høyttalere har etter min mening generelt sett bedre treble og stereoperspektiv, mens hodetelefoner har bedre kontroll på bassen. Hvorfor det er slik har med energinivå og fysikk og gjøre.
En ikke ubetydelig faktor man "slipper" å ta hensyn til ved Head-Fi er rom-akustikken, optimal ht-plassering og lytteposisjon og disse faktorers vesentlige innvirkning for lydgjengivelsen i et hvert Hi-Fi oppsett.
Er ikke uenig i det du beskriver, som er en massiv fordel. Med optimal plassering i sweetspot, akustikkbehandlet rom og flere subwoofere så begynner utstyret å ta uhensiktsmessig stor plass dersom man ikke har et eget dedikert lytterom (som de færreste har), og de færreste synes akustikkplater, store forsterkere, subber og høyttalere er estetisk vakkert å ha i stue/kjøkken eller annet bruksareal.

Min erfaring er at rommet ditt ser ut som dette:



før du får en bassrespons som kan sammenlignes den til en god hodetelefon.

Med hodetelefoner sitter du med to slike rom, ett på hvert øre. Dette rommet vil jeg beskrive som mellomstort eller i hodetelefoner semi/åpent. Beats er samme rom bare ubehandlet og med 4000W basshøyttalere. HD800 er Operaen i Bjørvika.

Høyttalere har crossfeed og at hodetelefoner ikke har det er etter min mening et stort problem. Det kan heldigvis fikses med digital crossfeed eller binauralt opptak.
 

Vedlegg

N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Merk at dette rommet har fire subber, ett i hvert hjørne. Og da er bassresponsens sweetspot begrenset til disse fem stolene. Med en subb hadde trolig bare en av disse stolene fått optimal bassrespons med opp til 40dB! forskjell på enkelte områder i frekvenskurven fra en stol til en annen. Høyttalere er etter min mening ekstremt upraktisk og prisen man betaler for å slippe hodetelefonen på hodet og føle bassen på kroppen er astronomisk mye penger i forhold til selv en veldig dyr hodetelefon.
 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Det sorgenfri sier er sant, men for å sette pris på billigere modeller er det nok best å begynne med de dyre. Da ser du hvor bra de billige er. ;D
Haha. Føyer meg til denne fordi det er sant. :) Jeg tror man må ha eid et par dyre før man kan sette ordentlig pris på hvor god enkelte billige modeller virkelig er. Før man har eid et par "headfi" hodetelefoner sitter man alltid å lurer på: "Hvor mye bedre er en eksklusiv hodetelefon til femten tusen?". Svaret etter min mening er at forskjellene kan være svinnende liten med riktig budsjetthodetelefon.
 

oes

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.01.2008
Innlegg
636
Antall liker
535
Torget vurderinger
7
Vanskelig å gi et objektivt svar på dette. Jeg synes valg av hodetlf er mye smak og behag, og der går ikke bare på pris. Selv om flere dyrere htlf er bedre enn moderat prisede og portable Momentum har jeg ikke funnet noen som er bedre på alle parametre. Lcd2 kom nær, men mangler punchen fra momentum, litt samme med T1, selv om den er annerledes enn lcd2. Når så den bærbare headampen med dac fra fostex passer perfekt til Momentum er jeg godt fornøyd. Brukes mye, nettopp fordi det er portabelt og låter bra. Er derfor et veldig godt supplement til anlegg med høyttalere som er det jeg lytter til hjemme


Hva med å gå for mobilt hifi først, og deretter vurdere stereoanlegg? Har selv stor glede av (overraskende god lyd med) Sennheiser Momentum (around air fit) drevet av Fostex HP-P1 mobil headamp med i-dac ifbm togpendling. Har erfart at jeg brukte stasjonært headfi lite, for anlegget gir mer fysisk musikkglede når man har anledning til å lytte hjemme, i mitt tilfelle. Har derfor solgt stasjonær headamp og åpne øreklokker, selv om disse også spilte bra. Hilsen 3-barnsfar
får man likebra lydkvalitet som ved stasjoner da?
 
R

rudo

Gjest
Jeg kommer med et nytt innspill til trådstarter Alex12345.

Tenker du litt budsjett, og en fleksibel løsning både stasjonært og enkelt å flytte på eller ta med på tur, så viser jeg her min personlige "mobile løsning". Med mobil mener jeg noe som er kompakt, og raskt/enkelt å rigge opp på hytta, hotellrom eller hvor det nå er! Da skal det noe til å slå løsning jeg har her med mye margin. Det er et "marginalt" kompromiss sammenlignet med oppsett til 15-20000kr. Og, for de som ikke har prøvd å koble K712pro direkte i iPhone...prøv! Reduksjon i power er jo et faktum, reduksjon i lydkvalitet er mindre enn du tror. Men du kan ikke koble din K701/702 direkte i iPhone, dvs det låter ikke bra. Men K712pro er en helt annen affære, vet ikke helt hvorfor, det bare er slik! (K712 klarer vel rett og slett å levere "full-body-sound" med begrenset power.)

AKG-K712pro....kr 3400 (ca det jeg betalte hos Prolyd)
Atrox V100........kr 999
Apple Airport......kr 690
Totalt ca kr 5000

Dette er da spesielt egnet tilnærming for de som har en iPhone/iPad. Da får man trådløs wi-fi fra iPhone til Airport Express. Du trenger ikke et nettverk*, konfigurer airport til å koble til iPhone som router (*du setter bare iPhone i delt nettverk, dvs da har du opprettet et nettverk).

Du har jo da antakelig med deg datamaskinen også, og da får du tilgang til alt du måtte ha lagret av musikk der også, helt trådløst.

Atrox er en god løsnng fordi den låter flott, har massevis av power, og er kompakt med integrert strømforsyning. For stømtilkobling Atrox og A.E. bruker jeg kun en felles strømkabel med en Y-split med apparatkontakter (Y-split lager du selv).

IMG_9446.jpg
 
Sist redigert:
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Synes det var et fint innlegg. Viser bare at Hifi ikke trenger å koste femten tusen før det begynner bli veldig, veldig bra, så lenge synergien mellom komponentene er god. Hadde også satt denne kombinasjonen opp mot hvilken som helst annen uansett pris, og jeg er sikker på at den ikke hadde gjort seg til skamme:

Hodetelefon: 1200,-
Forsterker: 800,-
Totalt: 2000.-

 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Synes det var et fint innlegg. Viser bare at Hifi ikke trenger å koste femten tusen før det begynner bli veldig, veldig bra, så lenge synergien mellom komponentene er god. Hadde også satt denne kombinasjonen opp mot hvilken som helst annen uansett pris, og jeg er sikker på at den ikke hadde gjort seg til skamme:

Hodetelefon: 1200,-
Forsterker: 800,-
Totalt: 2000.-

Legger ved frekvensresponsen på den aktuelle hodetelefonen med og uten HRTF, og EQ profilen i Foobar2000 jeg bruker sammen med denne hodetelefonen, i tillegg til Crossfeed. Til sammen er dette etter min mening hifi av øverste klasse.

 
Topp Bunn