Aktiv støydemping og hodepine??

Ladefar

Medlem
Ble medlem
29.12.2008
Innlegg
18
Antall liker
1
Sted
Nordnorge
Litt usikker på om dette blir rette tråden for dette spørsmålet..

Har i tiden fløyet med helikopter til og fra jobb, vanligvis bruker man vanlige hørselvern. Men idag tenkte jeg å bruke mitt Parrot ZIK hodetelefon sett med aktiv støydemping istedet. Men når turen på vel 20 minutter var over, fikk jeg kraftig hodepine som forverret seg utover dagen.

Hvordan fungere aktiv støydemping? Drar det med seg nå høyfrekvente toner som jeg ikke hører, men alikevell reagerer på? Er det skadelig for hørsel? Og nei, hadde ikke musikken nå særlig høyt på heller..
 

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
40.316
Antall liker
83.408
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
97
Z

Zomby_Woof

Gjest
Så vidt jeg vet har aktive øreklokker en mikrofon på utsiden, samt en forsterker og høyttalere inni. De virker ved å sende ut lyd i motfase inne i klokkene, slik at det reduserer det totale lydtrykket for ørene. Jeg har aldri opplevd hodepine i forbindelse med aktivt hørselvern. Tipper det er noe annet du er plaget med, og at det er helt tilfeldig.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Ubehag ved bruk av støykansellerende hodetelefon

Det er en velkjent sak at noen (10%?) opplever ubehag ved bruk av støykansellerende hodetelefon. Man bør derfor prøve en slik før man evt. kjøper.

Hvis jeg har forstått og husker rett, opplever noen en form for (hurtig) trykkoscillering.
 
T

Tittentei

Gjest
Er ikke utviklingen av den aktive støykanselleringen i Bose QC15 delvis finansiert og subsidiert av amerikanske myndigheter, fordi teknologien brukes av militærkomplekset? Dette mener jeg å ha hørt. Hvis det er tilfellet, så bør det nok være trygt med tanke på hørselskader.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Aktivt hørselvern vs. støykansellerende

Så vidt jeg vet har aktive øreklokker en mikrofon på utsiden, samt en forsterker og høyttalere inni. De virker ved å sende ut lyd i motfase inne i klokkene, slik at det reduserer det totale lydtrykket for ørene. Jeg har aldri opplevd hodepine i forbindelse med aktivt hørselvern. [...]
Mange aktive hørselvern virker vel på en annen måte enn støykansellerende hodetelefoner(?). Aktive hørselvern er vanlige støyisolerende hørselvern som er utstyrt med mikrofoner på utsiden og høyttalere på innsiden. Så lenge støynivået er under fare-/vernegrensen formidler mikrofon + høyttaler omgivelseslyd. Straks støyen blir for stor kuttes kretsen slik at hørselvernet oppfører seg som et vanlig hørselvern. Denne kuttemekanismen er meget rask slik at den også virker for skudd, hamrende maskiner, osv.

Peltor Alert_417468.jpg


Aktivt Peltor Alert hørselvern (bruksanvisning). Nede i front ser man mikrofonenes vindhetter. Antennen skyldes at det også har innebygd radiomottager.

Villmarksliv: Utdrag fra testomtale av det aktive hørselvernet Peltor SportTac:
[...]
Peltor SportTac er et såkalt aktivt hørselvern. Det innebærer at det er mikrofoner på utsiden som fanger opp lyd, slik at det er mulig å føre en normal samtale eller høre at elgen kommer luskende, selv om man har klokkene over ørene.

Idet høy lyd oppstår, f.eks. et lyden av et skudd, kuttes lyden umiddelbart, slik at klokkene virker som hørselvern. SportTac leveres med to ytre deksler – oransje og grønn. På høyre klokke sitter av og på-knapp og justeringsknapper for volum.

God lydgjengivelse
Det som skiller dette hørselvernet fra andre vi har testet, er hvor raskt det stenger den skadelige støyen ute. Lyden forsvinner og kommer tilbake så kjapt at en nesten ikke merker det.

Hørselvernet gir også veldig god og naturtro gjengivelse av lyden rundt deg slik at det er enkelt å retningsbestemme lyden.
[...]
 

Vedlegg

Topp Bunn