Resultater 1 til 5 av 5
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Loevhagen's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Sted
  L -> her <- H
  Innlegg
  5,354
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Sticky - Disclaimer - Vi har ulik oppfattelse av lyd, fordi...

  Navn:   roughroadahead_1211.jpg
Visninger: 801
Størrelse: 35.2 Kb

  Disclaimer - og ikke nødvendigvis like kjent for alle som leser inntrykk av lydprodukter. og da inkludert hodetelefoner.


  Vi har ulik oppfattelse av lyd rent klinisk. HRTF (Head Related Transfer Function) er en variabel. Kort sagt så er HRTF hvordan lyd påvirkes fra den forlater elementet i hodetelefonen, til lyden treffer trommehinnen. Med andre ord før lyden i det hele tatt oppfattes rent praktisk. Deretter så er det en variabel til, og det er om man har såkalt normalhørsel eller ikke. Noen har nedsatt hørsel i gitte frekvenser, som en følge av hørselsskade, mens andre har såkalt normalhørsel – men allikevel svekket som en følge av alder. Det som skiller hørselsskade fra aldring, er at sistnevnte fordeler seg typisk jevnt over et stort intervall av frekvenser, mens hørselsskade kan være relatert til kun et smalt intervall.

  Vi har også ulik oppfattelse av lyd rent emosjonelt. Vi kan da heller kalle dette for musikk enn lyd, for å relatere det mer opp mot det emosjonelle og subjektive. Noen elsker mye bass og diskant, og synes ikke mellomtonen er så viktig. Andre kan foretrekke såkalt stram og nøytral bass og mye diskant, da de liker mer detaljert lyd. Nå er utfordringen at det man mener man foretrekker rent subjektivt, ikke er så lett å skille fra det som gjelder rent klinisk. To personer kan oppfatte en hodetelefon relativt ulikt, selv om man benytter samme musikkfil, DAC og forsterker.

  Årsaken til at man oppfatter ting ulikt, kan selvsagt også skyldes at man de facto liker ulike lydsignaturer (den subjektive variabelen), men også at det er kliniske forhold man ikke er klar over som agerer som et filter for musikken. Og, dette kompliserer det hele – og medvirker til at det ikke alltid er så lett å tolke beskrivelser av en gitt hodetelefon på ulike diskusjonsfora.

  Så, er det en ting til – og det er den tredje variabelen; gruppetenking. Noen uttaler seg også om en gitt hodetelefon uten nødvendigvis å ha hørt den selv – men refererer videre på ulike fora hva de har lest – men da fremstilt som egne meninger. Videre så er det jo også slik at dersom man skulle oppfatte noen parametere for en gitt hodetelefon annerledes enn hva brorparten av brukerne er enige om, så krever det litt mot å poste dem. Så, det kan være at enkelte brukere, selv om de skriver det de reelt hører og oppfatter, unnlater å poste inntrykk på enkeltparametere som går utenfor hva flertallet har dannet som en “fasit”.

  Det som er viktig for den som skal danne seg et inntrykk av om en gitt hodetelefon passer på å gjøre grundig research (les; reflektér over mange postings på ulike fora). Ved å lese mange andres inntrykk, så dannes det et konsensus, som naturlig nok reflekterer hva flertallet mener. Selv om konsensus er å anse som “riktig”, så er det en fare for at “one size, doesn't fit you” vil gjelde for den potensielle kjøper.

  Moralen er å høre ting selv, og har man ikke den muligheten – så bør det og kritisk vurdere delelementene i et konsensus være et kompenserende tiltak man må utføre selv. Dette er viktig, da det er kjent at flere hodetelefonprodusenter (ikke bare Audeze og HiFiMAN) har (hatt) modeller med avvik i produksjonen. F. eks. HD800, T1 og andre har vært beskrevet som å lyde ulikt. Om dette skyldes produksjonsavvik alene, vet jeg ikke med sikkerhet. Jeg vil mene det er noe her, da de ulike frekvensgrafene som medfølger enkelte hodetelefoner, viser at grafene er ulike. Det kan skyldes også feilmarginer under selve målingene. Med andre ord enda en variabel å ta hensyn til.

  Når da denne disclaimer er formidlet, så skal den være i bakhodet når man leser inntrykk postet av alle. Vær tro på det DU liker, og vurdér andres nyttige inntrykk med denne disclaimer for øret.
  I enden av regnbuen http://loevhagen.blogspot.com/

 2. #2
  Hifi Freak Loevhagen's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Sted
  L -> her <- H
  Innlegg
  5,354
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Navn:   23999729.jpg
Visninger: 682
Størrelse: 67.3 Kb
  I enden av regnbuen http://loevhagen.blogspot.com/

 3. #3
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Nov 2010
  Innlegg
  474
  Tagget i
  0 Innlegg
  Navn:   big-ears.jpg
Visninger: 695
Størrelse: 52.5 Kb

 4. #4
  Hifi Freak CDWMcInSpots's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2010
  Sted
  Bergensregionen
  Innlegg
  7,551
  Tagget i
  0 Innlegg

  Lydstyrke, frekvensrespons (og gain)

  Sitat Sitat fra CDWMcInSpots Se Innlegg
  Utdrag fra et innlegg jeg skrev i en annen tråd:

  Sitat Sitat fra CDWMcInSpots Se Innlegg
  Navn:   Loudness_contours_535px-Lindos1.svg.png
Visninger: 632
Størrelse: 62.0 Kb

  Hvilke lydstyrkenivåer regner du med å benytte? Det kan ha betydning for dine valg fordi den menneskelige hørsels følsomhet varierer med lydens frekvens og styrke (se figur ovenfor).

  En hodetelefon med U-signatur (ganske mye bass og diskant i forhold til mellomtone) vil gjerne være fin for høyst moderate lydstyrkenivåer fordi den nærmest har innebygd loudnesskompensasjon, men kanskje mer problematisk ved høye lydstyrkenivåer. Jeg lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer, og tror dette fenomenet er noe av grunnen til at jeg liker min Denon AH-D7000 og oppfatter den som rimelig nøytral, mens andre mener den har for mye bass. Tilsvarende synes jeg og ganske mange andre at AKG K 701 og flere andre AKG er ganske slanke/lette i bunnen, mens andre synes de er helt fine.

  Hvis du lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer, må du passe på at hodetelefonforsterkeren ikke har for mye gain. Dette er ofte et problem for meg. Gainjustering på hodetelefonforsterkeren er etter min mening en stor fordel.

  [...]
  ..
  Løsøreoversikt. Jeg lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer.
  Subjektiv observasjon vs. forsøk etter anerkjente vitenskapelige prinsipper.
  Standardforbehold: Meg, mine ører, min smak, på den aktuelle dag, i det aktuelle system, med den aktuelle musikk, ...

 5. #5
  Hifi Freak CDWMcInSpots's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2010
  Sted
  Bergensregionen
  Innlegg
  7,551
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dagsform, humør, lydstyrke og musikksjanger

  Sitat Sitat fra ptb Se Innlegg
  Ja @Loevhagen, denne er godt skrevet og formulert. Når man i tillegg, under emosjonelle forhold, kan legge til både humør og dagsform (som begge kan svinge relativt mye) - samt ulikt lyttenivå (volum) så der det mange faktorer som genererer "avvik" i lytteopplevelse.

  Og, som for Hi-Fi generelt: Noen oppsett låter bedre for enkelte sjangre enn andre - og viseverca. Her er det én stor fordel med Head-Fi. Det er noe enklere å ha flere kombinasjoner.
  ..
  Løsøreoversikt. Jeg lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer.
  Subjektiv observasjon vs. forsøk etter anerkjente vitenskapelige prinsipper.
  Standardforbehold: Meg, mine ører, min smak, på den aktuelle dag, i det aktuelle system, med den aktuelle musikk, ...

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed