Sticky - Disclaimer - Vi har ulik oppfattelse av lyd, fordi...

Loevhagen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.08.2005
Innlegg
5.372
Antall liker
1.045
Sted
L -> her <- H
Torget vurderinger
3
roughroadahead_1211.jpg


Disclaimer - og ikke nødvendigvis like kjent for alle som leser inntrykk av lydprodukter. og da inkludert hodetelefoner.


Vi har ulik oppfattelse av lyd rent klinisk. HRTF (Head Related Transfer Function) er en variabel. Kort sagt så er HRTF hvordan lyd påvirkes fra den forlater elementet i hodetelefonen, til lyden treffer trommehinnen. Med andre ord før lyden i det hele tatt oppfattes rent praktisk. Deretter så er det en variabel til, og det er om man har såkalt normalhørsel eller ikke. Noen har nedsatt hørsel i gitte frekvenser, som en følge av hørselsskade, mens andre har såkalt normalhørsel – men allikevel svekket som en følge av alder. Det som skiller hørselsskade fra aldring, er at sistnevnte fordeler seg typisk jevnt over et stort intervall av frekvenser, mens hørselsskade kan være relatert til kun et smalt intervall.

Vi har også ulik oppfattelse av lyd rent emosjonelt. Vi kan da heller kalle dette for musikk enn lyd, for å relatere det mer opp mot det emosjonelle og subjektive. Noen elsker mye bass og diskant, og synes ikke mellomtonen er så viktig. Andre kan foretrekke såkalt stram og nøytral bass og mye diskant, da de liker mer detaljert lyd. Nå er utfordringen at det man mener man foretrekker rent subjektivt, ikke er så lett å skille fra det som gjelder rent klinisk. To personer kan oppfatte en hodetelefon relativt ulikt, selv om man benytter samme musikkfil, DAC og forsterker.

Årsaken til at man oppfatter ting ulikt, kan selvsagt også skyldes at man de facto liker ulike lydsignaturer (den subjektive variabelen), men også at det er kliniske forhold man ikke er klar over som agerer som et filter for musikken. Og, dette kompliserer det hele – og medvirker til at det ikke alltid er så lett å tolke beskrivelser av en gitt hodetelefon på ulike diskusjonsfora.

Så, er det en ting til – og det er den tredje variabelen; gruppetenking. Noen uttaler seg også om en gitt hodetelefon uten nødvendigvis å ha hørt den selv – men refererer videre på ulike fora hva de har lest – men da fremstilt som egne meninger. Videre så er det jo også slik at dersom man skulle oppfatte noen parametere for en gitt hodetelefon annerledes enn hva brorparten av brukerne er enige om, så krever det litt mot å poste dem. Så, det kan være at enkelte brukere, selv om de skriver det de reelt hører og oppfatter, unnlater å poste inntrykk på enkeltparametere som går utenfor hva flertallet har dannet som en “fasit”.

Det som er viktig for den som skal danne seg et inntrykk av om en gitt hodetelefon passer på å gjøre grundig research (les; reflektér over mange postings på ulike fora). Ved å lese mange andres inntrykk, så dannes det et konsensus, som naturlig nok reflekterer hva flertallet mener. Selv om konsensus er å anse som “riktig”, så er det en fare for at “one size, doesn't fit you” vil gjelde for den potensielle kjøper.

Moralen er å høre ting selv, og har man ikke den muligheten – så bør det og kritisk vurdere delelementene i et konsensus være et kompenserende tiltak man må utføre selv. Dette er viktig, da det er kjent at flere hodetelefonprodusenter (ikke bare Audeze og HiFiMAN) har (hatt) modeller med avvik i produksjonen. F. eks. HD800, T1 og andre har vært beskrevet som å lyde ulikt. Om dette skyldes produksjonsavvik alene, vet jeg ikke med sikkerhet. Jeg vil mene det er noe her, da de ulike frekvensgrafene som medfølger enkelte hodetelefoner, viser at grafene er ulike. Det kan skyldes også feilmarginer under selve målingene. Med andre ord enda en variabel å ta hensyn til.

Når da denne disclaimer er formidlet, så skal den være i bakhodet når man leser inntrykk postet av alle. Vær tro på det DU liker, og vurdér andres nyttige inntrykk med denne disclaimer for øret.
 
  • Liker
Reaksjoner: TT.

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Lydstyrke, frekvensrespons (og gain)

Utdrag fra et innlegg jeg skrev i en annen tråd:

Loudness_contours_535px-Lindos1.svg.png

Hvilke lydstyrkenivåer regner du med å benytte? Det kan ha betydning for dine valg fordi den menneskelige hørsels følsomhet varierer med lydens frekvens og styrke (se figur ovenfor).

En hodetelefon med U-signatur (ganske mye bass og diskant i forhold til mellomtone) vil gjerne være fin for høyst moderate lydstyrkenivåer fordi den nærmest har innebygd loudnesskompensasjon, men kanskje mer problematisk ved høye lydstyrkenivåer. Jeg lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer, og tror dette fenomenet er noe av grunnen til at jeg liker min Denon AH-D7000 og oppfatter den som rimelig nøytral, mens andre mener den har for mye bass. Tilsvarende synes jeg og ganske mange andre at AKG K 701 og flere andre AKG er ganske slanke/lette i bunnen, mens andre synes de er helt fine.

Hvis du lytter med høyst moderate lydstyrkenivåer, må du passe på at hodetelefonforsterkeren ikke har for mye gain. Dette er ofte et problem for meg. Gainjustering på hodetelefonforsterkeren er etter min mening en stor fordel.

[...]
..
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Dagsform, humør, lydstyrke og musikksjanger

Ja @Loevhagen, denne er godt skrevet og formulert. Når man i tillegg, under emosjonelle forhold, kan legge til både humør og dagsform (som begge kan svinge relativt mye) - samt ulikt lyttenivå (volum) så der det mange faktorer som genererer "avvik" i lytteopplevelse.

Og, som for Hi-Fi generelt: Noen oppsett låter bedre for enkelte sjangre enn andre - og viseverca. Her er det én stor fordel med Head-Fi. Det er noe enklere å ha flere kombinasjoner.
..
 
Topp Bunn