På vei inn i head-fi verdenen...

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
For tiden bor jeg på en liten studenthybel uten mye gøy og i hvert fall uten anlegget mitt. Skal kompensere for det med å kjøpe en Ipod og Etymotic-in-ear hodetelefoner. Men, om en måneds tid skal jeg flytte på til en ny hybelleilighet og begi meg inn i head-fi verdenen.

Den leiligheten eg skal flytte inn i har en liten stue hvor jeg vanskelig kan sette opp anlegget mitt uten å slite med massive rom- og akustikkproblemer. Så jeg har droppa det og min bror er i gang med å bygge en dedikert rør-hodetelefon-forsterker til meg.

Planen min er å kjøpe Beyerdynamic DT880, matche de med head-ampen og min Cayin cd-spiller. Har aldri brukt hodetelefoner til noe annet enn bærbart og da stort sett for å ikke kjede meg for mye på bussen hit og dit. Så er ganske så spent på resultatet.

Hvor bra kan head-fi være? Hva vinner og taper jeg på å gå ut med hodetelefoner og ikke høyttalere? Er det et vettig kompromiss? Kommer jeg til å savne høyttalerne mine eller blir det litt nedtur når jeg kopler opp anlegget mitt igjen etter at jeg har flyttet etter jul?

Noen som har gode/dårlige erfaringer med hodetelefoner og kan gi meg en ide om hva jeg har i vente? Jeg er ganske så eklektisk i musikksmaken, mine "Desert Island" cd-r (har lagret mesteparten av cd-ene mine og all vinylen min) består av alt fra Tool, Notorius B.I.G., Coltrane, Miles, Laura Nyra, Townes van Zandt, Mogwai, noe klassisk, mye soul...

Føler det litt som en ny verden venter på meg om en måneds tid og jeg gleder meg. Det blir spennende og gøy å utforske en ny verden. :)
 
C

cosmos

Gjest
hodetelefoner kan ikke erstatte høyttalere og høyttalere kan ikke erstatte hodetelefoner mener jeg. en smakssak fra tid til tid.
 

Vedlegg

interman

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2002
Innlegg
481
Antall liker
1
Liker selv godt hodetelefoner, men prøv deg litt frem før du bestemmer deg. Grado, Sennheiser, og AKG har mye som funker veldig bra. Selv har jeg veldig lyst på Grados nye GS1000, men Sennheiser har også en erstatter til HD650 i horisonten, så jeg velger å vente før eventuell oppgradering.
 

JensL

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
17.11.2003
Innlegg
222
Antall liker
8
Sted
Akershus
Head-fi verdenen er veldig interessant og givende, synes jeg. Jeg er nok litt bitt av denne basillen, og har for tiden 7-8 forskjellige hodetelefoner i alle prisklasser. Mapletree Ear++ rørforsterker er på plass også.

Jeg har diverse venner i el-bransjen, og har heldigvis fått prøvd svært mye forskjellige hodetelefoner. Det meste av Sennheiser, Beyerdynamic og Ultrasone. Samt mye AKG, Shure, Grado og annet rart.

Beyerdynamic lager de hodetelefonene som passer meg best. De har en lydfilosofi jeg liker, rett og slett. Jeg har selvfølgelig DT880 og DT770, men også en spesialutgave av DT990 (32 ohm). Dessuten er de fleste knallsolid bygd og meget behagelige å ha på.

Det er mange grunner til å like hodetelefoner. Det er en billig inngangsbillett til high-end lyd, og du slipper tenke på alt som har med dårlig akustikk å gjøre, og tro meg, det er en stor befrielse. :)
I tillegg kan du nyte musikken når du vil, og hvor høyt du vil...

En Beyerdynamic DT880 pluss en dedikert rørforsterker er et virkelig godt utgangspunkt. Det virker som Beyer generelt liker rør veldig godt.

Når det gjelder iPod pluss Etymotic er ikke det nødvendigvis den beste matchen. Begge deler er ganske slanke i bassen. Shure er nok et bedre valg, spesielt E4g. Og kanskje heller en iAudio istedetfor iPod... ;-)

Du har sikkert vært innom www.headfi.com, det beste nettstedet for hodetelefon-info, men jeg nevner det allikevel.
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.235
Antall liker
6.368
Vet ikke hvor budsjettet ditt ligger, men jeg er veldig fornøyd med STAX-settet jeg kjøpte brukt. Her snakker vi luftig og oppløst (og stram bass).
 

GAK

Medlem
Ble medlem
16.07.2006
Innlegg
6
Antall liker
0
Hei, bor selv i ok leilighet men liker å lytte på musikk sen kveld/natt og må ta hensyn til naboer. Kjøpte derfor brukt 'STAX SRM-1/MK 2 Professional' driver med 'STAX Lamda pro signature' som jeg kobler direkte til min 'Cayin CDT-17A' CD med svært godt resultat. Hodehøyttalere kontra høyttalere/lytterom er vel en vanesak men STAX'ene gir meg stor lytteglede. Samtidig slipper man jo problemene med romakustikk samt problemer med andre komponenter/kabler hvis man kan koble driver direkte til CD-spilleren.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Takk for gode og spennende tilbakemeldinger. BeyerDynamic DT880 og rørforsterker har jeg stor tro på etter å ha lest beskrivelser av hodetelefonene. De høres ut som akkurat det jeg vil ha. Skal prøve å få hørt på noen hodetelefoner før jeg kjøper, men bor i Tromsø så utvalget her oppe er noe begrenset.

iAudio har jeg aldri hørt.  :p Googlet det litt og må sjekke det opp litt mer. Kan noen fortelle meg hvorfor jeg burde velge det framfor iPod? Kan jeg fremdeles kjøre lossless-formater? Lydkvalitet? Jeg gir totalt beng i hva som er hipt og kult, jeg vil ha best mulig bærbar lyd for penga (og ikke bærbar cd-spiller, det har jeg).  :) Budsjettet er maks 5000 for spiller og hodetelefoner (bærbart).

Den Etymoticen jeg vurderer å kjøpe er 6i-varianten. Jeg har ikke hørt den og kjøper den stort sett fordi jeg har hørt mye pent om Etymotic.  ::)

Huff. Poenget mitt: jeg vil ha noe bærbart. Som er så bra så mulig.

Når det kommer til det andre prosjektet er budsjettet for rørforsterkeren 4000.-. Brodern skal bygge, så det blir spennende. :) Jeg skal si fra til han hvis noen vil vite mer om det, jeg er ikke plagsomt mye inne på sånt.

Budsjettet for hodetelefoner til amp'en er rundt 3000.-, mest fordi det later til at det ikke går så mye høyere (eller at man da må opp i 10k og det er for mye).
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Og da, etter mye venting, var alt på plass. Har kjøpt Beyedynamic DT880, brodern har bygget en rør-amp med 5687WA rør og jeg bruker en Cayin CDT-15A (via rørutgangen selvfølgelig) som kilde. Og hva skal man si?

For det første skal jeg få lånt et digitalkamera og tatt et bilde av forsterkeren fordi den ser fantastisk ut og jeg er mektig imponert over hva brodern har fått til.

For det andre høres det imponerende ut. Jeg har zip erfaring med head-fi i denne kategorien og jeg vet at verken ampen eller fonene er innspilt. Men ærlig talt: så bra trodde jeg ikke det skulle være. Bassen er selvfølgelig i en klasse for seg - som ventet sia jeg slipper rominteraksjoner o.l.

Men det viktigste er den imponerende nærheten til musikken som jeg aldri har vært borti før. Det er delvis et produkt av at musikken er inni hodet mitt, men også et produkt av et vell av detaljer og en dynamikk jeg aldri har hørt før. Det er en nesten som å oppdage musikk på nytt og bli minnet på hvorfor jeg forelsket meg i Dylan, Godspeed, Coltrane, Miles Davis, James Carr, Pink Floyd in the first place. Og ikke minst blir jeg minnet på hvorfor jeg begynte med hi-fi: nærmere musikken og nærmere musikken enn dette har jeg knapt vært noen gang. Dette er derimot ikke bra når jeg engang rigger opp anlegget mitt med HT og stash. Kan fort bli dyrt å få denne lyden inn i stua via HT er jeg redd... :p

Som jeg sa til brodern: hvis head-fi kan være så bra, har jeg nesten lyst til å selge ut resten av anlegget mitt, kjøpe meg elektrostathodetelefoner og ta det derfra. :D

Det blir mange timer med musikk framover nå, i mørketidens Tromsø og med en god cask-strength Caol Ila i glasset. Happy days are here to stay! 8)
 
Topp Bunn