Rom og plassering - halve anlegget

Humdinger

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.08.2004
Innlegg
150
Antall liker
37
Torget vurderinger
1
Det er lenge siden jeg har skrevet noe i dette forumet. Hovedsaklig pga at jeg fant ut det var bedre å nyte musikk enn å krangle kabler på nett. Tiden siden mitt forrige innlegg (begynner vel å bli både måneder og år siden) har jeg brukt til å finpusse på både anlegget og, ikke minst, rommet.

Selvsagt må utstyret være i orden og matche hverandre hvis det skal være noen sjans for å få god lyd, men jeg blir stadig overrasket over hvor stor forskjell det blir på lyden ved justeringer i plassering og demping av rommet. Lyden blir aldri bedre enn det svakeste ledd, og jeg tror rommet er det svakeste leddet hos mange. Jeg har hørt flere 100-tusenkroners systemer som har spilt forferdelig pga elendig demping av rommet, og jeg har hørt noen 10-tusenkroners systemer som har spilt direkte "high-end" i gode lytterom.

Hjemme hos meg har jeg tykke tepper hengende på sideveggene, rett ved siden av hver av høyttalerne. Det henger et stort teppe på bakveggen (veggen bak høyttalerne) og det ligger et stort teppe på gulvet som strekker seg fra litt oppover bakveggen, under høyttalerne og tom lytterstolen. Jeg har mye luft mellom lyttepossisjon og veggen bak, og det står mye rart plassert langs med veggene BAK lyttepossisjon. Ingen ting foran annet enn teppene. I tillegg er det to madrasser, en i hvert hjørne bak høyttalerne.

Det er mye luft mellom høyttalerne og veggen bak dem, og i det området har jeg inntil nå hatt et Aavik-rack med forsterkeren på toppen (eneste plassen det var plass til den). Alle komponentene har stått på titan Pulsar Points på racket. Mitt siste "tweak" var å fjerne hele racket og sette CD/pre og forsterkeren rett på gulvet (dvs på teppet oppå det flisbelagte murgulvet) direkte på titan Pulsar Points. Resultatet ble markert større 3D-følelse i lyden. Tingene falt liksom bare på plass og låt mer naturlig og bedre plassert i lydbildet.

Jeg har hørt mange high-end oppsett rundt omkring, men med hånden på hjertet så er den beste lyden jeg noen gang har hørt hjemme hos meg selv. Selvsagt en subjektiv vurdering, men hva gjør vel det når det tross alt er meg selv som skal nyte musikk der :) :) :)
 

kaap

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2004
Innlegg
3.447
Antall liker
2.632
Sted
Mo i Rana
Torget vurderinger
5
Velkommen tilbake skal du være, Humdinger! Godt høre noe fra dine kanter igjen.

mvh kai
 
C

Cyber

Gjest
Enig i mye av det du sier. Rom har utrolig mye å si, og jeg gleder meg til å få større rom da jeg vet at det er det som jeg kan hente mest på nå. Kommer ikke til å ha madrasser og puter på vegger og gulv, men har tenkt å "tune" et fremtidig rom litt. Altfor mange tror jeg eksperimenterer for lite med plassering, vinkling og avstander fra vegger. 10 cm kan utgjøre stor endring lyden...
 

KHH

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2005
Innlegg
2.805
Antall liker
18
Veldig mye vettugt du kommer med Humdinger, mye av dette er nok "glemt" av mange..
Men du har også de som må integrere anlegget til stua, da er det ikke mulig å gjøre så mye uten at sjefen kommer med fingren :-[
Skulle vært en lov som sa at vi audiofile skulle ha eget lytterom 8)

I flere år så hadde jeg eget lytterom og kunne gjøre det aller meste som du skriver, det var en fryd å lytte til i forhold til åssen rommet var originalt..

I dag så må jeg ha anlegget i stua og sjefen er ikke glad for at jeg gjør noe som helst av slike "tweaks" så det er bare en standard stue..
Men selv om dette er en standard stue, så har jeg enda bedre lyd i dag, enn jeg hadde med eget lytterom..
Så det er mulig å få det til uten å fylle rommet med ting og tang, men det krever at du bruker veldig mye mer tid på å få anlegget til å spille med rommet, her kommer jo høyttalerene inn som faktor nr 1..
For slike som meg så er horn løsningen, det gjør jobben utrolig mye lettere enn med "standard" høyttalere..

For veldig mange så er dine "påstander" og erfaringer gull verdt, om de bare gidder å prøve.!
Det meste har jo folk liggende i skap eller skuffer, så jeg anbefaler de som har mulighet til det å prøve..

Følger på med flere råd som jeg har høstet gjennom tidene..
For de som ikke har vegg til vegg teppe, så kan de skaffe seg to like tepper å klippe ut til høyttaler fot, det er en grei løsning for å dempe litt å fremdeles ha godt feste til gulv..
Gardiner bak hver høyttaler funker også i en del stuer, bare pass på at sjefen handler det inn sammen med deg ;)
Slik som å passe på at høyttalere står sånn noen lunde i vater og at de ikke vagler, vil også ha en del å si på lyden..
Trekke høyttalere frem og tilbake for å finne beste posisjon. sørge for at det er like mye rom til alle kanter hvis det er mulig..
Gammelt råd som sier 1/3 av rommet funker i de fleste hjem, også 1/4 og 1/5 av rommet funker..
Klappetesten er det sikkert ikke mange som husker, men prøv og erfar så ser du at det funker ;)
Trampetesten er også noe for de som kan ha gammelt hus og mange muligheter, jo fastere grunn jo bedre lyd sånn generelt..
Bruk ørene og du vil garantert få bedre lyd enn du har i dag, spesielt om du har eget lytterom ;)

Anne Grete Preus er nok ingen audiofil, men noen ganger så er en millimeter nok.! :eek:
 

Humdinger

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.08.2004
Innlegg
150
Antall liker
37
Torget vurderinger
1
Ja, det er dessverre ikke alle forunt å ha eget lytterom. Selvsagt må man ta hensyn når lytterommet skal fungere som fellesrom i tillegg. Et par råd har jeg lyst til å gi til dem som har anlegget i stua, selv om de er noget dyrere enn et par madrasser fra Jysk ;)

Gå til en seriøs teppeforhandler (de finnes, selv om det er langt imellom dem). I Bodø ligger en butikk som heter Heimtex som har et av landets største utvalg av håndknyttede persiske tepper. De er også av de meget få forhandlerne som har forholdsvis rimelige, realistiske priser på disse teppene. Når du ser at noen selger teppene til "halv pris" så er det bare å styre unna. Du kan trygt gå ut fra at den "halve prisen" er tre ganger dyrere enn normal pris hos Heimtex. I tillegg er Heimtex svært bevisst på kvaliteten på det de selger. Du får helt klart det du betaler for der. Jeg vet det finnes minst en seriøs teppebutikk i Oslo også, men jeg kommer ikke på navnet i farten (innehaveren heter Eva, mener jeg å huske). Nok om det...

Grunnen til all denne "reklamen" er at tepper av god kvalitet er en av de få tingene som virkelig hjelper på akustikken i rommet, og som samtidig godkjennes av kona. Dere kan til og med være så "sleipe" at dere begynner å prate forsiktig om hvor "pent" det ville vært med et flott teppe foran høyttalerne ;D. Bare husk på å aldri nevne at dette har noe med lyd å gjøre ;). Samtidig så er mange av de litt mindre persiske teppene utrolige flotte smykker på veggen, og det er en utrolig forbedring på akustikken i "harde" rom. Har man penger er det mao mye man kan gjøre for å rette på lyden uten å krangle med kona.

Selv om dette virker kostbart så tenk litt på det. Du har brukt 10-tusener, kanskje 100-tusener, på anlegg og tweaks, men du får aldri det lille ekstra pga rommet. Et teppe til 10.000,- kan gi en lydforbedring som er merkbart større enn 30.000,- i nye kabler. Ikke tenk på rommet som et nødvendig onde. Tenk på det som en del av anlegget som også må tweakes på plass for at anlegget som helhet skal låte bra. Man betaler på tusenvis, og 10-tusenvis, av kroner for allskens spikes, pulsar points, kabler, rack mm, også får man det ikke til å spille skikkelig fordi man ikke kan avse noen tusenlapper til et teppe som på toppen av det hele ser pent ut og pynter opp i stua.

Bare litt til ettertanke dette. Ikke ta det som et "jeg-vet-best"-utsagn. Vi har alle forskjellige prioriteringer, og det skal man selvsagt respektere. Personlig var et eget lytterom et krav fra min side da vi kjøpte hus. Dette av den enkle grunn at jeg stort sett lytter når kona sitter i stua og glaner på realityserier av typen "Top model" og lignende på tv. Vi hadde ikke kunnet kombinere hi-fi med stua. I stua har jeg forresten et brukanes surround-system som fruen også har mer glede av siden hun er glad i film. Det må vel også innrømmes at min kone er adskillig mer forståelsesfull om min utstyrs-, hi-fi- og lyd-interresse enn koner flest. Det er flere hi-fi kompiser som har misunt meg en kone med de egenskapene :).
 

balleklorin

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.02.2005
Innlegg
363
Antall liker
1
Dette er så riktig så riktig, det eneste som uansett koster relativt mye er høy effekt og lave frekvenser.

Klarer man seg med 40 hz nedover og ikke syke lydnivåer er denne hobbyen billig og et godt rom er nøkkelen til godlyden.
 
J

Jurassic

Gjest
Men hvem faen vil ha et sånt persiskt teppe på gulvet.
Det er sånne ufattelige stygge greier som førkrigsgenerasjonene kjøpte når de fikk råd til det.
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.065
Antall liker
33.742
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
Må vel bare si meg enig her, kan heller ikke få poengtert nok hvor viktig det er med riktig høyttalerplassering.
Her går det nesten på millimeterene når man har funnet det magiske punktet.
Tykke håndknyttete tepper kan som Humdinger sier bedre akustikken betydlig. Jeg bruker selv teppe på gulv
(med ekstra underlag), samt bakvegg i rommet som her:

 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.065
Antall liker
33.742
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
Men hvem faen vil ha et sånt persiskt teppe på gulvet.
Det er sånne ufattelige stygge greier som førkrigsgenerasjonene kjøpte når de fikk råd til det.
Jeg vil............ :D
 
H

hobby

Gjest
Rom er viktig - uten tvil! Har lagt mye ned i tuning i mitt nye hifi rom og angrer ikke et sekund. Godt med tepper (vegg til vegg :)) og møbler er også ok.

Ellers er separate kurser nærmest like viktig synes jeg. Har 4 separate kurser for anlegget (1 per monoblokk, 1 for preamp og 1 for CD!) og det gir et vanvittig løft!
 
U

utgatt60135

Gjest
ehh... trodde alle som har holdt på med HiFi en stund vet dette.. ::)
 
K

kiwi

Gjest
Hva har du av utstyr da Humdinger?
Mvh: Espen
Det er lenge siden jeg har skrevet noe i dette forumet. Hovedsaklig pga at jeg fant ut det var bedre å nyte musikk enn å krangle kabler på nett. Tiden siden mitt forrige innlegg (begynner vel å bli både måneder og år siden) har jeg brukt til å finpusse på både anlegget og, ikke minst, rommet.

Selvsagt må utstyret være i orden og matche hverandre hvis det skal være noen sjans for å få god lyd, men jeg blir stadig overrasket over hvor stor forskjell det blir på lyden ved justeringer i plassering og demping av rommet. Lyden blir aldri bedre enn det svakeste ledd, og jeg tror rommet er det svakeste leddet hos mange. Jeg har hørt flere 100-tusenkroners systemer som har spilt forferdelig pga elendig demping av rommet, og jeg har hørt noen 10-tusenkroners systemer som har spilt direkte "high-end" i gode lytterom.

Hjemme hos meg har jeg tykke tepper hengende på sideveggene, rett ved siden av hver av høyttalerne. Det henger et stort teppe på bakveggen (veggen bak høyttalerne) og det ligger et stort teppe på gulvet som strekker seg fra litt oppover bakveggen, under høyttalerne og tom lytterstolen. Jeg har mye luft mellom lyttepossisjon og veggen bak, og det står mye rart plassert langs med veggene BAK lyttepossisjon. Ingen ting foran annet enn teppene. I tillegg er det to madrasser, en i hvert hjørne bak høyttalerne.

Det er mye luft mellom høyttalerne og veggen bak dem, og i det området har jeg inntil nå hatt et Aavik-rack med forsterkeren på toppen (eneste plassen det var plass til den). Alle komponentene har stått på titan Pulsar Points på racket. Mitt siste "tweak" var å fjerne hele racket og sette CD/pre og forsterkeren rett på gulvet (dvs på teppet oppå det flisbelagte murgulvet) direkte på titan Pulsar Points. Resultatet ble markert større 3D-følelse i lyden. Tingene falt liksom bare på plass og låt mer naturlig og bedre plassert i lydbildet.

Jeg har hørt mange high-end oppsett rundt omkring, men med hånden på hjertet så er den beste lyden jeg noen gang har hørt hjemme hos meg selv. Selvsagt en subjektiv vurdering, men hva gjør vel det når det tross alt er meg selv som skal nyte musikk der  :) :) :)
 
H

hobby

Gjest
ehh... trodde alle som har holdt på med HiFi en stund vet dette..  ::)
Jojo, i teorien i hvert fall, men dessverre for få som etterlever i praksis synes jeg...
 
U

utgatt60135

Gjest
Jojo, i teorien i hvert fall, men dessverre for få som etterlever i praksis synes jeg...
Det kommer vel an på hvor mye en kan gøre i en stue. Alle drømmer vel om et eget lytterom uten naboer hvor vi kan gjøre hva vi vil med rommet. Jeg bor alene så dempeplatene henger fortsatt på veggen.... 8)
 
H

hobby

Gjest
Det kommer vel an på hvor mye en kan gøre i en stue. Alle drømmer vel om et eget lytterom uten naboer hvor vi kan gjøre hva vi vil med rommet. Jeg bor alene så dempeplatene henger fortsatt på veggen.... 8)
Eget lytterom er et must !! ;D
 
O

omholt

Gjest
Helt enig at rommet og akustikken har enormt å si. Har selv prøvd med tepper. Synes det ga blandete resultater. Det dempet hard lyd, men følte at jeg mistet et frekvensområdet. Jeg endte opp med å kjøpe Furutech paneler som både diffuserer og absorberer. Er veldig fornøyd med de. De var svindyre og det finnes sikkert produkter som er billigerer og fungerer like bra, men disse panelene er både pene og praktiske.
 
B

Back_Door

Gjest
Mitt kommende system, Gaia, har som målsetting å spille bedre i en "normal" stue, enn det som har vært vanlig fra store høyttalere hittil.
Synes ideen til Humdinger om persiske tepper var god. Jeg synes slike tepper er kunstgjenstander på høyde med flotte malerier. Man bør dog ha en møblering som passer til slike tepper. Disse kan fås som små passende veggtepper også.
 
U

utgatt60135

Gjest
Man må nesten like persiske tepper da :). Finnes det noen annen type lerret(maleri) som er såpass transparent at lyden går igjennom og blir absorbert i en plate bak som ikke synes? Drømmer jeg?
 
B

Back_Door

Gjest
Helt enig at rommet og akustikken har enormt å si. Har selv prøvd med tepper. Synes det ga blandete resultater. Det dempet hard lyd, men følte at jeg mistet et frekvensområdet. Jeg endte opp med å kjøpe Furutech paneler som både diffuserer og absorberer. Er veldig fornøyd med de. De var svindyre og det finnes sikkert produkter som er billigerer og fungerer like bra, men disse panelene er både pene og praktiske.
Kan man ikke kle slike paneler med et teppe man liker? Vil det kunne gjøre noe negativt?
 
O

omholt

Gjest
Kan man ikke kle slike paneler med et teppe man liker? Vil det kunne gjøre noe negativt?
Det tror jeg ikke er bra, da mister jo man effekten av panelene.
Faren med tepper er at det fort kan blir for dødt. Kombinasjon av diffusjon og absorbasjon er ifølge ekspertene det beste.
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
Litt o.t. men noen som har linker til evt. webshops som selger tepper egnet for vegg av litt mere moderne type, ala soundscapes variant her over?
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.235
Antall liker
6.368
Støtter meg til det trådstarter sier. Det er slik at noen folk vil ha pene anlegg som spiller i en pen stue, og som kjent er det vanskelig å gjøre drastiske akustikktiltak uten å tulle med det estetiske. Jeg hadde ukledde akustikkplater stående i stua mi. SO worth it. Jeg kan aldri tenke meg et lytterom eller rom med anlegg i uten akustiske tiltak igjen.

Jeg tror det er mange stuer med anlegg til veldig høye priser hvor man ikke får hentet ut potensialet. En liten plante her og et laken der gjør ikke store greiene.



Det så slik ut. Det man ikke ser er et par akustikkplater bak lytteposisjon også.

En tanke som har slått meg er at jeg ofte(st) blir skuffet av andre anlegg jeg hører på. Gjengangeren er da lite arbeid med plassering og akustikk. På den andre siden er det moro å komme hjem etter å ha hørt på anlegg til mange ganger prisen av mitt eget, sette seg ned med en plate og høre et lydbilde som SITTER.

Jeg er på ingen måte noen rev med gode svar på dette, men med en del trial and error mener jeg at jeg kom ganske godt i mål.
 
B

Back_Door

Gjest
Størrelse og geometriske forhold i rommet kan være en vesentlig faktor.Man kan f.eks. vinkle høyttalerne slik at man i lytteposisjon unngår reflektert lyd i stor grad.
Likeså tetthet, type og plassering av møbler.

Det kan uansett være en stor utfordring å avgjøre om det er anlegget som ikke er optimalt, eller rommet.
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Dette er så riktig så riktig, det eneste som uansett koster relativt mye er høy effekt og lave frekvenser.

Klarer man seg med 40 hz nedover og ikke syke lydnivåer er denne hobbyen billig og et godt rom er nøkkelen til godlyden.
Er ikke dette vel unyansert? Jeg er forsåvidt enig i at lydtrykk og dypbass koster, men at det er rimelig med god lyd blir likefullt litt enkelt IMHO.
 

Humdinger

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.08.2004
Innlegg
150
Antall liker
37
Torget vurderinger
1
Hva har du av utstyr da Humdinger?
Mvh: Espen
Utstyret mitt er et resultat av mange års prøving og tilpasning. Kombinasjonen jeg har nå fungerer så godt hjemme hos meg at det eneste som evt kan bli byttet ut når jeg får råd er CD-spilleren (mot den nye Wadia 581 :)). Signalkilden er en Wadia 850, som også fungerer som preamp. Effektforsterkeren er den gode gamle DPA 5.52HP fra Dynamic Precision. Høyttalerne er Martin Logan Summit. Signal og høyttalerkabler er Nordost Valhalla. Samme som strøm til Wadiaen, og resten av strømkablene oppgraderes i disse dager. Bruker også titan Pulsar Points under CD og effekt. Har også en Micro Seiki RX-1500 med 12" SME arm og Clearaudio MC-pickup + Primare RIAA, men jeg skjemmes over å si at den ikke engang er oppkoblet. Har ikke klart å tenke ut en fornuftig løsning med henhold til plassering. Dessuten fungerer Wadiaen så godt rett i effekten at jeg ikke ønsker noen separat preampløsning. Prøvde en BAT til noen og tredve tusen. Låt pent, det var ikke det, men den ble uansett bare et filter mellom Wadia og DP, og det fungerer best uten hjemme hos meg i alle fall.
 

StereoJoe

Overivrig entusiast
Ble medlem
25.11.2004
Innlegg
651
Antall liker
2
Høres ut som et meget gjennomarbeidet anlegg, Humdinger. Hadde vært artig å se noen bilder... 8)

Slutter meg ellers til utsagnet i signaturen din.
 

balleklorin

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.02.2005
Innlegg
363
Antall liker
1
Er ikke dette vel unyansert? Jeg er forsåvidt enig i at lydtrykk og dypbass koster, men at det er rimelig med god lyd blir likefullt litt enkelt IMHO.
Jeg synes ikke dette er unyansert, men derimot veldig enkelt. Hvis man vil det skal være vanskelig har vi en hel bransje som er med på å fyre oppunder :)
Jeg mener seriøst at man kan bygge opp et rimelig anlegg med "Claes Ohlson" kabler, og få drømmelyd i et godt rom, men unnatak av dypbass og voldsomme lydtrykk.
 
T

theStig

Gjest
Størrelse og geometriske forhold i rommet kan være en vesentlig faktor.Man kan f.eks. vinkle høyttalerne slik at man i lytteposisjon unngår reflektert lyd i stor grad.
Likeså tetthet, type og plassering av møbler.
Dette synes jeg er å håpe på for mye.

Vinkler man høyttaleren inn mot lytteposisjonen, så reduseres refleksjonen fra nærmeste sidevegg noe (ved høyere frekvenser), men refleksjonen fra den andre sideveggen vil bli kraftigere.

Det er heller ingen måte å vinkle seg bort fra tak og gulv, og spesielt ikke bakvegg.

Ingen høyttalere har et så smalt utstrålingsmønster at de ikke vil ha problemer med refleksjoner. Forskjellig type høyttalere vil bare oppføre seg forskjellig. F.eks dipoler vil ha mye større problemer med frontveggen enn konvensjonelle høyttalere, som igjen vil ha større problemer med tak og gulv.

Man skal også være rimelig heldig med møbleringen for å unngå f.eks takrefleksjonen....

Av rent geometriske tiltak er det bare ett som virkelig har noen effekt: nærfeltslytting! ;D
 
B

Back_Door

Gjest
Dette synes jeg er å håpe på for mye.

Vinkler man høyttaleren inn mot lytteposisjonen, så reduseres refleksjonen fra nærmeste sidevegg noe (ved høyere frekvenser), men refleksjonen fra den andre sideveggen vil bli kraftigere.

Det er heller ingen måte å vinkle seg bort fra tak og gulv, og spesielt ikke bakvegg.

Ingen høyttalere har et så smalt utstrålingsmønster at de ikke vil ha problemer med refleksjoner. Forskjellig type høyttalere vil bare oppføre seg forskjellig. F.eks dipoler vil ha mye større problemer med frontveggen enn konvensjonelle høyttalere, som igjen vil ha større problemer med tak og gulv.

Man skal også være rimelig heldig med møbleringen for å unngå f.eks takrefleksjonen....

Av rent geometriske tiltak er det bare ett som virkelig har noen effekt: nærfeltslytting!  ;D
Mine ideer var ikke ment som en fullstendig løsning, men mer som et mindre men likevel viktig bidrag. Dette ut fra at de færreste har anledning til å gjøre like mye i sin stue som man kunne gjort i et dedikert lytterom. Med vinkling av høyttalere tenkte jeg på å ikke sette de opp vinkelrett i forhold til bak-og frontvegg. Da får du samtidig en bedre vinkel i forhold til sidevegger. Tak og gulv er selvsagt noe vanskeligere å vinkle seg bort fra.. ;)
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Jeg synes ikke dette er unyansert, men derimot veldig enkelt. Hvis man vil det skal være vanskelig har vi en hel bransje som er med på å fyre oppunder :)
Jeg mener seriøst at man kan bygge opp et rimelig anlegg med "Claes Ohlson" kabler, og få drømmelyd i et godt rom, men unnatak av dypbass og voldsomme lydtrykk.
Hva har kabler med saken å gjøre? Du uttalte at det var såre billig å få god lyd dersom man begrenset frekvens og lydtrykk. Kabler er da vitterlig bare ett av nødvendige komponenter (og trolig det minst kompliserte av dem).
 

balleklorin

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.02.2005
Innlegg
363
Antall liker
1
kablene tok jeg med fordi de kan påvirke prisen på et anlegg voldsomt om ønskelig, så jeg synes det er et poeng. Er du uenig i det????
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Jeg er enig i at kabler kan påvirke prisen betraktelig. Jeg er enig i at det ikke er stedet du får mest for investeringene. Jeg er ikke enig i at det er billig å få til øvre bass, mellomtone og topp. Det er ikke bare kvalitet på kabler som koster, mener jeg.
 
T

theStig

Gjest
Poenget er vel kanskje at å få til samme kvalitet fra 20-100 Hz koster like mye som resten av området? Det er i hverfall min erfaring.
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Det er godt mulig, men det betyr fortsatt ikke at kvalitet i begrenset frekvensområde er billig, bare at det andre er mye dyrere. Personlig prioriterer jeg ikke kvalitet ned til 20hz.
 
K

kbwh

Gjest
Av rent geometriske tiltak er det bare ett som virkelig har noen effekt: nærfeltslytting!  ;D
Og det koster jo intet! Her er impulsresponsen i rommet mitt, som er uten spesifikke akustikktiltak.
Rommet er 4x5m, takhøyde 235cm, og høyttalerne står symmetrisk oppstilt med baffel-frontvegg 80cm, diskant-diskant 160cm, og baffel-øre 120cm.

Alle refleksjoner er 23dB eller mere nede. Det er ikke så ille.
 
T

theStig

Gjest
Klart, måtte jeg velge så er området 100-20.000 Hz mye viktigere enn 20-100 Hz. Men jeg vil gjerne ha både pose og sekk! Alt i alt har 20-100 Hz kostet meg minst like som som 100-20.000 Hz. Mye penger å putte i et så smalt frekvensbånd.
 
T

theStig

Gjest
Å sitte med hue inni høyttaleren, er en fallitterklæring.. ;D
Hvorfor det? Ikke alle har mulighet for å bygge perfekte lytterom ...

Som grafen til Valentino viser må man så nære som 1 meter for å få et tilnærmet vettugt lavt nivå på bidraget fra rommet, når rommet ikke er dempet spesielt.

Optimalt sett mener jeg at man burde hatt et enda lavere nivå på tidlige refleksjoner, gjerne ned mot -30 dB. Det krever uansett demping, eller nærlytting på 30 cm...hehe
 
K

kbwh

Gjest
Måtte vel binde deg fast i lyttestolen min for å få deg til å skjønne dette, Back_Door.

Når det er sagt: Jeg var skeptisk selv. Nå er jeg frelst. ;D
 

Humdinger

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.08.2004
Innlegg
150
Antall liker
37
Torget vurderinger
1
Høres ut som et meget gjennomarbeidet anlegg, Humdinger. Hadde vært artig å se noen bilder... 8)
Skal prøve å få tatt noen bilder og lime inn her.

Ellers bare som en liten kommentar til hvor mye penger som skal legges i hvilken del av frekvensområdet. Litt penger koster det uansett hvis det skal bli bra, og da er jo svaret subjektivt sett relativt enkelt. ML Summit ;D ;D ;D. Koster bare 99.995,- for paret, og spiller bedre dypbass enn det meste jeg har hørt. Aktiv på bassiden til og med. Og resten av frekvensområdet... Ja, kort og godt (igjen subjektivt sett) det klart beste som er å oppdrive til prisen. Helt seriøst så burde den absolutt sjekkes ut av de som ikke har fått hørt den enda. Den gjør også fullstendig skam på alle gamle forestillinger om en elektrostat som en stillferdig, bassfattig høyttaler som ikke kan spille så høyt. Med rette utstyret foran så trøkker den som bare juling! Aldri har du hørt Dimmu Borgir så nyansert og detaljert med trøkket i behold. Hvilken annen høyttaler kan kombinere det med å være superb på klassisk og akustiske instrument, og samtidig gjengi Jean Michel og Kraftwerk bedre enn noe annet? Sikkert mange som har sine subjektive meninger om den saken, så det kan være interessant å høre litt mer om det...
 
Topp Bunn