Hvordan sjekker man om en høyttaler er sprengt?

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.762
Antall liker
10.569
Torget vurderinger
10
Tror DAC chipen i min Jasmine Serenade på kontoranlegget tok kvelden med en intens dure/sprakelyd gjennom høyttalerne. Duringen varte i ca 10 sekunder svært høyt til jeg fikk kastet meg bort og slått av strømmen ???

Har testet høyttalerene på to andre forsterkere og tror ikke at det har skjedd noe. Men... for oss hifi perfeksjonister, hvordan kan man være sikker på at alt er ok??
 

Dr.No

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2006
Innlegg
884
Antall liker
3
Torget vurderinger
15
Re: Hvordan sjekker man om en høyttaler er sprengt

Sprengt og sprengt, fru Blom. Det er vel ikke noe som heter det, egentlig. Det måtte være om man brukte dynamitt. Men uansett, det som kan gå i stykker på en høyttaler ved overbelastning er selve elementene. De stopper da enten å virke, eller så gir de fra seg kraftige ulyder. Begge deler vil fort merkes!
For å si det på en annen måte: Det er liksom ikke så mange mellom-tilstander som det er vanskelig å oppdage. I visse tilfeller kan man i farten overhøre at et diskantelement ikke lenger virker, siden diskanten fra den andre høyttaleren reflekteres fra diverse vegger.
Vil man sjekke at alle elementene er i orden, er det en fordel å lytte til en høyttaler av gangen. Spill musikk som inneholder mye diskant, og hvis det er noen tvil, still deg rett foran høyttaleren og hold hånden foran diskantelementet. Forskjellen skal være meget påtagelig. En type musikk som ikke alltid inneholder så mye diskant, men som øyeblikkelig avslører skurring fra elementene er ren pianomusikk. Et godt opptak av kraftig pianomusikk kan være sterk kost for en høttaler hvis det spilles høyt. (Men det bør den jo kunne...). Hos Beethoven hamres og slamres det nokså utemmet noen ganger, og Schumanns Toccata kan ta pusten fra mange strømforsyninger. Ellers kan f.eks Bartok være noe, når han er på sitt mest barbariske.
For å teste om det er ulyder fra utettheter o.l. (på siden av spørsmålet, egentlig), er det ingenting som er så avslørende som rene test-toner i de laveste oktavene. Kan du koble dataen til anlegget, finnes det tonegenerator-programmer som Sigjenny (gratis). Man kan sef også ta opp tonene (og støysignalene) og brenne dem til en cd. No
 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.762
Antall liker
10.569
Torget vurderinger
10
Re: Hvordan sjekker man om en høyttaler er sprengt

Koblet på EC AW 120 og alt høres greit ut

Har også CALIBRATOR diskene. Skal sjekke senere med den :)
 
Topp Bunn