Resultater 1 til 9 av 9
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2019
  Innlegg
  2
  Tagget i
  0 Innlegg

  Kjøpshjelp: Rotel RA1592 VS. Peachtree Nova500 og rett valg av høyttaler!

  Godt nyttår til alle HiFi-entusiaster!

  Jeg er her for å søke råd i den forbindelse at mitt anlegg fra 1988-1989 skal byttes ut i sin helhet etter at forsterkeren ikke likte at jeg rotet rundt inne i den; dog var det et nødvendig inngrep, med fatalt utfall – røykutvikling og svidd strømlukt. Anlegget bestod av Fisher Model CA-869 Stereo Amplifier 510 watt med to stykk høyttalere av typen Fisher Type FT 315 (power handling nominal 200 watt, power handling music 250 watt, frequenzy range in Hz 50-20.000, impedance 8 ohm), med orginalt tilhørende separate enheter som radio, CD-spiller, platespiller og dobbel kassettspiller.

  Det var bakgrunnshistorien, nå er det på tide å se fremover, og da det er en stor investering ønsker jeg å benytte meg av den kompetanse som finnes her inne fra velvillige musikkelskere. For bedre å kunne hjelpe meg på det som rett vei for meg, må dere vite mer om mitt behov og mine ønsker, og her kommer dèt:

  Fra hvilke medier det skal spilles:

  Foruten musikk på vinyl og CD, har jeg på ekstern HD en enorm samling .mp3-filer i bit rate 320 kbit/s og nedover (for å si det helt enkelt) i form av digitale kopier av voksruller, sylindere, og av gamle grammofonplater (lovlig og lisensfritt).

  Jeg ønsker meg et anlegg som:

  1) er i stand til virkelig å få frem det fyrverkeriet som utgjør hele spekteret av presisjoner, klanger og detaljer (som mange CD-album og vinylplater har, men som så alt for ofte ikke kommer til sin rett), men først og fremst generelt å gjengi det akustiske, dynamikken, rytmen, musikaliteten, harmonien, varmen, dybden, fylden, atmosfæren, romfølelsen med tydelig og riktig plassering av instrumenter og vokaler, det levende, det nære, det intime, det ekte, det autentiske og det troverdige; typisk vil det på anlegget bli spilt små band og store stemmer innen soul, blues, jazz og rock, og magi og gåsehud må oppstå, og likeså følelsen av å være i rommet sammen med musikerne!

  2) fint gjengir .mp3-filer (via USB f.eks) uten at det blir mer monotont, mer blikkboks-lyd, spinkelt i toppene eller grøtete i bunnene enn det behøver å være (i hovedsak mener jeg med det at forsterker og høyttaler ikke mistolker, roter til, forverrer eller forvrenger .mp3-lyden). Jeg vet at man ofte kan slippe unna med dårlige lydkilder som .mp3 på billige simple anlegg, men at elendigheten gjerne ikke kan skjules på kvalitetsanlegg; likevel ber jeg om det «umulig» - den aller beste .mp3 lyd!

  3) presterer punkt 1) og punkt 2), ikke bare ved høyt volum, men også ved meget lavt volum; det skal engasjere, inspirere, respondere og være fantastisk fint ved et lydnivå tilsvarende vanlig tale (45-65 desibel) og fra en lytteposisjon ca. 3.0 meter fra hver høyttaler. Dette er ekstremt viktig!

  Jeg konsentrerer meg nå fullt ut om valg av forsterker og høyttalere (CD-/platespiller tar jeg en helt annen gang), og å finne den perfekte kombinasjon av disse.

  Jeg forestiller meg følgende oppsett: En forsterker som gjør hva en forsterker skal gjøre, formidle signaler så korrekt som mulig og uten at man taper noe hverken her eller der, og to stykk høyttalere som tilfører musikken det ekstra – gir den personlighet og en sjel – uten å mistolke eller miste noe av hva forsterkeren sender i deres retning. Det skal kunne spilles minst like høyt som på mitt gamle anlegg uten fare for klipping, forvrengning eller sprenging av noe – nok av krefter ønskes altså – men anlegget skal som før nevnt også være herlig å lytte til på selv det svakeste volum mens andre sover i rommet ved siden av.

  Noen krav til forsterker:
  - integrerte forsterker (med DAC)
  - manuell betjening totalt uavhengig av fjernkontroll (forsterkeren skal overleve fjernkontrollen)
  - minst 1 USB-port (PC)
  - RCA-innganger
  - innganger for optisk kabel
  - bananpluggterminal til høyttalere
  - hva jeg IKKE trenger er løsninger for trådløs streaming, bluetooth, inngang for iPhone etc.

  Noen krav til høyttalere:
  - gulvhøyttalere
  - frekvensområde: 20 - 20.000 Hz (eller bedre)
  - høy følsomhet!
  - bananpluggterminal

  Det vil altså ikke benyttes subwoofer eller senterhøyttaler i tillegg.

  Jeg vet at det heter seg at man skal finne høyttalerne først, og dernest forsterker, men regler er til for å brytes. Derfor har jeg altså startet i «feil» ende.

  Etter en del sondering har jeg funnet spesielt disse to interessante:

  1) Rotel RA1592 (klasse A/B)
  2) Peachtree Nova500 (klasse D)

  Begge har fått rosende omtale på alle steder jeg har lest, såvel norske som engelske, men så plutselig snubler jeg over en produktanmeldelse som denne (gjelder dog RA1572 og ikke RA1592) og det er ikke særlig oppløftende om det faktisk ER noe i dette og at det gjelder begge modellene, og det har gjort at jeg rett og slett med ett ble litt engstelig:
  https://www.whathifi.com/rotel/ra-1572/review

  Jeg tar med glede og stor takknemlighet i mot absolutt alle synspunkter, negative som positive, både fra dere her som har erfaring med nettopp en av de overnevte forsterkerne eller som har hørt eller har lest noe om dem eller som mener noe til pluss eller til minus om dem utfra spesifikasjonene fra produsentene. Hvem av dem vil gi meg det jeg søker?

  Rotel RA1592 Owner's Manual:
  http://www.rotel.com/sites/default/f...%20Ver%20G.pdf

  Rotel RA1592 Info Sheet:
  http://www.rotel.com/sites/default/f..._InfoSheet.pdf

  Peachtree Nova500 Manual:
  https://www.peachtreeaudio.com/media...500_Manual.pdf

  Jeg mottar også med stor takk forslag om andre (nye og i salg nå, ikke bruktmarked) forsterkere som er i tråd med ønskene og kravene mine.

  Jeg ønsker også de aller beste tips om hvilke høyttalere dere ville anbefale hver av de overnevnte forsterkerne utfra mine ønsker og krav – hvilke høyttaler som samspiller best med dem. Vet du med sikkerhet hva som fungerer enormt bra med en av disse forsterkerne så skrik ut, for det er faktisk ikke så mye informasjon å finne om akkurat dèt (de fleste reviews er gjort med enten alt for dyre høyttalere (dvs. i 100.000 kroners klassen) eller høyttalere som ikke er gulvhøyttalere men heller stativ-/bokhyllehøyttalere). Pris når det kommer til høyttalere: Jeg ønsker selvsagt mest kvalitet for minst mulig penger, men bør klare opptil 40.000-50.000 kr på høyttalere, muligens også mer, dersom det rettferdiggjør kjøpet.

  Til syvende å sist vil jeg bestille en time i et showroom for å lytte, men slik det er nå er jeg for tidlig i prosessen; jeg vil vite hvilke høyttalere jeg skal høre forsterkerne med, og verdsetter alle meninger og råd jeg kan få.

  På forhånd tusen hjertelig takk til alle som tar seg tid!
  Siste redigert av June Nilsen; 10.01.2019 kl. 22:02.

 2. #2
  Hifi Freak Valfy's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2011
  Innlegg
  2,312
  Tagget i
  1 Innlegg
  Torget
  1
  På forsterkersiden tror jeg du kan få mye bedre lyd for pengene.

  Av høyttalere kan du i full fart sjekke ut blant annet Ø Audio Ikon eller Tannoy Cheviot.
  AMR DP-777SE
  Kinki EX-M1
  Ø Audio Icon

  The trouble with ignorance is that it feels so much like expertise

 3. #3
  Hifi Freak Lgrons58's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Sted
  Nord for Sinsenkrysset
  Innlegg
  9,015
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har hatt Rotel RA1592 og den var suveren på lavere volum med digitale kilder, platespiller inngangen hadde litt lav forsterkning og krevde ihvertfall 5mV fra pick-up for å høres brukbar ut.
  Men det att den er god på lavere volum kommer av att det kan hörs ut som det er slått på en mild loudness, noe som kan gjøre den litt slitsomt på meget høyt volum.

 4. #4
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2019
  Innlegg
  2
  Tagget i
  0 Innlegg
  Oppfølgingsspørsmål til Valfy: Noen spesielle forsterkere du da tenker på? (må samsvare med de krav jeg har til forsterker).

  Oppfølgingsspørsmål til Lgrons58: Takker for detaljert og viktig informasjon for meg. Hvilke høyttalere benyttet du sammen med Rotel RA1592? Du skriver "Har hatt RA1592", det tolker jeg som om du har solgt den igjen. Kan jeg spørre hvor lenge du hadde den og hvorfor du solgte den igjen? Noe du ikke likte så godt med den eller savnet? Dette med at det kan høres ut som det kjøres med en mild loudness på og at dette kan virke litt slitsomt på høyt volum... det bør vel lett kunne justeres via bass- og diskantkontrollen i menysystemet, eller følte du at det ikke hadde noen innvirkning?

  Hører absolutt gjerne fra mange flere som har noe å bidra med :-)

 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2012
  Innlegg
  873
  Tagget i
  1 Innlegg
  Det er mange der ute som mener mangt om mye de kanskje ikke har så god greie på også så jeg ville ikke vektlagt produktomtaler all verden, så det beste tipset er nok å reise rundt til forhandlere å høre på utstyr å kanskje noen av de lar deg låne noe med hjem for test. Musikksmaken og hvordan man liker lyden spriker såpass mye att du bør ta jobben med å høre ut hva du liker best. Du kan kikke på forsterkere som Hegel H360 og Bladelius Thor også som er bra forsterkere. Men den viktigste jobben blir å finne gode matcher med høyttaleren du velger.
  Siste redigert av forsell; 08.01.2019 kl. 11:56.

 6. #6
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2012
  Innlegg
  873
  Tagget i
  1 Innlegg
  Noen tips til høyttalere å kikke på kan være Paradigm Prestige serien, Aerial Acoustics 6t/7t, Monitor Audio Gold serie, eller Focus 60 xd da sparer du deg for forsterker.

 7. #7
  Overivrig entusiast vrøvl's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  570
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hvis du mener alvor med "20-20 000 Hz eller bedre" så vet jeg ikke om noe bedre valg i denne prisklassen enn Goldenear Triton One. Reference-modellen er enda bedre, men litt over budsjett.

  De vil funke utmerket med Rotel-forsterkeren, og Peachtree også.

  Sent fra min RNE-L21 via Tapatalk
  Swissonor TD-160 - Ortofon Quintet Red - Xindak MC-10
  Yamaha WXC-50 - Rega Brio-R - Tannoy XT 8F

 8. #8
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2015
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  450
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hei, og velkommen til galehuset
  Kul post!

  Det høres ut som om du er på jakt etter et anlegg som spiller allsidig, og gjengir denne allsidigheten rimelig nøytralt.
  Heldigvis har du satt et fint budsjett for høyttalere, og det burde ikke være så vanskelig å finne rimelig allsidige og nøytrale høyttalere til den prisen du oppgir.
  Hva med noe fra Spendor? D7 for eksempel?

  Men det er vel liten vits i allsidige og nøytrale høyttalere hvis ikke forsterkeren også er rimelig nøytral (og dermed allsidig).
  Du har allerede blinket deg ut en klasse D som sikkert vil gjøre en god jobb, kanskje kan du ellers se hva anmelderne har brukt til å drive aktuelle høyttalere med?

  Så var det rommet og de som sover ved siden av da. Tror 20 Hz er både urealistisk til dette budsjettet, og upraktisk i forhold til de som sover i rommet ved siden av. Kan hende er det en fordel om det kuttes litt over 30...sågar høye 30...
  Bluesound Node 2
  Audiobyte Black Dragon DAC
  NuPrime ST-10
  Dynaudio Excite X14
  6 mm kobber høyttalerkabel

 9. #9
  Hifi-entusiast Hifibasillen's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2018
  Sted
  Telemark/Skien
  Innlegg
  178
  Tagget i
  0 Innlegg
  Anbefaler Rotel RA 1592 har den selv og hatt den på 4 forskjellige Klipsch høytalere Mk1,MK2 RP og RP2 serien samt Tannoy DC8Ti, Q Aucostics 3050i og Dynavoice Definition 8.

  Kan virkelig ikke si jeg opplever denne som lys/klinisk på høyt volum enda jeg ikke har dempet min stue noe særlig, forsterkeren er ærlig vil jeg si mater du den med dritt får du dritt enkelt og greit men den er samtidig veldig tilgivende på mindre gode innspillinger og den har et bassfundament uten like som heller ikke HK 990 eller Hegel 360 som jeg tidligere har hatt i hus, så jeg gir tommel opp for denne fordi Rotel vet og lage kvalitet og det synes og høres godt.

  mvh

  Hifibasillen
  HK 3770 - Monitor Audio Bronze 6 - 2 X XTZ SUB 10.17 Edge - Qed XTC - Eagle Deluxe SFPB8 - Samsung UE65KS7505 - Xbox One X - Chromecast Ultra - Chromecast Audio

  (Budsjett oppsett)

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed