Diverse Luftfuktighet og lyd

rumath

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.03.2004
Innlegg
1.653
Antall liker
228
Hei!

Jeg synes alltid det er morsomt med tråder med tweaks og krangling om kabler og strøm etc.

Diverse akustiske tiltak diskuteres med STOR innlevelse (Og den forstår jeg), og folk legger vanvittig med tid og penger i riktige tiltak i rommet... Med et unntak: Luftfuktighet. Jeg ser aldri at det diskuteres hva korrekt luftfuktighet bør være for å produsere best lyd.

At sammensetningen av lufta i rommet bør ha betydning for hvordan vi oppfatter lyd, bør være åpenbart? Eller? Lyd er luft i bevegelse, ikke sant?

Her er en artikkel som sier noe om temaet: https://www.physicsforums.com/threa...s-faster-in-humid-air-than-in-dry-air.174125/

Hva er riktig luftfuktighet for best lyd? Er det subjektivt? Kan det måles? (Lydforskjellene altså, ikke luftfuktigheten.)

Og sist; har noen tatt med dette momentet i tweakingen sin?

God debatt! :)
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.429
Antall liker
35.214
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Jeg vet ikke om noen som har tweaket dette, men lufttemperatur, trykk og fuktighet har mye mer å si enn mye av det folk er opptatt av å tweake på. Tettheten av luften, en funksjon av temperatur, trykk og fuktighet, påvirker resonansfrekvensen i en høyttalerkasse, spesielt hvis det er bassrefleks. Temperaturen påvirker også resistiviteten av kobber og andre metaller, så delefilter og høyttalermotorer får andre verdier. En grad temperaturendring i rommet fører til større utslag enn de fleste kabelbytter.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Density_of_air
 

TrompetN

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.03.2004
Innlegg
8.700
Antall liker
7.011
Jeg tror luftfuktighet og temperaturendringer er en del av årsaken til fenomenet "dagsform" som mange opplever. Dette har helt klart en innvirkning.
Sollys kan også nevnes som en undervurdert faktor. Hva som er det optimale kommer nok av hva slags forhold det var den gangen man satte opp og kalibrere anlegget.
 
Sist redigert:

Hardingfele

Æresmedlem
Ble medlem
25.10.2014
Innlegg
22.629
Antall liker
15.706
Torget vurderinger
2
Jeg skrev litt om dette i denne tråden, noen år tilbake. Absolutt en faktor når det gjelder "dagsform":

http://www.hifisentralen.no/forumet...-fantastisk-til-middelma-dig.html#post1026413

Fra et innlegg litt senere enn det første det linkes til:

Derimot tror jeg endringer i værfaktorene ha mye å si, i spesielle tilfeller. Du får ikke solgt mange elektrostater i Denver, Colorado, for eksempel - den byen er berømt for sine baseballkamper, fordi baseballer flyr så helsikes langt avsted etter at de er blitt klasket til med et balltre. Det skyldes redusert lufttetthet og dermed redusert aerodynamisk motstand for ballen.

For membranen på en elektrostat er dette derimot uheldig, og man opplever lyden som tynn og flisete.

Lav temperatur>større luft-tetthet
Høyere temperatur>lavere luft-tetthet (årsaken til at varmluftballonger letter)

Høy luftfuktighet>lavere luft-tetthet (vann i luft er en gass, og er lettere enn luft, og fortrenger luftmolekyler fra samme volum luft, derfor lavere tetthet)
Lav luftfuktighet>høyere luft-tetthet

Høytrykk>høyere luft-tetthet
Lavtrykk>lavere luft-tetthet

Disse kan motvirke hverandre - men du kan også få tilfeller der de har gjensidig forsterkende effekt: høy temperatur, høy fuktighet, lavtrykk, noe man f.eks. får på en sommerdag der det regner. Da er det frem med min Grado RS-1.


En kommentar til et senere innspill i tråden:

Innendørstemperatur og -lufttrykk kan både kansellere eller forsterke effekten av utendørstemperaturen, men ellers vil det generelle lufttrykket der du befinner deg være ens inne i huset som utenfor, det utligner seg siden vi ikke bor i lufttette hus. Barometeret vi bruker for å måle lufttrykket kan henge på veggen inne og likevel si noe om trykket ute.

Har du det veldig varmt i lytterommet så er luften tynnere, enn om det er kjøligere, for eksempel. Har du høy luftfuktighet så vil den også ha lavere tetthet.
Men slikt kan også påvirke oss - er luften altfor tørr så er vi tørre, bihulene er uttørket, huden er tørr. Bare tenk på hva som skjer med huden din når du påfører den fuktighetskrem.
Kanskje er variasjonene vi opplever et resultat av slike endringer i kroppen? De fine følehårene i øregangen som registrerer høye frekvenser jobber ulikt etter hvorvidt øregangen er tørr eller fuktig, for eksempel.


Disse hårene i øregangen omsetter ikke trykkvariasjoner til lyd (det skjer bak membranen), men det menes at de har en funksjon når det gjelder kalibrering av lytte-evne.
 
Sist redigert:

rumath

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.03.2004
Innlegg
1.653
Antall liker
228
Jeg har ikke fasiten på hva riktig temperatur er, jeg finner det bare litt morsomt at folk bruker hundretusener på «ikke målbare» tweaks i rommet sitt, mens de aldri har vurdert en luftfukter.
Som skrevet over, luften endrer seg med luftfuktighet og temperatur, ergo endrer det som vandrer gjennom luften seg også.

Jeg er ikke så audiofil at jeg bruker mye energi på dette, men gleder meg til tråder med:

«Luftfuktighet på 36,8 og romtemperatur på 18 grader er klart den beste kombinasjonen for riktig gjengivelse av frekvenser over 800 hz» ;)

Neida! Joda!

Men spøk til side, kan ikke kabelfolket med chakrasteiner på forsterkerne ta en titt på omgivelsene et par minutter? Jeg bare spør!
 

carisma

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.12.2014
Innlegg
1.492
Antall liker
914
Så høyere luftfuktighet gir mer "analog" lyd .
Jeg har aldri brydd meg om å måle men innbiller meg om at min dagsform er større enn forskjellen på luftfuktighet. Men må innrømme at jeg etterhvert skrudde av anlegget for noen dager siden,da det blåste og regnet godt. Om det var pga luftfuktighet eller om strømdemonene fucka med strømmen,vites ikke. Kan jo selvfølgelig ha vært pga at støygulvet ble for høyt også. Eller var jeg rett og slett sliten?!.

Men kanskje skal jeg teste dette. Er jo lett og regulere temperaturen om vinteren. Og luftfukter har jeg også[emoji848].

Min påstand er uansett at Akustikk og plassering har mer å si.
 

motoren

Æresmedlem
Ble medlem
13.01.2007
Innlegg
23.816
Antall liker
38.471
Sted
Flekkefjord
Torget vurderinger
30
Mye dumt som kan diskuteres men dette blir litt drøyt,sjerp dere ;)

mvh
 
U

utgatt25555

Gjest
Har i mange år brukt en slik, nu for tiden finns ingen, men det burde jeg få gjort noe med, luftvasker/fukter, ingen tilførsel av varme! men kald fordampning og enkel å vedlikeholde, har vel slitt ut 3-4 stk de siste 20 årene...i tillegg til de rent helsemessige så har den noen hifi fordeler også....

https://www.venta-luftwaescher.de/en/

LW25_weiss.jpg


mvh
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.665
Torget vurderinger
1
Da det fortsatt så ut til at jeg kom til å bli boende i Bergen i fremtiden, tenkte jeg veldig seriøst på å få meg en luftfukt-regulator, hvis jeg fant en som var lydløs. Det skyldtes, i synkende rekkefølge av viktighet:
1) hensynet til pianoet mitt
2) hensynet til inneklimaet
3) hensynet til høyttalerne/anlegget

Men nå som jeg gjør østlending av meg er det ikke like kritisk, ettersom luftfuktigheten er mye mer stabil i Oslo. Får jeg etter hvert et flygel i hus er det ingen tvil om at fuktighetsregulator må til.
 

Hardingfele

Æresmedlem
Ble medlem
25.10.2014
Innlegg
22.629
Antall liker
15.706
Torget vurderinger
2
Her har man greie oversikter over hvor mye densiteten - lufttettheten - varierer med trykk og temperatur. Temmelig store utslag som garantert er mer betydningsfulle enn annet man bryr seg om i hobbyen. Kanskje man burde ha en lytteforholdapp, tilsvarende nordlysapp? Var forresten utrolig nordlys siste natt.

https://www.engineeringtoolbox.com/air-density-specific-weight-d_600.html

E7C71D5C-9D69-4626-9402-8E78A69112D1.jpg
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.017
Antall liker
4.361
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Parameteret VAS endres med relativ luftfuktighet og temperatur.
Visaton utdypet emnet i en tidligere byggehåndbok med henvisninger til målinger.
 

The Shy

Æresmedlem
Ble medlem
10.04.2017
Innlegg
10.589
Antall liker
14.495
Sted
Langesund
Enkel situasjon for min del. Det er bare kalibrere anlegget i en viss temp og fuktighet, og avspille på samme - 38,5% fuktighet og 21,2 grader C viser seg å være brillefint;)
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.378
Antall liker
102.344
Torget vurderinger
23
Generelt har vi i vinterlandet Norge for lav luftfuktighet gjennom vinteren - dette sliter på helse, planter og interiør faktisk. Finnes masse faglitteratur om dette. Vi løser det hos oss med daglig dusjing av planter etc. Hvis ikke så er det tørr hud, hosting og andre plager rimelig raskt. Steller man med vinyl så er det en stor fordel med kontroll på luftfuktigheten.
 

aiso

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.02.2010
Innlegg
1.520
Antall liker
4.292
Sted
Glåmdalen
Torget vurderinger
16
For å unngå statisk elektrisitet kan det ikke være for tørt i rommet. Spesielt mht vinyl er dette viktig. Er temperaturen for lav, låter det heller ikke bra med vinyl. Mange pu'er låter best med temp på 22-23 grader.
 

rumath

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.03.2004
Innlegg
1.653
Antall liker
228
Ser man det, folket er opptatt av temaet! :) Har lest overraskende lite om det her inne, men vanvittig mye om kabler og strømrens etc.
Hadde vært interessant å se de målbare forskjellene med forskjellig luftfuktighet. :)
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.656
Antall liker
21.458
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
På siden av diskusjonen, men artig lell:
Da jeg spilte i korps i ungdommen var det kult å spille i tåke, for vi låt bedre. I stedet for å spille ut i tomme lufta på idrettsplassen fikk vi litt tilbake, og siden vi da syntes at vi låt tøft ble vi sikrere på oss selv også, og spilte tightere. Hurra for luftfuktigheten!
 

carisma

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.12.2014
Innlegg
1.492
Antall liker
914
På siden av diskusjonen, men artig lell:
Da jeg spilte i korps i ungdommen var det kult å spille i tåke, for vi låt bedre. I stedet for å spille ut i tomme lufta på idrettsplassen fikk vi litt tilbake, og siden vi da syntes at vi låt tøft ble vi sikrere på oss selv også, og spilte tightere. Hurra for luftfuktigheten!
Finnes jo flere måter å spille i "tåka". Og som gir kanskje enda bedre selvtillit.... Men låter bedre gjør det nok ikke.
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.113
Antall liker
2.648
Luftfuktighet påvirker absolutt lyden.

Jeg har jo hatt min oppvekst i indre troms med kalde vintre med vindretning fra øst/syd-øst og lange perioder med pent og kaldt vær og svært tørr luft. Husker den tiden da jeg spilte LP, statisk elektrisitet var høyst påtakelig, Når man skulle dra ut plata fra innercoveret gnistret det jo og coveret klistret seg fast til vinylen. Støvbørsten fra Audioquest og 3M ble flittig brukt, men skapte samtidig mer statisk elektrisitet.

Men selv uten LP spilling er tørr luft ikke noe pluss. Lyden "flises" opp, spesielt i diskanten. Perspektivet blir mer diffust. Bassen blir mer lettvektig, den fysiske tyngden i de nedre frekvenser føles ikke på samme måte. Når været så slår om til sydvest og mildvær, da faller ting liksom på plass.
 

Billa

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.06.2007
Innlegg
1.134
Antall liker
464
Torget vurderinger
2
Mitt lytterom er i underetasjen med gulvet på bakkenivå. På vinteren kjører jeg på med en luftfukter / luftrenser når jeg ikke er i rommet. Det er i allefall positivt for vinyl. Som mange andre erfarer så hører jeg mindre knitring og støy mellom sporene.
Hvorvidt luftfukteren påvirker resten av anlegget er jeg ikke sikker på, men jeg tror det til en hvis grad. Statisk elektrisitet og støv er vel ugunstig for komponenter og kabler.
Generelt så opplever jeg lyden som litt feitere og svulstigere om sommeren hvor RF og temperatur kan være ganske høy. Om vinteren så opplever jeg en slankere, friskere og mere detaljert lyd. Jeg har relativ lav innetemperatur i lytterommet om vinteren. Mulig alt er en illusjon. Har ikke satt det i system og det er vanskelig å stille tilbake eller veksle mellom høy / lav RF og temperatur.
 

32bit

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.09.2003
Innlegg
1.234
Antall liker
306
Torget vurderinger
1
Morsomt og lese om dette, har selv tenkt å lage en tråd om dette. Har ofte vurdert selv om hvorfor anlegget låter annerledes innimellom. Gikk til en anskaffelse av En Netatmo værstasjon med luftfuktighetsmåler. Fuktigheten hjemme hos meg varier mellom 28% og 65%. Har i det siste året ofte dratt opp telefonen for å sjekke luftfuktighet. Her er mine observasjoner i det siste året mens jeg hørte musikk:

Over 55% ofte fyldig lyd og ikke like krisp og oppløst.

Under 35% ofte litt kald og steril lyd - slank klangbalanse.

Ca 42% Dette er ofte den luftfuktigheten jeg nyter musikken mest - passe fyldig og samtidig oppløst.

Temperatur ligger rundt 20-25 grader. Ikke forsket så mye på dette, men høy temperatur fører ofte til fyldig lyd.....

Leste om dette temaet i Get Better Sound boka, der han anbefaler å "miste" rommet om det låter slankt. Rette og slett gå rundt og spraye rommet med vanntåke.

Vel mine erfaringer. Var sikkert dumt å komme med . Blir helt sikkert arrestert av noen for at jeg hører forskjell på ting :):):)
 
M

MusicBear

Gjest
Generelt har vi i vinterlandet Norge for lav luftfuktighet gjennom vinteren - dette sliter på helse, planter og interiør faktisk. Finnes masse faglitteratur om dette. Vi løser det hos oss med daglig dusjing av planter etc. Hvis ikke så er det tørr hud, hosting og andre plager rimelig raskt. Steller man med vinyl så er det en stor fordel med kontroll på luftfuktigheten.
Tidligere hadde jeg vann i en jernbolle stående oppå vedovnen. Dog uten å vite hvor mye vann som bør fordampe - motsatt hvor mye som evt. kan bli for mye.

En annen ting, denne tråden avslører vel hvorfor så mange mener det låter bra når de synger i dusjen :eek:
 

Billa

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.06.2007
Innlegg
1.134
Antall liker
464
Torget vurderinger
2
Generelt har vi i vinterlandet Norge for lav luftfuktighet gjennom vinteren - dette sliter på helse, planter og interiør faktisk. Finnes masse faglitteratur om dette. Vi løser det hos oss med daglig dusjing av planter etc. Hvis ikke så er det tørr hud, hosting og andre plager rimelig raskt. Steller man med vinyl så er det en stor fordel med kontroll på luftfuktigheten.
Tidligere hadde jeg vann i en jernbolle stående oppå vedovnen. Dog uten å vite hvor mye vann som bør fordampe - motsatt hvor mye som evt. kan bli for mye.

En annen ting, denne tråden avslører vel hvorfor så mange mener det låter bra når de synger i dusjen :eek:
:D;)8)
 

Billa

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.06.2007
Innlegg
1.134
Antall liker
464
Torget vurderinger
2
Morsomt og lese om dette, har selv tenkt å lage en tråd om dette. Har ofte vurdert selv om hvorfor anlegget låter annerledes innimellom. Gikk til en anskaffelse av En Netatmo værstasjon med luftfuktighetsmåler. Fuktigheten hjemme hos meg varier mellom 28% og 65%. Har i det siste året ofte dratt opp telefonen for å sjekke luftfuktighet. Her er mine observasjoner i det siste året mens jeg hørte musikk:

Over 55% ofte fyldig lyd og ikke like krisp og oppløst.

Under 35% ofte litt kald og steril lyd - slank klangbalanse.

Ca 42% Dette er ofte den luftfuktigheten jeg nyter musikken mest - passe fyldig og samtidig oppløst.

Temperatur ligger rundt 20-25 grader. Ikke forsket så mye på dette, men høy temperatur fører ofte til fyldig lyd.....

Leste om dette temaet i Get Better Sound boka, der han anbefaler å "miste" rommet om det låter slankt. Rette og slett gå rundt og spraye rommet med vanntåke.

Vel mine erfaringer. Var sikkert dumt å komme med . Blir helt sikkert arrestert av noen for at jeg hører forskjell på ting :):):)
Samsvarer med mine erfaringer, Takk for målingene!
 

lovemusikk

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2009
Innlegg
9.577
Antall liker
2.935
Torget vurderinger
8
Dette har jeg spøkt med i diverse kabeltråder.
Jammen, kom det en tråd.
Til og med Asbjørn har slengt seg på og støttet dette.
Blir artig å følge tråden.

Dere som har værstasjon og målinger inne, kan bo lage en oversikt på en mnd 2. Skriv opp dagene dere hører på å anlegget og hva været inne er da.
Se om det da over tid er noe sammenheng med dagsformen, og været inne. ☺

Asbjørn.
Du nevnte forskjellige verdier opp mot temperatur og sånn. Hvor stor forskjell må det være på temperatur i rommet opp mot komponenter for at det kan tenkes at det er hørbar forskjell? Fuktighet noe å si?
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.691
Antall liker
7.929
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Eit artig og kanskje matnyttig eksperiment - klestørk.

-køyr ein omfattande handklevask utan tørketrommel. Heng opp kleda på to tørkestativ. Plasser desse i motsette hjørne av høgtalarane (eller på sida av desse, om du har elektrostatar.) Legg merke til skilnaden på lyden frå kleda er våte til dei er tørre.
 
Topp Bunn