Ønsker anbefaling Oppgradere til mer plasseringsvennlig anlegg

FrodeS

Medlem
Ble medlem
09.01.2018
Innlegg
6
Antall liker
4
Hei.
Sylferskt medlem, som har blitt anbefalt å forhøre meg på dette forumet. Om jeg poster på feil sted eller noe sånt, beklager jeg det, og tar gjerne i mot korreks.

Jeg har i dag et stereoanlegg som tar litt mer plass enn strengt tatt nødvendig, og ønsker litt tips for å gå ned i størrelse, men beholde brukbar lyd.

Stua er relativt liten, og der har vi i dag en Harmann Kardon HK970 forsterker, samt et par Dali 109 høyttalere. HK970 handlet jeg etter at en Denon PMA 980R jeg hadde tok kvelden. Jeg var egentlig mer fornøyd med lyden i Denon, men HK970 har nå blitt stående. Mulig det er å banne i kirka, men jeg savner bla. loudness som var på Denon, og at det var godt med bass fra den uten å måtte skru opp allverden. Dali 109 er jeg veldig glad i, men plasseringsvennlige kan en ikke akkurat si de er. Jeg kjøpte dem sammen med Denon i 2002. Nå, 15 år, én kone og 2 barn senere, er det ganske lenge mellom hver gang det blir anledning til å la dem få lufte seg skikkelig, og jeg (jeg ja, kona har aldri uttalt seg kritisk om dem) ser derfor etter noe som kan avløse disse, henges på veggen, og fungere greit.

Tilkoblet ustyr i dag:
-Altibox tv-tuner. All tv-lyd går gjennom anlegget.
-Henry Audio usb-dac. Brukes når jeg skal sitte midt i sofaen, helt mutters alene, lukke øynene og drømme meg bort, eller når noen skal se noe fjas via PC/TV.
-En eller annen billig bluetooth-dings for å streame spotify el. fra en mobiltelefon.

Bruken:
Anlegget brukes primært for å ha lyd fra TV. Surround er helt unødvendig, men en litt diskrét subwoofer et sted hadde ikke vært å forakte. Kanskje også en senterhøyttaler ifm tv.

Jeg ser i hovedsak etter nye høyttalere som er små nok til å kunne henges opp på veggen, men som gir respons nok i hele lydbildet til at man kan spille lavt og fortsatt få med seg alt. Muligens vil jeg også bytte ut forsterkeren med noe som gir mer bass på lavt volum og et litt varmere lydbilde.

Jeg er ingen audio feinschmecker, men liker at ting høres noenlunde ålreit ut.

Jeg har egentlig fint lite erfaring med sånne småhøyttalere, men har tittet såvidt på noen jeg fant på finn, uten egentlig å ha veldig peiling utover at jeg syns de "ser" OK ut:
Tannoy Eyris DC1
B&W 685
Jamo D830
Kef IQ30 (som jeg syns er så stygge at jeg nok ikke hadde orket å ha dem i stua uansett)
Sonus Faber Minima Amator (som jeg syns var fine, men nok er litt over hva jeg har lyst til å bruke)

Dette er som sagt bare litt sånt fort og gæli søk etter hva jeg syns passer noenlunde størrelse- og utseendemessig.

Jeg ønsker anbefalinger / erfaringer med "bokhyllehøyttalere", og hva en bør gå for. Prismessig helst ikke over 10.000,- , og gjerne mye under.


Forsterker er jeg litt mer i tvil om jeg vil/trenger å bytte ut. HK970 fungerer jo greit, men jeg er ikke helt fornøyd med lydbildet i den, og tenker at når jeg syns den trøbler med å få noe bass ut av Dali 109 på lavt turtall, da blir det kanskje enda verre med mindre høyttalere? Jeg har snust litt på noe som kanskje er enklere å plassere litt diskret også, og må jo innrømme at jeg falt litt for en Heed Obelisk som ligger til salgs her på forumet. Her er nok også prisen muligens litt over hva jeg har lyst til å gi, men om noen har erfaring med sånt, så hører jeg gjerne om det.

På forhånd takk for alle tilbakemeldinger.
 
M

MarkusH

Gjest
Som min signatur kanskje uttaler seg, så ville jeg prøvd og hørt på XTZ sine XTZ 99 WMT, 99.25 eller 99.26. Dette er alle stativhøyttalere, som leveres i sort høyglans. Har 99.26 i stua i et 5.2-oppsett, som fungerer bra for meg. Jeg har ikke hørt bedre høyttalere til prisen, er du heldig får du de for 2500,- brukt. De finnes i to "varianter" MK1 og MK2, samt avrundede sider/bak og en mer "pyramide"-versjon (som er de jeg har). Jeg har MK1 og koser meg med disse, har for så vidt Divine 100.33 (koster rundt 30K nye i et annet anlegg). 99.26 og Divine 100.33 er i mine ører nokså like i lydsignaturen. Usikker på om den HK970en duger som forsterker, har dårlig erfaring med HK3490 selv (har hatt den selv), hadde jeg hatt et valg ville jeg valgt en annen forsterker.
 

ptb

Æresmedlem
Ble medlem
27.11.2008
Innlegg
14.422
Antall liker
17.115
Sted
Oslo
Torget vurderinger
13
Først og fremst - velkommen til forumet.
Du vil høyst trolig få et "forvirrende" antall svar om hva du bør velge - og trolig ikke like mange svar som forklarer hvorfor;).

Høyttalere som konstruksjonsmessig egner seg for å "henge" direkte på veggen er det nok begrenset utvalg av. Ofte har de bassport bak og terminaler som stikker ut osv. Mulighet for å sette opp vegghylle til å ha de på vil i såfall øke valg-alternativene betraktelig.
Tror at jeg overlater til de som har erfaring med slike høyttalere/plasseringer/løsninger om å uttale seg om akkurat det.


Men, om du gjør alvor av å vurdere forsterkerbytte - og også der vil ha minimalt med "bokser", så anbefaler jeg at du tar en titt på Naim Atom. Den har også en lydkarakteristikk i retning av det du etterspør.
Men - mulig prisen er i overkant av ditt budsjett.
 
Sist redigert:

petter__t

Hi-Fi interessert
Ble medlem
31.03.2017
Innlegg
95
Antall liker
20
som sakt tidligere så er xtz et merke du ikke kan gå feil med. nesten uansett hva du velger.

men klipsch rp 160 og rega Brio forsterker tror jeg ikke hadde vert feil. plasseringsvennlig og fortsatt litt røffe høyttalere. tror også du kunne hatt xtz høyttalere på rega Brio forsterkeren uten at det skulle by på noen store problemer for forsterkeren. (klipsch mer lettdrevne)

eller så har du jbl lsr308 som er populær blant de som skal velge noe mer kompakt og rimelig samtidig skal ha god lyd. de fleste velger en rimelig streaming løsning utenom høyttalerne. og dette funker.

du har også Klipsch The Sixes der du kan bruke Bluetooth til og spille av musikk. mer kompakt løsning en disse vet jeg ikke om.
 
Sist redigert:

Brightside

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.10.2012
Innlegg
297
Antall liker
112
Sted
Arendal
Og velkommen skal du være! Herregud så frekt av meg å glemme det.
Dine ører er det viktigste. Ikke hvor mange innlegg vi påm forumet har. Lykke til med alle tilbakemeldingene du kommer til å få.
 

t-roten

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2015
Innlegg
2.694
Antall liker
10.007
Sted
London
Velkommen!
Du kommer sikkert til å få mange anbefalinger på høyttalere - den eneste som kan bestemme hvilke er best, er du (og dine ører)

Min anbefaling er Neat Iota - disse er små, men låter bra. De kommer også med egen veggbrakett som tillegg, og er ment å kunne henges på veggen

IOTA | Neat
 

defacto

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.05.2016
Innlegg
5.222
Antall liker
2.649
Sted
Liten by
Jeg ville vurdert om en aktiv høyttaler med fjernkontroll og flere innganger (optisk, usb, bluetooth) kunne vært et sted å begynne.
Eksempelvis:
AudioPro T20
Klipsch R-15PM
Klipsch The Sixes

Eventuelt en aktiv høyttaler der du må ha en forforsterker eller lignende som styringsenhet:
JBL LSR305 eventuelt LSR308
KEF x300A
Dynaudio XEO-serien

Og sikkert mange flere som jeg glemmer.
Alle disse kan (bør?) suplementeres med en eller flere subwoofere.
Når det er sagt, jeg liker ikke sub så godt, så jeg ville personlig kjøpt den høyttaleren som gir tilfedsstillende bass. Med mindre du skal riste naboene eller kun hører på EDM, så vil jeg tro at flere av de nevnte gir god nok bass.

PS: både The Sixes, R-15PM og T20 er å få tak i på Finn for øyeblikket. Men her må du være kjapp...
 
Sist redigert:

impulse

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
13.199
Antall liker
7.674
Sted
Hølen
Hei og velkommen til forumet!
Du har fått mange gode råd, men for min del er det helt umulig å komme utenom Buchardt s300 i denne klassen. Den spiller helt fantastisk, og er med god margin den jeg ville ha kjøpt om jeg lette i dette segmentet. Den gjør garantert ikke skam på den gode dac'en din heller.Den er nok ikke tingen å henge på veggen, så du trenger stativ. Men jøsses, som den låter.
Jeg skrev ganske mye om denne i siste nummer av Fidelity, som jeg tror broren din har liggende.
Lykke til!
 

AndersR

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.05.2011
Innlegg
5.066
Antall liker
3.742
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
Uten å gå inn på konkrete utstyrsanbefalinger (det kommer til å renne over av de uansett), så må jeg bare sørge for at du husker at du er nødt til å ha en subwoofer dersom du ikke skal føle at ting blir alt for stuslig.
Husk at du syntes en ekstra bass boost på 109 var nødvendig. Og med de fire titommerne du hadde tilgjengelig der var de ikke vanskelig å få til å gi plenty med bass. Om du nå bytter de ut med to seksogenhalvtommere (som også skal ta seg av mellomtonen) vil du -garantert- savne loudness eller tonekontroller.
En anstendig aktiv subwoofer vil kunne gjøre at du slipper hele den bekymringen, siden den vil sørge for bra med fylde, samtidig som at den vil kompensere for manglende tone/loudnesskontroller dersom det er bassen du ville ha mer av.

En anstendig surroundenhet vil i tillegg til å kunne tilby bedre subwooferkonfigurasjon og mulighet for senterkanal, også kunne gi deg romkorreksjon og aktiv deling av de små vegghengte høyttalerne når du får hekta på en subwoofer eller to. Så det kan være verdt å vurdere selv om du egentlig ikke hadde tenkt til et kjempemessig kinooppsett.
 

vrøvl

Overivrig entusiast
Ble medlem
22.05.2009
Innlegg
943
Antall liker
308
Torget vurderinger
1
System Audio Saxo 8 er en likandes høyttaler som kan henges rett på en skrue på veggen. Enkelt og greit. Kombinert med en sub, som skissert i innlegget over, så tror jeg det kan bli god knall.

Monitor Audio Apex A10 med veggfeste foresvever meg. Neat Iota og Epos K1 er andre gode høyttalere som tåler å stå nærme veggen...

HK970 er en bra forsterker, men det høres ut som det du vil ha er en forsterker med Loudness-funksjon. Det er jo en ærlig sak. Yamaha A-S701 ser f.eks ut til å ha en spesielt velutviklet Loudness-funksjon. Og så fins jo Denon PMA-720 på Klubben... Kanskje det beste er å kjøpe seg en ny Denon?
 
Sist redigert:

FrodeS

Medlem
Ble medlem
09.01.2018
Innlegg
6
Antall liker
4
Takk for mange gode svar. Det har kommet mange alternativer her som jeg ikke har tenkt på eller knapt hørt om. Jeg søker og sjekker og ser hva jeg finner.

Høyttalerne MÅ ikke henge direkte på veggen, jeg kan fint sette opp en liten hylle og sette dem på. Vi er litt i en prosess med å flytte om litt på stua, hive ut sofaene og få inn en annen konfigurasjon, flytte litt hyller og sånt. Stativ tror jeg vi skal prøve å unngå, da er det fort så jeg heller kan la daliene stå.


Uten å gå inn på konkrete utstyrsanbefalinger (det kommer til å renne over av de uansett), så må jeg bare sørge for at du husker at du er nødt til å ha en subwoofer dersom du ikke skal føle at ting blir alt for stuslig.
Husk at du syntes en ekstra bass boost på 109 var nødvendig. Og med de fire titommerne du hadde tilgjengelig der var de ikke vanskelig å få til å gi plenty med bass. Om du nå bytter de ut med to seksogenhalvtommere (som også skal ta seg av mellomtonen) vil du -garantert- savne loudness eller tonekontroller.
Jeg tror du er spot on her. Jeg har ikke noe behov for å riste huset av grunnmuren lenger, men det er heller ikke noe hyggelig når bassen er helt borte inntil man begynner å skru opp ganske høyt.


Aktiv sub har jeg aldri hatt noe bekjentskap med. Kobles den til forsterkeren via høyttalerutgangene, og så tar den seg av å både drive eget element, samt de to vanlige høyttalerne, med delefilter og det hele? Brukes da den "vanlige" forsterkeren nærmest bare som en forforsterker?
I bilen har jeg egen forsterker til 4 små høyttalere, og en annen til basskassa med 2X 8". Der sitter delefilteret i spilleren, og jeg merker jo hvilken enorm forskjell det gjør når jeg kan luke ut alt under 100'ish hz til de små.


Takk for tips om denon 720. Jeg var veldig fornøyd med den PMA 980R jeg hadde. Dessverre utviklet den en feil som gjorde at den begynte å grille optokoblere til venstre kanal. Jeg byttet optokobler, men den fikk for høy spenning og kveldet fort igjen. Jeg mener denon oppga den til 2x 85 watt, mens 720 er oppgitt til 2x50. 985 håndterte daliene godt, så jeg har ikke noe problem med at en 720 vil greie noen småhøyttalere bra. Hifiklubben ser ut til å ha den til en ganske hyggelig pris.
 

bluesbreaker

Hundeeier
Ble medlem
05.03.2009
Innlegg
22.611
Antall liker
58.248
Sted
Blåskogen
Torget vurderinger
1
Som sagt før her, vil man alltid få ulike svar på et slikt spørsmål.
Det er også riktig at man må høre etter sjøl hva en liker.

Når det kommer til relativt små høyttalere som kan/skal stå inntil vegg (ikke henge opp),
så er det dumt å ikke sjekke opp Guru jr. En høyttaler som er lett å like, og gir mye lyd for pengene.
GuruJuniorWalnut.jpg

Disse spiller relativt stort og med varme, og de fleste vil ikke savne fylde i bånn. I hvert fall ikke i prisklassa.
De er enkle og matche med forsterker, og jeg har hørt de spille veldig bra med en rimelig Rega Brio.
Vil man bruke mer penger kan man gå for Naim.

Uansett må man høre anlegget sjøl, og rommet har mye å si for resultatet.
 

borge

Bransjeaktør
Ble medlem
04.01.2007
Innlegg
274
Antall liker
136
De hvite høyttalerne jeg har i labben er G.Junior. Veldig fornøyd med dem.

Frontventilering gjør også livet enklere.

Børge
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.500
Antall liker
6.873
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Hvis du anser det som mulig å spe på med ekstra sub, så vil jeg anbefaler å vurdere et par JBL LSR308 aktive høyttalere og så etter hvert en LSR310 Sub. Spe på med en passe preamp fra brukten - f.eks. den Ming Da rør-preen til 2500 kr som ligger der nå. Disse høyttalerne er et kupp til i underkant av 5000 for paret med 5000 til for suben.

Du kjøper kabler fra proffsegmentet til disse (ergo sparer du penger her og ;) ). RCA til XLS fra preamp til hver høyttaler. Når du får sub så kobler du begge kanalene til suben, og kobler høyttalerne til suben xlr til xlr-kabel.

Johan-Kr
 

bluesbreaker

Hundeeier
Ble medlem
05.03.2009
Innlegg
22.611
Antall liker
58.248
Sted
Blåskogen
Torget vurderinger
1
Buchardt er jo også bra, og rimeligere.
Jeg har hørt begge, og det er selvsagt individuelt hvor mye penger en vil legge i.
Guru spiller med mer fylde, og er laget for plassering mot vegg.
Vanskelig å få høyttalere en blir fornøyd med billig.
Det er billigere å legge i litt mer, enn å bytte,bytte, bytte;)
 

FrodeS

Medlem
Ble medlem
09.01.2018
Innlegg
6
Antall liker
4
Takk.

Jeg har tittet såvidt på Buchardt tidligere i dag. Masse skryt å lese. Jeg ser at de har vesentlig større element, og bassporten bak. Her blir nok en høyttaler mot trevegg (spon), og den andre mot pipe (mur), men jeg tror nok neppe jeg kommer til å høre allverden forskjell. Rommet er ca. 3,5 * 7 meter og delvis delt i to, med spisestue i den ene enden, og sofa + tv i den andre. Pipa er på den ene langveggen, ca. midt i rommet. Der vil høyre høyttaler havne.
 
M

MarkusH

Gjest
Kan alltids sjekke ut Pioneer S-DJ08 (studiomonitorer), har lest en del plasser at disse skal ha dårlige elementer osv., men jeg har hatt mine i 7 år nå og jeg er like fornøyd med de den dag i dag som da jeg kjøpte de. Har aldri sett de ligge ute på finn dog, så de er muligens vanskelig å få tak i. De har også gått ut av produksjon, men de har alt man ønsker seg av "features" og de har absolutt ikke noe problem med å fylle forholdsvis store rom med lyd. Jeg har brukt de på stativer til pc, på skrivepult, nå står de på gulvet, de har egen volumkontroll og 8" element i hver høyttaler. Litt tunge, tror de veier 26 kg pr. stykk. Bruker de i dag som "subber" i en hjemmekino.
Brukte de en stund sammen med en NAD D1050 DAC til TV, samt PC (som DAC og høyttalere i første omgang ble kjøpt til).
Ellers får jo JBL LSR308 mye skryt, skulle likt å høre disse. :)

PS: S-DJ08 er ikke noe å henge på veggen, må også ha litt solide stativer grunnet vekta.
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.933
Antall liker
17.207
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Mange gode forslag, som vanlig. Guru er en veldig god kandidat.
Men sjekk ut Gallo sine runde kuler hvis plassen er begrenset. Kan henges på veggen. En tilhørende sub etter behov og lommebok fra samme merke kan/bør anskaffes da også. Det selges noen på finn.no.
 

frhe

Medlem
Ble medlem
02.11.2010
Innlegg
8
Antall liker
0
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
Slutter meg til anbefalingen når det gjelder Gallo. Hvis budsjettet kan strekkes litt kan Strada-modellen være et meget godt alternativ. Jeg har selv eid dem tidligere samt en sub fra Gallo, og det spilte meget bra (med en Devialet 200).
 

Vedlegg

FrodeS

Medlem
Ble medlem
09.01.2018
Innlegg
6
Antall liker
4
Takk for flere tips. Ting går litt unna for tida, så jeg har ikke fått sjekket ut alt, men holder på. Det ligger et sett sånne Galloer med senter på finn så jeg. Prisen er vel i området for hva jeg kan akseptere hvis de funker greit. Med det sagt, så må jeg vel innrømme at jeg syns nok de var noe av det styggeste jeg har sett siden BMW I3, men kanskje man kunne blitt vant til dem.
 
  • Liker
Reaksjoner: ptb
Topp Bunn