Forsterkere Julegave til pappa

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • John McLane

    Medlem
    Ble medlem
    05.11.2017
    Innlegg
    20
    Antall liker
    4
    Hei. Jeg tenkte å kjøpe nytt stereo anlegg til pappa, da han var så dumsmart å kjøpe et "alt i ett" stereosystem. Han HADDE et Sony stereoanlegg som han var fornøyd med, men pga. radio forandringen med dab(han vil ha radio på anlegget sitt) så prøvde han å finne noe til alle formål. CD, DAB, LP, Kasett.
    Han vil ha de 4. Også mulighet til å digitalisere LP plater og Kasett.

    Han er en Jazz musiker med veldig godt gehør, og sier at han vil bare ha noe som låter greit. Men jeg vet innerst inne at han vil ha den beste lydopplevelsen han kan få til sitt rom.(Han har bare aldri hørt potensiale før, eller forstår hva som er mulig) Og jeg vil overraske han med det.

    Han blir sur av å høre på dette nye SoundMaster systemet. Det er så tynn lyd

    Jeg har lyst å imitere hans gamle anlegg med helt nye moduler. Hadde også håpet at noen produserer nye kasettspillere.

    Rommet er 35kvm. Parkett gulv, betong vegg bak og tak, høyre vegg tre, venstre vegg vindu. Rommet er ikke akustisk behandlet.
    Tenkte en forsterker som har akustisk kompanserende egenskaper. Og jeg liker hva jeg leser om Marantz. Totalt budsjett ca 15 000,-

    -Må det stå 2x60w på forsterkeren jeg kjøper for at de skal kunne drive de han allerede har?
    -Finnes det produsenter som fortsatt lager kasettspillere?
    -Går det an å omforme en utendandsk kasettspiller fra 110v til 230v? (Ved å kun bytte ledning)
    -Er det sant at visse kassettspillere ikke spiller i samme hastighet som orginalopptaket(ikke klarer å spille kasetter i orginal tempo fordi den ikke ble laget på nettopp DEN kasettspilleren)
    -Klarer en selvstendig forsterker fremfor feks. nettverksforsterker å gjengi lyden bedre fordi den er en selvstendig forsterker? (Kun et formål og ikke masse andre funksjoner) Bedre komponenter kanskje? Mere plass?


    Synes det hadde vært litt interessant å bytte ut høyttalerne og hvis det hadde gjengitt lyden bedre. Men ser ingen nye i den størrelsen.
    Jeg er ute etter litt kunnskap her. Jeg vil forstå litt hifi og vite hva jeg skal se etter. Jeg vil ikke høre blindt på betjening i butikk, men faktisk forstå det selv.
    _1581813130.jpg
    IMG_1215.jpg
    IMG_1214.jpg
    IMG_1213.jpg
    IMG_1221.jpg
    IMG_1216.jpg
    IMG_1219.JPG
    IMG_1207.jpg
    IMG_1206.jpg
    IMG_1203.JPG
    IMG_1218.JPG
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Håper at dette ikke virker banalt, for det er ikke meningen, men et hvilket som helst godt anlegg i akseptabel prisklasse, pluss et dab-adapter til husbruk vil gjøre jobben. Da blir det spørsmål om hvilke andre kilder som skal brukes, kassett, CD, vinyl osv.
    Og om det kan være komponent, DVD separate enheter eller et kompaktanlegg. Kompaktene har den ulempen at om noe ryker så må ofte mye eller alt byttes.
     

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    23.909
    Antall liker
    8.202
    Torget vurderinger
    1
    Så er det dette med budsjett da. Dette gir rammer for hva man gjøre, og da kommer sikkert sentralen til å våkne til liv.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.500
    Antall liker
    6.873
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Den Lencoen kan du forsåvidt bruke med enhver forsterker som har en aux-inngang (linjeinngang), da den har innebygd RIAA.

    Kassettspillere produseres vel (nesten) ikke lengre, så det greieste er å finne en kurant en av et mainstream-merke på Finn til en rimelig penge. Gamle vintagespillere fra 70-tallet vil jeg egentlig fraråde - De kan være gode, men det er ofte slik at de enten trenger service eller er dyre. Gamle Tandberg er ettertraktet, så de er ekstra dyre. Gammel Teac, Technics, Marantz, Denon, Sony og Nad kan du se etter. Styr unna dobbelt-kassettspillere.

    Det du trenger å legge penger i er en forsterker, DAB-adapter og et par høyttalere. Høyttalere og forsterker kan du snoke etter på brukten.

    Å digitalisere plater kan han gjøre fra Lencoen til PC. Kassetter må han koble kassettspiller eller rec out til PCens linjeinngang. Alternativet her er en CD-opptaker.

    Johan-Kr
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.713
    Antall liker
    11.174
    Torget vurderinger
    2
    Generøs sønn, du! :)
    Skal du ha romkorreksjon er jeg helt med på Yamaha-forsterkeren det er linket til her over. Yamaha bygger utstyr med svært høy teknisk kvalitet, minimalt med trøbbel, god lyd på kjøpet.
    Er du på Stereofil for å handle, sjekk Tannoy høyttalere i samme slengen, om det er utenkelig å gå for gulvstående (det er IKKE særlig ok å sette dem oppå bokhylla slik de gamle sto, men må du, så må du), sjekk https://www.stereofil.no/hoyttalere/stativhoyttalere/tannoy-revolution-xt-6, men blir de litt dyre er ikke disse så gale, heller:
    https://www.stereofil.no/hoyttalere/stativhoyttalere/tannoy-mercury-7.2

    Mvh
    Håkon Rognlien
     

    skrodahl

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.03.2015
    Innlegg
    797
    Antall liker
    547
    Angående kassettspiller: Tenk på at selv om det lages nye kassettspillere idag, så er det ingen som kan lisensiere dolby støyreduksjon lenger. Se om du kan finne en kurant spiller fra slutten av 80-tallet eller begynnelsen av 90-tallet.
     

    John McLane

    Medlem
    Ble medlem
    05.11.2017
    Innlegg
    20
    Antall liker
    4
    Fenalaar:
    -Hva er RIAA?
    -Hvorfor styre unna dobbel kasettspiller?
    -Hva bruker man egentlig for å gjøre vinyl til digital opptakene ryddige og ferdig oppkuttede?


    BriFi:
    -Har du et eksempel på klassiske høyttalere?
    Jeg synes alle dagens høyttalere er så små. Hvor er det litt større tilsvarende bare nye?
    Varm og fyldig lyd høres bra ut.


    En "ekspert" fortalte meg at med romkorreksjon så degenererer det lyden.
    At det ikke blir like bra med den på. Tror egentlig Yamaha kan sakene sine men.
    Det høres ut som kvalitet, dog jeg må si jeg liker utseende til Marantz bedre.


    Håkon_Rognlien:
    -Hvorfor er det ikke særlig ok å sette høyttalerne som på bildet?


    Aurora:
    -L-3867 USB - Lenco


    skrodahl:
    -Godt tenkt, hadde jeg aldri tenkt på.






    Jeg er amatør, så hadde vært fint å lært litt enn å bare kjøpe noe å ikke forstå en *ritt ;D
    Klarer enda ikke forstå hvordan man skal matche en forsterker med en høyttaler. Føler jeg må være elektriker for å skjønne det.
     

    skrodahl

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.03.2015
    Innlegg
    797
    Antall liker
    547
    Før jeg svarer på spørsmålene vil jeg bare si at de fleste normale kvalitetsforsterkere er bra. Jeg mener også at om man må matche forsterker og høyttaler, så er det enten noe feil med forsterkeren eller høyttalerne, eller begge deler.

    Det finnes noen komponenter (som oftest er det de aller dyreste) som er designet på en sånn måte at man må matche til en viss grad. I segmentet for vanlig forbrukerelektronikk skal du ikke behøve å tenke på det. Jeg er klar over at jeg muligens banner i kjerka, og at det finnes mange eksempler på det motsatte. Men for det meste er det ikke noe problem.

    En høyttalers følsomhet varierer normalt fra 80+ til rundt 90 dB. Det betyr at med en watt inn får du 80-90 decibel lydstyrke en meter fra høyttaleren. Doble antall watt, og du får 3 dB mer lyd. Alt fra 10-15W og oppover rekker som oftest i lange baner. Forsterkere som yter få watt vil som oftest fungere bedre med høyttalere som har høy følsomhet. Dessuten varierer motstanden i høyttalerne normalt mellom 4 og 8 ohm. 8 ohm er enklest å drive for de fleste forsterkere. Med 4 ohm, ifølge Ohms lov, dras dobbelt så mye effekt og du får 3 dB "gratis". Er du usikker, så gå for 6 eller 8 ohm (flere av de gamle modellene til Dali var på 6 ohm).

    Når vi er inne på temaet høyttalere, anbefaler jeg at du går inn på en butikk og ber om å få høre på noen av de mindre høyttalerne de har. Jeg hadde et par Dali Zensor 3 i en stue på ca 20 kvm, og var seriøst imponert. En kompis har Zensor 1 i en enda større stue, og det låter faktisk overraskende bra.

    RIAA/Phonosteg:
    Dette er inngangen for platespillere. Alle forsterkere som er produsert fram til på midten av 90-tallet har normalt en phono-inngang

    (Litt ekstra info: En platespiller har veldig lavt utsignal, typisk 0,005 volt. Til sammenligning har en CD-spiller rundt 2 volt utsignal. Dvs 4-500 ganger mer. Dessuten er bassen mye lavere og diskanten mye høyere. Man bruker en RIAA-equalizer for å få signalet rett, samtidig forsterkes det kraftig.)

    Doble kassettspillere:
    Litt usikker på denne, men jeg antar at de fleste doble kassettspillere normalt var av dårligere kvalitet.

    Vinyl til digital:
    Man behøver en platespiller og et phonosteg, siden mater man det inn i PCen der man kan gjøre et digitalt opptak av lyden fra plata. Det finnes flere program som "renser" lyden og deler opp i enkeltspor (jeg har ikke testet noen av dem, og har ingen oversikt over hva som finnes), men gratisprogrammet Audacity er veldig bra på å håndtere lyd. Det har også filter for å ta bort klikk og sus.

    Plassering av høyttalere, rommet som anlegget står i, romkorreksjon:
    Akustikk ER en vitenskap. På ordentlig. De fleste klarer seg meget bra med noen enkle grunnregler. Her er ett eksempel, søk gjerne etter "stereo loudspeaker placement": https://www.crutchfield.com/S-PXiFSCaoAxW/learn/learningcenter/home/nonHTspeak.html

    Rommet vil absorbere, reflektere, dempe og forsterke ulike frekvenser, og man kan bruke romkorreksjon for å rette till dette. Jeg sier kan, men flytter du på hodet noen centimeter så har lyden som oftest endret seg mer enn hva romkorreksjonen har rettet til. Etter min mening har romkorreksjon bedre nytte for å få rett lydstyrke fra alle høyttalere i et surround-oppsett.

    Så, hva er det egentlig jeg sier her?
    Kjøp normalt prisede kvalitetskomponenter. Styr unna gamle alt-i-ett, billige Sharp/Thorn/Schneider/GoldStar/annet du aldri har hørt om før. Brukt vintageutstyr kan ha defekter, lytt om du får. Sjekk at det ikke skurrer når du vrir på volumkontrollen, at det ikke smeller i høyttalerne når du vrir på knapper etc. Deler, spesielt kontakter skal ikke være løse eller snurre rundt. Enhetene skal ikke være fulle med hybelkaniner og støv. Se på høyttalerelement. Er de bulkete, styr unna. Samme om det er hull i ringen rundt dem, eller om de begynner å bli morkne (det ser du ganske lett, de støver om ikke annet). Høyttalere med gummiring istedet for skumgummi er ofte gode bruktkjøp.

    For øvrig holder jeg med om Marantz. En av de beste, og fineste, forsterkerne jeg har hørt er Marantz 2015. Som er på "usle" 15W. Dessverre har Marantz blitt veldig populær de seneste årene og kan fort koste litt. Det betyr samtidig at de ofte er verdt å reparere/restaurere, så man er generelt mer sikker på at man ikke har kjøpt katta i sekken.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    RIAA er frekvenskorreksjon som brukes ved gravering av vinylplater. I grove trekk går det ut på at bassen dempes og diskanten heves, bl.a. for å utnytte plassen på plata. Ved avspilling må frekvensbåndet rettes opp igjen, på motsatt vis. Da må man ha en forsterker med en inngang for plater, phono, som gjør denne jobben. Denne kooreksjonsforsterkeren kan være innebygd i en forsterker, i platespilleren, eller den kan være en egen boks. Den Lenco-spilleren du linker til ser ut til å innebygd RIAA i tilleg til USB. USB utgangen er selvsagt fordelaktig om man vil digitalisere vinylplater til PC eller annet digitalt medium. Kvaliteten i øvrig på den spilleren vet jeg ingenting om, men Lenco har alltid hatt et godt rykte.

    Doble kassettspillere har stort sett litt dårligere kvalitet enn bedre normalenspillere, etter min erfaring. Med mindre man har behov for å kopiere kassetter er det mer plunder enn nytte, etter min mening. De fleste kassettspillere fra 80 og 90- tallet var utstyrt med Dolby støyrduksjonssystem, som også tildels ble brukt på ferdig innspilte kassetter. Det er en fordel også å ha dette på en spiller. Dette var et system basert på lisens til andre produsenter. Når det her påstås at det ikke lenger gis nye lisenser er dette sikkert riktig. Jeg vet faktisk ikke om det produseres nye kassettspillere av rimelig god kvalitet lenger.

    Som jeg nevnte tidligere er det fordeler og ulemper både med kompaktanlegg og separate komponenter, så plasshensyn, pris etc må være ditt valg . Det finnes også svært mye i bruktmarkedet. Med anerkjente merker som Sony, Technis, Pioneer etc er sjansen for å trå feil relativt liten. Sjekk gjerne Finn, i tillegg til kjedebutikkene, dersom du ikke helt spesifikt vil kjøpe nytt.
     

    Jorgen1

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    27.02.2014
    Innlegg
    585
    Antall liker
    155
    Hva med å finne en enkel liten rørforsterker og sensitive høyttalere? Finnes masse utvalg innenfor prisklassen du har definert. Kikker du på brukte integrerte forsterkere finnes det et stort utvalg. Betydelig mer eierglede, passer godt til musikalske voksne folk.
     

    oes

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    16.01.2008
    Innlegg
    636
    Antall liker
    535
    Torget vurderinger
    7
    Jeg synes ikke rør er et godt råd når man gir en gave. Rør introduserer alle slags problemer om ikke brukeren selv er entusiast, eller får tett oppfølging. Her kommer matching inn. En vanlig transistorbasert Klasse A/B forsterker av anerkjent merke introduserer ikke slike problemer. Dette er ikke for å debattere rør vs. transistor, men her gjelder «gjør det enkelt».

    Rådene fra skrodahl i #12 er gode. Jeg støtter også normal kassehøyttaler av type stativ/bokhylle. Gjerne en litt stor toveis (dvs diskant og ett element for mellomtone og bass. Helst ville jeg anbefalt Harbeth C7ES3 som jeg har på hytta og i kinorom. Musikkelskerens valg med verdens beste 8 tommers mellomtone/basselement i helstøpt plast (Radial utviklet for BBC), men denne koster litt over 20 tusen kr. Får du den brukt kan du kjøpe resten svært billig/brukt og få topp resultat. Gode rimeligere høyttalere er SA Saxo (tidligere 505/705) og eldre Dali. Kjenner ikke nevnte Dali Zensor. Vær oppmerksom på at en del nyere høyttalere har overdreven diskant og øvre mellomtone for å stikke seg ut i en demo - unaturlig og slitsomt i lengden, så hør først.

    Edit: jeg kjøpte brukte Audio Physic Yara Evolution 2 til mine foreldre. Mellomstore gode stativ/bokhyllehøyttalere til en rimelig penge.

    Hva med å finne en enkel liten rørforsterker og sensitive høyttalere? Finnes masse utvalg innenfor prisklassen du har definert. Kikker du på brukte integrerte forsterkere finnes det et stort utvalg. Betydelig mer eierglede, passer godt til musikalske voksne folk.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.500
    Antall liker
    6.873
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Skal vi se - Hvis budsjettet er såpass høyt som 15k, så er det ganske enkelt:
    Platespiller har du, kassettspiller skaffes rimelig på brukt.
    Da kjøper du den TAG preampen som ligger på brukten til 2000, og så slår du til med to JBL LSR308 og en JBL LSR310 sub fra Evenstad musikk. Denne løsningn spiller vanvittig bra ift pengene, men den ligger nære toppen av budsjettet ditt.

    Faren er at du ender opp med høyttalerne selv hvis du tester de, og da må du svi av enda mere penger for å få et sett til faren din også... :p

    Johan-Kr
     

    Jorgen1

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    27.02.2014
    Innlegg
    585
    Antall liker
    155
    Jeg synes ikke rør er et godt råd når man gir en gave. Rør introduserer alle slags problemer om ikke brukeren selv er entusiast, eller får tett oppfølging. Her kommer matching inn. En vanlig transistorbasert Klasse A/B forsterker av anerkjent merke introduserer ikke slike problemer. Dette er ikke for å debattere rør vs. transistor, men her gjelder «gjør det enkelt».

    Rådene fra skrodahl i #12 er gode. Jeg støtter også normal kassehøyttaler av type stativ/bokhylle. Gjerne en litt stor toveis (dvs diskant og ett element for mellomtone og bass. Helst ville jeg anbefalt Harbeth C7ES3 som jeg har på hytta og i kinorom. Musikkelskerens valg med verdens beste 8 tommers mellomtone/basselement i helstøpt plast (Radial utviklet for BBC), men denne koster litt over 20 tusen kr. Får du den brukt kan du kjøpe resten svært billig/brukt og få topp resultat. Gode rimeligere høyttalere er SA Saxo (tidligere 505/705) og eldre Dali. Kjenner ikke nevnte Dali Zensor. Vær oppmerksom på at en del nyere høyttalere har overdreven diskant og øvre mellomtone for å stikke seg ut i en demo - unaturlig og slitsomt i lengden, så hør først.

    Edit: jeg kjøpte brukte Audio Physic Yara Evolution 2 til mine foreldre. Mellomstore gode stativ/bokhyllehøyttalere til en rimelig penge.

    Hva med å finne en enkel liten rørforsterker og sensitive høyttalere? Finnes masse utvalg innenfor prisklassen du har definert. Kikker du på brukte integrerte forsterkere finnes det et stort utvalg. Betydelig mer eierglede, passer godt til musikalske voksne folk.
    Nja. Ikke bare enig. Rør er slett ikke komplisert, konstruksjonene er i mange tilfeller bedtydelig enklere, i forhold til hva som kan feil. Matching er noe man må gjøre uansett. Så sånn sett koker det nok kanskje mer ned til preferanse, for vedkommende er det umulig å uttale seg på vegne av andre i det aspektet. Men mer komplisert er det ikke. Er det en voksen mann som spiller ordinært mye er det ikke akkurat masse rørskifte man har i vente. Hvis man velger rett
     

    Håkon_Rognlien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    6.713
    Antall liker
    11.174
    Torget vurderinger
    2
    Håkon_Rognlien:
    -Hvorfor er det ikke særlig ok å sette høyttalerne som på bildet?

    Jeg er amatør, så hadde vært fint å lært litt enn å bare kjøpe noe å ikke forstå en *ritt ;D
    Klarer enda ikke forstå hvordan man skal matche en forsterker med en høyttaler. Føler jeg må være elektriker for å skjønne det.
    Der oppe på hylla er det hovedsakelig to forhold som gjøre det til en suboptimal plassering:
    1. Du pakker på en måte høyttalerne inn i et lite rom-i-rommet, der enkeltfrekvenser relativt lavt ned (mellombass) vil forsterkes ganske mye.
    2. Når høyttalerne står så høyt oppe, vil spredningen fra diskantelementet ikke treffe i ørehøyde om han sitter i sofaen.

    Til sammen vil pkt 1 og 2 føre til en veldig feilfordeling i frekvensområdet, dessuten vil en såpass høy plassering stort sett ødelegge det flotte lydbildet som gode høyttalere setter opp om de er riktig plassert.

    Matching mellom høyttaler og forsterker er stort sett greit. Sjekk med forretningen, de vil veilede. De fleste fornuftige "normalhøyttalere" passer greit med de fleste "normalforsterkere", så akkurat det bør du ikke være stresset over.

    Mvh
    Håkon Rognlien
     

    zuzubolin

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.05.2010
    Innlegg
    211
    Antall liker
    101
    Laga ett enkelt regneark med de fleste forslagene i tråden, og lagt til noen alternativer selv.
    Her kan du leke litt med alternativer og se hva du kommer ut med i forhold til budsjett.
    Ville brukt mest på høytaler.

    anlegg-forslag.ods
     

    John McLane

    Medlem
    Ble medlem
    05.11.2017
    Innlegg
    20
    Antall liker
    4
    Tusen takk for alle gode svar. Det her er gull. Utrolig lærerikt. Setter skikkelig pris på det.


    Hva er gode steder å få lyttet på produktene?

    Hittil har jeg skrevet ned noen steder:

    Soundgarden Oslo City
    Hifi klubben Grensen
    Oslo Hifi senter rådhusplassen

    Noen andre nevneverdige steder?


    Å flytte høyttalerne inni hyllene hadde jo også skapt rom i rommet? Bedre men fortsatt mindre bra.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Pass nå bare på at du ikke blir overkjørt av selgere som helst vil ha en ekstra null på budsjettet dit, uansett hvor du går.... :cool:
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Slenger meg på her: den største utfordringen med å få til godlyd her tror jeg egentlig er plasseringen av høyttalerne. Jeg TROR at det vil bli bedre med to høyttalere som står inne i bokhyllene. Enda bedre med er par gulvstående som kan stå foran bokhyllene, troen jeg. Men det enkleste er ofte det beste. Jeg ville kjøpt et par med sonos play:5, og satt dem i bokhyllene, slik ar det blir et bra stereotriangel. Ideelt sett på høykant. Sonos har også et innebygget system for romkorreksjon som funker veldig bra (du trenger bare en iPhone eller iPad for å stille det inn). For en person som faren din - som bare vil høre på musikk, virker det som - er det definitivt det jeg ville anbefalt. Ingen bokse- eller kabelsalat å tenke på, og jeg tror resultatet vil bli veldig bra.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Og forresten: fantastisk initiativ! Helt sikker på at faren din blir veldig glad!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn