Side 1 av 5 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 91
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2003
  Innlegg
  30
  Tagget i
  0 Innlegg

  Lyden av DAB og hvordan den kan forbedres -

  Først av alt, dette er ikke en for og imot DAB tråd, den diskusjonen har vi lagt bak oss.

  Dette håper jeg kan være starten på en tråd om hvordan en kan få en best mulig lyd ut av DAB-mediet, på en billigst mulig måte. Den startes nå mens det er mulig å sammenligne DAB-lyden mot gode FM-mottakere, enn så lenge. Målet er å få til en lyd fra DAB-mediet som er på høyde med en referanse FM-radio. Er vi der allerede, og om ikke, er det mulig å få til?

  Undertegnedes Referansradioe er en Naim-NAT02, egen takantenne, gode kabler. Innkjøpt i 1992 og bygget om underveis, nye diskrete OP-Amper, nye kondiser i strøm og signalvei, likerettere, m.m. Gir en FM lyd som er stor, holografisk pin-point presentasjon, dynamisk og ikke minst en troverdig kropp og live-følelse. Gjør radiolytting til en fryd utover kvelden, og dagen...

  Når FM-båndet slukkes, antas at vi har vi følgende hovedalternativer:

  1. Lytte på radio via TV-en
  2. Strømme radio via nettet - PC eller mobil
  3. Kjøpe DAB-radio eller DAB-adapter til stereoen


  Har derfor kjørt en lytteseanse med disse lydkilder for å få et første inntrykk av hva som er oppnåelig. Målet er utelukkende best mulig lyd, alt annet er underordnet! Kildene har vært:

  1. Phillips 8008 TV, Kimber kabler - analog ut - nypris rundt 15.000 NOK
  2. Ayre DB9-DSD DAC - Phasure media-PC - diverse highendkabler - internetttilkopling - samlet nypris rundt 100.000 NOK
  3. Argon DAB adapter 2 - Hi-Fiklubbens eget merke - nypris adapter 800, men med highendkablene anvendt - 20.000
  4. Naim-NAT2 - nypris 20.000 - med kabler, etc ca. 60.000,-


  Argon ble plukket ut fordi det ikke finnes noen high-end radioer innen DAB, den er et no-nonsence produkt fra Hi-Fiklubbens egen produksjon. En adapter med fjernkontroll som koples opp mot ditt stereanlegg - ingen egen høyttaler.

  NRK P3 har vært brukt til sammenligningstest. På radioen er mottat datastrøm over antenne 96 kbits/s, PC via nettet 192 og 96 kbits/s. PC-en benytter softwaren JRiver Media Center software.

  Alt har vært koplet opp samtidig og justert med lik lydstyrke. Mitt anlegg består av Jeff-Rowland og B&W, lydsignaturen på anlegget kjenner jeg særdeles godt, er også tidligere organist og har godt gehør....

  Første konklusjon - ingen er i nærheten lydmessig, til FM-radioen. Desverre må jeg si, dermed er det også klart at den enkle veien til high-end DAB-lyd kan bli vanskeligere å finne enn først antatt. Om jeg skulle gitt et samlet terningkast for lydkvaliteten for de enkelte lydkildene, fra 1-6:

  1. TV - Terningkast 2. Lyden er ikke tilfredstillende, fordreid med en metallisk klang og helt uten dybde og holografi. Gleden av å lytte til radioen er helt borte.
  2. Strømming DAC - Terningkast 4. Den store overaskelsen, og det jeg hadde håpet skulle være løsningen. Mere organisk lyd, antydning til dybde og bredde, men mangler kropp og holografi. Likevel bedre enn TV og kan lyttes til, men radiogleden ved lytting til livekonsert eller god musikk når ikke helt opp.
  3. DAB - radio/adapter. Terningkast 3,5. Dagens andre overraskelse, omtrent ikke mulig å høre forskjell mot DAC-en! Ved 192 kbits/s er likevel DAC-en noe bedre oppløst. Hvordan kan dette forklares?!
  4. FM - radio. Terningkast 6. Ingen konkurranse. Mot DAC-en anvendt med Tidal eller CD-strømming er radioen i samme klasse, her er det STOR klasseforskjell når DAB skal til pers! Forskjellen er i hovedsak mye mer kropp, større lydbilde med holografi som gir deg en følelsen av rommet opptakene er gjort i. Dynamikk og oppløsingen er helt i toppklasse. En fryd å lytte til time etter time...  Første runde kan peke mot at det er DAB - datastrømning/kvaliteten, kbits/s som spiller inn, mer enn selve elektronikken. Elektronikken i TV-en er antakeligvis ikke designet for lyd fra DAB. At DAC-en med strømming via internett ikke gjør det bedre, kan jeg vanskelig se noen innlysende forklarig på.

  Neste steg er nå å bygge en linjær - førsteklasses strømforsyning til Argon DAB-adapteren for å bytte ut switch-mode veggvorta som følger! Vil det gjøre at den blir bedre enn DAC-PC-løsningen? Trafo er bestilt, men det vil ta ca. 3 uker før alt er på plass.

  Noen andre som har begynt å forberede seg for FM-slukkingen?

 2. #2
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har forlengst begynt med nettradio, men nyter FM sålenge det finnes. DAB i form av bordradio eller reiseradio er greit, men ikke over hifi-en.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 3. #3
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,819
  Tagget i
  2 Innlegg
  DAB? - kaster ikke bort tiden på en allerede begravet nisje......når mobilen streamer alt.....og en av fordelene er at de fleste mener mobilen visstnok har en framtid....... :-)
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 4. #4
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  15,682
  Tagget i
  4 Innlegg
  Eg strøymer radioen via anten Sonos Play 1 på kjøkenet, Sonos Connect analog ut på pilkastanlegget i glasverandaen, og Sonos Connect digitalt inn i Oppo 105 i stova, og så gjennom hovudanlegget. Bilradioen køyrer eg FM til the bitter end, då eg berre får inn Trondheim og Bergen av NRK distrikt.
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 5. #5
  Hifi Freak Ingeniøren's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2007
  Sted
  Tranby
  Innlegg
  3,150
  Tagget i
  1 Innlegg
  Den best måte å bedre lyden er å klage til NRK med partenere å få de til å prioitere kvalitet og ikke 25 kanaler eller mer....

  Vi har kranglet om Flac 1411 kbit/s kontra MP3 320kbit/s (Tidal/Spotify) mens normen for DAB+ er 64 kbit/sec - sier vel det mest.
  Stereo: Passlabs X250.5|Classe CP-500|Bluesound Node 2|AudioGD NFB27|Rega P3|Squeezebox|Martin Logan Summit X|Velodyne CHT10R
  Kino: Rotel RSP1572/RMB1575|Oppo BDP103|Boxee Box|Pioneer KRP-500M|Focal Electra1027be/Profile908/SR800|SVS 2039PC+

 6. #6
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,241
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra Ingeniøren Se Innlegg
  Den best måte å bedre lyden er å klage til NRK med partenere å få de til å prioitere kvalitet og ikke 25 kanaler eller mer....

  Vi har kranglet om Flac 1411 kbit/s kontra MP3 320kbit/s (Tidal/Spotify) mens normen for DAB+ er 64 kbit/sec - sier vel det mest.
  Enig.
  For et par år siden strømmet NRK 320 kb/s på flere kanaler. Nå er maksimum 192 kb/s i MP3
  https://www.nrk.no/mp3aac/

  Dette ser ut som beste alternativ fra statskanalen etter at FM slukkes.
  Jeg vurderer en erstatning for min kjære Tivoli PAL, da etterfølgeren i DAB-versjon er en katastrofe og rent lureri med sin stive pris. Føler meg snytt da jeg betalte like mye for DAB PALen som for den originale FMradioen. ALt ved DAB-versjonen er dårligere enn originalen. Alt.
  Sannsynligvis vil jeg gå for en løsning som prioriterer strømming fra telefon med Bluetooth.
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 7. #7
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,241
  Tagget i
  2 Innlegg
  Ikke akkurat DAB, men til nettradio syns jeg Naim SuperUniti fungerer godt. Den kommer til å bli brukt mer hos i stuen oss når FM slukker.
  Det er beste lyden jeg klarer å få til fra nettradio, bedre i SU sin egen nettradio enn fra Mac med optisk til Naim SU.
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 8. #8
  Hifi Freak Bartesam's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2002
  Sted
  Hus
  Innlegg
  8,470
  Tagget i
  1 Innlegg
  Blåser en lang marsj i hele DAB, og hører på FM så lenge det varer. NRK, Radio Norge og P4 Norge mister meg som lytter. Kjøpt meg Amadeus radio med RJ45 nettverkskontakt i hekken og får inn hele verden via nettradio. Har i tillegg FM sender så TPT 3001A skal få leve lenge den. Får håpe at de riksdekkende kanalene får seg en lytterknekk de ikke kommer seg ut av
  Bedre å drite i buksa enn å få forstoppelse! Masser av Tandberg 3000 serie, Pioneer SX 1250, Sansui AU 9900, AU11000A og TU 9900, Micro Seiki DD-100, DDX 1000 og DQX 1000, Yamaha YP-D8, Thorens TD 124 MkII, JM Lab Alcor JBL L220. OVK medlem

 9. #9
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,241
  Tagget i
  2 Innlegg
  Sitat Sitat fra Bartesam Se Innlegg
  ........... Får håpe at de riksdekkende kanalene får seg en lytterknekk de ikke kommer seg ut av
  Akkurat der håper jeg du tar feil, siden jeg setter stor pris på NRK sitt programtilbud.
  Men realiteten er vel at det er en liten andel av lytterne som bryr seg om høyere lydkvalitet, så det blir ikke den faktoren som styrer lytterantallet.
  Nettradio med FM-sender er forresten noe som kanskje kan vurderes, ja.
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 10. #10
  Hifi Freak Bartesam's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2002
  Sted
  Hus
  Innlegg
  8,470
  Tagget i
  1 Innlegg
  Har noen dager sittet og hørt på digitalradio på jobben, og det låter bare så flatt og anemisk. Snakker om å bytte ut en jomfru med ei hore
  Bedre å drite i buksa enn å få forstoppelse! Masser av Tandberg 3000 serie, Pioneer SX 1250, Sansui AU 9900, AU11000A og TU 9900, Micro Seiki DD-100, DDX 1000 og DQX 1000, Yamaha YP-D8, Thorens TD 124 MkII, JM Lab Alcor JBL L220. OVK medlem

 11. #11
  Hifi Freak Gjest's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  5,166
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg hører radio på TV (Sony KDL48WDL653) iblant. Jeg bruker analog ut, en TA 2024-basert liten amp og Sonab OD 11. Det spiller ganske fint, med oppløst, organisk lyd og god romgjengivelse. Mangler litt på dybde.
  Siste redigert av Gjest; 06.02.2017 kl. 14:08.
  Audioarkeolog:
  Lenco L 75, Technics EPC 207c, Rotel RCD 855, Powerbook G-4, Muse 4xTDA 1543 dac, Croft Super Micro Mk IV, Parasound Z-amp v. 1, TQWT m/SEAS 21 TV-G.
  Div. Carlsson, Snell, Cizek, Tandberg, Uher, Dual, Lenco m.m. i kjelleren.

 12. #12
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,286
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Jeg synes generelt at radio låter drit, uansett om det er FM eller DAB pga den brutale dynamikk-komprimeringa som alle kanalene er utsatt for.....
  Transporter -> Hypex FA502 nCore -> Magnepan 3.6/R + Seas L26ROY

 13. #13
  Hifi Freak Bartesam's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2002
  Sted
  Hus
  Innlegg
  8,470
  Tagget i
  1 Innlegg
  NRK P1 har meget bra lyd synes jeg når RadioRock går på freddagene
  Bedre å drite i buksa enn å få forstoppelse! Masser av Tandberg 3000 serie, Pioneer SX 1250, Sansui AU 9900, AU11000A og TU 9900, Micro Seiki DD-100, DDX 1000 og DQX 1000, Yamaha YP-D8, Thorens TD 124 MkII, JM Lab Alcor JBL L220. OVK medlem

 14. #14
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,286
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Har hørt på P1's lokalsendinger, og der er det i allefall ikke brukbar lyd. Helt katastrofe i mine ører.
  Transporter -> Hypex FA502 nCore -> Magnepan 3.6/R + Seas L26ROY

 15. #15
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  De lokale sendingene er kanskje for komprimerte, men P1 om natten er verdt å lytte til. De sender NRK Klassisk fra midnatt, og det er vel grunn til å tro at de sendingene er mindre komprimert enn andre. Å, som jeg savnet NRK Alltid Klassisk som det het da det ble sendt over FM-båndet døgnet rundt på 98,3 i Bergensområdet da sendingene ble nedlagt og frekvensen brukt til noe annet.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 16. #16
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,286
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Det er fortsatt noe komprimering. Det er ikke noe radio som går "direkte" uten prosessering. Dessuten uplinkes FM via digitale samband med en bitrate som ikke er altfor høy. Så at FM således skulle være så veldig bra er vel en sannhet med modifikasjoner.....
  Transporter -> Hypex FA502 nCore -> Magnepan 3.6/R + Seas L26ROY

 17. #17
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  738
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Det er fortsatt noe komprimering. Det er ikke noe radio som går "direkte" uten prosessering. Dessuten uplinkes FM via digitale samband med en bitrate som ikke er altfor høy. Så at FM således skulle være så veldig bra er vel en sannhet med modifikasjoner.....
  Nedturen for FM begynte vel med digitaliseringen midt på 80 tallet en gang.
  Før den tid var det en fantastisk lyd fra direktesendinger.
  Stereoinnspillinger gjøres med to mikrofoner.

 18. #18
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,286
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Samme greia på TV også. Før var lyden på TV ganske OK, men nå er det helt ræva der også, er mitt inntrykk.
  Transporter -> Hypex FA502 nCore -> Magnepan 3.6/R + Seas L26ROY

 19. #19
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Gammeln Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Det er fortsatt noe komprimering. Det er ikke noe radio som går "direkte" uten prosessering. Dessuten uplinkes FM via digitale samband med en bitrate som ikke er altfor høy. Så at FM således skulle være så veldig bra er vel en sannhet med modifikasjoner.....
  Nedturen for FM begynte vel med digitaliseringen midt på 80 tallet en gang.
  Før den tid var det en fantastisk lyd fra direktesendinger.
  Direktesendte konserter med klassisk musikk har alltid hatt fin lyd på NRK, og det ble det sendt ofte på P1 og P2 i gamle dager. Men det er slettes ikke ille lyd på sendingene på P2s frekvenser om natten heller. Om ikke like god som et godt vinyleksemplar av samme verk men betydelig bedre enn strømming i mp3-format.

  Men vi får nok godlyden tilbake på NRK Klassisk igjen når de får til å strømme i lossless kvalitet. Det kommer jo før eller siden, aller helst før håper jeg. NRK burde legge store ressurser i å få det til så raskt som 01.01.2018.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 20. #20
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,286
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Selv om man skulle ønske det, så tror jeg ikke Hifi er pri1 hos NRK... eller noe av de andre kanalene. Og det er bare å beklage.
  Jeg husker også direktesendinger på FM fra 70-tallet, og de låt bra ja.
  Transporter -> Hypex FA502 nCore -> Magnepan 3.6/R + Seas L26ROY

Side 1 av 5 123 ... SisteSiste

Tags for denne Tråden

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed