Resultater 1 til 7 av 7
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast Sundance_Pete's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Innlegg
  659
  Tagget i
  0 Innlegg

  Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  Dere som mener at en sub må være "stor som et kjøleskap" og at for eksempel XXLS elementer fra
  Peerless er "treige". Hvorfor er det slik? Man skjønner jo at luft må flyttes, men dette ivaretas vel fint av et moderne element med god forsterkning og eventuell eq i en litt mindre kasse? Jeg tenker fortrinnsvis i forhold til "vanlig" bruk i hjemmet. Hva mener andre om dette?
  Rega P25<br />S.A.T CDFix<br />Mac Mini<br />Lavry DA 10<br />McIntosh C 42 <br />McIntosh MC252<br />Kimber Monocle X <br />Dynaudio Contour S 3.4<br />dynaBel Brontes. <br /><br />Ludwig Super Classic silver sparkle 24&quot;, 13&quot;, 15&quot; 16&quot;

 2. #2
  slowmotion
  Guest

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  Det er vel litt avhengig av hva du vil at suben skal gjøre?
  Hvor langt ned, hvor høyt, hvor mye forvrengning kan du tolerere... 3. #3
  Overivrig entusiast spurv's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Innlegg
  700
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  Syns da ikke Velodyne SPL serien (DD serien også), Sunfire generelt og BW 700 serie subbene er så alt for svære. Men de pumper godt med luft . Det som er viktig når de settes i lite kabinett (helst lukket), så må elementet har svær "motor" og ha en god forsterker som oftest er like overdimisjonert i effekt som magneten er i størrelse på elementet.

  Velodyne har en kraftig 1250watter i alle sine DD modeller. Det er rimelig heftig for en 10" .

 4. #4
  theStig
  Guest

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  En "liten" sub har en del ulemper. Den største er lav effektivitet, som igjen fører til kompresjon. Dessuten vil en sub med liten lukket kasse behøve 3-4 ganger større membranbevegelse for å gi samme lydtrykk som en stor bassrefleks kasse, og opp til 10 ganger større driftseffekt.

  Sett i lys av at vi med ordet "sub" mener noe som kan spille til 20 Hz eller lavere, så vil faktisk ikke en liten kasse med en typisk 12" driver klare å spille et hørbart lydtrykk ved 20 Hz!

 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  753
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  REL har jo nokre modellar som ikkje er så store, men går bra ned i frekvens. Med hjørneplassering skal Stampede som eg har ha -3dB ved 18 Hz.
  Det er Omegamannen som er her, han er ikkje billeg...

 6. #6
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  1,181
  Tagget i
  9 Innlegg

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  Jeg bygde en basskasse til bruttern av to 10" Peerless XLS elementer som spilte mot hverandre inn i samme 40 liters volum (tett kasse). Og det blir slik thrStig er inne på, jeg brukte en 2x360W forsterker fra Rotel, og elementene slukte all den effekten uten å bånne.. Men det ble ganskje varmt, så en del kompresjon får man sikkert. Kanskje var ikke alle hi-fi krav var på plass, men kassa spilte utrolig høyt og med masse punch. Kassevibrasjoner var også nesten fraværende pga monteringen av elementene og at kassa var liten. Bullet In The Head med Rage Against The Machine og 700 watt ga oss i hvert fall et skikkelig fett flir :-)
  In the beginning, there was noise; and then there was signal.

 7. #7
  knutinh
  Guest

  Re: Kan en sub være mindre enn et kjøleskap?

  Fysikken legger endel begrensninger i forholdet kabinett-volum, tilgjengelig effekt, maximal output, nedre grensefrekvens, maksimalt elementutsving.

  Hvis du kan doble effekten kan du i mange tilfeller redusere kabinettvolumet hvis du designer for dette fra grunnen av. Dette har vel også vært trenden de senere år siden forsterkerkraft har blitt billigere.

  Det er dog ikke slik som med CPU-utvikling at det tilsynelatende "vokser inn i himmelen".

  Hvis du kunne finne et element med 5 eller 10cm linært utslag og en enorm effektforsterker kunne du sikkert gjort mye gøy, men det finnes meg bekjent ikke. Det er også fint mulig å lage subber som spiller enormt dypt men med lite maksimal utgangseffekt. Dette gjøres kanskje enklest med en EQ.

  mvh
  Knut

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed