Triamping - like forsterkere eller...?

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
Sitter og planlegger litt for neste fase i anlegget... Blir et triamp oppsett med nåværende 12-tommere nederst, linjekilder for mellomtone (ca. 80/100 til enten 2,5 eller 5-6k) og bånd på toppen.

Spørsmålet er hva som er beste tilnærming for forsterkning; Noen preker like forsterkere for alle tre områdene for å få matchende klangbalanse, mens andre mener at hvert område kan leve med den ampen som er best tilpasset sitt bruk...

Jeg heller vel helst til sistnevnte tilnærming, og går jeg denne veien så har jeg tenkt:
-ICE eller AB (PA i så fall) i bunn, med mest mulig kraft. Gjerne et par med Midgard Oberon 6.1 eller lignende. Uansett noe med betydelige kraftreserver.
-Tradisjonell transistor-basert amp for mellomtone - enten klasse A eller AB. 100-250w optimalt, linjene kan ta unna mye kraft.
-Rør eller klasse A på toppen - mye lavere kraftbehov. 20-40w holder i massevis vil jeg tro

Noen med erfaring på dette? Er dette med forskjellig klangbalanse (kan ende opp med 3 forskjellige teknologier her...) et problem?
 

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
Du satser på minst mulig homogenitet da...?

:)
Of course! Hetereogeneity makes the world go 'round!

He he... Nei, ikke nødvendigvis. Kunne kanskje være en ide å se etter noe som ligger nærmere i klangbalanse (samme teknologi-base i det minste), men hvor kraftreservene er dimensjonert sånn noelunde etter bruksområdet.

Ser liksom ikke poenget i 600w per bånd-diskant... Greit med litt overdimensjonering, men det får da være måte på... ;)

Hva ville du ha siktet mot i min situasjon?
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Nja.. jeg har ikke så mye erfaring med å dele til tre forskjellige forsterkere.. men alt er jo så mye lettere idag, elektronisk deling osv.

Til "vanlig" passiv deling OG triamping på homogene høyttalere holder jeg klart en knapp på like forsterkere.. iallefall lyd-/klangmessig like. Men jeg er veldig sart på homogenitet, og hater det når deler av lyden "klinger" annerledes enn andre.. da blir jeg bare sittende å høre på "lyd" og glemme musikken..

Mvh Vidar P
 
T

theStig

Gjest
Jeg har masse erfaring (10 år+) med både bi- og triamp. Man kan komme godt fra å bruke forskjellige forsterkere til bass og resten. Her er ikke karakterforskjeller så lett å spore. Uansett kan man kompensere ved å justere på nivået til bassen.

For en delefrekvens midt i mellomtonen, som jo er typisk, går det dårlig med (klangmessig) ulike forsterkere. Dessuten kan man ikke her justere inn klangmessige forskjeller med nivå uten at mye annet går galt.

Min anbefaling er å bruke like forsterkere til mellomtone og diskant, og kanskje velge noen annet med mer effekt til bassen. Med aktiv deling trenger man langt mindre effekt enn hvis en forsterker skulle dra hele frekvensområdet. F.eks kan man komme langt med 50W til mellomtone og diskant, selv med en 500W sak i bassen.
 

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
Like forsterkere på mellomtone og diskant høres fornuftig ut ja. Så var det bare å finne ut hvilke forsterkere som egner seg og som har en behagelig pris.

Får holde et øye med bruktmarkedet fremover, mulig det dukker opp noe fristende... ;D
 
Topp Bunn