Forsterkere Vurdering av forsterkermerker og match med høyttalertyper

U

Utgatt24668

Gjest
Utfordring: Dine erfaringer på Forsterkere! Hva er "best"?

Jeg ønsker med dette innlegget å starte en tråd om inntrykk rundt forskjellige forsterkermerker. Jeg har etter hvert fått en del inntrykk ved både å høre på forsterkere hos venner, ute hos butikker og ikke minst ved kjøp og lån på hjemmebane + HIFI messer.

Det må sies at det er store forskjeller mellom modeller hos de enkelte merkene. Det er også en forskjell om vi snakker om separate eller integrert. Jeg vil jeg gjerne akkumulere disse detaljene til helhetsinntrykk på et gitt merke og heller komme med eksempler på enkeltstående forsterkere. Jeg tar meg denne friheten ettersom det er en god del fellestrekk hos de merkene jeg selv har hørt – så får vi heller utpeke unntakene etter hvert som de kommer. Jeg håper dette er akseptabelt for entusiastene her inne.

Et vesentlig poeng ved å vurdere forsterkere å oppgi hvilke høyttalere som de spiller på. Dette er en opplysning som er helt kritisk – ettersom noen forsterkere kan være helt topp på en type høyttalere og på samme tid være en optimal dårlig match på andre.

Jeg prøver meg på mine erfaringer, så får vi se om dette gir mersmak på forumet – selv om vi nærmer oss en langhelg med fint vær. Jeg håper flere av dere kan komme med deres erfaring på disse merkene eller andre. Jeg tar imot konstruktiv kritikk og justeringer på mine erfaring med stor takk. 8) PS! Jeg har ikke tatt med inntrykk av forsterkermerker som jeg personlig ikke liker overhodet og der hvor jeg ikke har noe særlig positivt å si. Jeg ønsker ikke å rakke ned på noen merker her. Jeg har IKKE tatt med forsterkere hvor jeg føler at jeg ikke har et godt nok grunnlag til å uttale meg - selv om jeg har et godt inntrykk.

Accuphase:

Lydinntrykk: Bredt og dypt lydbilde. Svært detaljert lyd (den aller mest detaljerte lyden jeg har hørt har kommet fra et separat accuphase-oppsett til 200k+ med hornhøyttalere). Lyden er engasjerende og musikalsk, slik at detaljene og bredden på lydbildet ikke går spesielt på bekostning av en organisk og engasjerende lydopplevelse. Jeg får lyst til å høre mer musikk når jeg lytter til disse.

Match med høyttalere: Klasse a-integrert passer ikke til elektrostater med store impedanssvigninger. Man kan slippe unna med å kjøpe dyre separate, men jeg har inntrykk av at det finnes bedre alternativer til elektrostater. Passer vel utmerket til de aller meste annet, så lenge høyttalerne ikke er for tunge å drive (gitt få watt på klasse A).

Mcintosh:

Lydinntrykk: Ikke spesielt bredt lydbilde, men svært dypt i forhold til det aller meste jeg har hørt. Svært musikalsk engasjerende. Ikke spesielt detaljert i lyden i forhold til Acchuphase og Mark Levinson. Trafoene gjør dette på papiret til en lite gunstig match med elektrostater med impedassvigninger – men renheten i lyden er vel ganske så unikt for dette merket takket være de tunge koppertrådene som er montert bak som tillater en høy spenning inne i forsterkeren som renser og vasker og farger etter eget godt befinnende.

Match med høyttalere: Passer ikke spesielt godt til dynamiske høyttalere som farger lyden som Sonus Faber – ettersom forsterkeren farger en del selv. Passer bedre til Martin Logan (ESL) enn f.eks. Quad (ESL), der sistnevnte også farger en del i mellomtonen.

Mark Levinson:

Lydinntrykk: Verdens mest balanserte forsterker? Transistorforsterker som er svært oppløst (og behagelig) i lyden – har både et bredt og dypt lydbilde – selv om mellomtonen ikke er så tilstedeværende/tykk/organisk som Mcintosh. Svært god kontroll på bassen og øvre toner – skiller svært godt på instrumenter i lydbildet. Detaljene er ikke like gode som på Acchuphase? (kanskje og bare kanskje). Svært raffinert og korrekt. Dette må vel være mekka hvis HIFI handler om den perfekte lyd (selv om perfekt kan bli kjedelig og lite engasjerende over lengre tid – kanskje). Dårlige opptak forblir svært dårlige på disse forsterkerne – det er bra sikkert – men de gode opptakene blir desto bedre. Det må sies at de skarpe og litt ubehagelige kantene man kan høre på en del transistorforsterkere – også de som koster like mye som en bil – er helt fraværende her. Dette er silkemykt og oppløst på samme tid.

Match: Matcher med alt? Kanskje litt sterilt hvis alle andre komponenter også er sterile og politiske HIFI-korrekte, alt i henhold til subjektiv smak selvfølgelig - som alt annet. Tåler vel alt av impedans- signinger og kan drive det aller meste – selv om andre forsterkermerker på papirer leverer mer watt pr krone.

Audio Research:

Lydinntrykk:
Svært engasjerende mellomtone som får deg til å sitte i timesvis i sofaen. Den aller mest musikalske forsterkeren jeg har hørt. Den er også svært oppløst i mellomtonen, selv om detaljene forsvinner litt i øvre og nedre sjikt på mine elektrostater (ikke gitt at dette skjer på andre høyttalere). Bass er også litt ut av kontroll på elektrostatene.

Match: Dynamiske høyttalere med jevn/stabil impedans. På elektrostater som ML er ting litt for mye ut av kontroll i nedre og øvre sjikt selv om mellomtonen er karakter 6 av 6.
 
Sist redigert av en moderator:

Goggen8

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.08.2014
Innlegg
2.388
Antall liker
952
Sted
Oslo
Spennende tema!

Jeg har ikke grunnlag for å uttale meg her, men leser gjerne hva folk mener. Kjenner meg ikke helt igjen i det du skriver om McIntosh. Har lest flere steder at de nyere modellene ikke farger lydensom eldre modeller kanskje gjorde. Snakket med Tømmervik på OHC og han mente at McIntosh passet dårlig med Martin Logan. Interessant at du har denne komboen. Jeg har hørt McIntosh og Sonus Faber og synes det fungerte meget godt. Men som sagt jeg har veeeldig begrenset erfaring her. Se på dette som en bumping av tråden. :)
 

nils valla

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.07.2012
Innlegg
1.172
Antall liker
294
hej Redux.
Lægger du sammen, alle de positive lytteindtryk, fra hele dit indlæg fremstår : Electro Research a75.
Match : Dem alle sammen.
Men sant nok, den er ikke lige til at fremskaffe (ærgerligt nok)
 

todams

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.12.2011
Innlegg
191
Antall liker
142
Sted
Lier
Torget vurderinger
11
Har selv Polske Ancient Audio Single Six monoblokker 18w klasse a single ended og Ancient Audio Lektor Air cd spiller, disse spiller helt fantastisk og har godt med krefter selv om det bare er 18 w. Dette oppsettet med høyttalere av eget merke har etter min mening hatt beste lyd på Horten messa flere ganger. Har brukt dette med godt resultat på Monitor Audio PL 300, men har nå WLM Diva da disse egner seg bedre på rørforsterkere, raskere og mere punch i bassen.
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Audio Research:

Lydinntrykk: Inntrykkene mine er basert på Ref 75 modellen. For de som er vant til lyden fra store transistor slutttrinn vil jeg si Ref 75 representerer en "myk" overgang til rørverden. Anlegg med store transe-sluttrinn kommer ofte i balansert utgave, og Ref serien til ARC er uproblematisk i så måte da de er helbalanserte basert på push-pull prinsippet. Jeg vil beskrive lyden som nøytral med god bassgjengivelse. Jeg tror mange ville hatt problemer med å plukke den ut som en rørforsterker i en blindtest. Den beholder på sett og vis de fleste egenskapene fra transistor verden, men den utvider også disse med en gjengivelse som er langt tettere på naturlig gjengivelse av klang. Et klassisk strykeinstrument låter slik det er ment å skulle låte og ikke som en dårlig etterligning som ofte har vært min erfaring med en del transer. Oppløsning er det også her i bøtter og spann. Klisjéer som at dette spiller musikk og ikke kjedelig klinisk hifi er nærliggende.

Match med høyttalere:
Dette er altså den minste forsterkeren i Ref serien jeg har erfaring med. Jeg har den koblet opp mot et par B&W 805D i et rom på rundt 17m2. Den skal således drive to 6.5" og to diskanter og det har den absolutt ingen problemer med. Matchen med 805D vil jeg beskrive som veldig bra i mine ører. På større gulvstående med flere elementer bør man kanskje vurdere en av de større modellene i Ref serien. Men utfordringen med en litt vanskelig impedans-last fra 805D tar den på strak arm.
 
U

Utgatt24668

Gjest
Spennende tema!

Jeg har ikke grunnlag for å uttale meg her, men leser gjerne hva folk mener. Kjenner meg ikke helt igjen i det du skriver om McIntosh. Har lest flere steder at de nyere modellene ikke farger lydensom eldre modeller kanskje gjorde. Snakket med Tømmervik på OHC og han mente at McIntosh passet dårlig med Martin Logan. Interessant at du har denne komboen. Jeg har hørt McIntosh og Sonus Faber og synes det fungerte meget godt. Men som sagt jeg har veeeldig begrenset erfaring her. Se på dette som en bumping av tråden. :)
Takk for svar! :)

Ikke for å være streng, men jeg synes det blir litt feil å sitere enkeltmennesker her på sentralen. Vi har tross alt anonyme nick, og her opplever jeg at du siterer en ytterst kompetent person uten at vedkommende får mulighet til argumentere for et slikt utsagn.

Når det gjelder match mellom Martin Logan og Mcintosh så er dette ikke en åpenbart og enkel match. Det er stor forskjell mellom modellene. For å ta det enkle først, f.eks. MA5200 med 8 ohms utganger er åpenbart en forsterker som man ikke engang vurderer for dette bruket – mens forskjellige 275 rørmodeller er svært populære, en match som blant annet er beskrevet i Stereophile som svært vellykket. Monoblokkene håndterer det aller meste og spiller skjorta av det aller meste.

Selv om mange eksperter ikke anbefaler det så er det mange der ute som bruker rørforsterkere, eller forsterkere med utgangstrafoer på Martin Logan. Det er ikke helt politisk korrekt med tanke på at du mister kontroll i bass og i øvre toneleie. Jeg valgte transistorforsterker med trafoer for å få litt rørlyd, men på samme tid litt bedre kontroll. Jeg synes det fungerer bra så langt, men jeg erkjenner at det finnes bedre alternativer der ute – derav min innsats på å finne ut hvilken lydsignatur og forsterker som kan bli den neste.

PS! Jeg vil ikke anbefale eldre modeller av Mcintosh til Martin Logan. Lyden kommer aldri helt ut fra høyttalerne og du mister denne 3D lyd/effekten som gjør høyttaleren svært livaktig. De nyeste modellene er langt mer oppløst i lyden og passer langt bedre til ML. Mange som snakker om Mcintosh har mest erfaring med de gamle modellene og ikke de nye. De er heller ikke nødvendigvis populære å selge med tanke på litt dårlig margin.

PS: Ja, de nye modellene farger langt mindre, men de farger litt likevel :) Det er positivt synes jeg.
 

oct

Æresmedlem
Ble medlem
09.04.2009
Innlegg
12.260
Antall liker
8.267
Sted
Oslo
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.


mvh
 
U

Utgatt24668

Gjest
Takk for gode innspill! Er det andre som har erfaring her på forumet ?
 
  • Liker
Reaksjoner: oct

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
4.204
Antall liker
3.549
Torget vurderinger
1
Kan ta litt kjappt om Xindak, denne forsterkeren gir litt varme i lyden og passer nok best til nøytrale høytalere.

Match: Har testet imot Dali, B&W og Polk audio. Polk audio var en ok match på den ene modellen jeg testet. B&W så fikk jeg dotter i ørene, noe som ikke stemte i mellomtonen da det var litt "grumsete" i det spekteret, her testet jeg det meste imellom 6-20K klassen og det var det samme resultatet. Dali og Xindak er en fin match fant jeg ut. Har testet de fleste Dali imellom 10-40K klassen, og resultatet var det samme.
 
  • Liker
Reaksjoner: oct
U

Utgatt24668

Gjest
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.


mvh
Hehe - det er alltid greit å ha likviditeten i orden før man shopper HIFI :)
 
  • Liker
Reaksjoner: oct

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
 

bergtann

Medlem
Ble medlem
21.12.2010
Innlegg
33
Antall liker
9
Sted
Langs sjøen
Blir vi noen gang tilfreds i vår søken etter den rette lyden ? Det er et hav av forskjellige kombinasjoner og meninger om alt, og at noen blir forvirret og usikre er ikke det minste rart. Men tilbake til hva trådstarter spør om, nemlig egne erfaringer.
Som pre amp brukes en Accuphase C-2800, som sluttrinn var jeg så heldig å finne to pent brukte Pass Labs XA 160.5 som ga anlegget et vanvittig løft den gang. Høytalere som brukes er Audiovector i Arrete' 6 serien. Men det som gjorde den virkelig store forandringen av lydbildet var da jeg satte på et mc element av forgjengeren til Lyra serien som heter Tsurugi Ceraloy. Dette samlet gjør meg tilfreds både med lyd og hva som er investert, alt er kjøpt brukt !
 

oct

Æresmedlem
Ble medlem
09.04.2009
Innlegg
12.260
Antall liker
8.267
Sted
Oslo
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Jeg lever i juratiden. To-2 vinylsnurrer er en nødvendighet. Streaming / dac, etc.. kan leve sitt eget liv deep Down....


mvh
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.915
Antall liker
17.104
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
En liten prismessig low-fi shock:

NAD D3020 med lettdrevne HT, og da spesielt fulltonere. Latterlig bra! ;)

Ok, lydbildet kunne vært litt bredere, bassen enda strammere og litt mer oppløst i toppen. Men helheten, mykheten, varmen og engasjement er veldig bra - får vel ta med "prisen tatt i betraktning" også, da :). Virkelig en verdig arvetaker for 3020.
 
U

Utgatt24668

Gjest
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Det er anbefalt å bruke pre vs. lydkontroll i DAC. Det er litt forskjell - bruker DAC volum kontroll på MA275 nå vs. integrert som er på reperasjon. DACen er ikke helt optimal til dette men jeg kan ikke den logiske og vitenskapelige forklaringen. Jeg tror på å kjøpe en litt påkostet integrert i disse dager for å få litt pose og sekk da.
 

kvasi

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.09.2007
Innlegg
1.453
Antall liker
1.121
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Iflg mine erfaringerer du heelt på jordet med den påstanden. Av alle kombinasjoner jeg har prøvd kommer DAC - Power ikke engang i nærheten av feks en god integrert.
 
U

Utgatt24668

Gjest
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Iflg mine erfaringerer du heelt på jordet med den påstanden. Av alle kombinasjoner jeg har prøvd kommer DAC - Power ikke engang i nærheten av feks en god integrert.
Jeg er enig med at forforsterker er en god ting men jeg synes virkelig ikke at noen her er på jorden fordi de snakker om egne erfaringer :)
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Iflg mine erfaringerer du heelt på jordet med den påstanden. Av alle kombinasjoner jeg har prøvd kommer DAC - Power ikke engang i nærheten av feks en god integrert.
Jeg betviler ikke at jeg er helt på jordet i forhold til dine erfaringer, men det betyr bare at de DAC'ene du har hørt med volumkontroll ikke har vært i nærheten av å utnytte potensialet med en slik løsning etter min erfaring. DAC'en jeg har nå en APL DSD-S har en volumkontroll som etter min erfaring virkelig utnytter potensialet i en slik løsning. Hvorfor da putte på en ekstra komponent som bare forverrer integriteten til lydsignalet og fordyrer hele anlegget er "beyond me". Så lenge man bare har digitale kilder er pre bare en uting så fremt man kan få en DAC som er tilstrekkelig bygd for å håndtere volumjustering.
 

Audirvana

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.09.2012
Innlegg
1.478
Antall liker
881
Torget vurderinger
5
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Iflg mine erfaringerer du heelt på jordet med den påstanden. Av alle kombinasjoner jeg har prøvd kommer DAC - Power ikke engang i nærheten av feks en god integrert.
Det var en tid der jeg tenkte som deg, Ketil. Jeg så en foforsterker som ett unødvendig komponent, ettersom jeg stort sett bare brukte en kilde - en dac med digitalt volumkontroll. (Hegel HD20). Less is more & Keep it simple var tanken.

Så førte tilfeldighetene til at jeg snublet over Musical Innovations fantastiske forforsterker MI11, og ga den et sjanse.

WOW, for ett enormt kvalitetsløft det ble. Og etter det har jeg blitt overrasket et par ganger til, av oppgraderinger innenfor Musical Innovations forforsterkere. Nå anser jeg forforsterkeren som kanskje det viktigste komponentet i min kjede.
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
@ Redux: Som mangeårig Mc.oholiker , har jeg kastet øyne & ører i retning av D´Agostini Master Pre. Relativt høyt priset, men omtrent som tilsvarende fra McIntosh. Dog 3 bokser fra sistnevnte. Har ingen lytteerfaring fra førstnevnte. Håper OHFC kan hjelpe meg m. evt. prøvelytting på D´Agostini. Ellers blir det evt. sparing til McIntosh C 1000 CPT. Godt råd, er å aldri kjøpe dyre komponenter før man har tjent pengene det koster.
mvh
Men hva er nå egentlig vitsen med en pre til uhørbart mange kroner når en DAC med volumkontroll gjør en bedre jobb? En pre er jo egentlig en etterlevning fra den tid der man hadde flere analoge kilder tilkoblet. I dag er en pre i mine øyne et unødvendig ledd som i tillegg forverrer lydkvalitet og gjennomsiktighet i lydbildet. Totalt bortkastet med andre ord.
Iflg mine erfaringerer du heelt på jordet med den påstanden. Av alle kombinasjoner jeg har prøvd kommer DAC - Power ikke engang i nærheten av feks en god integrert.
Det var en tid der jeg tenkte som deg, Ketil. Jeg så en foforsterker som ett unødvendig komponent, ettersom jeg stort sett bare brukte en kilde - en dac med digitalt volumkontroll. (Hegel HD20). Less is more & Keep it simple var tanken.

Så førte tilfeldighetene til at jeg snublet over Musical Innovations fantastiske forforsterker MI11, og ga den et sjanse.

WOW, for ett enormt kvalitetsløft det ble. Og etter det har jeg blitt overrasket et par ganger til, av oppgraderinger innenfor Musical Innovations forforsterkere. Nå anser jeg forforsterkeren som kanskje det viktigste komponentet i min kjede.
Nå er det nok litt forskjell på en HD20 og en DSD-S, men OK, hvis jeg får anledning til å teste ut en ARC pre engang kan jeg sikkert få klart opp i sammenhengen. For eksempel foretrakk jeg den rimeligere APL DAC-S koblet rett i en Sugden effekt kontra en EC 4.8 imellom da jeg hadde dette oppsettet tidligere.
 

oct

Æresmedlem
Ble medlem
09.04.2009
Innlegg
12.260
Antall liker
8.267
Sted
Oslo
Hvis man tar en titt i min signatur, finner man to meget gode vinylspillere. Jeg tviler sterkt på om disse hadde funket like godt som de gjør pr. idag uten dedikert preamp.


mvh
 

Imagine

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2014
Innlegg
3.656
Antall liker
859
Sted
osøyro
Beste lytte seansene jeg har hadt er psb image t6 , c5 og b5 i lag med onkyo tx-nr 838 og primare i 22 dac , dette var en utrolig bra matsh og lyden var veldig bra , før det hadde jeg marantz sr 6005 og sherbourn pa 2-160 låt greit nok men ble overkjørt av onkyo og primare.

psb er virkelig et merke jeg har fått øye opp for , hele lyd bildet på psb er ganske stort , alt fra diskant/mellom tone og bassen + di er lett of få til.

Men det jeg sitter med i dag klipsch rp-260 f rp-250c og klipsch rb 61 mk 2 har et utrolig voksent lydbilde. Her bruker jeg primare i 22 dac i lag med sonos kun på musikk i lag med klipsch rp-260f og jeg må si klipsch sin premiere serie har virkelig vokst , psb hadde bedre spredning på diskanten , men helheten på lydbildet så er klipsch helt rå. Når jeg kjører film , spill eller ser tv by passer jeg primare om til effekt. onkyo tar seg av center og surround høyttalerne da og det gjør den lekende lett. Så har jeg også klipsch subwoofere 3 av dem :)

Har også prøvd andre hjemmekino forsterkere som sony , marantz , pioneer , onkyo osv osv , største nedturen var marantz sin sr 7007-7008 det låt helt på trynet , hørtes ut som du fikk lyd ut fra en gammel liten radio. i film sammen heng er det marantz sr 6005 og onkyo tx-nr 838 i lag med primare som har gitt meg største gleden , nå siste nevnte onkyo og primare. Beklager at jeg skriver litt rotete sliter sånn med dysleksi :) Bare spør om det er noe du lurer på :)

Mvh Imagine
 

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
39.979
Antall liker
81.800
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
96
Hvis du mener McIntosh med rør er dårlig match med Sonus Faber, så har du sikkert rett. Men hvis du mener McIntosh med transistor er dårlig match med Sonus Faber, så tar du nok feil. Har hatt flere par med Sonus Faber og har endt opp med Extrema på MA 7000 og dette er etter min mening en veldig god match. Hadde tidligere Grand Piano og dette låt også meget detaljert og med veldig god dybde.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Når det gjeld bruk av effekt/forforsterkar versus integrert versus rein effektforsterkar/DAC m/volum, vil dette vanskeleg kunne samanliknast utan å ha identisk effektforsterkar, signalkjelde m.m.
Ingen er på jordet, men har de eigentleg relevante erfaringar? Altså brukt både integrert, separate forsterkarar og ein DAC tilpassa slik bruk, helst frå same produsent?
Ein får sjeldan gode sjansar til slike utprøvingar. Sjølv har eg vurdert min ASR Emitter 2 Exclusive som på mange felt vesentleg betre enn ein langt dyrare kombinasjon frå ein annan produsent. Eg har også opplevd at min kjære ASR kjem noko til kort på andre felt når det samanliknast med rørforsterkarar av tilsvarande pris/wattstyrke.
Tråden sitt utgangspunkt er vel å samanlikne kombinasjonar, ikkje einskildkomponentar eller oppbyggingsprinsipp?
 

Imagine

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2014
Innlegg
3.656
Antall liker
859
Sted
osøyro
Hvis trådstarter har sagt at han opplever lyden av mcintosh slik , hva har det egentlig og si vi har alle en lydsignatur , og det er den lydsignaturen vi liker best vi har alle løst til og vokse større og større og bedre og bedre etter våres egen klang. Rommet spiller jo selfølgelig en stor rolle i dette.

Mvh Imagine
 

oct

Æresmedlem
Ble medlem
09.04.2009
Innlegg
12.260
Antall liker
8.267
Sted
Oslo
Hvis du mener McIntosh med rør er dårlig match med Sonus Faber, så har du sikkert rett. Men hvis du mener McIntosh med transistor er dårlig match med Sonus Faber, så tar du nok feil. Har hatt flere par med Sonus Faber og har endt opp med Extrema på MA 7000 og dette er etter min mening en veldig god match. Hadde tidligere Grand Piano og dette låt også meget detaljert og med veldig god dybde.
Regner med at det ikke er meg du sikter til.


mvh
 

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
39.979
Antall liker
81.800
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
96
Hvis du mener McIntosh med rør er dårlig match med Sonus Faber, så har du sikkert rett. Men hvis du mener McIntosh med transistor er dårlig match med Sonus Faber, så tar du nok feil. Har hatt flere par med Sonus Faber og har endt opp med Extrema på MA 7000 og dette er etter min mening en veldig god match. Hadde tidligere Grand Piano og dette låt også meget detaljert og med veldig god dybde.
Regner med at det ikke er meg du sikter til.


mvh
nei, trådstarter
 
  • Liker
Reaksjoner: oct

E.I.A.

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.07.2004
Innlegg
5.245
Antall liker
3.199
Torget vurderinger
49
Har Mc275MkIV med volumpot på rca inngangen.
Lest rundt på nett, og hørt fra selgere, at og bruke disse potmeter er en dårlig løsning.
Disse er billige og foringer lyden, signalet går også gjennom et ekstra rør kontra og bruke preamp og xlr.

Har hatt, og sammenlignet med Mc C220, Bat Vk32Se og Audio Research Ref5Se(alle 3 kjøpt og testet over min 1 mnd).
Selv om forforsterkerne gjør mye bra med lyden, og farger den litt i sin egen retning, likte jeg i alle tilfeller lyden uten forforsterker best. Mer direkte, mer swung, mer engasjerende, åpnere og morsommere, det eneste negative er mangel på (flere) analoge innganger og fjernkontroll.
Første gang jeg hørte Mc275 var på en hifimesse, kilde var en Clear Audio platespiller med Clear Audio Riia rett inn i rca inngangene på Mc275 uten forforsterker. Lyden var ikke like korrekt som et annet rom med bla Esoteric monodacer og klokke til 500k, men gliset kom. Dette var mer musikk, og koblet deg til lyden på en helt annen måte:)

Mc275 har spillt veldig bra på de fleste høyttalere jeg har hatt, de som sillte mindre bra og låt bedre med transistor, var bla Jbl Array 1000, her fungerte Krell 300iL bedre. Mens på Spendor Sp100R spillte Mc275 fantastisk, mens Krellen låt dritt.

Allt blir jo bare mine erfaringer, og min smak, så ikke ta det som den ultimate sannhet 8)
 
U

Utgatt24668

Gjest
Hvis du mener McIntosh med rør er dårlig match med Sonus Faber, så har du sikkert rett. Men hvis du mener McIntosh med transistor er dårlig match med Sonus Faber, så tar du nok feil. Har hatt flere par med Sonus Faber og har endt opp med Extrema på MA 7000 og dette er etter min mening en veldig god match. Hadde tidligere Grand Piano og dette låt også meget detaljert og med veldig god dybde.
Problemet med å ta utgangspunkt i et merke og ikke en spesifikk forsterker er at det da vil finnes unntak hele veien. Det eneste jeg prøver å si er at match mellom Sonus Faber og Mcintosh må gjøres med omhu - ettersom det ikke er alle kombinasjoner som vil være egnet som du er inne på her. Man kan risikerer for mye farging av lyden, men ikke med SS - helt enig.
 

Final

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.03.2013
Innlegg
3.125
Antall liker
5.070
Sted
Bærum
Torget vurderinger
4
Beste løsningen på sikt er minst mulig lydsignatur i komponentene. Produkter med lite egenlyd er bedre, men kan paradoksalt nok høres subjektivt dårligere ut.
Da er det viktig å identifisere og bytte ut komponentet som er det skyldige, istedet for å ty til produkter som sminker/plastrer det hele. i det minste hvis man ønsker utvikling videre. Er man fornøyd så er man fornøyd.

I et transparent oppsett gir bytte av preamp veldig stor forskjell, større enn effekttrinn, forutsatt at det er dimensjonert for oppgaven.
Endringer på DAC siden likeså. Bytte mellom to forskjellige opamps i en DAC gjør bemerkelsesverdig stor forskjell, enda større enn bytte mellom to preamper, subjektivt sett.

DAC med volumkontroll rett i effekttrinn bør i utgangspunktet være en veldig god, for ikke å si den beste løsning. Har imidlertid hørt noen "toppklasse" DAC'er med volumkontroll og er ikke imponert. Mye klirr i toppen som illuderer detaljer som ikke er der. Såkalt lang utklingning som ikke er annet enn mikrofoni. Rotet lydbilde ved komplekse passasjer.

Fixed output og bruk av digital volumkontroll i eks Jriver burde gjøre susen. Det forutsetter dog at flere kilder og vinyl er uaktuelt. Liker selv fleksibiliteten og vil ikke kvitte meg med preamp.

Skal du forbedre lyden Redux ville jeg startet med en måling av frekvensgang i lytterommet. Korrigert med digital Eq og først deretter gått videre til mulige forsterkerbytter.
 
Sist redigert:

HCS

En vanlig fyr fra bygda..
Ble medlem
22.02.2007
Innlegg
26.719
Antall liker
32.599
Sted
Nesten Gjøvik..
Torget vurderinger
28
Siden tråden er ute å kjøre vil jeg bare si til Ketil at EC forforsterkere er som skrot å regne ifht deres effekt trinn. Etter min erfaring. Har hatt 4.7 og 4.8.
 

Final

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.03.2013
Innlegg
3.125
Antall liker
5.070
Sted
Bærum
Torget vurderinger
4
Ute å kjøre. Var den til meg HCS?
 

HCS

En vanlig fyr fra bygda..
Ble medlem
22.02.2007
Innlegg
26.719
Antall liker
32.599
Sted
Nesten Gjøvik..
Torget vurderinger
28
Nei.. Må ikke være så hårsår :). Ifht ts sin intensjon med tråden.
 
Topp Bunn