Side 1 av 6 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 113
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak The Gunner's Avatar
  Ble medlem
  May 2010
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  6,933
  Tagget i
  7 Innlegg
  Torget
  2

  Hvordan identifisere det svakeste leddet?

  Et anlegg er en kjede av komponenter som spiller i lag. Ved oppgraderinger er det vel logisk å forbedre det svakeste leddet i denne kjeden - "den og den komponenten avslører sin begrensning" eller "flaskehalsen i anlegget er..." osv. Hvordan vet man det?! Men hvordan går man frem; er det prisen som spiller inn eller andre faktorer dere går etter når dere identifiserer dette svakeste leddet?
  Siste redigert av The Gunner; 12.04.2015 kl. 10:38. Årsak: Rettet på gramatiske feil etter påminnelse fra blitzowitz :)

 2. #2
  Overivrig entusiast svartkeiko's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2013
  Sted
  9395 KALDFARNES
  Innlegg
  1,112
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  2
  Dette er det som er HiFi spøkelset.For å finne det svakeste ledd er det nok en lang reise man må tåle.Vi har som regel komponenter fra ulike
  fabrikanter i vårt anlegg.Mismatch er noe man ikke kan lese seg til men lytte seg til.Da er det jo som oftest slik at man bruker penger på
  disse utprøvinger.Mitt råd er derfor å ha komponenter fra samme fabrikat å forholde seg til.MEN det er ofte også mismatch.
  Å rullere komponenter er nok mulig en liten nøkkel til å finne det svakeste leddet men oi,oi,oi så kostbart dette kan bli.
  Jeg skulle bli overrasket om det kommer et svar på dette som vi alle har tro på.Nei, HiFi spøkelset har nok gode kår i blant oss frelste.
  Mvh Kenneth

 3. #3
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,468
  Tagget i
  4 Innlegg
  Det svakeste leddet er praktisk talt alltid høyttalerne.

  Spøk til side. Jeg liker ikke analogien til et kjede, svakeste ledd, og det der.

  Alle komponenter setter sitt preg på den totale ytelsen til systemet. Jeg liker bedre å betrakte hifi som en rekke linser, som hver for seg og sammen forvrenger form, farge, skarphet, og hva det måtte være. Noen ganger kan et avvik et sted kompensere for et annet. Men som regel kan man bytte til bedre i et hvilket som helst ledd, og oppnå et bedre totalresultat med det.

  Spør heller i hvilket ledd det er mest å hente innenfor et gitt budsjett.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 4. #4
  Hifi Freak The Gunner's Avatar
  Ble medlem
  May 2010
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  6,933
  Tagget i
  7 Innlegg
  Torget
  2
  Interessante betrakninger, mine herrer

  Tok meg selv i å betrakte RIAAen som noe som med tiden kommer til å bli forbedret i vinylriggen. Men så slo det meg; hvordan vet jeg det, annet enn at den er det billigste og er fra en produsent som godt vante "hi-endere" gjerne kaller for "leverandør av mid-fi"?

 5. #5
  Hifi Freak The Gunner's Avatar
  Ble medlem
  May 2010
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  6,933
  Tagget i
  7 Innlegg
  Torget
  2
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Det svakeste leddet er praktisk talt alltid høyttalerne.

  Spør heller i hvilket ledd det er mest å hente innenfor et gitt budsjett.
  Tillater meg å forkorte et ellers glimrende innlegg, men jeg tror du gav svaret selv her ZW?

 6. #6
  Hifi Freak Final's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2013
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  1,917
  Tagget i
  6 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1
  Jeg erfarer at kvalitet, som går tapt tidlig i kjeden, ikke kan gjenskapes senere. En feil ved kilden kan ikke kompenseres for ved en feil motsatt feil lenger ut. Klangbalanse kan justeres på den måten, men egenlyd tilføres. Resultatet blir typisk at noen få innspillinger låter subjektiv meget bra, mens desto flere innspillinger oppleves tilnærmet uspillbare.
  Denne tilnærmingen kan lett føre til at man går i ring. Eksv gir høyttalerene skylden for feil foran i kjeden, selger disse bare for å oppdage at et annet komponent ,eksv preampen, har skylden ifm av en tydelig betoning i et område. Så er runddansen i gang.

  Mitt råd er: Bytt ut det komponent med tydeligst egenlyd dvs klang eller betoning, med et mest mulig anonymt komponent som gjør minst mulig ut av seg. Tenk på anlegget som en gjengiver og ikke et musikkinstrument.  Final

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  316
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det svakeste 'leddet' er nok i mange tilfeller den audiofile selv ved å ikke benytte nok tid til å utnytte eget anlegg og lytterom på best måte.

  Ofte akustikk, ja, men selv kun en ørliten justering av høyttalernes plassering kan gi deg 'ny lyd'.

  Det er også lurt å endre på kun 1 ting eller komponent om gangen, ellers går man fort vill.
  Sørg for at forsterkeren har plenty strøm til å drive høyttalerne (de du har nå, eller dersom du skal prøve nye). Tester du nye men som forsterkeren ikke klarer å drive, da konkluderer du feil.

  Hos meg var strømrenser effektivt (men om det var mest nyttig for forsterker eller kilde, vet jeg ikke, men tror sistnevnte).


  Tålmodighet og systematikk kan redusere farten på oppgraderingskarusellen. Stol på egne ører. Det tar mye lenger tid enn en tror før hjernen omstiller seg til ny lyd og konkluderer. Man lurer seg selv fort med at 'annerledes' = 'bedre'.

  Kanskje litt kjedelige råd, men du får mer ut av pengene og får gjerne noen aha'er underveis.
  dP C1b og A1b | Adyton Imagic 2.0 | Audio Physic Rhea-2 | Hegel HD2 | Cambridge 752BD | Edge G CD | T+A DAC 8 | Isotek Sigmas

 8. #8
  Hifi-interessert
  Ble medlem
  May 2011
  Innlegg
  64
  Tagget i
  0 Innlegg
  Dette er vel et av de mest interessante og samtidig matnyttige spørsmålene dette forumet kan beskjeftige seg med.
  For å identifisere det svakeste leddet i et anlegg, må en først analysere hvilke ledd som inngår i kjeden, og kunnskapen om karakteristika hvert ledd besitter.
  Dernest analyseres hvilke identifiseringsmetoder som er tilgjengelig, og så vurderes hvordan metodene er tilpasset forutseningene.
  Identifiseringsmetodene kan vel inndeles i tre hovedgrupper: Teoretisk og praktisk metode, med varianter av blanding av disse, og den intuitive metoden. Den sistnevnte metoden er vel den metoden de fleste av oss med vekslende hell har benyttet.
  Det hadde vært interessant om forumet kollektivt kunne utviklet en egnet metodikk for problemstillingen, i stedet for å hoppe på den intuitive metoden, og bare å gulpe opp en rad løsrevne konklusjoner som i varierende grad egner seg som fasit.
  I tillegg til å identifisere det svakeste leddet, er Zomby_Woofs innvending om å identifisere hvilke utskiftning som gir best uttelling vel så viktig, men det er vel så vanskelig å konkludere dette, uten å ha rangert hele kjeden.
  Finals påpeking av tapt kvalitet er et vesentlig delelement i analysen.
  I en analyse av karakteristika, må en skille mellom karaktertrekk som skyldes tapt kvalitet, og karaktertrekk som omfattes av Zomby_Woofs linseanalogi. Slik jeg forstår linseanalogien, vil denne i hovedsak omfatte frekvensrelaterte amplitudeavvik, som kan kompenseres for i ulike ledd av kjeden, og er dermed ikke karaktertrekk som kan relateres til ”det svakeste ledd”. Det er mulig tap av kvalitet kan billedliggjøres i linseanalogien i form av hakk og sår i linsene.
  Trådstarter avgrenser identifiseringsobjektene til komponentene i et anlegg. Da er det kanskje viktigste leddet i et audiosystem utelatt, nemlig rommet som i de fleste tilfellene er det svakeste leddet i systemet, men som nødvendigvis ikke vil være det mest kosteffektive leddet å bytte ut eller forbedre, om det i det hele tatt er mulig å gjøre noe med.

 9. #9
  Hifi Freak elefantmannen's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2011
  Sted
  Nedre Eiker
  Innlegg
  8,478
  Tagget i
  3 Innlegg
  En komponent. Komponenten.

  Ikke et komponent, komponentet.


  Pretty please with fucking sugar on top.
  “This band is about devils and race cars, why the fuck are you talking to me about Ronald Reagan?”
  - J. Yuenger

 10. #10
  Hifi Freak Imagine's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  osøyro
  Innlegg
  3,656
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hvordan identifisere det svakeste leddet?


  Det kan fort bli høyttalerne dine vist du ikke holder tungen rett i munnen , dette har alt fra lik komponenter av samme merke som du skal helst ha , men den myten har jeg lagt til side. Komponenter og kabler må du for at det skal komme lyd ut av høyttalerne dine , som samt du ikke kjører trådløs. Kabler kan også gjøre slik at lyden i høyttaleren dine ikke gir riktig klang , nå skal jeg ikke gjøre dette over til en kabel debatt , men det er kanskje en ting dere bør tenke på hvor viktig kabler kan være. Komponenter noen kjører ren stereo oppsett , eller slik som meg hjemmekino med hoved fokus på 2.0 musikk. Jeg brukte en god tid for og finne rette komponentene til psb høyttalerene mine. Jeg bruker primare i 22 dac når jeg spiller musikk og kun den , onkyoen jeg har er hjemmekino sjefen i huset og den liker jeg ganske godt man kunne tru med ubehandlet rom at ting skulle bli vanskelig , men accueq til onkyo gjør en helt utrolig jobb her. Primare og psb med riktige kabler så kommer musikken ut slik den skal og det er himmelsk og høre på. Onkyoen min det samme bare på film og den gjør jobben og mere til. Det kommer til og bli enkelt før meg og matshe sammen med imagine t3 når jeg får di , blir selfølgelig dyrere av samme merke , jeg har også brukt marantz på psb med stor hell sherbourn også. Men primare + onkyo på psb med rett kabler = sant for min lytteopplevelse.

  Mvh Imagine.
  Siste redigert av Imagine; 12.04.2015 kl. 09:00.
  Tv : Lg Oled 55 Bv6
  Blu-Ray : Ps4 Pro
  Streamer : Sonos Connect
  Høyttaler : Jbl Exstreme forløpig

  Fult hjemmekino oppsett med hovedfokus på stereo kommer

 11. #11
  Hifi Freak Crusty's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2012
  Sted
  Horten
  Innlegg
  2,944
  Tagget i
  0 Innlegg
  "Mid-Fi" er muligens det mest meningsløse begrepet noensinne. Bare så det er sagt.
  Let us make our sound between the silence of the waves.

 12. #12
  Hifi Freak Imagine's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  osøyro
  Innlegg
  3,656
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Crusty Se Innlegg
  "Mid-Fi" er muligens det mest meningsløse begrepet noensinne. Bare så det er sagt.
  Hva er det noe som heter mid-fi ? Men når jeg hørte mid-fi her nå hvor er det blitt av dazed eller hva han heter , har bildet av en lang grønn høyttaler og husker han hadde klipsch rf 63. Han har jeg ikke sett på lenge her inne.

  Mvh Imagine.
  Tv : Lg Oled 55 Bv6
  Blu-Ray : Ps4 Pro
  Streamer : Sonos Connect
  Høyttaler : Jbl Exstreme forløpig

  Fult hjemmekino oppsett med hovedfokus på stereo kommer

 13. #13
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  15,658
  Tagget i
  4 Innlegg
  Enkelt
  . Pass på å ha anlegget optimalt plassert. Deretter skiftar du systematisk ut einskildkomponentane og erstattar dei etter kvart som du legg merke til at forbetringane er innan akseptable kostnadar. Det har eg gjort, og eit parogførti år er eg snart fornøgd...
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 14. #14
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,438
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra Final Se Innlegg
  En feil ved kilden kan ikke kompenseres for ved en feil motsatt feil lenger ut.
  Det er jo nettopp dette f eks RIAA-korreksjon går ut på, å kompensere for den skjeve frekvensgangen som kildematerialet er innspilt med..

 15. #15
  Overivrig entusiast svartkeiko's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2013
  Sted
  9395 KALDFARNES
  Innlegg
  1,112
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  2
  Ja det gjelder å være tålmodig.Men tålmodigheta blir stadig satt på prøve da det til stadighet dukker opp produkter som skal være så mye
  bedre.Når det tar så uendelig lang tid før man blir fornøyd har man nok hatt besøk av det spøkelse som beskrevet i mitt innlegg #2.
  Og om dette er så Enkelt er jeg en smule i tvil om.Det å være systematisk å bytte ut enkeltkomponenter kan om mulig gi deg noe av det du
  er ute etter men jeg er svært i tvil om man kommer i mål.Trangen til å prøve noe nytt kommer til stadighet tilbake.Om det ikke er slik så
  kunne jeg godt hatt min pre. fra 1982 og tilhørende komponenter fra denne tiden og stoppet der.
  Nei man fortsetter ufortørnet videre på veien som er lengre enn den Kinesiske mur.
  Å søke etter det svakeste ledd er nok ikke det vi søker.Men det er ganske så sikkert trangen å gå for det som skal være så mye bedre.
  Når alt kommer til alt "kan man ikke ete seg mer enn mett".Dette tror jeg i aller høyeste grad gjelder for HiFi også.Så med andre ord må det
  svakeste leddet være en selv.
  Mvh Kenneth

 16. #16
  Hifi Freak Imagine's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  osøyro
  Innlegg
  3,656
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra svartkeiko Se Innlegg
  Ja det gjelder å være tålmodig.Men tålmodigheta blir stadig satt på prøve da det til stadighet dukker opp produkter som skal være så mye
  bedre.Når det tar så uendelig lang tid før man blir fornøyd har man nok hatt besøk av det spøkelse som beskrevet i mitt innlegg #2.
  Og om dette er så Enkelt er jeg en smule i tvil om.Det å være systematisk å bytte ut enkeltkomponenter kan om mulig gi deg noe av det du
  er ute etter men jeg er svært i tvil om man kommer i mål.Trangen til å prøve noe nytt kommer til stadighet tilbake.Om det ikke er slik så
  kunne jeg godt hatt min pre. fra 1982 og tilhørende komponenter fra denne tiden og stoppet der.
  Nei man fortsetter ufortørnet videre på veien som er lengre enn den Kinesiske mur.
  Å søke etter det svakeste ledd er nok ikke det vi søker.Men det er ganske så sikkert trangen å gå for det som skal være så mye bedre.
  Når alt kommer til alt "kan man ikke ete seg mer enn mett".Dette tror jeg i aller høyeste grad gjelder for HiFi også.Så med andre ord må det
  svakeste leddet være en selv.
  Mvh Kenneth
  Bra skrevet trur vi fleste ser oss igjen i den.

  Mvh Imagine.
  Tv : Lg Oled 55 Bv6
  Blu-Ray : Ps4 Pro
  Streamer : Sonos Connect
  Høyttaler : Jbl Exstreme forløpig

  Fult hjemmekino oppsett med hovedfokus på stereo kommer

 17. #17
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Hamar
  Innlegg
  11,379
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  7
  Sitat Sitat fra jane Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Final Se Innlegg
  En feil ved kilden kan ikke kompenseres for ved en feil motsatt feil lenger ut.
  Det er jo nettopp dette f eks RIAA-korreksjon går ut på, å kompensere for den skjeve frekvensgangen som kildematerialet er innspilt med..
  Det er ikke en feil, det er systemdesignen.
  Feickert Blackbird platespiller / Kuzma 4 point arm med VdH Colibri XCP-HO og Kuzma 4 point 14" arm med Miyajima Madake
  Luxman EQ500 RIAA
  Marantz CD-7 og CD12 - Luxman DA06 DAC - Apple TV / iPhone X / iPad for trådløs streaming
  Luxman L509x forsterker
  Tannoy DC10A med Tannoy ST-100 diskanter og 2 stk JL Audio Fathom 113 subwoofere

 18. #18
  Bransjeaktør Orso's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,473
  Tagget i
  6 Innlegg
  Noe av det første man bør gjøre er å få målt oppsettet i lytteposisjonen. Det vil avdekke hvilke svakheter som finnes på mange punkter i samspillet mellom rommet og høyttalerne. Bytte av elektronikk løser ikke slike større utfordringer på en god måte. For andre bør det foreligge gode målinger på høyttalerne slik at man vet styrker, svakheter og spredningsmønster. Først og fremst en polarrespons. Vet man ikke hvordan man skal tolke disse, så man kan spørre.
  Dessverre oppgir svært få slike målinger, heller ikke på forespørsmål. En grunn er at det er veldig avslørende. Det hadde satt veldig mange eksotiske høyttalermerker i et dårlig lys.

  Ellers så mener jeg at der en veldig stor fordel og ha kunnskap om psykoakustikk. Egne erfaringer på spesielt områder som spredningkarakterstikk, pin-pointing vs. spatial informasjon er også viktig. Ønsker man å høre mest mulig inn i opptaket med superdetaljering eller er det viktigere at det låter stort og omsluttende? Utifra de kan man velge type høyttalere og eventuelt type akustiske tiltak når det lar seg gjøre. Hvilke type rom man har er også vesentlig i forhold til høyttaler man velger.

  Såkalt matching med elektronikk føler jeg hører litt fortiden til og med dagens DSP løsninger kan man enklere og i større grad justere det tonale selv. Men dersom man fortsatt holder fast på å skulle farge lyden med forvrengning, så er det prøving selv som gjelder IMO og tilbakemeldinger fra andre har ofte liten verdi fordi de har et annet rom og oppsett. Man "matcher" jo ikke bare til høyttalerne.
  Representerer lydogakustikk.no

 19. #19
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  19,463
  Tagget i
  16 Innlegg
  Sitat Sitat fra orso Se Innlegg
  Noe av det første man bør gjøre er å få målt oppsettet i lytteposisjonen. Det vil avdekke hvilke svakheter som finnes på mange punkter i samspillet mellom rommet og høyttalerne. Bytte av elektronikk løser ikke slike større utfordringer på en god måte. For andre bør det foreligge gode målinger på høyttalerne slik at man vet styrker, svakheter og spredningsmønster. Først og fremst en polarrespons. Vet man ikke hvordan man skal tolke disse, så man kan spørre.
  Dessverre oppgir svært få slike målinger, heller ikke på forespørsmål. En grunn er at det er veldig avslørende. Det hadde satt veldig mange eksotiske høyttalermerker i et dårlig lys.

  Ellers så mener jeg at der en veldig stor fordel og ha kunnskap om psykoakustikk. Egne erfaringer på spesielt områder som spredningkarakterstikk, pin-pointing vs. spatial informasjon er også viktig. Ønsker man å høre mest mulig inn i opptaket med superdetaljering eller er det viktigere at det låter stort og omsluttende? Utifra de kan man velge type høyttalere og eventuelt type akustiske tiltak når det lar seg gjøre. Hvilke type rom man har er også vesentlig i forhold til høyttaler man velger.

  Såkalt matching med elektronikk føler jeg hører litt fortiden til og med dagens DSP løsninger kan man enklere og i større grad justere det tonale selv. Men dersom man fortsatt holder fast på å skulle farge lyden med forvrengning, så er det prøving selv som gjelder IMO og tilbakemeldinger fra andre har ofte liten verdi fordi de har et annet rom og oppsett. Man "matcher" jo ikke bare til høyttalerne.
  Bruk av DSP er det samme som å si at en ikke kjenner sine komponenter godt, ei heller rommet , og bør være siste utvei. Slik jeg ser det. Fordi DSP er en måte å tilføre en korrigering , som de fleste av oss, ikke har forutsetning for å si at er tro imot opptaket... Det kan og være et utslag av at et anlegg begynner å bli så komplisert at en må ha korreksjoner som er justerbare for i det hele tatt få det til å lyde greit.
  Siste redigert av HCS; 12.04.2015 kl. 11:14.
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 20. #20
  Bransjeaktør Orso's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,473
  Tagget i
  6 Innlegg
  Å korrigere en frekvensrespons til lytteposisjon er som regel viktig. Det er forskjell på hvordan en høyttaler måler på 2 m, 3 m og 4 m osv. En høyttaler produsent vet ikke hvilke lytteavstand du har. Og de vet heller ikke hvilke forsterkning du har i bassen.
  Representerer lydogakustikk.no

Side 1 av 6 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed