Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 31
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Bransjeaktør Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  17,397
  Tagget i
  2 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1

  Kan temperatur i lytteromet påvirke lyden?

  Opplevde noe merkelig idag.

  Satt i sweetspot noen timer idag, og lytta til musikk på moderat volum. tipper ca 80db. Kosa med glugg ihel som vanlig. Så gjekk jeg ned og holt på med diverse greier, og glemte å skru av anlegget. Slik at det pluss solen varmet godt opp rommet.

  Kom tilbake i sweetspot en del timer senere satt på en film og kosa meg. Så i tilegg til varmen fra sol, anlegg så varmet PJ opp rommet. Switchet tilbake til musikk innstillingene mine. satt på musikk og lyden var slett ikke bra. La ikke merke til det med det samme, da jeg holdt på med andre ting. Rydding, støvsuging og støvtørking. Men synes lyden var rar. Så jeg satte med godt tilrette i sweetspot og joda, lyden var ikke slik den pleier.

  sjekka om jeg kunne ha kommet borti en innstilling eller volumkontroll på subbene eller noe lignede, men nope. Alt sto slik som det skal.

  Rommet var så varmt at jeg sveitta mest jeg holdt på med støvsuging og støvtørking. Apene står med 10cm klating opp til en hylle over som det er borret mange 5cm i diameter hull i. og er helt åpen bak og på sidene.

  Så var det middag, åpnet vinduene både på lydrommet og på gjesterommet slik at jeg fikk gjennomtrekk. Og kom tilbake etter ca en time. Da var det mye mer behagelig temperatur i rommet.

  Tenkte jeg skulle dra frem REW og se hva som har skjedd, og satt på musikk for å varme opp forsterkerene og ha noe å høre på mens jeg leita opp utstyret til frekvansmåling, men kom aldri så langt. Go`lyden var tilbake.

  Kan virkelig varmen i rommet virke inn på lyden, eller er det varmen som spiller meg et puss slik at jeg oppfatter lyden annerledes når jeg er varm?

  Er det noen som har noen tanker rundt dette?
  Jobber deltid hos Mala Audio.

 2. #2
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Nov 2012
  Sted
  Sandefjord
  Innlegg
  308
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det er godt mulig temperatur/driftstemperatur har noe å si for noen typer utstyr, men hos meg tror jeg nok det er varmen som virker inn på meg og ikke utstyret. Jeg vil helst ha P3-musikk på kontoranlegget (eller bilen) i varmen.
  1 - Bladelius Thor, Gallo Strada 2 /TR-3D, Viablue XLR/4*6 mm² motorkabel, Transporter
  2 - JBL LSR305, Lite Audio pre, Audio Sythesis SQ XLR/River RCA, SB-Touch

 3. #3
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Hamar
  Innlegg
  11,538
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det vil jeg tro selv om utfallet ikke er sammenfallende med egen erfaring. Jeg kan tro at høyttaleroppheng endrer karakter og beveger seg lettere med høyere temperatur. Jeg har hatt Lowther tidligere og opplevde at de spilte bedre, mere oppløst og "avslappet" når rommet inntok sydentemperatur. Men det kan være innbildning all den tid ingen av mine påstander kan dokumenteres. Og annet utstyr kan opptre anderledes.
  Feickert Blackbird platespiller / Kuzma 4 point arm med VdH Colibri XCP-HO og Kuzma 4 point 14" arm med Miyajima Madake
  Luxman EQ500 RIAA
  Marantz CD-7 og CD12 - Luxman DA06 DAC - Apple TV / iPhone X / iPad for trådløs streaming
  Luxman L509x forsterker
  Tannoy DC10A med Tannoy ST-100 diskanter og 2 stk JL Audio Fathom 113 subwoofere

 4. #4
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Vanskelig å si.... Hjemme hos meg varierer temperaturen mellom 22-23 grader i den kalde årstiden og opp mot 29-30 grader nå i den varmeste årstiden. Objektivt sett tror jeg ikke at lyden fra hifi'en er veldig forskjellig - men ørene mine og hodet mitt er nok ikke i hifi-modus når det kryper over 25 grader. Dette er - etter min erfaring - først og fremst en lyttergreie.
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 5. #5
  Overivrig entusiast Quisten's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2012
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  922
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jeg har muligens mest tro på ens egen form. Er man varm og litt stresset er gjerne ørene litt svulstige og anderledes. Har selv dager hvor dagsformen på øra spille mye inn på om jeg kan lytte analytisk eller ikke.
  Devialet Phantom Gold i Mono

 6. #6
  Bransjeaktør Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  17,397
  Tagget i
  2 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1
  Hos meg spillte det dårligere med syden temperatur. Tipper at rommet holdt nærmere 40grader... Regner med at det var meg varmen spillte et puss på, men det var relatov store forskjeller.

  Merket spes i mellombassen, at det ble rotete og den del detaljer forsvant. lyden ble også noe hul om man kan si det slik. Kanskje jeg burde dra frem REW og se om det er målbart neste gang det inntreffer. Ampene blir ikke spes varme, Jeg kjører XTZ ampen i klasse A/B og jeg kan holde handen på dem uten problem. Den kjennes varm ut, men jan kan holde handen der så lenge jeg vil.

  Synes bare dette var utrolig rart...
  Jobber deltid hos Mala Audio.

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jan 2009
  Innlegg
  393
  Tagget i
  1 Innlegg
  Hei!

  Hva med ørevoksens viskositet? Lavt smeltepunkt?

  Litt surr, men likevel. Har erfaring med stressede ører. Prøver å være veldig oppmerksom på om ørene er i lyttemodus eller ei. Har jeg holdt på med støyende aktiviteter, lar jeg ørene hvile lenge, eventuelt til neste dag, før jeg har forventninger til den gode lytteopplevelse.

  I egen lyttehule kan jeg ikke si at rommets temperatur påvirker lydgjengivelsen da det aldrig er registrert som en påvirkingsmulighet. Dog er en frossen kropp lite egnet for en hyggestund, antar en overoppvarmet kropp heller ikke er det. Ok, vi snakker lyttemodus! Min lyttehule ligger et par meter under bakkenivå. Reneste nirvana i sommerhete tider.

  Lykke til med leting etter de gode forklaringer.

  mvh Olav E.

 8. #8
  Bransjeaktør Kvålsvoll's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2010
  Sted
  Ålesund, Norge
  Innlegg
  1,584
  Tagget i
  4 Innlegg
  Se min butikk
  Klikk her
  Det kan det.
  Såpass mye at akustiske målinger ikke er sammenlignbare lenger, hvis temperaturforskjellen er stor nok.

  Men om det er temperaturens innvirkning på lyden direkte eller andre ting, som for eksempel at det blir ukomfortabelt varmt, som gjør opplevelsen forskjellig, det spørs.

 9. #9
  Bransjeaktør Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  17,397
  Tagget i
  2 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1
  Hehehe... Det er nok varmen + hue teker jeg. Litt merkelig alikevel. For det var store forskjeller.
  Jobber deltid hos Mala Audio.

 10. #10
  Medlem
  Ble medlem
  Jul 2014
  Innlegg
  16
  Tagget i
  0 Innlegg
  Om lufttemperaturen i rommet øker vil lydens hastighet øke (eksempelvis 22 °C = 344 m/s vs. 40 °C = 355 m/s), lufttettheten bli lavere, samt at også luftens akustiske impedans vil bli lavere. Den akustiske impedansen er også frekvensavhengig. Derfor nærliggende å anta at også lydgjengivelsen endres ved økte lufttemperaturer, men om dette er hørbart ved f.eks 22 °C vs 40 °C har jeg ingen formening om.

  Det er heller ikke ukjent at om den operative lufttemperaturen (lufttemperaturen kroppen føler fra omgivelsen) blir for høy, blir vi mennesker trøtte, uopplagte og evnen til konsentrasjon reduseres. Dette kan derfor ha spilt en viss rolle for lydoppfattelsen ved lufttemperatur på 40 °C i lytterommet.

  Misunner de som har lytterom i kjeller med sval og behagelig lufttemperatur i sommervarmen. Tjue (°C) er bra for hue!

 11. #11
  Hifi Freak Ingeniøren's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2007
  Sted
  Tranby
  Innlegg
  3,211
  Tagget i
  1 Innlegg
  Det er vel forskjell på elektronikk når det er 20 kontra 40 grader i rommet da arbeidstemperaturen på utstyret blir høyere. Vi har alltid hørt at lyden blir bedre når utstyret har stått på en stund og fått arbeidstemperatur uten at jeg kan si jeg hører stor forskjell. Når det gjelder måleelektronikk som brukes i lab f.esk skal den alltid stå på en halvtimes tid før måling slik at kalibrering blir riktig.

  Høyttaler kasser forandrer og egenskaper ved 40 kontra 20 grader, så ja jeg tror du kan høre forskjell på optimert utstyr ved 40 kontra 20 C.
  Stereo: Passlabs X250.5|Classe CP-500|Bluesound Node 2|AudioGD NFB27|Rega P3|Squeezebox|Martin Logan Summit X|Velodyne CHT10R
  Kino: Rotel RSP1572/RMB1575|Oppo BDP103|Boxee Box|Pioneer KRP-500M|Focal Electra1027be/Profile908/SR800|SVS 2039PC+

 12. #12
  Hifi Freak E.I.A.'s Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  4,603
  Tagget i
  1 Innlegg
  Opplever det samme. Hvis temperaturen er høy oppleves lyden som fyldigere(pudding) og med mindre presisjon, det kan bli "for" behagelig lyd.
  Samme effekt bare motsatt hvis temperaturen blir veldig lav. 10-15 grader og lyden mister varme og fyldighet, blir litt blikkboksaktig, i mangel på bedre beskrivelse.
  Om det er ørene eller utstyret som blir mest påvirket har jeg ikke forsket på

  Stue: Roon - Google CC Audio - Bryston Bda1 - Rega Planar 3 - IFI Phono - Denon AVR X4500H - ProAc SM100 - REL Habitat 1
  Minirom: Roon - MacMini - (Mangler Dac) - Rega Brio - ProAc Response 2

 13. #13
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,945
  Tagget i
  5 Innlegg
  Torget
  6
  ikke glem barometrisk trykk heller
  mvh
  Leif
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 14. #14
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,501
  Tagget i
  18 Innlegg
  Torget
  1
  I kjelleren min er det steady 18 grader i lytterommet med avslått anlegg. Etter en halvtime stiger det normalt til 21-22 grader p.g.a. kl.A effekter. Lavtrykk/lav temperatur borger ALLTID for en god lytteopplevelse i kjelleren, men jeg tror nok det er kroppen som er ansvarlig for denne preferansen, og i mindre grad tekniske ting med utstyr etc.

  Klassiske "lyddegraderingselementer" for meg har alltid vært slike ting som sommer & sol, svetting, visuelle forstyrrelse (dagslys, bevegelser etc), støygulv osv. 40 grader høres ekstremt ut, Retep - for meg ville det definitivt da ikke vært noe tema å høre på annen lyd enn et fossefall som jeg var på vei inn i for å kjøles ned..
  Political correctness is fascism pretending to be manners. -George Carlin

  This generation is going to start a revolution? This generation couldn’t start a lawnmower.

 15. #15
  Banned
  Ble medlem
  Apr 2013
  Sted
  Danmark
  Innlegg
  2,237
  Tagget i
  0 Innlegg
  Luftens afrulning absorption vil ændre sig med temperatur og luftfugtighed, og tryk, man kan får en ide om hvordan det hænger sammen her og her
  . Mere teori her
  Siste redigert av kortvarig; 21.07.2014 kl. 20:45.

 16. #16
  Hifi Freak Class's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2009
  Sted
  Vestfold
  Innlegg
  2,763
  Tagget i
  0 Innlegg
  Tenker det skjer mye mer med vår egen fysikk og psykologi enn det gjør med dingsene som spiller musikk.
  RME UCX - Novation Bass Station II - NI Maschine 2 - Arturia Beatstep Pro
  Akai LPK - Novation Impulse - Yamaha HS7 - Novation Circuit
  Korg Volca Sample - Logic Pro X - Ableton Live - Mac OS

 17. #17
  Hifi Freak Eviledorf's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  1,376
  Tagget i
  0 Innlegg
  Et eksperiment som er ganske enkelt å gjennomføre er å pakke seg godt inn i varme klær neste gang det er normale temperaturer i rommet. Da vil man enkelt kunne teste om det er det at man er varm som gjør at lyden oppleves annerledes. Evt. senke seg ned i en stamp med isvann, men det er kanskje ikke den mest ideelle måten å høre musikk på
  "Hvis jeg var deg så ville jeg spandert en øl på meg" - Jokke

  Last.fm profil
  Min HTPC tråd

 18. #18
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Eviledorf Se Innlegg
  Et eksperiment som er ganske enkelt å gjennomføre er å pakke seg godt inn i varme klær neste gang det er normale temperaturer i rommet. Da vil man enkelt kunne teste om det er det at man er varm som gjør at lyden oppleves annerledes. Evt. senke seg ned i en stamp med isvann, men det er kanskje ikke den mest ideelle måten å høre musikk på
  Stamp med isvann hørtes bra ut akkurat nå. Men problemet når det er varmt, er ikke bare varmen - nei, her hjemme må det luftes til den store gullmedaljen når det er sommer og sol - og da skjer det også noe med lyden. Vindsus, fuglekvitter, trafikkstøy m.m. gjør seg plagsomt hørbart. Pluss at lyden fra hifi'en tyter ut av vinduer og terrassedører til sjenanse for naboene. Det blir ikke samme spillegleden da. Tipper at akustikken i rommet endrer seg også - med alle disse uønskede åpningene ut mot friluft. Håper det blir høst snart.
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 19. #19

 20. #20
  Overivrig entusiast cox's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2003
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  661
  Tagget i
  0 Innlegg
  Husker godt tiden da jeg hadde en platespiller med silikondempet/kvikksølv arm (Keith Monk). Pickupen sporet omtrent ikke når det var kaldt i rommet. Silikonet var som gelé og motsatt når temperaturen krøp over 30 grader. Da ble den så tyntflytende at alt som het støy fra drivverk etc kom for tydelig fram. Mulig at kvikksølvet forandret egenskaper i skiftende temperatur. Kan for lite kjemi til å uttale meg.

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed