Resultater 1 til 8 av 8
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Trane's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2003
  Innlegg
  6,416
  Tagget i
  3 Innlegg

  Audio vokabular

  Ref. tråden om "OHC og deres testpolicy" som (sedvanlig) utartet til noe helt annet (og mer spennede).
  http://www.hifisentralen.no/cgi/yabb...0;showall=true

  Vi kom over i en diskusjon rundt beskrivelsen av testen, eller selve anmeldelsen, som vi leser i Fidelity og andre magasiner. Jeg selv, Roysen, og flere, tok opp behovet for et vel utviklet felles vokabular for bedre å beskrive opplevelsen av lyd, og for bedre å tolke beskrivelsen.

  For å sitere meg selv i den tråden:
  ...hvilket bringer meg videre til vokabularet som Roysen også peker på...eller rettere sagt fraværet av et utviklet vokabular.

  (...)Det er ikke nødvendigvissnakk om et stort og imponerende vokabular fullt av vanskelige fremmedord. Det dreier seg om å utvikle et felles vokabular for å beskrive lyd. Et vokabular som etterhvert får både skribenters og leseres tiltredelse, og således får brukernes aksept for meningsinnholdet.

  Mange sammenligner tester av hifi-utstyr med vintester. Til forskjell fra hifi har vinfaget et velutviklet vokabular hvor alle er enige om hva man mener når lukt og smak beskrives med ulike sammenligninger. Det kan for utenforstående synes latterlig når man snakker om "et hint av gammel lær, men med en bunn preget av eik og svisker" (fritt etter hukommelsen, jeg er ingen vinkjenner), men de som er vant med vokabularet vet umiddelbart hvilke smakskomponeneter det siktes til. Slik har man gjort en svært upresis kunst litt mer presis. Man har forsøkt å objektifisere en svært subjektiv opplevelse ved å bli enige om en felles måte å beskrive opplevelsen på.

  Det er dette som var selve kjepphesten til Sterephile-grunnleggeren J. Gordon Holt....pioneren bak den subjektive hifi-testen. Test av hifi-utstyr er en subjektiv opplevelse all den tid opplevelsen av musikk er et subjektivt fenomen. Følgelig må utstyret som formidler musikken også vurders subjektivt. MEN, man må samtidig heve hodet over den subjektive sumpen ved å stille til rådighet det nødvendige verktøyet: altså et vel utviklet vokabular som er egnet til å beskrive lyden. (og i Stereophiles tilfelle et sett målinger som underbygger (?) teksten.)
  Tilbake i 1993 skrev J.G.Holt en interessant artikkel i Stereophile om nettopp dette emnet. Han innleder med følgende:
  "Subjective audio is the evaluation of reproduced sound quality by ear. It is based on the novel idea that, since audio equipment is made to be listened to, what it sounds like is more important than how it measures. This was a natural outgrowth of the 1950s high-fidelity "revolution," which spawned the notion that a component, and an audio system as a whole, should reproduce what is fed into it, without adding anything to it or subtracting anything from it.
  Traditional measurements of such things as harmonic distortion, frequency response, and power output can reveal many things a product is doing imperfectly, but there have never been any generally accepted guidelines for equating the measurements with the way they affect the reproduced sound. And there was strong evidence that many of the things people were hearing were not being measured at all.

  Subjective reviewing simply skirts the question of how objective test results relate to what we hear, endeavoring to describe what the reproducing system sounds like."


  Hele artiklen finns her:
  http://www.integracoustics.com/MUG/M...-glossary.html

  Teksten er på 31 sider og jeg har ikke rukket å lese den i helhet selv ennå, men selvom jeg ikke er enig i alt han skriver må jeg si det er interessant lesing som kan være lærerik for de fleste som skriver eller leser hifimagasiner.
  "I don't know how many times someone has come up to me and said, 'Hey, Lets dance!'. I hate dancing. God, it's stupid!" - DavidBowie
  "Bare kjedelige mennesker er brilliante ved frokostbordet" - Oscar Wilde"
  The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries." W.Churchill

 2. #2
  Hifi Freak tweakMan's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  6,203
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Audio vokabular

  Jupp. Veldig flott innlegg trane!

  Men,jeg lurer på en ting.
  Er det den gjevne oppfattelse at denne brukes i Stereophile den dag idag, og at den er en guideline?
  ..

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,483
  Tagget i
  8 Innlegg

  Re: Audio vokabular

  Vel så viktig som et godt utviklet vokabular ifm. subjektive tester, er en utvikling av testmetodikken (selv om de fleste tester kan synes litt tilfeldige, så ligger det antagelig en eller annen form for metode til grunn, jf. f.eks. Martin Collums subjektive «score card»), og dernest en mer presis språkføring (et omdråde hvor bl.a. Fidelity har en del utviklingsmuligheter). I mangel av ovennevnte kan subjektive tester veldig lett bli det reneste volapyk.

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 4. #4
  Roysen
  Guest

  Re: Audio vokabular

  Jeg mener at tester/omtaler som ikke gir et "score card" som nevnt ovenfor eller sammenligner produktet direkte med konkurrerende produkter med tilhørende utviklet referanse vokabular ikke har noen mening. Det har ingen referansegrunnlag og testen vil "henge i løse luften" uten å gi noe ordentlig grunnlag for å si noe om hvor godt/dårlig produkter er.

  Det kan være underholdende lesing med metaforer og det hele, men det gir tynt grunnlag for å si noe om produktets lydkvalitet. For å vurdere kvalitet må det foretas en vurdering i forhold til en referanse.

  Mvh
  Roysen

 5. #5
  Hifi Freak Haavard's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Lena
  Innlegg
  6,578
  Tagget i
  4 Innlegg

  Re: Audio vokabular

  Robert Harley har vel et forsøk på å utvikle et vokabular i boka si. Hukser ikke i farten, siden ikke boka er foran meg, hva han skrev.

  Håvard

  Esoteric x03se Sacd & Veridian Utopia dac
  Thor Audio into First watt b4
  Heart DoubleBeat 300b monoblokker
  Mark Levinson
  Great Plains Audio 414a, 288a, 802a
  Lakrissnorer fra Kimber & hjemmestrikket sølv

  Hornalliansen

 6. #6
  Hifi Freak topline's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Innlegg
  2,104
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Audio vokabular

  Det kan være underholdende lesing med metaforer og det hele, men det gir tynt grunnlag for å si noe om produktets lydkvalitet. For å vurdere kvalitet må det foretas en vurdering i forhold til en referanse.

  Mvh
  Roysen
  Men er det ikke opplagt at det alltid foretas en vurdering opp mot referansen til testpanelet?
  Hva annet skulle det være at de sammenligner opp mot?

  Jeg syns ikke karaktersetting sier noe som helst i det hele tatt. Det som er interessant for meg er om det er et produkt som passer min smak og mitt anlegg. Det forteller da en karakter ingen ting om??

  Derimot en beskrivelse av hvordan testpanelet oppfatter lyden av komponenten kan gi meg en god pekepinn. At det brukes metaforer krydrer språket, det blir mindre tørt og kjedelig.
  Har sjeldent noe problem med å skjønne hva de mener om lyden fra et produkt. Om jeg i etterkant er enig er selvsagt en helt annen sak..


  Ikke lett å gjøre alle til lags..
  &#039;We&#039;re blind to our blindness. We have very little idea of how little we know. We&#039;re not designed to&#039;<br /><br />Insight: Daniel Kahneman, psychologist

 7. #7
  Roysen
  Guest

  Re: Audio vokabular

  Men er det ikke opplagt at det alltid foretas en vurdering opp mot referansen til testpanelet?
  Ikke lett å gjøre alle til lags.. *
  Det jeg mener er at det etter min smak bør være tydligere linjer i sammenligningene. At produkt A er bedre enn referansen på følgende punkter, mens referansen er bedre på følgende punkter mens totalt er referansen best f.eks.

  Mvh
  Roysen

 8. #8
  Hifi Freak tweakMan's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  6,203
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Audio vokabular

  Ikke lett å gjøre alle til lags..
  Du mener vel å si at det er ikke lett å gjøre alle fornøyd...?
  :P

  Hehe.
  ..

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed