Ønsker anbefaling Patos B-300 + Rotel RA-12

jwkay

Fersking
Ble medlem
04.05.2014
Innlegg
2
Antall liker
0
Sted
Isdalstø
Hei!

Har et par trofaste Patos B-300 som har gjort god tjeneste siden 1998 eller noe. Disse var opprinnelig koblet sammen med en Sony TA-FB930R forsterker. Senere byttet jeg ut Sony'en med Denon AVR-1705 og Patos'ene har vært fronthøyttalere i et surround-system.

Har nå flyttet til ny bolig der det er vanskelig å montere surround-høyttalere på en ok måte. Har derfor gått tilbake til et 2.0-system, fremdeles med Denon AVR-1705 og Patos B-300.

Så lurer jeg på å bytte ut surround-receiveren med en ekte 2.0-forsterker. Har lest gode ting om Rotel RA-12 og denne ser ut til å være en forsterker på omtrent det nivået som passer oss, prismessig og ellers. For det meste spiller vi enten CDer via Sony BluRay-spiller eller Apple Lossless via AppleTV; har også en del musikk i 256kbps AAC.

Patos'ene har jeg vært fornøyd med lydmessig, og de passer godt inn i rommet. Synes at den gamle Sony-forsterkeren gav et mer musikalsk resultat enn surround-receiveren til Denon, men den har jeg ikke lenger. Vil derfor bytte ut Denon med noe nytt, når vi går tilbake til et rent 2.0 setup.

Er jeg helt på villspor her? Kan Rotel RA-12 og Patos B-300 være en ok kombinasjon?
 
D

dustcap

Gjest
Rotel RA-12 er på en måte en kraftigere versjon av Rotel RA-11. Det er vel vanlig å vurdere hvor mye krefter man trenger. Men Rotel RA-11 kan i pris sammenlignes med Marantz PM6005, rett under kr5000,-. Iallefall hvis man sjekker soundgarden sin hjemmeside. Jeg synes Rotel i sølv, og Marantz i champagne farge muligens er litt freshere enn sort.

Det er sikkert greit med en lyttetest for å avklare hvilken lyd man foretrekker, men Rotel ser moderne ut med display og usb-inngang i fronten, samt så har den godt med digital-innganger. Ekstra krefter gir vel bedre kontroll. Jeg ville vel prioritert god oppløsning, da det kanskje finnes høyttalere som er mer spenstig på detaljer enn Patos Basic serien.

Hvis man tenker på fremtidige oppgraderinger, så er det best å velge den forsterkeren som låter best, uavhengig om det matcher høyttaleren. Men jeg tipper vel at Rotel er et godt valg. Kan vel hende at RA-11 holder til Basic 300, men samtidig så er RA-12 en mulighet for å få mer krefter.
 
D

dustcap

Gjest
Hvis man spiller på lave volum, så vil RA-11 være et godt valg. Men hvis man ønsker å spille med endel volum, og er interessert i å oppgradere til gulvstående høyttalere, så vil de ekstra kreftene til RA-12 komme til nytte. Vel og merke så kan det også gå an å sjekke om den har pre-out utgang, som kan brukes til aktiv subwoofer.

Egentlig en fordel med digital justering av bass og diskant, da det ofte holder med +1 i diskant, eller +2, hvis man vil ha noe mer bass. Da hvis det er vribrytere, så blir det ofte veldig lite utslag, så det er fint å gå inn i en meny og småjustere etter behov.
 

jwkay

Fersking
Ble medlem
04.05.2014
Innlegg
2
Antall liker
0
Sted
Isdalstø
Takker for svarene!

B-300 er jo gulvstående høyttalere; litt gamle og det er vanskelig å finne informasjon på nettet. Med litt hjelp av Google Cache fant jeg dette frå Patos sine gamle sider:

Basic 300
Den minste gulvstående høyttaleren fra Patos. Det slanke, søyleformede kabinettet er lite plasskrevende og gjør høyttaleren enkel å plassere. Lydgjengivelsen er fyldig, varm og detaljert. Basic 300 har også god bassrespons og åpen diskantgjengivelse, noe som gir musikk en balanse. Høyttaleren passer derfor godt til de fleste musikalske stilarter. Modell 300 har god følsomhet og er enkel å drive. Den kan derfor gjerne drives av mindre forsterkere, men selvfølgelig vil en solid forsterker bidra til et enda bedre resultat.
46-23.000 Hz, 8 Ohm, 88 dB, 20-80 Watt, 21,5 x 29,5 x 88,5 cm, 14 kg.

Det kan være aktuelt å skaffe nye høyttalere etterhvert, men vil neppe kunne gå opp så veldig mye størrelsesmessig.
 

alkisander

Medlem
Ble medlem
26.04.2014
Innlegg
5
Antall liker
0
patos er nam! har hatt B500 og L301 begge paret med Arcam. Super match! Se em du finner en pent brukt Alpha f.eks. de er så billig (800-12-1300kr ca) dette har jeg prøvd og det låter dynamisk og behagelig og moro:)
 
D

dustcap

Gjest
De to Rotel forsterkerne er vel gode nykjøp. Men hvis man skal på bruktmarkedet, så ville jeg vel anbefalt å prøve å finne noe som har en nypris på nærmere 10000kr. Endel forskjellig å velge i. Men det hører vel egentlig hjemme i en ny tråd, hvis trådstarter er interessert.
 
Topp Bunn