Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 76
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Helt fersk
  Ble medlem
  Aug 2012
  Innlegg
  3
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hva er egentlig "et godt stereoanlegg"?

  .....en sammensetning av elektriske og dynamiske komponenter som spiller (innspilt) musikk på en måte som gleder, engasjerer, fokuserer på musikken, øker lysten til å høre mer musikk.........??

  Spørsmålet og mitt forslag til svar er noe jeg har reflektert over i det siste, og grunnen er oppsett av "kontoranlegg".

  Det naturlig oppfølgingsspørsmålet til refleksjonen er, i alle for meg, "hvordan setter man sammen elektriske og dynamiske komponenter som spiller (innspilt) musikk på en måte som gleder, engasjerer, fokuserer på musikken, øker lysten til å høre mer musikk"?

  Jeg husker den gang en slik sammensetning ble levert i en rack - som var en stor boks som simulerte flere elektriske komponenter satt oppå hverandre. I HiFi verden ble det sett på som juks, tull, plastikk. HiFiKlubben hadde et herlig klistremerke som sa: "rack, nei takk" (tror det var skrevet på svensk i sin tid??). For meg, som den gang ikke visste bedre, var rack i alle fall enkelt. De elektriske komponentene var satt sammen, i sammensetningens ytterste betydning, så da var det bare å vurdere om boksen, som som regel ble solgt med tilhørende dynamiske høyttalere, gledet, engasjerte, fokuserte på musikken og økte lysten til å høre mer musikk. Siden jeg ikke hadde lyttet til et vel sammensatt stereoanlegg før, var det selvfølgelig helt umulig for meg å gjøre en fornuftig vurdering. Visst hadde jeg vært på en og annen konsert og jeg kunne høre at det ikke låt som det, men....... hva kunne jeg egentlig forvente av et stereoanlegg?

  Etter et besøk hos en venn som jeg, den gang, syntes hadde et godt stereoanlegg, forstod jeg at det faktisk går forvente ganske mye. Kilden var en grei Pioneer platespiller som leverte signal til en Denon integrert forsterker som igjen sendte signalene til en av Denons midt på treet hodetelefoner. (Jeg husker dessverre ikke typebetegnelse på noen av komponentene. Allerede der fikk jeg en læring som jeg mener står seg i dag: er du på lavbudsjett så er det ikke noe som matcher lyd pr krone du får ut av et oppsett med hodetelefoner som dynamisk leverandør). En referanse var satt og jeg ble tro mot HiFi klubbens "rack, nei takk". Kanskje ikke overraskende at mitt første HiFi produkt ble en rega planar 3, kjøpt hos HiFi Klubben en gang på tidlig nittitall. Sammen med Rotel for og effekforsterker og Mission 763 høyttalere så spilte det riktig så bra. Kanskje ikke det mest oppløste, hvis jeg husker rett, men jeg følte jeg hadde "et godt stereonalegg".

  "Mye vil ha mer" og "Byttespøkelse" er uttrykk jeg ofte hører og leser om i HiFi sammenheng. Jeg velger å kalle dem symptomyttrykk. Yttrykk for det som den svenske forfatteren, Micael Dahlén, skriver om i sin glimrende bok Nextopia - at vi egentlig aldri blir fornøyd og at så snart vi har tatt en avgjørelse så jager vi den neste og vier kun et øyeblikks oppmerksomhet til avgjørelsen vi har tatt. Jeg er sikker på at det er flere enn meg som har hørt på høyttalere, som nylig har kommet i hus, vært fornøyd, men vært klar for bytte dem ut etter bare et par uker - "siden de er så bra må det jo finnes noe som er enda bedre, tenk så bra det blir her da". Er jo logisk det : )

  Når jeg konstant er opptatt av hvordan jeg kan gjøre anlegget litt bedre, og tro meg det har vært mange endringer siden rega, rotel og mission var det gode anlegget, så mister jeg gleden over musikken. Jeg er mindre engasjert i og fokusert på musikken. Jeg hører på anlegget isteden. Den eneste grunnen til at jeg hører mer musikk er for å teste om anlegget matcher min referanse - som gjerne er noe jeg har hørt et sted og koster hinsides mitt budsjett - på det området, det området, det området.....og det området, og det området....og...... selv om jeg vet det ikke finnes, bruker jeg altså masse energi på å søke etter det perfekte anlegget.

  Det bringer meg tilbake til spørsmålet: "hva er egentlig et godt stereoanlegg"? og årsaken til at jeg har reflektert over det i det siste: "oppsett av kontoranlegg". Jeg har nemlig ikke vært mer glad, engasjert, fokusert på og hatt lyst til å høre mer musikk enn etter jeg fikk satt opp kontoranlegget.

  Den profesjonelle musikkindustrien vil kanskje betegne anlegget som det HiFiKlubben sa nei takk til - rack (les: kommersielle standardprodukter), men du verden som det låter, for meg..... Og, jeg vet de viktigste årsakene til at det låter: jeg sitter en drøy meter fra høyttalerene, i et rom som påvirker minimalt, og høyttalerene er laget for dette, men kanskje enda viktigere: jeg forventer ikke at dette skal være verdens beste anlegg, jeg har ingen planer om oppgradering - this is it! Dette er det jeg skal ha her hvor jeg kanskje bruker mest tid - kontoret. Jeg gleder meg, nesten litt hysterisk, over at jeg kan nyte, det jeg synes er en måte å spille musikk på som gleder, engasjerer, fokuserer på musikken og øker lysten til å høre mer musikk, samtidig som jeg sitter og jobber. Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før! Hvorfor har jeg vært så opptatt å fylle stua med store, tunge, dyre og ikke minst stygge greier, når gleden, engasjementet, fokuset på musikken og lysten til å høre mer musikk kommer frem med:
  - en macbook pro
  - duet 2 (apogee) lydkort
  - et par Dynaudio BM5a mkii (aktive)
  - rimelige pro-kabler

  Det er et godt stereonalegg for meg.

  Hva er et godt stereoanlegg for deg?  ps i HiFi sammenheng snakkes det ofte om å komme så nær det lydteknikkeren har tenkt i studio. Jeg vet at kombinasjonen jeg har ikke er så langt fra "tankeverktøyet" mange lydteknikere bruker så det er kanskje ikke så rart jeg liker det jeg hører : )
  .....og..ja, jeg bruker høyoppløste filer, egen avspillingssoftware etc, men som nevnt har jeg fått fokus tilbake på musikken så gleden er faktisk størst med Spotify (tilgang til vanvittig mye herlig musikk) og ikke minst alle konsertopplevelser YouTube byr på i HD. This is it!

 2. #2
  Hifi-entusiast TANDBERGEREN's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2013
  Sted
  Fosser
  Innlegg
  301
  Tagget i
  0 Innlegg
  No offence, men du kunne like gjerne spurt: Hva er en fin farge? Eller hva er en fin lyd?

  Puristene kommer nå til å "bombe" deg med all verdens flotte produkter og slangeoljekabler. (IRONI)

  Et "Rack" som nok ville fungert for de "fleste" er vel dette: Navn:   v1v3v4.jpg
Visninger: 1492
Størrelse: 164.3 Kb

  Nå skal jeg sette meg og se på reaksjonene

 3. #3
  vredensgnag
  Guest
  Sitat Sitat fra TANDBERGEREN Se Innlegg
  No offence, men du kunne like gjerne spurt: Hva er en fin farge? Eller hva er en fin lyd?

  Puristene kommer nå til å "bombe" deg med all verdens flotte produkter og slangeoljekabler. (IRONI)

  Et "Rack" som nok ville fungert for de "fleste" er vel dette: Navn:   v1v3v4.jpg
Visninger: 1492
Størrelse: 164.3 Kb

  Nå skal jeg sette meg og se på reaksjonene
  Beklager - her blir det stryk. Du glemte høyttalerne.

 4. #4
  Hifi-entusiast TANDBERGEREN's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2013
  Sted
  Fosser
  Innlegg
  301
  Tagget i
  0 Innlegg
  Høyttalere er da ikke del av racket?
  Og gutten så da ut til å referere til høyttalerne sine som passende for rommet, så da...

  Men OK, Denne karen: Navn:   hifi.jpg
Visninger: 1356
Størrelse: 88.6 Kb

  Kan nok finne på å supplere et sett til den riggen
  Siste redigert av TANDBERGEREN; 29.04.2014 kl. 18:41.

 5. #5
  vredensgnag
  Guest
  Sitat Sitat fra TANDBERGEREN Se Innlegg
  Høyttalere er da ikke del av racket?
  Og gutten så da ut til å referere til høyttalerne sine som passende for rommet, så da...

  Trønder du?
  Du får lese åpningsinnlegget en gang til.

 6. #6
  Hifi Freak ymir's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2013
  Innlegg
  3,139
  Tagget i
  6 Innlegg
  Hei

  Som du sier,"jeg har ingen planer om oppgradering",da er det et godt stereoannlegg.
  Prøver å holde meg til at et komponent byttes ikke før det slutter å fungere.

 7. #7
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Etter min erfaring, kommer man ikke unna tre viktige faktorer:

  1) Smak
  2) Budsjett
  3) Lytterommet

  Jeg har hifi-venner som fokuserer på holografi. Hvis ikke sangeren står der ute på gulvet der de har satt kryss i parketten, er det hele mislykket. For min egen del kan sangeren gjerne stå og gjemme seg i en krok, bare klangen er bra, og det låter av hjerte og smerte i stemmebåndene. Andre skal ha anlegg som kan løfte taket - mens andre skal ha anlegg som låter akseptabelt på peiskosnivå. Noen skal spille black metal - andre skal fortrinnsvis spille akustisk jazz. O.s.v. o.s.v. En del - som trådstarter - er tydeligvis opptatt av hvordan lydteknikeren ville at det skulle låte i studeio. Jeg er mest opptatt av hvordan det låter hjemme hos meg.

  Nå kan man gjerne si at et godt anlegg skal kunne klare alt dëtte. Men da blir det gjerne et spørsmål om lommebokens størrelse, eller på hvor mye man er villig til å spytte inn i hifi'en. I hifi'en - som ellers i livet - kommer man ikke unna kompromissene.

  I tillegg kommer dette med de praktiske begrensningene. De fleste bor jo ett eller annet sted. Av og til sammen med noen. Hifi'en må finne sin plass og sin form. Et godt stereoanlegg leverer også innen disse rammebetingelsene.

  Store muligheter her. Min erfaring er at det er mange veier som fører til Rom, og at Rom er ikke det samme for deg som meg.
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 8. #8
  Helt fersk
  Ble medlem
  Aug 2012
  Innlegg
  3
  Tagget i
  0 Innlegg
  He..he..liker bilde av fyren med panelene. Jeg hadde ProAc Future One sammen med Cary rør-greier en periode. Det låt veldig fint (fikk faktisk ProAc´ene til å synge da de fikk stå langt ut i rommet), men stakkars hun som måtte forholde seg til at jeg hadde de greiene i stua : ) Har fått øynene opp for at det er store gleder i små ting også : )

 9. #9
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  1,035
  Tagget i
  0 Innlegg
  For min del synes jeg det er viktig at jeg f.eks. føler lyden fra harpiksen i buen til en fiolin ved en heftig fiolinsolo, hører klangfargen i de dypeste tonene fra et piano/flygel, den varme klangen fra en klarinett, romklangen ved orgelmusikk i en kirke, at en trompet høres ut som en trompet og ikke har en skrikende klang, at applaus høres ut som applaus og ikke regndråper på et blikktak osv. Det er dette jeg mener med organisk klang og nerve i musikken. (Ikke at applaus kan kalles organisk klang eller musikk, men gir etter min mening et veldig godt bilde av hva anlegget klarer å gjengi av klanger).
  Klarer anlegget å formidle dette på en troverdig måte er ihvertfall jeg fornøyd.

  Jeg er også mer opptatt av en god mellomtone enn en dyp bass, men det som er av bass kan gjerne være fyldig og rund, men den må være detaljert og tydelig og ikke ullen og grumsete.
  Jeg er ikke god til å definere lyd, men håper dere forstår hva jeg mener.

  Jeg var tidligere svært opptatt av detaljer og dynamikk og valgte som oftest musikk som fremhevet dette og etter å ha byttet til nye komponenter var jeg veldig opptatt av om jeg hørte detaljene like godt eller helst bedre enn før. Nå er det mer helheten i musikken som teller, at ingen frekvenser i musikken stikker seg for mye fram. At det høres homogent ut og selvsagt at anlegget fremhever dynamikken i musikken også ved lave volum.

  Musikksmaken min er variert, men heller vel mer og mer til klassisk musikk og rolig vokaljazz og Soul især med kvinnelige artister som Sophie Zelmani o.l.
  Hva er livet uten musikk?

 10. #10
  Hifi-entusiast Phatbob's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2011
  Sted
  Skien
  Innlegg
  117
  Tagget i
  0 Innlegg
  Et stereoanlegg DU er fornøyd med.
  B&W CM5/PV1
  Lyngdorf TDA2200/CD-1

 11. #11
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,342
  Tagget i
  0 Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.
  Magnepan 20.1 eller 20.7 ønskes kjøpt

 12. #12
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.
  Der er ikke jeg ennå - ikke HELT. Er det noen som er? "For godt" - det høres alvorlig ut.
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 13. #13
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,342
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg er kurert. For godt.
  Magnepan 20.1 eller 20.7 ønskes kjøpt

 14. #14
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Jeg er kurert. For godt.
  Ah - du har gitt opp, altså?.......
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 15. #15
  Hifi-entusiast TANDBERGEREN's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2013
  Sted
  Fosser
  Innlegg
  301
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.

  Alltid rom for oppgraderinger.

  Men frekvensen blir stadig lavere, det er rimelig sikkert.

 16. #16
  Hifi Freak Syncrolux's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  4,342
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Ulf-B Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Jeg er kurert. For godt.
  Ah - du har gitt opp, altså?.......
  Hehe, ja det er også en måte å si det på....
  Magnepan 20.1 eller 20.7 ønskes kjøpt

 17. #17
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,796
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra TANDBERGEREN Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.

  Alltid rom for oppgraderinger.

  Men frekvensen blir stadig lavere, det er rimelig sikkert.
  Siste oppgradering var for ett år og en måned siden. Nærmer meg kan hende å være kurert, da.......
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 18. #18
  Hifi-entusiast TANDBERGEREN's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2013
  Sted
  Fosser
  Innlegg
  301
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Ulf-B Se Innlegg
  Sitat Sitat fra TANDBERGEREN Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.

  Alltid rom for oppgraderinger.

  Men frekvensen blir stadig lavere, det er rimelig sikkert.
  Siste oppgradering var for ett år og en måned siden. Nærmer meg kan hende å være kurert, da.......
  På langt nær.
  Hadde en tiårspause selv, som har endt opp i relativt heftig opprøsking i "lytteriggen".

 19. #19
  Hifi-entusiast superclementz's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2013
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  246
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  "Et godt anlegg" får deg til å smile når du lytter til musikk du setter pris på eller ser en film du er begeistret for. Gåsehud og reiste hår på armene med jevne mellomrom trekker heller ikke ned.
  The best techniques are passed on by the survivors

 20. #20
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sørlandet
  Innlegg
  1,344
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  6
  Sitat Sitat fra Syncrolux Se Innlegg
  Et godt anlegg er ett som kurerer oppgraderingssyken for godt.
  Hørtes litt for godt ut, nærmest kjedelig:-) Research-fasen før kjøp av noe nytt til anlegget er jo veldig artig synes nå jeg.

  For meg er et godt anlegg avhengig av settingen, jeg krever litt andre egenskaper i bilen enn i lytterommet. Og krever litt andre egenskaper ved Led Zeppelin enn ved Kari Bremnes. Jeg har tilgode å høre et anlegg som spiller alt like bra, tror neppe det er mulig heller.

  For min del er svaret noe slikt som dette: "et anlegg der jeg kan sette på den musikken jeg ønsker, og nyte den, uten at fokus på noe tidspunkt dreier til å irritere seg, eller bekymre seg, over at noe ved lyden ikke er helt som den skulle ha vært"

  Vanskelig altså...
  Piega Classic 80.2, Moon 390D, Kinki Studio B7, Oppo 95EU, Clarus Crimson kabler, Furutech strømfordelere med og uten filter.

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed