Høyttalere Erfaringer med Blumenstein Audio - eller andre "single-driver speakers"?

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Hei folkens! Dette er min første post her inne, men har lest og hengt i krokene en stund. Masse kunnskap og kompetanse i forumet.

Jeg holder for tiden på å skaffe meg mitt første ordentlige stereoanlegg. Det skal være 2.1, med sub og stativhøyttalere, og brukes ca 80/20 til musikk og film. Har landet på at jeg vil ha NAD 7050 til forsterker, ettersom den både er kompakt og liten, skal lage veldig god lyd, har subwoofer-utgang og crossover/bass-eq, og har airplay/bluetooth/dlna. Har også fått bestilt en SVS SB-1000 sub som nå er på vei:)

Men så var det de viktige fronthøyttalerne. Fikk overta et gammelt Dali-par av svigers nylig, men syntes ikke lyden var god nok (i hvert fall med min nåværende Yamaha-AVR). Jeg har lest og undersøkt mye på nettet, men nå er jeg litt der at jeg bare blir mer forvirret jo mer jeg leser. Virker som det etter hvert har kommet veldig mange gode modeller. Når jeg får skaffa meg NAD-forsterkeren (kjøpte en brukt som jeg får neste uke) må jeg nok bare ut i ulike butikker og koble den til ulike høyttalere for å se hva jeg liker.

Budsjettet mitt er fleksibelt. Egentlig hadde jeg tenkt å holde meg under 5000, men hvis jeg finner noe jeg virkelig liker og vil ha går jeg gjerne over. Har egentlig som prinsipp at det er bedre å kjøpe dyrt (dyrere enn det man tror man har råd til) og få noe man virkelig liker, som man kan beholde i mange mange år, fremfor å kjøpe noe man etterhvert vil bytte ut. Aller helst vil jeg kjøpe noe nå som er så bra at jeg vil være fornøyd med det i 20-30 år.

Når man søker på nettforum kommer man fort over amerikanske sider og anbefalinger, og da har jeg fått en følelse av at såkalte internet direct-høyttalere kan gi mer for pengene enn andre. Har lurt spesielt på "philharmonitor" fra Philharmonic Audio (som blir produsert i samarbeid med Alexis Sound i Taiwan, og der heter "Rebecca"). Svært god anmeldelse her. Fikk tilbud om å få den levert til Norge for 920 USD inkl transport (pluss moms da). Alternativt Sierra 2 fra Ascend Audio, som mange ser ut til å elske. Fra de mer etablerte høyttalermerkene har jeg også lurt på PSB Imagine B, Q Acoustics Concept 20, Focal Aria 906, eller Epos Elan 10/15 (de kan ikke være alt for tungdrevne siden NAD-en har begrensa med hestekrefter).

Men. Så er det det jeg EGENTLIG lurer på om noen kan hjelpe med. I mine søk on da internetz kom jeg over et lite merke jeg aldri hadde hørt om før, og som lager høyttalere på en måte jeg heller ikke hadde hørt om før. Det er et trepersons-firma som holder til i Seattle, og som håndlager alle sine høyttalere: Blumenstein Audio. Deres høyttalere er såkalte "single-driver" eller "full-range" høyttalere. Jeg vet ikke hva det heter på norsk? Det vil si at det bare er ett element i høyttaleren, som så gir lyd til hele lydspekteret. Deres monitor-høyttaler Orca Deluxe går bare ned til 75 hz, men det er ikke noe problem for meg så lenge jeg har SVS-subben til å fylle ut under. Filosofien deres er som følger: "The best part is no part". De mener at fraværet av crossover osv gjør at lyden blir klarere og mer umiddelbar. Har bare funnet én profesjonell anmeldelse (gjengitt på nettsiden her), som var svært god.

Det er flere ting jeg liker med disse høyttalerne. Det er kult at det er en såpass liten sjappe, har sans for det, og de ser ut til å ha høy etisk bevissthet om det de gjør. Men viktigere er det at høyttalerne ser ut til å ha en del egenskaper som rent pragmatisk kan være veldig bra for mine behov. Det første er at de er laget for å spille bra på lavt og moderat volum. Dette opplever jeg ofte som et problem med de dyrere høyttalerne jeg har hørt: For at lyden virkelig skal bli bra må man skru opp en del. Det liker jeg å gjøre i blant, men siden jeg bor i blokk midt i byen må jeg som oftest høre på musikk på relativt moderat volum (i hvert fall utover kveldinga). Orca-høyttalerne går nok ikke opp til veldig høyt volum - men vil tro at de for min del spiller mer enn høyt nok til alt annet enn festbruk (kan ha Dali-høyttalerne i bakhånd til slik anledninger).

Det andre er at de er relativt plasseringsvennlige: De skal visstnok spre lyden godt, så man ikke ødelegger så alt for mye verken med dårlig plassering i forhold til vegg, eller ved ikke å lytte fra optimal lytteposisjon. For min egen del merker jeg at høyttaler-plassering osv aldri helt funker. Jeg hører på musikk i stua mi, ikke i et dedikert lytterom. Estetikk er også viktig for meg når det gjelder plassering, jeg setter ikke høyttalerstativene langt ut fra veggen. Og når jeg hører på musikk: Joda, jeg har en godstol som er optimal lytteposisjon. Men ofte slenger jeg meg heller ned i sofaen på sideveggen, eller jeg går rundt og pusler med noe i rommet.

I tillegg har absolutt alt jeg har lest på ulike forum om lyden fra disse høyttalerne vært ualminnelig positivt (men man finner ikke masse informasjon).

Men: Jeg har jo aldri noensinne hørt noen høyttalere av denne typen! Så jeg aner ikke hvordan de er, og det er litt skummelt å bestille noe uten å ha hørt det før... Jeg skal til USA to uker i juni, så vurderer å få dem bestilt til meg da, ta med den lille NAD-en, og høre på dem mens jeg er der. Så kan jeg evt. sende dem tilbake dersom jeg ikke er fornøyd (men må betale frakt og 15% av prisen i så fall). Er det noen som har hørt disse høyttalerne, eller lignende høyttalere? Er svært interessert i å høre erfaringer i så fall!

(dette ble visst et langt innlegg... håper dere kom dere gjennom:))
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.915
Antall liker
17.104
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Hei,

Velkommen til HFS! Det er for galt at ingen har svart deg, da dette forumet er tettpakket med kompetanse.

Det virker som om du har gjort god research og sitter på endel kunnskap om HT allerede. Jeg foreslår at du lytter til de tips og erfaringene som du allerede har høstet. Du trenger ikke nødvendigvis få noe bedre, verre eller annerledes råd her.

Når det gjelder fulltone-HT, så er det både gode og mindre gode sider med slike. Du har allerede nevnt noen av dem. Men generelt er det at de ruller av i begge frekvensfløyene. Fordelen er at de oppleves som mer sammenhengende og homogene.

Selv holder jeg på å innspille et par Omega, som også er en fulltone-HT (I all beskjedenhet, du ser bilder av de her http://www.hifisentralen.no/forumet...gunner-sin-langvei-fra-snarvei-til-omvei.html). Pt opplevees de som litt hard i øvre mellomtone og litt svak i bassen; helt i tråd med den gjengse kritikk av slike HT, spesielt hvis de brukes med SS med høyt dempning. Men jeg er trygg på at det blir bedre når de er innspilte. Du må gjerne kontakte meg på PM. Der skal jeg etter beste evne dele mine erfaringer og betraktninger med deg.

Lykke til videre :)
 
Sist redigert:

ketilb

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.10.2009
Innlegg
483
Antall liker
135
Sted
Sør-Helgeland
Torget vurderinger
15
Det finnes en rekke diy-alternativer til Blumenstein, herunder et ‘potpurri’ fra planet10. Har selv ingen erfaring med fulltone, men pønsker på å gå i gang med minstemann fra planet10, uFonken. Søker du på fulltone her på sentralen, tror jeg du finner en del erfaringer, mange har bygget selv gjennom årene.


 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.757
Antall liker
10.550
Torget vurderinger
10
Bor du i Oslo området kan du låne et par fulltonehøyttalere eller fler av meg for å teste :)

Kort fortalt så er fulltoner åpnere, mer dynamiske og "ryddige" enn flerveiskonstruksjoner HVIS man ikke spiller altfor høyt. I tillegg mangler fulltonen den øverste diskanten, noen takler ikke det mens andre syns det går greit da fordelene er større enn ulempen med avdempet diskant aller øverst. Å blande inn supertweeter på en fulltone er etter min mening det samme som å lage toveis allikevel.

Det kule med fulltoner er at i et 2:1 suboppsett så kan man lage høyttalerne selv uten behov for kunnskap om delefilterkonstruksjon.

http://www.hifisentralen.no/forumet...ten-fulltoneha-yttaler-med-tang-band-3-a.html
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Takk skal dere ha! Dette var nyttig informasjon. Bare det å vite at fulltone-høyttalere heter "fulltone" på norsk hjelper meg jo videre;) Godt mulig jeg tar kontakt på pm!
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Men en ting jeg lurer på: Hvis fulltone-høyttalere har disse fordelene fremfor to- eller treveis-konstruksjoner – hvorfor er de ikke da i større grad i kommersiell produksjon? Det er da nok av folk som er i noenlunde samme situasjon som meg, og primært hører på musikk på moderat volum, i rom som gjør det vanskelig å få til optimal plassering av høyttalerne? For ikke å snakke om alle de som ikke kan/gidder å tenke på høyttalerplassering? Man skulle jo tro at både fulltone-høyttalere og høyttalere med bredere spredning av lyden da burde ha et større marked...
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.915
Antall liker
17.104
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Det ligger i begrensningene som jeg og HEL nevner. De ruller relativt kjapt av i frekvensfløyene, og lettere for å bryte opp/kan ikke spille høyt.

Ingen prinsipper er perfekte, og det er jo det som gjør denne hobbyen så mangfoldig (og noen ganger kranglebetent :rolleyes: ). Men til syvende og sist handler det om din smak, din musikkopplevelser og dine forutsetninger/rammebetingelser/prioriteringer.
 
Sist redigert:

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.757
Antall liker
10.550
Torget vurderinger
10
Som småhøyttalere på mindre rom, hytte, kontorpult etc foretrekker jeg fulltoner. Lagde et par røselige hyttehøyttalere for noen år siden med Sead 8 tommern og de låter svært bra:
 

Vedlegg

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.277
Antall liker
34.813
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
... og en utrolig tålmodig kone.

Dersom du er på facebook finner du mange fine løsninger her (bla. fulltoner):

https://www.facebook.com/groups/614272918584739/

Blumenstein lager fine ting

https://www.facebook.com/BlumenUltraFi

Centerset Orcas are not just for home theater! A pair set on top of Dungeness Subwoofers delivers a compact, phase aligned, extremely accurate set of speakers, and has quickly become our shop's new favorite Orca combination.

...

And the best part? When ordered as a set, we'll grain match the cabinets for you for a totally seamless look as well as sound.
1975264_10152319165664518_1723287212837028346_n.jpg
 

kgyran

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.03.2005
Innlegg
264
Antall liker
240
Sted
Røra
Torget vurderinger
4
Hei

Har erfaring med 3" tangband og 8" seas fulltoner, synes det er kurante saker. Hvis du holder til i nærheten av midt-norge, så kan du få låne mine med seas 8".

seas f22rcz.jpg


Disse har HEL her på forumet "forsket" fram, og er greie å lage. Elementet koster vel 1200 hos Dynabel, og de kan kanskje gi deg en go-pris hvis du spør.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.757
Antall liker
10.550
Torget vurderinger
10
Jeg har et par små Fostex 3 tommere og de låter utrolig lett, åpent, dynamisk og oppløst. I nærfelt så har jeg vel egentlig aldri hørt noe så bra. Som en satellitt i et mindre system har jeg veldig tro på disse. Også i en rimelig åpen baffel med 15 tommer til små rom fungerer det supert (har lagd det en gang også).
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.915
Antall liker
17.104
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
@olavelg: lytt til HEL, og det kan godt hende at du slipper unna med mindre sum enn 5k kr - og det med minst like godt resultat.

Fulltone er moro! ;D
 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.757
Antall liker
10.550
Torget vurderinger
10
Hvis du ikke kan snekre men har lyst å lage fulltonehøyttaler selv kan du kjøpe kjempestrøkne kabinetter herfra: Hi-Fi Speaker Cabinets in the Speaker Components Department at Parts Express | 288

Da må du finne en snekkerkyndig som kan sage eller bore hull til drivern og evt bassporten. Skrutrekker har du vel selv? Thats it :)

Også må du selvsagt velge riktig element i forhold til kasse (eller motsatt).

Du bør kunne få laget deg et par krem høyttalere til 4K inkl frakt og moms.
 

The Gunner

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.05.2010
Innlegg
9.915
Antall liker
17.104
Sted
Oslo
Torget vurderinger
7
Angrer litt at jeg kjøpte mine Omega nå som jeg hører hvordan sette sammen et godt fulltonesystem uten å betale blod ut av nesa.
Jajaja, en annen gang!

Hvis du ikke kan snekre men har lyst å lage fulltonehøyttaler selv kan du kjøpe kjempestrøkne kabinetter herfra: Hi-Fi Speaker Cabinets in the Speaker Components Department at Parts Express | 288

Da må du finne en snekkerkyndig som kan sage eller bore hull til drivern og evt bassporten. Skrutrekker har du vel selv? Thats it :)

Også må du selvsagt velge riktig element i forhold til kasse (eller motsatt).

Du bør kunne få laget deg et par krem høyttalere til 4K inkl frakt og moms.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Kjenner jo at det rykker litt i snekkerfingrene...:) Snekringa i seg selv er ikke noe progblem. Men når det gjelder å få optimal lydkvalitet, så er det vel ikke bare å feste høyttalerne i kabinettet osv? Bør ikke kabinett og driver m.m. fintilpasses for å få best mulig lyd? Virker i hvert fall som det er sånn Blumenstein holder på... Inntil videre tenderer jeg nok mot ikke å bygge selv, men kan jo ikke utelukke at jeg blir bitt av basillen!
 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.757
Antall liker
10.550
Torget vurderinger
10
Med fulltoner er det enkelt. Finn et kabinett med noenlunde riktig volum og tilpass bassport deretter. Simulering gjøres i winisd som er gratis.
 
Topp Bunn