Etterveksten i hifi.

OKA

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2002
Innlegg
1.273
Antall liker
418
Fra Aftenpostens notis om Hortenmessen
http://www.aftenposten.no/forbruker/digital/nyheter/lyd/article1519400.ece

Hifi selger bra for tiden men det er helst oss "gamlinger" som ser verdien i å investere i god lyd. Bl a MP3 og PC får skylden for at ungdommen har et annet forhold til lydgjengivelse, hvor kvantitet og ikke kvalitet har prioriet.

Jeg mener at jeg alikevel kjenner igjen endel fra min egen ungdom. Jeg hadde hørt om dyre hifimerker men det var noe jeg ikke hadde et forhold til. I beste fall tenkte en at dette var noe for eksentriske gamle uten bakkekontakt. Dette gav ingen appell for en ungdom som var mer enn gjennomsnittlig interessert i musikk.

Uten Hifiklubben slik det var på slutten av 80-tallet og noen år fremover, tror jeg ikke at interessen for hifi på langt nær ville være den samme som den vi har fått. De viste vei med fornuftige anlegg til overkommelige priser, som antydet hva et skikkelig oppsatt stereoanlegg kunne gjøre. Spørsmålet er om dagens ungdom har denne muligheten, eller om vi har trukket stigen opp etter oss.

Det er likevel endel forskjeller. Internett gjør informasjon lett tilgjengelig og det er lett å finne likesinnede. Dessuten er bruktutvalget nesten utømmelig og i alle valører. Men er det bare meg, eller er det stadig lengre mellom folk under 20 her på forumet? For snart 10 år siden (!!) da det første forumet begynte å ta form (Lyd&Bilde forumet med mange av dagens veteraner allerede på plass) var snittalderen kanskje ditto yngre og mange unge uerfarne kom innom. I dag virker terkskelen høyere og kanskje virker hobbyen ekskuderende og dessuten kanskje "I beste fall noe for eksentriske gamle uten bakkekontakt".
 

JORFIN

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2004
Innlegg
1.765
Antall liker
15
Torget vurderinger
22
Er det ikke slik at elktronikk selger for mer nå enn det noen gang har gjort? Så det kan jo ikke bare være "gamlinger" som kjøper utstyret. Tror det er ganske mange som bruker konfirmasjons pengene sine på anlegg, er bare det at de kanjse blir fornøyd, og da slipper de jo å kjøpe noe mer :p

"Jeg mener at jeg alikevel kjenner igjen endel fra min egen ungdom. Jeg hadde hørt om dyre hifimerker men det var noe jeg ikke hadde et forhold til. I beste fall tenkte en at dette var noe for eksentriske gamle uten bakkekontakt."

Tror de fleste som driver med hifi kjenner seg igjen her, nå har jeg jo ikke akkurat det råeste anlegget i verden, men hadde noen sagt for kansje to årsiden at jeg hadde hatt det annlegget jeg har nå, så vil jeg vel heller trodd lite på det. Det er vel kunn snakkom prioritering, nyhetene nå om dagen sier f.eks at ungdom i dag drikker kolosalt mye ifohold til før, hvordan iallverden skal man få råd til et heftig anlegg da, drikkevarene her i landeet er jo ikka akkurat gratis. Så er det vel også mange som heller satser på mp3 og slikt og hvorfor ikke, da kna du ta med deg musikken overalt.
 

elverket

Medlem
Ble medlem
05.11.2006
Innlegg
17
Antall liker
4
Først og fremst: takk for et interessant innlegg! Det fikk i det minste meg til å registrere meg som bruker for å skrive et svar..:)

Uansett, til poenget:
For det første kommer det selvsagt an på hva man definerer som "hifi". For egen del tror jeg ikke nødvendigvis færre konfirmasjonskroner går til anlegg nå enn før, men man må huske at nå skal disse pengene gjerne rekke til 5-6 kanaler i stedet for to.
Resultatet er selvsagt langt færre kroner i hver høyttaler, og da blir det fort vanskeligere å oppnå det vi liker å kalle hifi-lyd.
Et annet aspekt er profilen til dette forumet. Mulig jeg tråkker i salaten her, men jeg har i alle fall inntrykk at dette forumet har en klarere "seriøs hifi"-profil enn f.eks www.avforum.no, og det trekker kanskje til seg et mer voksent publikum. Skal du handle konfirmasjonsanlegg, går du liksom ikke inn hit og spør etter hvilke høyttalere med 12" bass som er best.

Videre - og dette er kanskje det viktigste - hvor opptatt er egentlig ola nordmann av god lyd? Du nevner MP3, og jeg kan legge til mangelen på interesse for formater som gir bedre lyd enn CD-plater. Dette har lite med alder å gjøre, og jeg tror de aller fleste ikke bryr seg nevneverdig så lenge
1: lyden er av en kvalitet som ikke skjemmer musikken (at det blir vanskelig å høre teksten, skurring etc.) og 2: så lenge man ikke har hørt hvordan ting KAN høres ut i forhold til hva man er vant med. Det er som med vin; det er ikke vanskelig å elske vin til 90 kroner om man aldri har smakt en til 4-500..
Er dette noe nytt? Nei. Hifi har alltid vært en nisje, men det som har forandret seg er utvalget. Ikke bare har signalkildene blitt flere (PC, iPod, SACD), men produktutvalget er større enn noen gang, med flere aktører enn noen sinne. Skal man ha to eller seks kanaler? Skal man bruke PC'en eller noe annet? Skal man ha et eget anlegg til TV'en? Osv..
I forhold til hifi-klubbens dager synes jeg på mange måter det er bare bra. Da jeg konfirmerte meg var det to valg: Hifiklubben eller kompaktanlegg type sony på elkjøp. Hifiklubben hjernevaska alle unge gutter med den geniale avisa si, og hadde i praksis monopol på hifi-begrepet overfor oss. At norges eneste hifi-butikk som ikke gir rabatter får litt mer konkurranse, sørger jeg ikke over.

For å summere opp: med tidenes største utvalg og konkurranse som gir lave priser, tror jeg grobunnlaget er godt for ettervekst av hifi-interesserte. Det jeg derimot tror, er at dette blir en mer sammensatt gruppe enn før. Du får pc-folka, som har vannkjølt HTPC med 20.000 kroners ekstern DAC og fett anlegg, du får hjemmekino- gærningene som er like opptatt av bilde som lyd, og du får dagens gruppe av "særinger" som foretrekker tokanals stereo og rørforsterkere fremfor alt annet.
 

e-h

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.04.2006
Innlegg
372
Antall liker
4
Torget vurderinger
2
Med denne tids multikanals kinoer så tar det litt tid å skjønne at to kanaler kan være like mye glede som 6.
For meg så var det en venn av meg som "tvangssolgte" alt jeg hadde og etter litt surmuling i starten har jeg ikke sett meg tilbake. Eneste negative med tanke på film er at dvd-spillerne er så forbannet dårlige til å mikse ned multikanal-sporet til to vanlige. Føler hele LFE-kanalen omtrent mangler. Godt mange filmer også har stereospor.

Må også til slutt poengtere at om jeg aldri hadde brukt penger på surround hadde jeg neppe hatt meg så bra stereo som jeg har nå. Er meget fornøyd selv og det er vel det viktigste.
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
4
Dette dreier seg vel også i stor grad om penger. Man skal jo først ha råd til et sted å bo, vaskemaskin, kjøleskap osv.
Jeg tror ikke interessen for god lyd er blitt mindre, bare se på alle som går rund med skikkelige hodetelefoner osv. Det er vel det at skikkelig hifi fåes kun kjøpt i hifi butikker og disse butikkene kan nok virke litt "smale"
Jeg tror spesialbutikkene må ha en mindre "nerdete" fremtoning hvis de ønsker flere kunder.
 

Arne_Langaas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2002
Innlegg
180
Antall liker
0
Her er vi inne på noe viktig. Både hifibutikkene og forum som dette tror jeg er ekskluderende for "hifi-rekrutteringen" slik det fremstår i dag.

Når jeg jobbet i hifibransjen på 80-90 tallet var det selvsagt ingen konkurranse fra multikanal surround, MP3 og PC, men det var også et ganske bra fokus på budsjettanlegg.

"Alle" butikkene kunne både vise og spille på anlegg som lå i prisklassen en student eller konfirmant hadde råd til. Man kunne få anlegg med noenlunde oppløsning og musikkopplevelse som skapte grobunn for en økende hifi-interesse hos kunden.

Etterhvert som kunden ble eldre og fikk høyere inntekt kom kunden tilbake og oppgraderte sitt utstyr.

Her i Trondheim var det konkurranse mellom Musikksenteret, Edda, og Boahs. Det var morsomt! Hifi var gøy!

Nå har jeg selv nettopp opplevd null interesse av butikkens betjening i en hifibutikk når jeg ville lytte på et enkelt tokanals budsjettanlegg. På andre kunder så jeg hvor overrasket de ble over lydkvaliteten på dette anlegget. Det inneholdt alle kvalitetene som mange er på jakt etter: kompakt anlegg, små høyttalere, men stor, detaljert, dyp og krystallklar lyd, med skikkelig oppløsning og mellomtone, til en overkommelig pris.

Anlegget kunne helt sikkert spille mere "surround" i disse to kanalene enn mange surroundanlegg, og man slipper bakhøyttalere, senter, og alle ledningene.. Dette er kvaliteter og egenskaper man må lete lenge etter, og jeg er sikker på at hvis både butikkansatte, hifipressen, og forum som dette igjen kan ha et fokus på slike tokanals budsjettanlegg, så vil rekrutteringen og interessen for skikkelig hifi øke!

Det er faktisk et økonomisk spørsmål oppe i dette også! Det er de som ikke forstår hva i huleste det er vi holder på med som tester CD-spillere til en halv million, eller har Adyton systemet til OHFC på ønskelisten.

Det minner meg litt om en annen interesse jeg har: Trening i helsestudio, kosthold osv. Det var en tid hvor dette omtrent utelukkende var forbundet med steroidfylte kroppsbyggere, og hvor det var omtrent umulig å få vanlige folk til å oppsøke et treningssenter.

Et økende fokus på styrketrening, kosthold osv. hvor markedsføring, presse, osv. ble rettet mot den alminnelige mann og kvinne i gata, har fått dette til å snu. Nå er det helt normalt at hvem som helst løfter vekter, tar en spinningtime, og drikker en proteindrink. Fitnessbransjen har eksplodert!

Hifibransjen må ta seg selv i nakken og igjen presentere løsninger for folk flest!

Finn.no er full av surroundanlegg og høyttalere til salgs. Når det kommer til stykket så gidder ikke folk ha 5, 6 eller enda flere høyttalere med ledninger osv. i stua si. La dem isteden få høre hvor bra et stereoanlegg til ca. 10000 kr. låter! La dem få høre at dette spiller bedre, og ikke minst mer tredimensjonalt og luftig enn hjemmekinoanlegget til samme pris. For det ER en stor ulempe for folk flest å ha plenty høyttalere rundt omkring i stua.

Samtidig så skal man være klar over at noe av det som er attraktivt med alt-i-ett hjemmekinoanlegg er nettopp dette at alt fins i en boks. Derfor må man samtidig ha fokus på design.

Men det er mulig at bransjen selv ønsker å pushe hjemmekinoanlegg fremfor 2 kanals hifi. Men vi bestemmer dette selv, hver og en av oss.

Jeg er iallefall ikke i tvil om at jeg skulle ha solgt i bøtter og spann av 2 kanals budsjettanlegg hvis butikksjefen har gitt meg lov til det..

Men da må heller ikke vi som skriver på slike forum som dette skyve de som ikke har fullt så gode bankforbindelser til side. Faktisk tror jeg man med fordel kunne hatt en egen forum-mappe som heter "Budsjettanlegg".

Ved at både bransje, presse, forum, etc. igjen retter fokus mot den alminnelige "mannen i gata og hans / hennes behov og pengepung" så tror jeg vi kan rette opp dette, for dette misforholdet har ført til tre ting, tror jeg:

Interessen for hjemmekinoanlegg, og vintage, for de med begrensede økonomiske ressurser.

"Særingene" som fortsatt driver med high-end.

Hifi må igjen bli gøy for folk flest, for vi er født med to ører fordi at to kanaler er nok for å oppleve en tredimensjonal virkelighet i musikk og lyd. På samme måte som to øyne er nok for å bedømme avstand i både tid og rom.

Og det trenger ikke koste hverken skjorta eller det hvite ut av øyan!
 

OKA

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2002
Innlegg
1.273
Antall liker
418
Det har kommet mange spennende innlegg i denne tråden, interessant å lese.

Jeg har selv funnet frem til gode, rimelige oppsett til venner og familie som har ført til en overveldende glede over god lyd - til en rimelig penge.

Et eksempel: vi søsken skulle sammen kjøpe inn et mikroanlegg som gave til min svoger. Han er musikkinteressert men har aldri spandert seg noe av anlegg. Vi hørte på flere ting, jeg var egentlig den som var negativ til lydgjengivelsen på det vi hørte. Til slutt fant vi noe som var over det budsjettet vi i utgangspunktet hadde tenkt (7500 ferdig prutet). Det var nettopp ankommet noe nytt fra Audio Pro, et microanlegg som låt i mine ører imponerende bra. Søstrene hørte egentlig ikke at dette var så mye bedre, men medbrakt musikk viste kvaliteten, sammenlignet med at annet anlegg presterte overbeviste dem virkelig. Gaven ble kimen til en hifi/musikk interesse som har ført til en rush med ny musikk og innkjøp av en akseptabel aktiv subwoofer siden rommet er litt større enn anlegget er optimert for.

Det var mer meg enn betjeningen som var pådriver her, men det ble en lykkelig presang som har gitt uendelig mye mer glede enn det som vi ellers ville ha endt opp med.

Det hører med til historien at jeg rett før sammen med fru hørte et Sony surround anlegg til hele 40 000 (en aldeles ublu pris for folk utenom menigheten) som ikke kunne spille musikk i det hele tatt. Hele mellomtonen falt igjennom og den var stort sett bare brukendes til å kjøre en sekvens fra Star Wars med podracing.
 

LemonDog

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
379
Antall liker
49
Torget vurderinger
8
Foreldrene mine skulle ha nytt anlegg, og de var ute etter noe lite som de kunne gjemme bort i en reol. Jeg var hjemom en tur og hjalp dem med å flytte, og jeg fikk dratt med min far på Hifiklubben for å høre på litt forskjellige ting. Han var ganske motvillig til å bli med inn - "Her er vel alt så dyrt?". Vel inne fant selgeren fram til et kompaktanlegg med en Denon alt-i-ett sak med forsterker, CD-spiller og DAB-radio, paret med et par Dali Concept høyttalere. Etter å ha hørt på dette i 1 minutt sa min far "Vi tar det".

Jeg satte det opp hjemme hos mine foreldre og de var strålende fornøyde. Jeg ble selv ganske overrasket over hvor godt dette anlegget låt ved normalt volum, og det til ca 5.000 kr inkl kabler. Det eneste som ødela litt av helhetsinntrykket var en litt overdreven bass, men det må man vel regne med i denne prisklassen.

http://www.hifiklubben.com/NO/Produ.../DENON_DM33_+_DALI_Concept_1___uDAB-radio.htm

Et slikt anlegg kan sikkert være med på å øke hifiinteressen hos mange, og hvis man skipper DAB-radioen, sparer man 1000 kr.
 
C

Cyber

Gjest
Jeg vet ikke i hvilken kategori jeg faller her. Jeg er 23 år selv og har hatt interesse for go`lyd i flere år og har i det siste brukt mye penger på å få et bra 2 kanals oppsett. Jeg tror interessen for lyd er stor blant ungdom også, men at de under 18 (ca...) ofte er mer ut etter heftig bass og høy lyd, enn meg som kan få mye glede av god kvalitet på gitarklimpring. :p

Som andre sier lenger oppe: Penger er nok en viktig faktor her, jeg studerer selv, men jobber mye på si. Istedet for å feste vilt hver helg bruker jeg kronasjene på hifi istedet. Men når jeg om noen år (forhåpentligvis) har kone og barn å forsørge i startfasen av livet med millionlån på hus og bil, tror jeg ærlig talt ikke hifi er i fokus.
 

Arne_Langaas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2002
Innlegg
180
Antall liker
0
Derfor er budsjettanlegg med god lyd så genialt!

Det kan man selge til unge mennesker med dårlig råd, voksne mennesker i etableringsfasen med småbarn og dårlig råd, og godt voksne mennesker som egentlig har penger nok, men av prinsipp ikke vil bruke mye penger på anlegg, og som også prioriterer enkelhet og liten størrelse på anlegget!

Budsjettanlegg har en enormt stor kundegruppe, på samme måte som leiligheter på et plan med heis eller i 1. etasje.

Det kan selges til alle typer kunder!
 
O

om.s

Gjest
Enig med siste taler, det er jo ikke mange av de/oss som har gått videre som ikke har begynt med en eller annen form for budsjett anlegg?!, holder interressen seg seriøs, tror jeg mange vil søke seg videre til det de opplever som en bedre gjengivelse.
Kanskje man ikke så lett bør glemme sin egen vei frem her?, mitt første "riktige" anlegg slet jeg en hel sommer med 25,- kr/timen for å skrape sammen til, og av de 6K jeg tjente, gikk 5K direkte til ett Pioneer anlegg, dette var 1980 og jeg var 12 år. Dette anlegget tjente meg frem til 1986, da jeg kom hjem fra sjøen som 18 åring og la 14K på bordet for ett Fischer anlegg med allverdens lys og spetakkel på, bra? ikke med dagens målestokk men det holdt mer enn godt nok på den tiden.
Men så kom den "voksne" perioden, man ville ha en annen lyd og ett annet utseende enn det på gutterommet, og man begynte å se seg rundt etter andre alternativer, og man fikk tipset om å sette sammen sitt eget anlegg, og slik havnet man på den veien man går idag.

Ett sted begynte det hele og det var med budsjettanlegget, selv om det var ett kjempe løft dengang, men er man genuint interressert så vil mye av inputen gi seg selv gjennom hva man leser om, hører på, hvike likesinnede osv osv man møter og omgås under tiden man er i en "utviklingsfase", mtp hva man vil og hvor man vil med en slik hobby.

Å begynne i den tunge enden tro jeg for mange vil være litt både ødeleggende og unteressant, gleden over/med det hele vil kanskje naturlig forsvinne og da spiller det ingen rolle om det er budsjett eller High End man spiller på, om ikke man har ekte glede av det man holder på med, sånn sett er HiFi en selvregulerende hobby.....

mvh
 

sTo

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.07.2005
Innlegg
116
Antall liker
0
Jeg er snart 19 og har kjøpt meg Doxa 140 Sig, Hegel P2A, QLN 604 mk2 og nordost kabler. Er på jakt etter Hegel CDP2A i den nærmeste fremtid.

Mye mer livlig å lytte til musikk når man får fram detaljer og ikke for mye trøkk i forhold til diskant. Det er forferdelig når man sitter å lytter til musikk og ikke nødvendigvis spiller særlig høyt, at bassen overdøver diskanten og mellomtonen. Blir så gåen i huet.
Så er forbi den fasen nå.
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
4
Skal ikke trekke for mange patetiske paraleller, men sansen for god musikk/lyd er vel som alt mulig annet den forfines med tiden...
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Ref Langaas:
"Her i Trondheim var det konkurranse mellom Musikksenteret, Edda, og Boahs. Det var morsomt! Hifi var gøy! "

Jeg jobbet i samme perioden på Audioscan i Tr.heim.
Vi solgte i bøtter og spann og det var ikke bare Nikko:
MA, Accuphase, IMF, Stax, MF samt DIY: Fostex og Coral.
Det vervet mange som er aktive idag !

Den gangen stod Mr. Timberbay på Musikksenteret hvor han hadde skrudd lokket av den billigste Nikko'n. Fortalte kunder hvor ille produktet var, spesielt RIAA (og pekte ned i kassen på feil sted).

Langaas pushet Quad og Magnepan med støtte fra Dire Straits "Love over Gold"

Boahs var nok kremen dengang, bortsett fra en ivrig selger som fortalte at membraner var dopet for å bli raskere.

Fredriksen sprang ut og inn og fikk låne Fostex-elementer. Morro var det !
 
O

om.s

Gjest
Skal ikke trekke for mange patetiske paraleller, men sansen for god musikk/lyd er vel som alt mulig annet den forfines med tiden...

Jeg synes det var en god sammenfattning av HiFi prosessen.....

mvh
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.913
Antall liker
8.202
Torget vurderinger
1
Hva skjer fremover med Blue-ray og HD-DVD?

Der ligger mulighetene, men fokuset ligger slik jeg oppfatter det kun mot bilde. Jo, DTS 24/96 (der kunne det vært satset) og Dolby Digital Plus (husker jeg ikke helt feil, så er spec.s nokså identiske med DTS 24/96) ligger vel som det som legges inn, på film vel å merke...

Men hva med musikk ellers? det kan faktisk hende at musikk bransjen blir så oppsatt på nedlasting at CD blir "det siste formatet" dersom de ikke satser på noe. DVD-Audio (smoooth, veldig glad) og SACD (oppskrytt, men ikke så værst, greit forsøk på å gjøre noe med CD) ble vel så og si flopper.

DVD-Audio formatet er etter min mening det de burde ta tak i (hvis de ikke pønsker på noe nytt, men jeg tviler, jeg tviler) og satse på. Løsningen på nedlastingskaoset er billigere plater, og en betraktelig heving av kvaliteten på musikken. Men til dette kan bransjen bli for griske.

Det er uansett de store aktørene som sitter på løsningen, og fremtiden til Hi-Rez formater. Hvis ikke, er det bare CD, LP og MP3 og WAV igjen... -og da sier jeg: Hurra..! (særlig...).
 

Arne_Langaas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2002
Innlegg
180
Antall liker
0
Ref Langaas:
"Her i Trondheim var det konkurranse mellom Musikksenteret, Edda, og Boahs. Det var morsomt! Hifi var gøy! "

Jeg jobbet i samme perioden på Audioscan i Tr.heim.
Vi solgte i bøtter og spann og det var ikke bare Nikko:
MA, Accuphase, IMF, Stax, MF samt DIY: Fostex og Coral.
Det vervet mange som er aktive idag !

Den gangen stod Mr. Timberbay på Musikksenteret hvor han hadde skrudd lokket av den billigste Nikko'n. Fortalte kunder hvor ille produktet var, spesielt RIAA (og pekte ned i kassen på feil sted).

Langaas pushet Quad og Magnepan med støtte fra Dire Straits "Love over Gold"

Boahs var nok kremen dengang, bortsett fra en ivrig selger som fortalte at membraner var dopet for å bli raskere.

Fredriksen sprang ut og inn og fikk låne Fostex-elementer.  Morro var det !
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
 

Arne_Langaas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2002
Innlegg
180
Antall liker
0
Hva skjer fremover med Blue-ray og HD-DVD?

Der ligger mulighetene, men fokuset ligger slik jeg oppfatter det kun mot bilde. Jo, DTS 24/96 (der kunne det vært satset) og Dolby Digital Plus (husker jeg ikke helt feil, så er spec.s nokså identiske med DTS 24/96) ligger vel som det som legges inn, på film vel å merke...

Men hva med musikk ellers? det kan faktisk hende at musikk bransjen blir så oppsatt på nedlasting at CD blir "det siste formatet" dersom de ikke satser på noe. DVD-Audio (smoooth, veldig glad) og SACD (oppskrytt, men ikke så værst, greit forsøk på å gjøre noe med CD) ble vel så og si flopper.

DVD-Audio formatet er etter min mening det de burde ta tak i (hvis de ikke pønsker på noe nytt, men jeg tviler, jeg tviler) og satse på. Løsningen på nedlastingskaoset er billigere plater, og en betraktelig heving av kvaliteten på musikken. Men til dette kan bransjen bli for griske.

Det er uansett de store aktørene som sitter på løsningen, og fremtiden til Hi-Rez formater. Hvis ikke, er det bare CD, LP og MP3 og WAV igjen... -og da sier jeg: Hurra..! (særlig...).
Min teori:

Playstation 3 (PS3) utløser Blu-ray på billedsiden, under forutsetning av at PS3 blir en kommersiell suksess, den kommer jo etter Nintendo sin maskin som også kan bli en suksess.

Når det gjelder lyd, så er det kundemassen som bestemmer, hvis de fleste bruker MP3 i det daglige, er jeg redd for at hele butikkbransjen med salg av hermetisert musikk på optiske disker uansett standard, er på vei ut.

Alternativet i fremtiden kan muligens bli salg av minnebrikker med både musikk og film, gjerne i dagligvaren??

Kanskje man om få år finner underholdningsautomater i dagligvare og kiosker hvor man putter inn sin minnebrikke og laster ned en film eller sin favorittmusikk mot betaling (med kort). (Høres ut som en forretningside!)

Men det er faktisk vi kunder som bestemmer!

Både optiske disker, magnetlager (magnetbånd og harddisker), og spesielt LP plater, har en veldig sikker levetid sånn rent fysisk. Men problemet er koding og standard på det som lagres digitalt. Man må kunne dekode, lytte og se på hva som er lagret digitalt også om 100 eller 1000 år! "Den tause digitale tidsalder" er historikernes frykt!

Jeg håper vi iallefall ikke komprimerer vekk den fine lyden og det detaljerte bildet, det ville vært tragisk!

Så start å selge høyoppløste budsjettanlegg da, så interessen for god lyd ikke drukner i MP3!

Jeg tror likevel at fremtiden består av en PC koblet mot Internett via et veldig raskt bredbånd. Alt av lyd og bilde starter her, og går så ut i en høyoppløst flatskjerm og et skikkelig lydanlegg, gjerne high-end.
All musikk og film, bilder osv. lagres enten på egen server/harddisk eller fjernlagres på ekstern server/harddisk plassert "atomsikkert" i et eller annet land. Man betaler via sin egen kortleser for den underholdningen man ønsker å leie/laste ned/lagre. Med en trådløs håndkontroll til denne PC'en kan man kjøre høyoppløste "TV-spill" som man kan leie/laste ned eller lagre.
Kjøp og salg gjøres også via PC, gjerne også dagligvarer.
 

WilliamPoppy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.08.2005
Innlegg
349
Antall liker
41
Da jeg var 16 var jeg så heldig å ha en venn i familien som var HiFi interessert. Jeg husker godt de ruvende elektrostathøyttalerne med tilhørende rørmaskineri. Det satt inntrykk på meg! Det var allikevel ikke på grunn av hans heftige utsyr jeg husker ham, men evnen til å forstå mine musikkformidlingsbehov som 16 åring. Jeg nevner ham med navn; Torstein Arnedal het han, jeg hyller ham i fortid nå fordi han er død. Så alt for tidlig.

Uten noen ovenfra - ned holdning, tok han meg med til HIFIklubben for å gi meg det beste for mitt budsjett og alder. Det ble Dali 104, NAD 306 og DENON CD spiller. En klassisk god inngangsbillet til godlyd vil jeg påstå. Jeg ville ha Cervin Vega - mye bass. Han forklarte med stor ro at det ville jeg fort bli lei, dessuten hadde jo Daliene bass nok. Det var jo helt rett. Anlegget har vært i dagligbruk helt til i fjor.

Jeg husker ham for mye mer, men jeg kan takke ham for min gryende interesse for HiFi i dag, 12 år senere (og HiFi klubben da).

På den tiden var Internett i sin tidligste startfase som allment medium her i landet. Selv om jeg hadde det selv, var det dårlig med HiFi info å finne, knapt nok porno(...) I dag er jo Internett en kanal som treffer mange unge mennesker. For de i dag som ikke er så heldige som meg - å kjenne en Torstein Arnedal, vil dette kunne være en uvurderlig kilde til informasjon. Og ikke minst en katalysator for unge folks HiFi interesse.

Men...

Da er det selvfølgelig viktig å slippe dem til på deres egne premisser. Heller komme dem i møte når de vil ha mye trøkk og bass, eventuelt gjøre som Torstein, å komme med konstruktive forslag til kompromisser. Jeg tror jo folk her på forumet har kunnskapen til å gi slike råd, det mangler heller på viljen fordi de unges preferanser ofte ligger langt unna sine egne.  

Så slipp de unge inn, vis tålmodighet og forståelse for at de trenger komponenter som de både vil ha glede av der og da og som kan vokse litt med dem. De unge er ikke dumme selv om de er grønne på dette området! Kanskje til og med bite i det sure eple å innse at HiFi klubben leverer gode varer til disse.

edit: Jeg tror for eksempel Arne Langaas' forslag om en egen "budsjett" avdelig kan være veldig god i så måte!
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Da jeg jobbet i bransjen var mitt lille mål å få bukt med all billig(=dårlig) surround som "alle" tror de må ha... :-/

Om folk kom og skulle legge 10-15k i et surroundanlegg, viste jeg alltid hvordan et tilsvarende dyrt 2-kanals anlegg låt. Mange innså da at enten måtte man putte mer penger i surroundanlegget, eller gå for stereo oppsettet.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Støtter ønsket om en egen "budsjett"-avdeling her på HFS.  Et sted der man kan diskutere hifi på stramme budsjetter og hvordan får mest godlyd ut fra lite kroner.  Det bør kanskje også inkludere nykommere og det jeg kaller "førstegangsanlegg", altså gode utgangspunkter som enkelt og gradvis kan oppgraderes.

Jeg tror ofte bastante uttalelser om hva som må til for god lyd ut fra egne preferanser kan virke fremmed på de som er nye for konseptet.  Har virkelig tro på å være imøtekommende for dem som snuser på hobbyen og møte dem på deres egne premisser og respektere at de ikke har den samme erfaringen som en selv. Torstein Arnedal (RIP) hadde en tilnærming vi alle kanskje bør lære noe av (se WilliamPoppys innlegg lenger opp).
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Da jeg jobbet i bransjen var mitt lille mål å få bukt med all billig(=dårlig) surround som "alle" tror de må ha...   :-/

Om folk kom og skulle legge 10-15k i et surroundanlegg, viste jeg alltid hvordan et tilsvarende dyrt 2-kanals anlegg låt. Mange innså da at enten måtte man putte mer penger i surroundanlegget, eller gå for stereo oppsettet.
Dette kan vi sikkert diskutere lenge, Greven.  Jeg for min del mener at en god, musikalsk surroundreceiver, to gode fronthøyttalere og en DVD-spiller er et godt utgangspunkt  for gode lydopplevelser for den som skal se film og spille musikk i samme anlegg.  Så bygger man evt. ut gradvis med bakhøyttalere, senterhøyttaler og subwoofer etterhvert.  

Mitt anlegg er av denne typen, altså et surroundanlegg med fokus på tokanalsytelsen, og jeg synes faktisk det låter svært så bra, selv om jeg nok innrømmer at ekstern DAC gir det lille ekstra på CD-avspillingen, selv sammenlignet med de interne DACene i Arcam AVR300.

Jeg vil for øvrig ikke gi avkall på surroundhøyttalerne og senteren.  De gir så mye atmosfære og tilstedeværelse på film at jeg for min del aldri ville velge bort det... Husk også at med riktig integrert subwoofer, så kan man spille CD i 2.1 på en måte som gjør at man klarer seg med rimeligere stativhøyttalere. Her er det etter min mening mye godlyd og moro å hente for pengene.
 
B

Back_Door

Gjest
Jeg tror etterveksten i hifi hemmes av det bilde mange har dannet seg av et tilsynelatende sært miljø. Mange har kanskje oppfattet at i dette miljøet må du tro på trolldom for å bli godtatt. Det kan virke like eksluderende for dagens velutdannede ungdom, som f.eks. fanatiske menigheter som forlanger at du skal tro mer på Adam & Eva enn på Darwin ;)
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Dette kan vi sikkert diskutere lenge, Greven.  Jeg for min del mener at en god, musikalsk surroundreceiver, to gode fronthøyttalere og en DVD-spiller er et godt utgangspunkt  for gode lydopplevelser for den som skal se film og spille musikk i samme anlegg.  Så bygger man evt. ut gradvis med bakhøyttalere, senterhøyttaler og subwoofer etterhvert.  

Mitt anlegg er av denne typen, altså et surroundanlegg med fokus på tokanalsytelsen, og jeg synes faktisk det låter svært så bra, selv om jeg nok innrømmer at ekstern DAC gir det lille ekstra på CD-avspillingen, selv sammenlignet med de interne DACene i Arcam AVR300.

Jeg vil for øvrig ikke gi avkall på surroundhøyttalerne og senteren.  De gir så mye atmosfære og tilstedeværelse på film at jeg for min del aldri ville velge bort det...  Husk også at med riktig integrert subwoofer, så kan man spille CD i 2.1 på en måte som gjør at man klarer seg med rimeligere stativhøyttalere. Her er det etter min mening mye godlyd og moro å hente for pengene.
Helt enig i at surround er hakket feter på film. Poenget mitt er bare at jeg ikke tror at så veldig mange bruker anlegget mye til film i forhold til musikk. Og da tenker jeg feks på det gjennomsnittlige middelaldrende paret som har hørt at de må kjøpe surround. Jeg fikk ofte inntrykk om at de typisk så en film i måneden, og da de hørte hvordan godt et stereoanlegg til samme pris kunne spille, valgte de fleste det.

Hver og en må selvfølgelig prioritere som man vil, men mitt inntrykk er at for å få samme lydkvalitet over et surroundanlegg, må man nesten doble prisen. Spesielt i de lavere prisklasser.
 

GFE

Overivrig entusiast
Ble medlem
27.09.2003
Innlegg
830
Antall liker
3
Først og fremst: takk for et interessant innlegg! Det fikk i det minste meg til å registrere meg som bruker for å skrive et svar..:)

Uansett, til poenget:
For det første kommer det selvsagt an på hva man definerer som "hifi". For egen del tror jeg ikke nødvendigvis færre konfirmasjonskroner går til anlegg nå enn før, men man må huske at nå skal disse pengene gjerne rekke til 5-6 kanaler i stedet for to.
Resultatet er selvsagt langt færre kroner i hver høyttaler, og da blir det fort vanskeligere å oppnå det vi liker å kalle hifi-lyd.
Et annet aspekt er profilen til dette forumet. Mulig jeg tråkker i salaten her, men jeg har i alle fall inntrykk at dette forumet har en klarere "seriøs hifi"-profil enn f.eks www.avforum.no, og det trekker kanskje til seg et mer voksent publikum. Skal du handle konfirmasjonsanlegg, går du liksom ikke inn hit og spør etter hvilke høyttalere med 12" bass som er best.

Videre - og dette er kanskje det viktigste - hvor opptatt er egentlig ola nordmann av god lyd? Du nevner MP3, og jeg kan legge til mangelen på interesse for formater som gir bedre lyd enn CD-plater. Dette har lite med alder å gjøre, og jeg tror de aller fleste ikke bryr seg nevneverdig så lenge
1: lyden er av en kvalitet som ikke skjemmer musikken (at det blir vanskelig å høre teksten, skurring etc.) og 2: så lenge man ikke har hørt hvordan ting KAN høres ut i forhold til hva man er vant med. Det er som med vin; det er ikke vanskelig å elske vin til 90 kroner om man aldri har smakt en til 4-500..
Er dette noe nytt? Nei. Hifi har alltid vært en nisje, men det som har forandret seg er utvalget. Ikke bare har signalkildene blitt flere (PC, iPod, SACD), men produktutvalget er større enn noen gang, med flere aktører enn noen sinne. Skal man ha to eller seks kanaler? Skal man bruke PC'en eller noe annet? Skal man ha et eget anlegg til TV'en? Osv..
I forhold til hifi-klubbens dager synes jeg på mange måter det er bare bra. Da jeg konfirmerte meg var det to valg: Hifiklubben eller kompaktanlegg type sony på elkjøp. Hifiklubben hjernevaska alle unge gutter med den geniale avisa si, og hadde i praksis monopol på hifi-begrepet overfor oss. At norges eneste hifi-butikk som ikke gir rabatter får litt mer konkurranse, sørger jeg ikke over.

For å summere opp: med tidenes største utvalg og konkurranse som gir lave priser, tror jeg grobunnlaget er godt for ettervekst av hifi-interesserte. Det jeg derimot tror, er at dette blir en mer sammensatt gruppe enn før. Du får pc-folka, som har vannkjølt HTPC med 20.000 kroners ekstern DAC og fett anlegg, du får hjemmekino- gærningene som er like opptatt av bilde som lyd, og du får dagens gruppe av "særinger" som foretrekker tokanals stereo og rørforsterkere fremfor alt annet.

Hei,

Velkommen som medlem og innlegget ditt står det respekt av, og jeg mener at du treffer spikeren på hodet.
Det er ihvertfall i samsvar med mitt syn ;D

Jeg er for tiden offshore og lytter for øyeblikket på Pink Floyd via en ipod og port pro, forstår godt at dette er populært, det er jo hendig som fy.

Hva som skal til for å åpne øynene for ungdommen for å bidra med større interesse vet jeg ikke, budsjett anlegg har vert nevnt men er usikker.
Synes at det stort sett er samme holdningen hos voksne folk også jeg, men de har muligens noe mindre lastet musikk på ipoden.
De fleste i dag er intresert i å kjøpe en plasma, det er "in" men å legge penger i få et bra lyd system er vanskelig.

Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, tror det blir sammensatt gruppe som du sier.

Mvh
Geir :)
 

WilliamPoppy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.08.2005
Innlegg
349
Antall liker
41
Jeg er også enig med elverkets oppsummering om skille i segmenter. Det er bare det at den ekstreme rikdom vi ser akkurat i Norge i dag (for det er jo ikke resten av verden vi snakker om her) ikke vil vare evig. Det er hyggelig hvis folk vil bruke 20.000 på en PCvifte o.l plasma og surround også. Og det kan vi i dag, ihvertfall en større del av oss enn før. Den kjøpefesten vil nok ta en brå slutt - tro det eller ei.

Uansett, det vil alltid være et marked for de unge som trenger en inngangbillett til HiFi verdnen. Jeg tror kanskje det er litt optimistisk å tro at rørforsterkere og andre "særheter" blir den billetten.

På den andre siden fordrer jo dette at tokanals produsenter i virkeligheten - ikke bare i markedsføringen greier å bevise at de lager noe som faktisk låter bedre enn surround til samme pris. Hva som skjer på denne fronten må fremtiden vise.
 

Arne_Langaas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2002
Innlegg
180
Antall liker
0
Jeg mener at de viktigste forskjellene mellom low-fi og hifi / hiend er holografi og oppløsning, selvfølgelig også dynamikk og nøytralitet, men nettopp dette å kunne skape et lydbilde med bredde, dybde og høyde.

I et stereoanlegg må alle detaljer i konstruksjonen finslipes for å få frem de bittesmå detaljene i tid og rom for å skape holografi med to kanaler. Som eksempel kan nevnes BBC LS3/5a med sine små tappepunkter på en delefilterspole/motstandsstige for å justere hver enkelt høyttaler i forhold til referansen.

I et flerkanalsanlegg så tror jeg ikke produsentene trenger å anstrenge seg like mye fordi tid/rominformasjonen kan komme fra side og bakkanaler, produsenten kommer til en viss grad til dekket bord med multikanalsinnspillinger som kilde.

Høyttalerprodusenter trenger ikke lage veldig gode høyttalere, det holder å lage likelydende klangmessig front, senter, og bak. Konstruksjonen spres over flere høyttalere, man legger ikke sjela si i å lage et par veldig gode høyttalere. Jeg blir skeptisk til stereohøyttalere som er en del av en surroundpakke!

Det samme gjelder forsterker, dekodere, DVD / CD osv. hvis man legger like mye arbeid i hver kanal som man gjør i et stereoanlegg, ja da er det greit, men da må det også koste minst det dobbelte!

Det eneste som kan få dette til å nærme seg hverandre i pris, unntatt høyttalerpakken, er digital teknologi. Hvis alt gjøres digitalt helt frem til høyttalerne, så kan prisen bli rimeligere. Digital teknologi er billigere å produsere, det eneste problemet kan være nøyaktig nok klokking og synkronisering av de digitale signalene.

Men som jeg har nevnt for flere år siden tror jeg digitale forsterkere er fremtiden, og dette kan produseres billig. Det er helt uforståelig for meg at digitale forsterkere, selv om det er innen hiend segmentet skal koste så mye som de gjør, dette er nærmest PCteknologi, tallknusing, riktignok med noen svært raske og kraftige halvlederkomponenter i sluttrinn og i strømforsyning.

Så lenge kildematerialet i all hovedsak når det gjelder musikk er laget for stereoanlegg, så er det iallefall viktig å velge gode nok høyttalere konstruert for stereo, og ikke som en del av en surroundpakke, det er min mening. Så kan det øvrige være multikanal, men da må det koste omtrent dobbelt så mye som et tilsvarende stereoanlegg, ennå iallefall!
 
Topp Bunn