Høyttalere Bassproblemer i nytt lytterom, trenger tips!

Bc45

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.11.2013
Innlegg
52
Antall liker
2
Torget vurderinger
2
Har nettopp flyttet anlegget ned i nyoppusset kjellerstue med gipsvegger- og tak, parkett på gulvet. Har bestilt absorbenter, men tenkte det er lurt å finne optimal plassering av høyttalerne før jeg skrur dem opp på veggene. Har flyttet mye rundt på høyttalerne og lytteposisjon, men jeg får kun bra med bass helt inntil bakveggen. Opplever da at jeg mister mye dybde i lydbildet, så jeg ønsker å kunne sitte et stykke ut fra bakvegg. Spørsmålene mine er som følger: hvordan kan jeg få bass litt utpå gulvet? Har tenkt på at det kanskje ville være en ide å sette opp to smale bokhyller (med bøker) i hvert av hjørnene på frontveggen. Kan dette ha positiv effekt på bassen? Jeg lurer også på om dybden i lydbildet ved lytteposisjon helt inntil bakveggen, etter at bakveggen er dempet? Takknemlig for tips og råd:)


Lytterom.jpg
 
Sist redigert:

authentic

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.07.2007
Innlegg
9.242
Antall liker
2.387
Torget vurderinger
13
DSPeaker-Home Eller noen store bassabsorbenter - bokhyllene vil med all sannsynlighet ikke hjelpe deg noe i bassen.
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.378
Antall liker
102.343
Torget vurderinger
23
Har du muligheten til å prøve ut en slik variant?

Lytterom.jpg
 

vidarje

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2009
Innlegg
5.387
Antall liker
3.568
Sted
Rasta
Torget vurderinger
1
Dette ser ut som et rom som kunne ha god nytte av en E-trap fra Bag End: http://www.bagend.com/
Jeg vil anta at du vil ha en ganske smal, men stor topp, siden nesten alle målene er multiplummer av hverandre.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Mest sansynlig vil du få jevnest bassrespons ved å plassere høyttalerne på hver side av et hjørne. Slik er det nesten alltid i et L-formet rom. I utgangspunktet ville jeg tro høyre eller venstre hjørne øverst på bilde er den beste plasseringen for høyttalerne, men du må prøve ut selvsagt.

Akustiske tiltak vil ikke bringe bass tilbake i særlig grad dersom du sitter i et nullpunkt. Du må først finne best plassering.
 
S

Syncrolux

Gjest
Enig. Plassring først, akustikktiltak etterpå. Og fiks bassresponsen først, den kan ikke fikses med akustikktiltak, kun plassering.

En mulighet kan være å sette lytteposisjonen helt inntil bakveggen (ja, dette ruinerer lydbildet... men demper du bakveggen så reduseres dette problemet til så og si null), og så flytte på høyttalerne til du får en jevnest mulig bassrespons. Jeg har gjort dette med hell en gang i et rom som var helt kvadratisk, og det funket bra.
 

nikosidis

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.03.2007
Innlegg
857
Antall liker
250
Torget vurderinger
16
Jeg ville flyttet høyttalerene så langt unna bak og sidevegger som mulig. Prøv 2 m unna bakvegg og 1,5 m til hver av sideveggene. Da bør du sitte ganske nærme bakvegg for å få en trekant som måler like langt fra i alle rettninger. Det som er litt interessant er også hvordan høyttalere du har. Det rommet ser ikke gunstig ut i forhold til bass. Jeg ville helt klart vurdert en høyttaler med bassrefleks i front eller kanskje ikke bassrefleks i det hele tatt. Som nevet over hjelper det lite på bassen med bokhyller o.l men det helper veldig bra på demping av de øvre rekvensene. Er det mye klang når du klapper i hendene ?
 

Bc45

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.11.2013
Innlegg
52
Antall liker
2
Torget vurderinger
2
Takk for mange svar:) Jeg har gått rundt i rommet for å lytte etter bassen, og har funnet ut at det hoper seg opp med bass langs sideveggene. Det er forøvrig nesten ikke bass i hjørnene til frontveggen. Betyr det at eventuelle bassfeller bør settes ved sideveggene? Var innom HIFI-huset i Bærum for et par år siden, og der hadde de hatt store problemer med bassen i et av lytterommene. De hadde forsøkt all verdens uten å lykkes, men først når de satte en stor bokhylle med bøker langs den ene sideveggen så falt bassen på plass. Noen som har erfaring med bokhyller som bassfeller?
 

Retep

Steine galen
Ble medlem
27.01.2005
Innlegg
23.074
Antall liker
20.269
Sted
Volda
Torget vurderinger
23
Bassfeller skal stå i trykkmaxsimum. Så ja de bør stå der det er mest bass. Pass på at de er store nok! Om ikke så kan det bli mer trøbbel ut av det.
 

Balle Clorin

Æresmedlem
Ble medlem
19.06.2012
Innlegg
10.221
Antall liker
9.458
Torget vurderinger
2
høyttalere å skru på veggen??? hva er det for noe? Bose? Microhøyttaler må stå inntil vegg for å gi bass
 
Topp Bunn