Forsterkere White noise med 24/192-kvalitet på rør

Audirvana

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.09.2012
Innlegg
1.478
Antall liker
881
Torget vurderinger
5
Jeg har for tiden en av de oppgraderte Music Angel KT88-forsterkerne til vurdering hjemme. Vanligvis bruker jeg en Electrocompaniet ECI-1 som forsterker, og bytter mellom å bruke Rogers LS3/5A 15Ohm og KEF LS50 som høyttalere.

Jeg har lest mye om at Rogers LS3/5A spiller svært godt med rørforsterkere, og fikk vel det bekreftet med MA KT88. Foreløpig virker det som om at lydbildet er større og mer presist med rørforsterkeren. Med nye KEF LS50 er imidlertid ikke denne tendensen like tydelig. Her spiller MA KT88 iallfall ikke bedre enn ECI-1.

Det har imidlertid oppstått et fascinerende problem med en spesiell innspilling: Jeg har, for ikke lenge siden, kjøpt The Opus Project Choir`s fantastiske uroppføring av Steve Dobrogosz´orkester og korverk "My Rose" fra Linn Records som Apple Lossless i 24/192-kvalitet. Dette er en innspilling som virkelig gnistrer, både teknisk og musikalsk, så den har blitt spilt mye på Electrocompaniet ECI-1 - uten snev av problemer. Kilden er en Cambridge Stream Magic 6, som både brukes som streamer og DAC. I dette tilfelle spiller jeg musikken fra en Macbook Pro, på USB til avspilleren. Overføringen er 24bit/192kHz, altså original kvalitet, som blir oppsamlet ytteligere i DAC-delen til Stream Magic 6.

Jeg har laget en 24bit/96kHz-versjon av albumet også. Denne kopien spiller problemløst. Men når jeg setter på den originale kopien i 192kHz-kvalitet, skjer det noe interessant. Så lenge jeg spiller i moderat volum, høres alt ut som det skal. Men når jeg "gasser på", kommer det sakte men sikkert et bakteppe av hvit støy, som blir mer og mer fremtredende, dess høyere volumet er.

Hypotesen min er at problemet har noe med at den beste kvaliteten inneholder musikkinformasjon som går langt over hørbare frekvenser på 192kHz, og at dette ikke blir noe problem med ECI-1- forsterkeren, fordi den muligens har begrensninger som kommer tidligere enn MA KT88? Det betyr at MA KT88 i teorien har evenen til å gjengi frekvenser som bare finnes i den beste kvaliteten av HD-opptak, men som på en eller annen måte skaper problemer?

Jeg mottar andre teorier eller tanker rundt problemet med takk....
 

atlechri

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.11.2009
Innlegg
494
Antall liker
159
Sted
Undrumsdal
"Det betyr at MA KT88 i teorien har evenen til å gjengi frekvenser som bare finnes i den beste kvaliteten av HD-opptak, men som på en eller annen måte skaper problemer? "

No, det har jeg ikke noe tro på. Det som i beste fall skjer er at du misoppfatter forvrengningen som MA bidrar med som noe som skulle vært der;-)

På såpass tungdrevne HT som de to vi her snakker om, så har MA hørbar forvrengning, noe EC ikke har. At de fleste av oss faktisk syntes at rundt en prosent eller deromkring med andre og tredje harmoniske er å foretrekke er en helt annen sak...
 

Audirvana

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.09.2012
Innlegg
1.478
Antall liker
881
Torget vurderinger
5
Men om det er forvrenging - hvorfor skulle den komme mye tidligere, og være mer hørbar på et 192kHz-opptak, sammenlignet med et 96kHz-opptak?
 

atlechri

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.11.2009
Innlegg
494
Antall liker
159
Sted
Undrumsdal
Hva du hører totalt sett ut av anlegget har mye med signaturer å gjøre. Hver enkelt komponent, og også kildematerialet, bidrar med sin lille bit av den store helheten. Hvordan alt sammen til slutt ender opp med å låte er hva som gir oss en god eller dårlig match;-)

ECI-1 har svært lav forvrengning og et lavt støygulv. Ikke er den spesielt følsom mot innstrålt støy heller (Den er helt skjermet). MA KT-88 innehar vel ikke noen av disse egenskapene...;-) Misforstå meg ikke, det er en flott forsterker, med en varm og god lydsignatur, men det er resultatet av noe helt annet. Det kan godt være at det du hører er et resultat av EMI mellom lydkortet (DAC) ditt og rørforsterkeren. Av en eller annen grunn treffer det bare veldig godt med nevnte kildemateriale.

Har du lyst til å bli mer teknisk kan du prøve å måle litt med RMAA.

Mvh Atle
 
Topp Bunn