Møbler og underlag Kjøpe høyttalerstativ?

xnn3882

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.07.2009
Innlegg
185
Antall liker
21
Torget vurderinger
18
Hei

Jeg har et par Linn Majik 109. Nå den ene på et lite bord og den andre på en kommode ca 45 cm fra gulv til høyttaler. Høyttalerne oppleves som lyse og ubehagelig i diskanten. Ved å plassere noe under høyttalerne, slik at de kom lenger opp forbedret lyden seg veldig. Nå er det 63 cm mellom høyttaler og gulv. Jeg vurderer innkjøp av høyttalerstativ. Hva kan anbefales? Hva er optimal høyde for høyttalerne?
 

Gjest.

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.09.2006
Innlegg
5.734
Antall liker
497
Som med alt annet i hifi så er det mye å velge i til alle slags priser. Ta mål, og pass på at diskantelementet kommer i ørehøyde når du sitter i godstolen. Stativene skal være stabile, og da må de ha bred støtte nedover (unngå tynne enkeltsøyler), og tyngde. Det siste ordnes ofte med sandposer inni stativet. Hifiklubben har et visst utvalg, men du finner også slikt på bruktmarkedet. Jeg har noen gamle VM stativer som jeg er godt fornøyd med.
 

evhvis

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.04.2009
Innlegg
780
Antall liker
641
Sted
Grimstad
Torget vurderinger
14
Høyde på stativene vil avhenge av sittposisjon og høyttaleren. Se etter stabile konstruksjoner hvor det er lett å feste høyttalerne med blue-tack. Stativet fungerer som en del av høyttaleren og stabilitet er viktig for å få punch og tyngde i bassen, samt et godt stereoperspektiv. Ville gått opp litt i pris i forhold til de fra b-tech og kjøpt noen bedre stativer. Søk på nett etter tester av stativer. What Hi-Fi har en del tester liggende ute og det finnes andre også. Lønner seg å sjekke flere kilder, om mulig, for å få et helhetsinntrykk. Dersom forhandler tillater det så er det alltid en fordel å teste produkte på hjemlån, ettersom hi-fi dreier seg om kombinasjoner av utstyr som fungerer sammen.

For mine TSM så er det optimale når ørene er midt mellom diskant og mellomtone i høyde (gir mer sammenheng i lyden). Brukte noen midt på treet target stativer før (tror de lå på rundt 2K for 10 år siden), men fikk den gamle toppmodellen til aavik da fattern syntes de var for stygge og ville ha de ut av leiligheten sin. Blei bedre bass, med mer tyngde og mye bedre flyt og oppløsning oppover i frekvensområdet. Snakket også med en i Arendal lydlaug som har triangle stativhøyttalere. Han hadde hatt tilsvarende opplevelse ved å gå opp i kvalitet på stativer.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
316
Torget vurderinger
3
Selger ikke Linn originalstativer til disse?
 

espege

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.09.2009
Innlegg
881
Antall liker
692
Sted
BERGEN
Torget vurderinger
71
Kjenner meg litt igjen her.

Har selv et par eldre Linn Tukan som jeg har slitt med å få til spille bra i stuen… helt til jeg fikk satt dem på stativ. Stativene er 60cm, solide og avkoblet med gummiføtter mot gulv.

I mitt tilfelle fant jeg til slutt ut – før stativene kom i hus – at ht'ene hadde best balanse mellom bunn (=mer) og topp (=mindre), når de ble plassert relativt høyt, og diskanten (som også her var i overkant krass!) altså befant seg godt over ørehøyde… av den grunn valgte jeg å snu høyttalerne oppned på stativene, slik at diskantene nå peker noe under ørehøyde, og slik funker det nå – selvfølgelig litt avhengig av kildematerialets kvalitet/sjanger – svært bra på det meste.

Har forresten også en variant av B-Tech stativene det lenkes til, og opplever dem selv som litt lette og ustabile – ville nok ihvertfall valgt å fylle dem med sand/bly for å kompensere.


mvh e
 

xnn3882

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.07.2009
Innlegg
185
Antall liker
21
Torget vurderinger
18
Linn har orginale stativer ja. Men nå vet jeg ikke om jeg blir å beholde Linn Majik. Nye høyttalere er bestilt, og akkurat ankommet poskontor. Dette er også stativhøyttalere. Skal teste de. Har også lyst til å teste B&W PM1 før jeg bestemmer meg for noe. Derfor er det litt dumt å kjøpe originale stativ til Linn hvis jeg bytte høytteler.
Men et nytt problem har oppstått. Bassen. Føler at jeg mistet mye her. Bruker sub til høyttalerne (def tech supercube). Det spilte veldig bra sammen, men etter at høyttalerne kom høyere synes jeg bassen forsvant. Hva kan dette komme av? Subben står i venstre hjørne som den alltid har gjort, og ingen innstillinger ble rørt på subben. De nye høyttalerne som skal testes vil ikke ha behov for hjelp av sub, så det blir vel ikke noe problem når jeg har hentet de.
 

evhvis

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.04.2009
Innlegg
780
Antall liker
641
Sted
Grimstad
Torget vurderinger
14
Hvis du prøver å vugge de fram og tilbake ved å dytte på toppen, får du større utslag der du har de nå enn der du hadde de før? Dvs. stod de mer stabilt før? Kan også være at du får med mer av mellomtonen og at dette demper opplevd nivå i bassen.
 
Topp Bunn