Høyttalere Senterkanal eller ei - har det noe for seg...?

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.569
Antall liker
2.770
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Hei.
Man sitter jo og funderer over så mangt en sen lørdagsaften.
Mine tanker denne kvelden går på følgende:
Har en integrert tokanals forsterker, Marantz pm7200, hvor der i prinsippet skal være mulig å koble til to par høyttalere, så lenge en tar høyde for impedanse. Denne er tiltenkt rollen som motor i et tv/film-oppsett, der dvd-spiller og/eller bd blir kilde. Høyttalere er Larsen 6.
Har det i denne sammenheng noe for seg å vurdere tilkobling av en senterhøyttaler? Er jo forsåvidt klar over at forsterkeren ikke har noen som helst form for styring av hvor lydsignalet vil bli sendt ifht hvordan innspillingen er gjort.
Eller vil det å koble opp en ekstra høyttaler kunne føre til at det blir mer "rot" i gjengivelsen, nettopp pga at forsterkeren er "kun" 2-kanals?

mvh
Proffen
 

Evelen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
399
Antall liker
68
Sted
Vest-Agder/Søgne
Torget vurderinger
2
Jeg ville droppet det.
når h oh v spiller samtidig virker det jo som om stemmen er i mitten
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.023
Antall liker
4.380
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Kommersielle varianter har dukket opp med jevne mellomrom de siste 10-åra fra bl.a Grundig, ITT Schaub Lorentz, Polk, Holfi m.fl.
Forsøkte selv en variant som gav uventet resultat i form av fyldigere rom / scene: Seriekoblet en senter mellom plusspolene på høyre og venstre forsterkerkanal. Senterhøyttaleren bidro da med å spille differansen mellom høyre og venstre kanal. (Ikke prøv dette med klasse D). Helt reversibelt og nyttig erfaring. Dette kan fintunes bl.a ved ved å dempe diskanten i senter kraftig.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Det har trolig ingen ting for seg så sant senteren ikke er identisk med frontene. Og jeg regner med du ikke vurderer å kjøpe en Larsen 6 til. Avstand og nivå må forøvrig være likt. Er nok enklere å få til med en surround receiver/prosessor. Da har det i høyeste grad noe for seg til filmbruk i forhold til spesielt flere lyttere.

Jeg vil heller gjort noen akustiske tiltak i forhold til frontene. Da får du en mye bedre sentrert og delvis større vokal uten noe sjanse for et rotete lydbilde. De Larsen høyttalerne sprer mye og trenger sårt demping av tidlige refleksjoner IMO.
 
Topp Bunn