Strøm relatert Jording av utstyr i IT anlegg

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Ny tråd om jording - er det ikke fantastisk.

Går man tilbake i gamle tråder om emnet finner man ikke her på sentralen noe konsensus på om anlegget skal jordes til husets jordingsanlegg eller ikke. Man finner de som har anlegget jordet, uten å angi noen spesiell grunn til det og de som er klar på at jording ikke er bra.

Man jorder anlegget av sikkerhetsgrunner, ikke sant? Sant, og man trengte ikke det, i gamle IT anlegg. Vi er nok nærmere 70-80% som er på IT anlegg...vi slipper å jorde. MEN det finnes en annen god grunn til å jorde anlegget til husets jordingsanlegg - støy.

I de gamle trådene leser man om det fæle jordingsanlegget som har så mye støy i seg - støy fra vaskemaskiner og annet - som bare er å holde seg borte fra. Men i mitt anlegg står det en Benchmark DAC som spytter støy fra nettledningene, via kondensatorer, til chassis. De kalles "common mode" kondensatorer - Cy - og er en del av ett EMI filter på nettbrønnen. Cy er på 2,2 nF og det er en på hver fase til jord - og altså til chassis på min Benchmark DAC.

Goldmund bruker på sine nettsider en elektrisk analogi for å forklare hvorfor det er viktig å avlede mekaniske vibrasjoner til fast grunn. Her kunne jeg kanskje bruke den motsatt vei. Men analogien til fast grunn for de mekaniske vibrasjonene er sann jord - husets jordingsanlegg. Jordtråden, selv når den har tilbakelagt avstanden fra sanne jord til stikken ved anlegget, er en svært lavohmig vei. Bedre med store tverrsnitt selvsagt, men absolutt i stand til å lede lekkasjestrømmene fra Cy'ene bort fra chassis. Det er svært lite, det man får motsatt vei, selv om kjerringa vasker klær.

Schurter da22.jpg


Nettbrønn med EMI filter

Når chassis slutter å "flyte" - gir det en effekt på lyden - i mitt anlegg. Prøv, dere som har utstyr i klasse I med innebygget EMI filter. En nettbrønn, som den ovenfor, er en slags pekepinne på om dette er tilfelle. Har dere bare to ledere - ingen jord - til utstyret, så er det heller ingen støy fra common mode filter.

Noen andre med tilsvarende erfaringer?
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Det er flere som mangler jord.

p4.jpg
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Link: Audio Component Grounding and Interconnection - diyAudio

Include a line filter on equipment that you build. The best kind to use is one that has the filter integrated into the power entry module, like that shown here. Unfortunately, a power line filter is a two-edged sword; although it does filter the noise, it dumps common mode noise into the safety ground (which we want to clean up.)

Use a power conditioner. .......... Although the power conditioner does a good job of cleaning up the power line, the safety ground is passed directly through the power conditioner. Therefore, the suggestions for cleaning up the safety ground discussed above may still prove beneficial.

Den linkede "guiden" fra diyaudio gir veldig god innføring i jording og skjerming og er grundig og relativt lettfattelig. Anbefales! Men husk at når utlendinger skriver om dette temaet så er det nesten alltid med fokus på TN anlegg hvor en leder er "hot" og en er nøytral. I Norge er de aller fleste tilkoplet IT nett hvor begge ledere er "hot". Snuing av stikk har derfor ikke noe for seg i de aller fleste Norske nett.

Dette med "power conditioner" var bare for å illustere at jording gjelder her også.
 
Sist redigert:

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.152
Antall liker
4.311
Torget vurderinger
1
Nettjord på ustyr som ikke er ment for nettjord kan medføre en del krøll i form av unødvendige jordsløyfer, brum og rare feil.

mvh
KJ
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Det er ikke det tråden handler om! Den handler om jording av utstyr som er ment for nettjord.

Utstyr som ikke er ment for nettjord (kalles utstyr klasse II) har toleder nettledning med eurokontakt. Disse har svært lav lekkstrøm mot jord (mindre enn 0,25 mA om jeg husker riktig).
 

Trondmeg

Æresmedlem
Ble medlem
28.12.2003
Innlegg
13.063
Antall liker
7.917
Torget vurderinger
12
Utstyr som ikke er beregnet på nettjord har ikke nettjord tilkoblet.

Edit:
hedde svarte visst før meg
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Vell, siden dette med utstyr klasse II (2 leder nettledning uten jord) er nevnt i tråden så legger jeg til:

Class 2 to class 1.jpg


Klasse I og klasse II utstyr koples sammen via skjermen i signalkabelen (chassis til chassis). Dette er den anbefalte måten å gjøre dette på. Da vil det gå opptil 0,25 mA lekkasjestrøm fra klasse II komponenten, via skjermen, til klasse I utstyret og videre mot jord. Skal man unngå dette, bruk galvanisk skille i signalveien.

Se forøvrig linken min fra diyaudio i ett tidligere innlegg.
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Har vi så dårlig nett i Norge?

fig 28.jpg

Kilde : Schneider “Cahiers Techniques” no 178

Svar: Nei

IT nettet er i beste klasse hva gjelder støy. Hvert anlegg har i tillegg sin egen jord, kan det bli bedre? (single earth connection). Se på TN systemet. Mange land bruket TN-C som distribusjon fram til den enkelte forbruker. Deretter skilles N og PE leder i ett TN-S system. PE lederen blir full av støy siden det går strøm i nøytralleder og dermed i den felles PEN lederen. Sverige kan TN og bruker bare TN-S hele veien. S står for separate, C for common (N og PE leder).

Jeg er glad jeg er på IT nett!
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Når jeg leser nabotråden om kvalitetsforskjeller i DAC'er, så slår det meg at noen av de beste DAC'ene (dCS og Esoteric) er klasse I komponenter med EMI filter. Disse må koples til sann jord både av sikkerhetsmessige hensyn og med hensyn på best lyd.

Fra dCS Debussy DAC User Manual

Also,unearthed systems do not give the best sonic performance.

Men jeg ser at det finnes DAC'er som er klasse II også (i farta kom jeg på Valab og Mytek).

Linker:
http://www.dcsltd.co.uk/assets/Debussy_DAC_Manual_v2_0x.pdf
http://www.hifisentralen.no/forumet/hi-fi-generelt/65496-kvalitetsforskjell-i-dacer.html
 
Ble medlem
01.05.2008
Innlegg
18
Antall liker
1
Meget god start på en tråd der du har begynnt med rett utgangspunkt! At jording er til stede for å avlede støy, ikke utlukkende for å forhindre farlige spenninger
ved feil på utstyr.

Det er dessverre alt for mange tråder med motstridende meninger om denne problematikken, skrevet av selverklærte jordingspesialister. :rolleyes:

Jeg jobber som ingeniør i en betydelig produsent av UPSer hvor jeg daglig jobber med støyproblematikk både på finelektronikk, kraftelektronikk, signalkabling og
kraftkabling på IT og TN nett.

Håper tråden frembringer noen spennende problemstillinger!
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Takk for hyggelig tilbakemelding Fredrik.

Det var også mitt håp at denne tråden kunne bidra til kunnskap og å få fram ulike problemstillinger rundt nettilknytningen generelt og jording spesielt. Hvor mange tråder og innlegg handler ikke om selve nettkablene eller om ymse nettfilter, uten å bidra nevneverdig til kunnskapsløft og nytteverdi for leseren. Denne tråden ønsker en gjennomgang av selve filosofien bak tilknytningen til strømnettet, for på en bedre måte å kunne ta informerte beslutninger om hvordan man kopler og hva man kopler i sine anlegg. Jeg savner også en bevist holdning til hva utstyret krever, hvordan det er bygget opp og hvilket anlegg man er tilkoplet.

Så må man jo kanskje knuse noen myter underveis også :cool:, sånn som at IT anlegg faktisk er gode nett for audioanlegg og at man ofte må jorde for den beste lyden.

Det hadde vært fint om noen av leserne i denne tråden kunne poste sine erfaringer med jordet eller ujordet anlegg.
 

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
Målinger på flytende vs jordet komponent

Jeg gjorde noen raske spenningsmålinger mellom chassis og jord i to følgende tilfeller:

1) Dac tilkoplet ujordet kurs.
2) Dac tilkoplet jordet kurs.

Dac'en, av type Benchmark HDR, er en klasse I komponent beregnet for jordet anlegg og utstyrt med EMI filter i nettbrønnen. På jordet kurs ble spenningen naturligvis null siden jeg måler mellom chassis og jord. Den er jo tross alt jordet. På ujordet kurs ble spenningen målt til 57 volt vekselspenning. Dette er altså målbar støy!

Flytende dac.jpg


Må vell legge til at den ujordede kontakten skal byttes ut til jordet, siden den er montert i samme rom. Komponenten var ikke tilkoplet annet utstyr ved målingene.
 
Sist redigert:

Hedde

Førr evig!
Ble medlem
20.04.2009
Innlegg
6.663
Antall liker
3.356
EMI filter med lite lekkasjestrøm

For de som sverger til ujordet anlegg, eller som velger dette for å "bøte" på ett problem, så finnes det likevel kommersielle EMI filter som kan prøves ut. Disse er tiltenkt medisinsk bruk (B-type) og inneholder ingen common-mode kondensatorer. Schaffner og andre fører disse. Jeg har ikke prøvd dette selv, men det kan være verd å tenke på for "puristene".

http://www.schaffner.com/en/downloads/file-download/file/emc-filters-for-medical-devices.html
 
Topp Bunn