Diverse Er dette tilfellet, og hvilke erfaringer har dere her inne?

lydbjørn

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.04.2005
Innlegg
3.164
Antall liker
49
Sted
Oslo
Det går sterke rykter (www.nrk.no) om at vinyl ble ofret til fordel, for at CD platene skulle ta over markedet fortere, enn først antatt:confused:

Det er faktisk så ekstremt, at enkelte i bransjen mener at vinylplatene fikk en beregnende mye dårligere lyd, så CD-ene kunne ta over hegermoniet allerede i 1987:confused:

Hvilke erfaringer har du/dere med vinylplatene som ble gitt ut i perioden 1983 til 1990, og er dette virkelig gjort bevist?

Er litt usikker på om denne tråden egentlig skal legges i musikk katogerien?
 

slowmotion

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2009
Innlegg
6.400
Antall liker
3.183
Det var mye god vinyl i "gamle dager", da vinylplatene var vanlige.

I dag har man flaks om man kjøper en god vinylplate.
Selv om noen stort sett er bedre enn andre.

Mye dårlige pressinger ute å går blant de nye platene.

Så hvis jeg har valget mellom en godt behandlet LP plate fra gamle dager
og en moderne "audiophile" utgivelse så lyder den gamle ofte bedre.

Og får man tak i gamle plater med klassisk musikk og opera fra før man begynte med digitale innspillinger
er det ofte mystisk god lyd på de platene.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Oljekrisen, kassetter og degradering av magnetbånd

Jeg foreslår at du som moderator slår sammen disse to trådene.

Jeg leste denne artikkelen i går(?), og ble vel egentlig noe overrsaket over at man overhode ikke nevner oljekrisen og dens omfattende ettervirkninger. Dette har vært nevnt av mange andre kilder i forbindelse med stadig dårligere kvalitet på vinylplater utover 1970-tallet. Man sparte på mengden vinyl, og man resirkulerte brukt vinyl. Begge deler reduserte kvaliteten. Dette begynte altså lenge før CDen var noe i nærheten av et faktum, enn si et produkt for salg. Tykkelsen på mine LPer kjøpt nye på 1980-tallet varierte påfallende meget og gjerne mellom plateselskaper.

Artikkelen ser også fullstendig bort fra ferdiginnspilte kassetter som for mange mennesker hadde tatt over for plater i årene før CDen ble lansert. For mange var overgangen altså ikke LP -> CD, men kassett -> CD.

I artikkelen sammenligner Bård Ose en gammel og ny utgave av "Exile on main street" der han foretrekker den gamle, og man får inntrykk av at dette kun antas å skyldes vinylkvalitet. vredensgnag m.fl. har i andre HFS-tråder bl.a. skrevet om degradering av magnetbånd over tid. Det var rett og slett mer informasjon på masterbåndene da albumet første gang ble utgitt, enn når man i ca. 2010-2011 finner dem frem igjen for å (digitalisere dem på nytt og) reutgi fonogrammet i flere formater.
 

lydbjørn

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.04.2005
Innlegg
3.164
Antall liker
49
Sted
Oslo
Har også lest/hørt om oljekrisens innhogg i vinylplatenes tyngde og tykkelse( kvalitet), men har ingen god referanse, da man uheldigvis sluttet (solgte) med vinylplater i 1984!
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Oljekrisen

Wikipedia:
Sammensetningen av vinylen som ble brukt til platepressing har variert betydelig gjennom årene. Ren, jomfruelig vinyl er det foretrukne, men da oljekrisen var et faktum, ble det vanlig å bruke resirkulert vinyl, hentet fra usolgte, smeltede plater. Denne råvaren hadde mange urenheter og lydkvaliteten ble skadelidende. Selv nye plater kunne ha ulyder på grunn av at de var rester av etiketter og annen forurensning i materialet slik at rillene ikke bare gav musikalske signaler. Man eksperimenterte også med tykkelsen på platene, noe som førte til at de ble enda mer skjøre. Normalvekt var og er 130-140 gram, men det ble gjort forsøk med vekter ned til 90 gram. I dag lages kvalitetsplater i henhold til den japanske standarden med 160, 180 eller 200 gram pr. plate.
http://en.wikipedia.org/wiki/Todd_(album)

Release of the album, originally conceived as (but too long for) a single disc, was delayed by a vinyl shortage caused by the 1973 oil crisis.
Steve Hoffman Musc Forums (man må filtrere litt siden kunnskapsnivået og erfaringen varierer):
Google gir noen startpunkter med:
 
Topp Bunn