Levetid på høyttalere

stereo

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
207
Antall liker
18
Høyttalere som har stått rett opp og ned i 10-15år eller lenger i bruk, hva er det første tegnet på "slitasje". Har hørt noe om tyngdekraftens påvirkning på høyttalerelementene.
Vil en gammel høyttaler være "som ny", uten nevnverdig degradering av lydkvalitet over tid?.

Mine er nå fem år og jeg beholder dem gjerne i fem år til. Om det ikke plutselig dalte en pen sum penger i fanget mitt da.

stereo
 
K

kbwh

Gjest
Jeg har noen gamle Sonus faber-brosjyrer som sier at de vil bli bedre med årene, slik ordentlige musikkinstrumenter blir det.

Enkelte basselementer har kantoppheng i et slags skum som degraderes. De finner man både på billige (Dali 104) og dyre (Infinity Kappa) høyttalere.

Om det kan ha noe for seg å dreie høyttalerenhetene 180 grader etter en tid, dvs. ta hensyn til gravitasjonskreftene, vet jeg ikke. Noen her inne kunne jo finne på å hevde at det ville like stor virkning som å ta hensyn til korioliseffekten.
 

J T

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.01.2004
Innlegg
610
Antall liker
10
Poenget er vel minst mulig vekt på membraner. Kan ikke begrunne det, men vil tro tyngdekraften ikke har noen stor innvirkning på disse.

Jeg har blitt fortalt av mennesker som har greie på det at en dynamisk høyttaler fint kan vare i eksempelvis 20 år, og kanskje vel så det..?

JT

Edit: mine vr4-jr har 10 års garanti!
 
O

OldBoy

Gjest
Jeg har blitt fortalt av mennesker som har greie på det at en dynamisk høyttaler fint kan vare i eksempelvis 20 år, og kanskje vel så det..?
Jeg har et par som fortsatt lager lyd etter 35 år.

Jeg formulerer meg slik, for det er jo helt umulig å si om den lyden de lager i dag er på høyde med den de lagde da de var nye, og om hvor stor forskjell det eventuelt er blitt i løpet av disse årene.

Jeg vil vel tro at kantopphenget, selv om det ser helt OK ut, eldes og at det blir stivere med årene, og at det på ett eller annet tidspunkt må bety noe for lyden. Selv om alt ser helt strøkent ut. Det er vel noen delefiltre og denslags der også, men det bekymrer meg lite.

Jeg vet ikke om støv-, fett- og/eller røykpartikler kan trenge inn og påvirke hvordan høyttalermembranene svinger, men ser vel ikke helt bort fra det. I hvert fall under ekstreme forhold. Men dette går det kanskje an å blåse rent eller bli kvitt på annen måte?

Så brukt er vel ikke nytt. Selv om det kan se sånn ut på overflaten.
 
S

stikken

Gjest
Hei!
Har et par "Rauna Ymer" fra 86 stående på jentungens rom, og de spiller som bare det.
Vh
S
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
10.940
Antall liker
32.927
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
17
Jeg bygde noen Seas 30 litere for 34 år siden som inntil nylig har vært i bruk hele tiden av mine foreldre. De funker enda ! Radio som har stått på det meste av tiden.
Ellers kan som nevnt kantoppheng gå i oppløsning. Dette skjedde med bassene i noen Castle-høyttalere til noen venner av meg etter 10-12 år.
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Vet om en som bruker et par 40 år gamle ht'er daglig. Disse varer sikkert minst 40 år til under normalt inneklima. Problemet med ht-elementer startet på 70-tallet med det nye skumkantopphenget. Disse tålte ikke UV-stråling osv, og morknet ganske fort. Ut på 90-tallet(?) ble det benyttet bedre materialer for dette, og disse vil neppe gi noen problemer.

Lowther-elementer bør faktisk roteres 180 grader med jevne mellomrom. Dette kommer av at magnetene på mange av dem faktisk er så tunge, og klaringen for spolen i magnetgapet er så ekstremt liten, at spolen kan begynne å skrape etter et år eller to.
 

rama

biskopen av holmlia
Ble medlem
09.06.2003
Innlegg
15.783
Antall liker
21.295
Sted
oslo
Torget vurderinger
17
jo eldre høyttalere, jo bedre.
med mindre de er ødelagte, selvsagt.
 

jowil

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.07.2006
Innlegg
1.877
Antall liker
9
jo eldre høyttalere, jo bedre.
med mindre de er ødelagte, selvsagt.

Som med gitarer? Gitarer låter bedre og bedre med tiden. Har visst noe med at trefibrene tilvenner seg klangen og frekvensene strengene lager. Anbefales forresten å oppbevare gitaren ikke langt unna høyttaleren. Da vibber kassen. Litt off topic, men det var nå det jeg hadde på hjertet. Vet ikke om det har noen relevans.

Er det forresten noen andre som har problemer med å skrive innlegg? Eller er det tastaturet mitt som er fuked?
 
Topp Bunn