Krell Kav400 og Lyngdorf Tdai 2200 lydmessig like?

Ble medlem
05.05.2009
Innlegg
17
Antall liker
1
Hei

Hadde besøk av en kompis forrige helg som hadde kjøpt seg Krell Kav400 og ville få testet den litt på mine SA Explorer. Jeg eier selv en Lyngdorf TDAI2200 og bruker sonos som kilde. Så vi byttet kun forsterker og begynte å spille musikk.

Da ble jeg veldig overrasket da lyden var omtrent helt lik. Krell var kanskje litt for skarp
i noen tilfeller men ellers var det som sagt vedlig lik lyd.

Spørsmalet mitt. Er Krell og Lyngdorf like i lyden eller er det rett og slett Sonos eller SA Explorer som har en så fremtredende egenlyd?
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Forskjellene som beskrives i diverse Hifi blader om forskjeller på Hifi utstyr er ofte temmelig overdrevet. Magasinene er vel ofte nødt til å gjøre dette da leserne ikke har lyst til å lese om 10 forsterkere som låter likt. Et annet poeng er at når man kommer litt opp i pris blir forskjellen mindre. Hadde dere sammenlignet rimeligere forsterkere vil jeg kanskje tro forskjellene ville vært større. Når man kommer opp i et visst prisnivå har produsentene råd til å implementere komponenter som holder et rimelig bra kvalitetsnivå, noe som kanskje ikke vil være tilfelle i de litt lavere prisklasser. Jeg hørte klar forskjell den gangen jeg oppgraderte fra Hegel H2A til Hegel H4SE, men her snakker vi om en prisforskjell fra 19 000 kr til 40 000 kr. Jeg tror kanskje man må opp i lignende prisforskjeller før man hører betydelig forskjell. Unntakene er når man snakker om komponenter i samme prisklasse, men med forskjellig lydfilosofi. Det kan virke som om Krell og Lyngdorf har en litt lik lydfilosofi.
 
Ble medlem
05.05.2009
Innlegg
17
Antall liker
1
Takker for svar. Gjelder dette med pris/ytelse også høyttalere eller er det større forskjeller der?
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Min erfaring er at det er på høyttalersiden de største lydforskjellene befinner seg. De fleste høyttalerprodusentene lager jo også modeller rettet mot forskjellig musikktyper, romstørrelse osv. Når det gjelder forsterkere befinner forskjellene seg ihvertfall delvis på det kvalitative området, og mange vil hevde at disse forskjellene ofte er vanskelige å høre. Når det gjelder høyttalere innbefatter forskjellene langt mer enn rent kvalitative forskjeller.

Disse to høyttalerne låter nok temmelig forskjellig selv om de koster noenlunde det samme:



 
Ble medlem
05.05.2009
Innlegg
17
Antall liker
1
Det forstår jo jeg og, men ta f.eks Audiovector S3 Avantgarde Arrete og Dynaudio Focus 360.
Vil det være store, eller bare mindre, forskjeller mellom de?
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Jeg er ganske sikker på at det ville vært større forskjell på de to nevnte høyttalerne enn Krell vs. Lyngdorf som dere testet. Grunnen til det er at det er flere designspørsmål inne i bildet ved konstruksjon av en høyttaler versus en forsterker. Det er liksom ikke så utrolig mange måter en forsterker kan designes på. Og mange av disse designvalgene går på hvilken kvalitet på komponenter man kan implementere i forsterkeren. Noe som igjen vil relatere seg til ren lydkvalitet. Og for å kunne høre denne forskjellen i lydkvalitet må man ha et litt trenet øre og tilkoblede komponenter som er i stand til å reflektere den økte lydkvaliteten.

En høyttaler derimot vil ha mange designvalg som ikke bare relaterer seg til komponentkvalitet men til ting som har med spredning, frekvensomfanget til elementene, toveis vs. treveis, antall elementer i høyttaleren, bassrefleks vs. transimsjonsline vs. lukket osv.

Alle disse designvalgene tror jeg fører til langt mer forskjellige typer lydgjengivelse fra høyttalere versus forsterkere.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Enten kan de ha vært veldig like som du opplevde eller det kan hende anlegget ditt ikke måler godt nok i stuen til å høre det som ofte er relativt små forskjeller. Jeg vil si at det viktigste for å høre forskjeller på elektronikk er høyttalere som måler godt både on og off-axis og akustikken i rommet. Sitter ikke dette, så har man mye som maskerer i lybildet.
 
Ble medlem
05.05.2009
Innlegg
17
Antall liker
1
OK. Tror rommet mitt er bra. Har flyttet litt rundt på anlegget og latt det stå der hvor det låter best. Jeg er personlig veldig
opptatt av størrelse på lydbildet. Føler ikke jeg får det stort nok med det jeg har idag. Har flyttet avstand mellom høyttalere og
mellom høyttaler og vegg og endret vinkel for å prøve ut de forskjellige tips/veiledniger jeg har fått. Er det mulig å få til et imponerende lydbilde
med de høyttalerne jeg har idag(SA Explorer) evt har noen tips angående hva jeg bør sjekke ut om jeg vil ha så stort lydbilde som mulig?
Hvet jo at forsterkeren kan få det til for det har jeg hørt...
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Bruk av både absorpsjon og diffusjon gir deg et større lydbilde. Spesielt diffusjon, men begge deler er viktig å bruke til hver sitt bruk. Til sideveggene er som regel absorpsjon det beste. Diffusjon kan fungere fint på enten bakvegg hvis det er god avstand eller/og på frontveggen. Men det blir et tema som omhandler akustikk og hører til et annet hjørne.
 

nik

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
12.06.2002
Innlegg
291
Antall liker
12
Interessant sammenligning, Lyngdorf er digital eller..?

Er ikke alltid at det dyreste låter best heller.
Jeg fikk hakeslepp da jeg for noen år siden "nedgraderte" fra Krell kav 300il til Doxa 70B / MF preamp.

Mistet nok litt effekt, men fikk merkbart bedre lyd. (i mine ører)
Med bedre mener jeg at jeg fikk åpnere mer gjennomsiktig lyd, og mer presis plassering i lydbildet.

Heldig match med høyttalerne gjorde nok utslaget i mitt tilfelle.
 

marturas

Medlem
Ble medlem
30.05.2012
Innlegg
9
Antall liker
1
Torget vurderinger
2
Jeg merker at Krell KAV400xi er merkbart kraftigere enn Lyngdorf TDAI2200,selvom oppgitt effekt i 8Ohm er lik.Høyttalerne mine har nominell imp.på 12 Ohm,så dette er ikke fordi Krell-en gir noe mer effekt enn Lyngdorf-en i 4Ohm.Jeg synes ikke Krell-en er skarp i det hele tatt.Jeg bruker jo en BAT VK32SE som ekstra pre.for å unngå slikt.Men i forhold til Lyngdorf TDAI2200 er Min Krell rundere i klangen.Kjempeforsterker!
 
Ble medlem
05.05.2009
Innlegg
17
Antall liker
1
Ikke værst med kommentar på posten etter så mange år. Sitter fortsatt med Lyngdorfen men har byttet både stue og høyttalere.
 
Topp Bunn